Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

40 χρόνια μετά το πραξικόπημα

category Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday September 12, 2013 21:43author by "Solidaridad" - Anarkismo Report this post to the editors

Μια νέα πρωτοβουλία, οικοδόμηση της λαϊκής εναλλ&#

Εάν υπάρχει κάποιο δίδαγμα που οι ελευθεριακοί θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε από αυτά τα χρόνια, είναι η επιθυμία για συλλογική οικοδόμηση, για να δημιουργήσουμε την ενότητα εκείνη που απαιτείται για την οικοδόμηση της κοινωνικής αυτής δύναμης που θα είναι ικανή να επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές. Οι προκλήσεις που έχουμε ως γενικότερη αριστερά είναι τεράστιες. [Castellano]
460_0___30_0_0_0_0_0_solidaridadn19_final_grande.jpg

40 χρόνια μετά το πραξικόπημα: μια νέα πρωτοβουλία, οικοδόμηση της λαϊκής εναλλακτικής λύσης

Ένας άλλος Σεπτέμβρης, που δεν θα μπορούσε να χρεωθεί με συμβολισμούς. Όπως θυμήσαμε τον περασμένο μήνα φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973, με το οποίο η αστική τάξη της Χιλής, με την ενεργό υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέτρεψε την κυβέρνηση της Unidad Popular (Λαϊκή Ενότητα) εισάγοντας μια περίοδο έντονης καταστολής εναντίον του αριστερού και του οργανωμένου λαού.

Είναι σαφές ότι με τη βίαιη καταστολή που υποστήκαμε όλα αυτά τα 17 χρόνια δικτατορίας επιχειρήθηκε να μας ενσταλαχθεί ο φόβος, κάτι σαν ένα τείχος με το οποίο θα μπορούσε να ανακοπεί η αναγέννηση των λαϊκών οργανώσεων. Αυτός ο φόβος επεκτάθηκε μέσω "διαξιφισμών" μέχρι πρόσφατα, αλλά δεν υφίσταται πλέον – έχει τελικά αρχίζει να ξεθωριάζει. Μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι καταφέραμε να αποτινάξουμε τον τρόμο που μας επιβλήθηκε και στη διαδικασία αυτή έχουμε ανακαταλάβει τους δρόμους ως χώρους πολιτικής έκφρασης, για την αμφισβήτηση των βάσεων στις οποίες στηρίζεται το σύστημα - με την προβολή βασικών λαϊκών αιτημάτων.

Όσοι από εμάς τα τελευταία χρόνια έχουμε συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, είτε πρόκειται για φοιτητικές διαδηλώσεις είτε στον αγώνα για να αλλάξει το άδικο σύστημα συνταξιοδότησης είτε σε απεργίες και κοινωνικά οδοφράγματα και ακόμα σε απεργίες ενάντια στο συγκεντρωτισμό, έχουμε αγωνιστεί – είτε το γνωρίζουμε είτε όχι- ενάντια στη θανάσιμη κληρονομιά του καθεστώτος Πινοσέτ που μπορεί να τη δει κανείς στο σημερινό οικονομικό μοντέλο, στη σημερινή θεσμική δομή και στο ανώμαλο κοινωνικό έλλειμμα που πρέπει να υπομείνουμε σήμερα ως λαός. Ο κύριος σκοπός των ηγετών της χούντας ήταν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υποταγής, ώστε να μπορέσουν να επιφέρουν μια ριζική μεταμόρφωση της χώρας μέσα από μια σειρά εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων επιζήτησαν να θέσουν τέλος στον ηγετικό ρόλο του λαϊκού κινήματος.

Κατά τη διάρκεια των χιλίων ημερών της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας, οι άνθρωποι ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις πιο πιεστικές ανάγκες τους, συνδυάζοντας τις προσπάθειες των εργαζομένων, των φτωχών των πόλεων, των φοιτητών και επαγγελματιών, που εργάστηκαν δίπλα-δίπλα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και την προώθηση των πρωτοβουλιών της Λαϊκής Ενότητας που ήταν ανταγωνιστική στην τάξη των πλουσίων, μια προσπάθεια που πήρε τη μορφή των εμβρυϊκών οργάνων λαϊκής εξουσίας, όπως τις Cordones Industriales [Βιομηχανικές Ζώνες], τα Comandos Comunales [Συμβούλια Γειτονιάς], οι καταλήψεις της γης και ο έλεγχος ολόκληρων περιοχών, οι Juntas de Abastecimientos de Precios [Επιτροπές Εφοδιασμού και Καθορισμού Τιμών], μεταξύ άλλων. Αναμφίβολα, ήταν η περίοδος εκείνη της ιστορίας μας ως χώρας με τη μεγαλύτερη ευκαιρία πολιτικής συμμετοχής εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, περίοδος η οποία έχει συστηματικά αγνοηθεί από τους θιασώτες της τυπικής δημοκρατίας.

