user preferences

Το Κράτος του νεο-ολοκληρωτισμού είναι εδώ

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday March 23, 2013 17:16author by Αυτόνομο Στέκι Καβάλας Report this post to the editors

και ήρθε για να μείνει…

Το Κράτος του νεο-ολοκληρωτισμού είναι εδώ & ήρθε για να μείνει… για τα γεγονότα στις Σκουριές της Χαλκιδικής
photo01.jpg

Tο τίμημα που κατέβαλε η Hellas Gold, για να αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης 317.000 στρεμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική με σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν μεσολάβησης του Πάχτα, τότε υφυπουργού Οικονομίας και σημερινού Δημάρχου Αριστοτέλη. Η σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία που είχε δημιουργηθεί δυο μέρες πριν (με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ!) και με απαλλαγή της από οποιαδήποτε ευθύνη αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών που είχαν γίνει από την καναδική TVX Gold (έφυγε νύχτα από τα μεταλλεία Κασσάνδρας αφήνοντας απλήρωτους 472 εργαζόμενους – συνολικό χρέος της προς τους εργαζόμενους: 17 εκατ. ευρώ).

95.700.000 ευρώ. Το κέρδος των Μπόμπολα – Κούτρα – Τίμις (κυρίων μετόχων της “Ελληνικός Χρυσός”) από την τμηματική πώληση της εταιρείας στη μητρική πολυεθνική European Goldfields.

Η αγοραία αξία των μεταλλείων, όπως υπολογίστηκε από διεθνή οίκο έξι μήνες μετά την πώλησή τους από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή 37 φορές παραπάνω. Αυτό δεν εμποδίζει την τότε ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει την “Ελληνικός Χρυσός” με 15.000.000 ευρώ.

15.436.000.000 (!) ευρώ. Η αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

0 ευρώ. Το κέρδος του Ελληνικού Δημόσιου. Σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων στο Δημόσιο από την εκμετάλλευσή του.

3.000 στρέμματα δάσους θα καταστραφούν για να υλοποιηθεί το έργο. 15.000.000 μ3: η ποσότητα νερού που αντλείται σήμερα ετησίως στην περιοχή των μεταλλείων, ξεπερνώντας την ετήσια κατανάλωση νερού ολόκληρου του νομού Χαλκιδικής.
Οι κάτοικοι στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν αντιστέκονται απλά ενάντια σε μια επένδυση η οποία έκανε κάποιους ιδιώτες-μεγαλοκαρχαρίες ακόμα πλουσιότερους και το ελληνικό δημόσιο κατά πολύ φτωχότερο, ούτε μόνο ενάντια στην καταστροφή ενός αρχέγονου δάσους, μνημείου φυσικής κληρονομιάς. Αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους, γιατί πουθενά στον κόσμο δεν υπήρξε αποκατάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα μεταλλεία χρυσού όπου κι όποτε κι αν αυτά κατασκευάστηκαν. Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Για αυτό το Κράτος και τα πιστά «σκυλιά» του οι δυνάμεις καταστολής απαντούν στους αγώνες των αντιστεκόμενων κατοίκων με ξύλο, τρομοκρατία, διώξεις, δακρυγόνα στα σχολεία, προσαγωγές μαθητών, “στρατιωτικού τύπου” περικύκλωση του χωριού της Μεγ. Παναγιάς, αποκλεισμό πρόσβασης στο δάσος για τους κατοίκους και πολλά άλλα. Για αυτό και οι εμπλεκόμενες εταιρίες και τα τσιράκια τους οι εργαζόμενοί της από τη μια επιτίθενται στο δάσος και χτυπάνε όσους κατοίκους αντιστέκονται ενώ από την άλλη φιγουράρουν σε πληρωμένες διαφημίσεις σε γνωστές φυλλάδες πανελλήνιας κυκλοφορίας για να μας πείσουν για την «ανάπτυξη» που θα φέρει αυτή η επένδυση στην περιοχή.

Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι εκεί που το κράτος και οι μεγαλοκαρχαρίες μιλάνε για ανάπτυξη κρύβεται εκμετάλλευση και καταστροφή. Εκεί που μιλάνε για αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας κρύβεται φασισμός, βία και κρατική τρομοκρατία.

Το Κράτος και τα αφεντικά του, οι τράπεζες οι εταιρίες κτλ με πρόφαση την «κρίση χρέους» επιτίθενται στους από κάτω αυτού του κόσμου με περικοπές σε δημόσια-κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία) με μειώσεις σε μισθούς (άμεσους & έμμεσους). Ληστεύουν αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτού του κόσμου, προμοτάρουν τους φασίστες και χτυπάνε κατειλημμένους χώρους & εστίες αντίστασης.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

This page has not been translated into Ελληνικά yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]