user preferences

Ανεξάρτητη απεργία 15.000 χρυσωρύχων

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Wednesday September 12, 2012 21:06author by Dmitri (republishing)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Στη Νότια Αφρική

Οι "χρυσοβαρώνοι" της Ν. Αφρικής "παγώνουν" 15.000 χρυσωρύχους για συμμετοχή σε ανεξάρτητη απεργίαΣτο Δυτικό Ραντ της Ν. Αφρικής, τα Χρυσαφένια Πεδία (Gold Fields), ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού παγκοσμίως, "πάγωσε" 15.000 εργάτες του χρυσωρυχείου που προχώρησαν σε ανεπίσημη απεργία.
photo_134726994500710.jpg

Οι "χρυσοβαρώνοι" της Ν. Αφρικής "παγώνουν" 15.000 χρυσωρύχους για συμμετοχή σε ανεξάρτητη απεργίαΣτο Δυτικό Ραντ της Ν. Αφρικής, τα Χρυσαφένια Πεδία (Gold Fields), ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού παγκοσμίως, "πάγωσε" 15.000 εργάτες του χρυσωρυχείου που προχώρησαν σε ανεπίσημη απεργία. 

Τα χρυσωρυχεία τώρα απαιτούν από τα δικαστήρια να τους δώσουν και εντολή να λήξουν την απεργία. Τα αίτια της απεργίας δεν είναι 100% εξακριβωμένα.  Πιστεύεται όμως ότι η δυσαρέσκεια με την αρχηγία του τοπικού εργατικού συνδικάτου NUM και απαιτήσεις για καλύτερες αμοιβές είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από τη δράση των απεργών.

Στις εργατικές αντιπαραθέσεις και διενέξεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Ν. Αφρική είναι φανερό ότι η δυσαρέσκεια των εργατών με τον τρόπο που το εργατικό συνδικάτο NUM διαπραγματεύεται τα δικαιώματά τους με τους "βαρώνους" ολοένα αυξάνεται.

Η απόρριψη του NUM από τους εργάτες είναι πιθανόν να κλιμακωθεί μιας και έγινε γνωστό ότι οι "εργατοπατέρες" του NUM παίρνουν μισθούς που είναι ίδιοι με αυτούς των αντίστοιχων "εργατοπατέρων" στη Μ. Βρετανία παρόλο που τα ημερομίσθια των απλών εργατών που είναι γραμμένοι στο NUM είναι παρασάγκες χαμηλότερα.  Παράλληλα, αρκετά πρώην "υψηλά ιστάμενα" πρόσωπα του συνδικάτου NUM είναι αυτή τη στιγμή μέλη του Δ.Σ. του Όμιλου Lonmin που εκμεταλλεύεται τα χρυσωρυχεία.

Το συνδικάτο NUM επενδύει τεράστια ποσά σε διάφορες εταιρείες.  Τα ποσά αυτά προέρχονται από τις επιδοτήσεις που παίρνει το συνδικάτο. Ήδη το AMCU, το νέο συνδικάτο εργατών ορυχείων, έχει καταγγείλει ότι το NUM στις επενδύσεις του περιλαμβάνει και εταιρείες εκμετάλλευσης ορυχείων κάτι που, κατά το AMCU, εξηγεί την άρνηση του NUM να παλαίψει για τα συμφέροντα των χρυσωρύχων.  Προς το παρόν, η καταγγελία δεν έχει τεκμηριωθεί.

Σε άλλα ορυχεία, όπως αυτά του λευκόχρυσου που εκμεταλλεύεται η Lonmin, για δεύτερη βδομάδα κατά σειρά, οι εργάτες δεν εμφανίστηκαν στη δουλειά. Σύμβουλοι επιχειρήσεων που έφερε η Lonmin μετά το "βούλιαγμα" των μετοχών της δήλωσαν επίσημα: "Καιρός να αρχίσει η Lonmin να κλείνει ορυχεία."

Οι διενέξεις στα ορυχεία χρυσού και λευκόχρυσου σε όλη τη Ν. Αφρική φαίνεται να μην έχουν τέλος.  Όσο περισσότερο οι διεφθαρμένοι "εργατοπατέρες" του NUM επιδίδονται στα "γλωσσόφιλα" με τους βαρώνους και τους γκάνγκστερ του πολιτικού κόμματος του ANC (African National Congress) τόσο πιο πολύ οι εργάτες θα παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Σύντροφοι, καλούμε σε αλληλεγγύη!

Πηγή http://libcom.org/blog/south-african-bosses-suspend-150...92012

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

Women under lockdown all around the world

Solidarity with the Struggle of North American People!

A libertarian socialist view of the capitalist and health crisis in the Americas

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]