Εάν υπάρχει κάποιο δίδαγμα που οι ελευθεριακοί θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε από αυτά τα χρόνια, είναι η επιθυμία για συλλογική οικοδόμηση, για να δημιουργήσουμε την ενότητα εκείνη που απαιτείται για την οικοδόμηση της κοινωνικής αυτής δύναμης που θα είναι ικανή να επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές. Οι προκλήσεις που έχουμε ως γενικότερη αριστερά είναι τεράστιες. Ενόψει της ταχείας διαδικασίας αναπροσαρμογής της κυβερνώσας παράταξης που επιδιώκει να τιθασεύσει και καναλιζάρει την κοινωνική διαμαρτυρία, είναι επιτακτική ανάγκη να σφυρηλατήσουμε κοινές θέσεις που δεν θα περιστρέφονται μόνο γύρω από μια συγκεκριμένη τακτική επιλογή, αλλά γύρω από τους στρατηγικούς στόχους της πολιτικής που πρέπει να αφορούν το τι έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια από την αναβίωση του λαϊκού κινήματος και να προχωρήσουμε αμφισβητώντας την ηγεμονία των ιδιοκτητών της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε σήμερα την έννοια της πολιτικής γενναιοδωρίας και της ενότητας στην πολυμορφία, που επέτρεψε στο λαό και την Αριστερά, παρά τις διαφορές τους, να γίνουν οι κεντρικοί παράγοντες της ζωής του έθνους.

Αυτό το μήνα θυμόμαστε αυτούς και αυτές που έπεσαν πολεμώντας για μια αξιοπρεπή ζωή για όλους και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να αφιερώσουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας στο να ανοιξουμε το δρόμο προς το σοσιαλισμό και την ελευθερία – αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορούμε να πληρώσουμε.

Ούτε ένα δευτερόλεπτο σιωπής, να πολεμήσουμε για τη ζωή μας!

Ζήτω αυτοί που αγωνίζονται!

Θα νικήσουμε!

Editorial του τεύχους Σεπτέμβρη 2013 του αναρχοκομμουνιστικού περιοδικού "Solidaridad" (“Αλληλεγγύη”) της Χιλής. Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής Ομοσπονδίας των Κομμουνιστών Αναρχικών (FdCA). Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, Μελβούρνη, 12 Σεπτέμβρη 2013.

Verwandter Link: http://periodico-solidaridad.blogspot.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Fri 03 Feb, 02:29

browse text browse image

79221344_480952505878753_4969552099508486144_o.jpg imageΟι κοινωνικές εξεγ&#... 19:43 Wed 11 Dec by Αναρχική Ομοσπονδία Σαντιάγο 0 comments

Πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να ενδυναμώσουμε τις οργανώσεις της τάξης μας, τις τοπικές συνελεύσεις, τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, τα έμφυλα και φεμινιστικά παραβατικά υποκείμενα, τις συνελεύσεις, τους συντονισμούς της υπεράσπισης της γης και του νερού, τις οργανώσεις των αυτόχθονων πληθυσμών και να ενισχυθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του λαού στα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα μαθητικά κέντρα.

hdp_1.jpg imageΓια το πραξικόπημα &... 20:39 Tue 05 Oct by Hijos del Pueblo 0 comments

Δήλωση της αναρχοκομμουνιστικής οργάνωσης Hijos del Pueblo (Παιδιά του Λαού) σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στο Εκουαδόρ (Ισημερινό)

ocl_3.jpg imageΓια την κατάσταση σ&... 22:06 Mon 22 Sep by OCL (Chile) 0 comments

Ανακοίνωση της Organización Comunista Libertaria (OCL) Χιλής για την παρούσα πολιτική κατάσταση στη Βολιβία.

textΑλληλεγγύη στο λαό &... 21:59 Mon 22 Sep by FAG 0 comments

Το μέλλον της Λατινικής Αμερικής κρίνεται στη Βολιβία. Ανακοίνωση της FAG (Αναρχική Ομοσπονδία Gaúcha) από τη Βραζιλία για τα γεγονότα στη Βολιβία.

textΈκκληση βοήθειας α&#... 15:50 Tue 21 Aug by Mercedes - Grupo Qhispikay Llaqta 0 comments

Ο σεισμός άφησε πίσω του συντρίμμια - Έκκληση για βοήθεια στην Ica

textΟ θάνατος του Pinochet 09:41 Wed 03 Jan by OCL-Chile 0 comments

Greek translation of the announcement of OCL-Chile about the Pinochet’s death.

imageΗ σκιά του Pinochet πάνω απ’ &... Jan 02 by Jose Antonio Gutierrez D. 0 comments

Greek translation of J.A. Gutierrez’s «The shadow of Pinochet Chile».

imageΟι κοινωνικές εξεγ&#... Dec 11 0 comments

Πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να ενδυναμώσουμε τις οργανώσεις της τάξης μας, τις τοπικές συνελεύσεις, τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, τα έμφυλα και φεμινιστικά παραβατικά υποκείμενα, τις συνελεύσεις, τους συντονισμούς της υπεράσπισης της γης και του νερού, τις οργανώσεις των αυτόχθονων πληθυσμών και να ενισχυθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του λαού στα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα μαθητικά κέντρα.

imageΓια το πραξικόπημα &... Oct 05 Anarkismo 0 comments

Δήλωση της αναρχοκομμουνιστικής οργάνωσης Hijos del Pueblo (Παιδιά του Λαού) σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στο Εκουαδόρ (Ισημερινό)

imageΓια την κατάσταση σ&... Sep 22 Anarkismo 0 comments

Ανακοίνωση της Organización Comunista Libertaria (OCL) Χιλής για την παρούσα πολιτική κατάσταση στη Βολιβία.

textΑλληλεγγύη στο λαό &... Sep 22 Anarkismo 0 comments

Το μέλλον της Λατινικής Αμερικής κρίνεται στη Βολιβία. Ανακοίνωση της FAG (Αναρχική Ομοσπονδία Gaúcha) από τη Βραζιλία για τα γεγονότα στη Βολιβία.

textΈκκληση βοήθειας α&#... Aug 21 Anarkismo 0 comments

Ο σεισμός άφησε πίσω του συντρίμμια - Έκκληση για βοήθεια στην Ica

more >>
© 2005-2023 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]