user preferences

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>
Recent articles by Κλαδική Εκπαίδευσης ΑΠΡ

imageΝα διδάξουμε &#... 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Εκπαίδευση

Για τις εκπαι&#... Jun 11 22 by Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Άμεση απόσυρ ... Feb 25 21 by ΕΣΕ Αθήνας

Για την νέα εκ&... Feb 03 21 by Πρωτ. Αναρχικών Α. Αναργύρων - Καματερού

Καμία εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά»

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εκπαίδευση | Ανακοίνωση Τύπου author Friday February 08, 2013 19:29author by Κλαδική Εκπαίδευσης ΑΠΡ Report this post to the editors

Κοινοί αγώνες εργαζομένων φοιτητών

Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για το σχέδιο «Αθηνά»
ekpaideusi.jpg

Κατά την πάροδο των τελευταίων ετών γινόμαστε μάρτυρες μιας επίθεσης άνευ προηγουμένου, η οποία εντείνεται όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση ενώ παράλληλα μια σειρά κατακτήσεων της εργατικής τάξης ακυρώνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αναδεικνύοντας την πραγματικότητα του νέου εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα. Το Κεφάλαιο, έχοντας αποφασίσει τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων, του ασφαλιστικού, της υγείας και της παιδείας, στρώνει το δρόμο για ένα μέλλον όπου η ανασφάλιστη, εντατική, ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία δεν θα είναι απλά το πιο σύνηθες καθεστώς απασχόλησης αλλά θα φαντάζει μάλιστα και ευοίωνο σενάριο εν συγκρίσει με αυτό της χρόνιας ανεργίας, της απόλυτης φτώχειας, της περιθωριοποίησης και της πολυεπίπεδης εξαθλίωσης.

Οι προαναφερθέντες σχεδιασμοί της άρχουσας τάξης περνάνε και μέσα από την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, την οριστική κατάργηση του «δημόσιου» και «δωρεάν» χαρακτήρα της, όπως τουλάχιστον αυτός εκφράζεται, την υποβάθμιση των παρεχόμενων πτυχίων, την απαγόρευση κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης εντός των ιδρυμάτων και την απροκάλυπτα καθολική υποταγή της γνώσης και της έρευνας στις ανάγκες της αγοράς. Συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου-πλαίσιο, η αναγνώριση των κολεγίων, οι συγχωνεύσεις, το κλείσιμο σχολών, η κατάργηση του ασύλου, το κλείσιμο των εστιών, ο αποκλεισμός από τη δωρεάν σίτιση, οι περικοπές των συγγραμμάτων και η επερχόμενη επιβολή διδάκτρων αποτελούν δραστικότατες επιλογές σε αυτή την κατεύθυνση με αυτόματη συνέπεια τον αποκλεισμό ατόμων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ταξικά κριτήρια.

Η προώθηση των επιταγών της κυριαρχίας επιχειρείται με σημείο αναφοράς το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» το οποίο προβλέπει το άμεσο κλείσιμο πλήθους τμημάτων καθώς και ολόκληρων σχολών, συγχωνεύσεις και δημιουργία ορισμένων νέων τμημάτων στα οποία θα εφαρμοστεί κατά γράμμα όλη η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, μείωση του αριθμού των εισακτέων και περιθωριοποίηση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών την ίδια στιγμή που οι στρατιωτικές σχολές παραμένουν ανέγγικτες. Φοιτητές και εργαζόμενοι των οποίων το τμήμα πρόκειται να συγχωνευτεί θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην άμεση αλλαγή του τόπου διαμονής τους με όλα τα παρελκόμενα και την ανεργία ή την ατελέσφορη διακοπή των σπουδών τους αντίστοιχα. Οι εν λόγω κινήσεις έρχονται να ολοκληρώσουν μία πολιτική που έφερε τις εκατοντάδες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων και συμβασιούχων καθηγητών το τελευταίο διάστημα και να ελαχιστοποιήσουν τα ήδη πολλάκις περικομμένα κρατικά κονδύλια για την εκπαίδευση.

Όσο κλιμακώνεται η πολυμέτωπη επίθεση που εξαπολύεται εντός αλλά και εκτός του χώρου της εκπαίδευσης, τόσο περισσότερο ο αντικαπιταλιστικός αγώνας διαρκείας μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, μοιάζει να είναι μονόδρομος. Ως Κλαδική ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλούμε φοιτητές και εργαζομένους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να απαντήσουν στο σχέδιο «Αθηνά» μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, χτίζοντας ένα ισχυρό κίνημα, το οποίο οφείλει να αναδείξει τα κοινά ταξικά συμφέροντα φοιτητών και εργαζομένων αλλά και να δώσει την μάχη μέχρι τέλους.

Καμία εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά»- Οι ανάγκες φοιτητών κι εργαζομένων πάνω απ’ όλα

Καμία αξιολόγηση στα ιδρύματα με όρους του Κεφαλαίου – Εκπαίδευση βασισμένη στις ανάγκες της κοινωνίας

Πάγωμα κάθε εκπαιδευτικής, ερευνητικής και οικονομικής δραστηριότητας στα ιδρύματα

Προετοιμάζουμε την απεργία διαρκείας στην Εκπαίδευση

Κλαδική Εκπαίδευσης Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

This page has not been translated into 中文 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]