user preferences

New Events

Scandinavia / Denmark / Iceland

no event posted in the last week

Han vill ge ny syn på anarkismen

category scandinavia / denmark / iceland | history of anarchism | interview author Thursday June 14, 2012 23:38author by Olle Eriksson - SAC (Sverige) Report this post to the editors

Sydafrika har en lång historia av anarkism och syndikalism, men denna har haft liten eller ingen plats i den västliga anarkistiska historieskrivningen. Michael Schmidt, anarkist, journalist och författare från Sydafrika, vill ändra på det.


Han vill ge ny syn på anarkismen


Sydafrika har en lång historia av anarkism och syndikalism, men denna har haft liten eller ingen plats i den västliga anarkistiska historieskrivningen. Michael Schmidt, anarkist, journalist och författare från Sydafrika, vill ändra på det.

För Arbetaren berättar han om kommande bokprojekt, rörelser i södra Afrika och sitt arbete med nätverket Icorn.

Michael Schmidt, som är en av författarna bakom den omtalade boken Black Flame, besökte under förra veckan Sverige för att i egenskap av observatör delta i en konferens arrangerad av det globala nätverket Icorn, The International Cities of Refuge Network, som arbetar med yttrandefrihetsfrågor och att skydda hotade och utsatta författare och journalister runt om i världen.

– Det är ett viktigt projekt där personer som flytt från exempelvis Iran, Gambia, Vitryssland och Kenya ges möjligheten att i ett annat land få uppehälle och pengar och på så sätt kunna fortsätta sitt skrivande, säger Michael Schmidt.

Annars arbetar han och författarkollegan Lucien van der Walt just nu febrilt med bokserien Counterpower som består av två delar. Del ett, Black Flame, kom 2009 och del två, Global Fire, väntas bli färdig inom ett till två år. Han berättar att de arbetat med böckerna under tio års tid. Idén med Black Flame, som är en av de mest omtalade böckerna på den anarkistiska litteraturscenen de senaste åren, var att presentera en sammanhållen anarkistisk teoribildning.

Rent allmänt tycker Michael att anarkister har misslyckats med att definiera vad anarkism är för något vilket bidrar till en bild av den som kaotisk, den reduceras till att vara enbart anti-stat och någonting som allt möjligt kan samlas in under.

– Det har alltid funnits en frihetlig sida i mänsklighetens historia men det betyder inte att det alltid funnits en anarkistisk rörelse, säger Michael Schmidt som daterar anarkismens födelse till 1860-talet då Michael Bakunin och hans kamrater levde och verkade.

Förutom teori tar Black Flame även upp en mängd personer, grupper och organisationer som man anser har arbetat anarkistiskt genom historien. Kritiken mot boken har handlat om att dess definitioner varit alldeles för snäva och att författarna å ena sidan inkluderar personer och grupper som inte så självklart uppfattas av andra – eller ens definierat sig själva – som anarkistiska och å andra sidan exkluderar de många aktivister och grupper som själva kallar sig anarkistiska.

I kommande Global Fire är ambitionen att teckna en sammanhängande historia av anarkistisk organisering över hela världen från 1860-talet fram till i dag.

– Vi måste korrigera bilden av att anarkismens historia uteslutande handlar om Europa och USA. Mycket har faktiskt hänt i Latinamerika och andra delar av världen. De första fackföreningarna som bildades i Kina och Egypten var anarkistiska och den första fackföreningen för färgade i Sydafrika var anarkistisk. I arbetet med boken har vi bland annat studerat rörelser i Vietnam, Filipinerna, Uruguay, Algeriet, Kenya och Afghanistan. Många länder där man kanske inte tror att det funnits anarkistisk organisering, säger Michael Schmidt som med sitt författarskap fått ledarna för Cosatu, ett sydafrikanskt fackförbund med nästan två miljoner medlemmar, att börja läsa Bakunin.

– På en kongress för något år sedan citerade Cosatus ordförande ur Black Flame och menade att man måste börja ta intryck från anarkismens och syndikalismens idéer, säger Michael Schmidt.

Anledningen till denna nydaning tror han beror på att de mest öppensinnade inom förbundet förstått att det gamla Sovjetparadigmet är dött. De alternativ som tidigare presenterats har kommit från landets kommunistiska parti som följer en kinesisk modell av nyliberalism och fascistisk korporativism.

– Sedan måste man komma ihåg Sydafrikas speciella historia med apartheidsystemets fall på 1990-talet. Dagens politiska elit har en ganska färsk illegal och revolutionär bakgrund, vilket antagligen gör dem något öppnare för sådana här idéer, säger Michael Schmidt.

Under 1900-talet har det funnits ett flertal anarkistiska och syndikalistiska organisationer i Sydafrika. I dag finns det organiserade syndikalister i Cape Town som arbetar med vinplantagearbetare, där man bland annat samarbetat med svenska SAC Syndikalisterna när det gäller Systembolagets affärer med sydafrikanska vinproducenter.

Michael Schmidt, som varit med att bilda den anarkistiska kamporganisationen Zabalaza, berättar att man har bra samarbeten med anarkister i bland annat Zwaziland och Zimbabwe. Genom informationsspridning försöker man stödja respektive länders kamp för demokrati.

De senaste årens händelser i Nordafrika ger skäl att vara optimistisk och kanske hoppas på en anarkistisk massrörelse där, tror Michael Schmidt.

– Den dagen då vi kommit dithän att anarkister dödas och fängslas och vi upptäcker att vissa av våra kamrater är polisspioner, då vet vi att vi är på rätt väg för då utmanar vi verkligen makten.

* * *

Fakta:

Icorn är en global sammanslutning av städer runt om i världen som under två års tid ger husrum och pengar till en person, vanligtvis en författare eller journalist, som på något vis hotas av våld eller fängelsestraff på grund av sitt skrivande. Över 100 delegater, gästskribenter och observatörer från hela världen samlades i Stockholm under förra veckan för att diskutera yttrandefrihet och organisatoriska frågor. Det här var det andra stora Icorn-kongressen sedan bildandet 2008.
Läs mer på www.icorn.org.

Michael Schmidt är 45 år och bor i Johannesburg, Sydafrika. Han arbetar som journalist och författare och har varit med och grundat Professional Journalists’ Association of South Africa. Han är författare till boken Black Flame: the Revolutionary Class Politics of Anarchism and Syndicalism, utgiven av AK Press 2009.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]