user preferences

31Μ

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday March 30, 2012 21:13author by ΕΣΕ Θεσσαλονίκης Report this post to the editors

Δεν χρειάζεται να πεις πολλά για να περιγράψεις μια κατάσταση που είναι τραγική. Απολύσεις, ανεργία, απλήρωτη εργασία, περικοπές μισθών και συντάξεων, χαράτσια, ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών. Έχουν ανοίξει πόλεμο σε όλη την κοινωνία και μας οδηγούν ουσιαστικά σε γενοκτονία, γιατί τι άλλο είναι αν δεν μπορούμε να έχουμε υγεία, ασφάλιση και να μπορούμε να καλύπτουμε αξιοπρεπώς τις γενικές μας ανάγκες;
l2hvbwuvzxnldghlc3mvchvibgljx2h0bwwvaw1hz2vzl3n0b3jpzxmvbtmxywzpc2euanbn.jpg

Δεν χρειάζεται να πεις πολλά για να περιγράψεις μια κατάσταση που είναι τραγική. Απολύσεις, ανεργία, απλήρωτη εργασία, περικοπές μισθών και συντάξεων, χαράτσια, ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών. Έχουν ανοίξει πόλεμο σε όλη την κοινωνία και μας οδηγούν ουσιαστικά σε γενοκτονία, γιατί τι άλλο είναι αν δεν μπορούμε να έχουμε υγεία, ασφάλιση και να μπορούμε να καλύπτουμε αξιοπρεπώς τις γενικές μας ανάγκες;

Με τα αφεντικά μας ( από τα πιο μεγάλα μέχρι τα "μικρομεσαία" ) ως εργάτες δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον. Μας ζητιέται να αντεπεξέλθουμε σε υπεράνθρωπες απαιτήσεις εργασίας με εξευτελιστικές απολαβές. Ενίοτε ακόμη και η καταβολή των δεδουλευμένων γίνεται υπόσχεση μελλοντική κι αόριστη. Αν οι μειώσεις στους μισθούς μας επιβάλλονται από κάποιους "ξένους κατακτητές" γιατί τότε οι εργοδότες μας δε μας δίνουν αύξηση σαν ένδειξη του πατριωτισμού τους; Με τους μετανάστες συναδέλφους μας στη δουλειά αντίθετα έχουμε συμφέρον να συμμαχήσουμε για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής.

Το κράτος από την άλλη μεριά με μια σειρά από νόμους δείχνει ξεκάθαρα με ποιανού το μέρος είναι και ποια συμφέροντα προασπίζει. Από τη μια επιβάλλει:

την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση των μισθών και συντάξεων, τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των αποζημιώσεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Και από την άλλη:

επιτρέπει την εργοδοτική ασυδοσία, κλείνει το μάτι στους μεγαλοοφειλετες και θεσμοθετεί τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Όσον δε αφορά τη ΓΣΕΕ:

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έδειξε καθαρά ότι δεν ήθελε αγώνες, ή ήθελε κάποιες απεργίες για την τιμή των όπλων χωρίς προοπτική νίκης. Η κομματικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η μεγάλη του αρρώστια. Δεν υπάρχει μια αυτόνομη συνδικαλιστική - κοινωνική συνείδηση στους εργαζόμενους. Όλα παραμορφώνονται μέσα από την παρέμβαση των κομμάτων. Υπάρχουν εργαζόμενοι που σκέφτονται με τον εξής τρόπο: «Δεν μπορώ να κάνω απεργία, γιατί έτσι θα κάνω κακό στο κόμμα μου που τώρα είναι στην κυβέρνηση». Τα συνδικάτα δεν έχουν αυτονομία, κινούνται με βάση τις επιδιώξεις των κομμάτων.

Η αντίσταση μας σε όλα αυτά πρέπει να είναι η οργάνωση σε σωματεία βάσης, ώστε να διώξουμε τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές, Η αλληλεγγύη, η αυτοργάνωση στους χώρους της δουλειάς η δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης για την κάλυψη των βασικών μας αναγκών( τροφή, υγεία, ενέργεια, εκπαίδευση), στις γειτονιές και στα σωματεία, μακριά από φιλανθρωπίες τις εκκλησίας και των επιχειρηματικών ομίλων τύπου ΣΚΑ'Ι' που ενώ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που οι ζωές μας τσακίζονται , μας πετάν φιλανθρωπικά ψίχουλα για να μας καλοπιάσουν. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Είμαστε ελεύθεροι και αγωνιζόμενοι άνθρωποι.

Τι οραματιζόμαστε;

Κόντρα στην γενική μιζέρια και απάθεια και στην κυρίαρχη άποψη ότι όλα έχουν τελειώσει, οραματιζόμαστε μια κοινωνία ελεύθερη όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουμε μόνοι μας τα εργοστάσια, τα χωράφια, τις μεταφορές, τα νοσοκομεία τα σχολειά, χωρίς αφεντικά, μεσάζοντες, μανατζαρέους, τραπεζίτες, διευθυντάδες και θα παράγουμε αγαθά για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι άχρηστα προϊόντα για την φούσκα της κατανάλωσης στην οποία ζούσαμε. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και που υπερασπίζονται ακόμα αυτό το σύστημα (κόμματα εξουσίας, μεγαλοσυνδικαλιστές, εφοπλιστάδες, επιχειρηματίες). Δεν φοβόμαστε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Με αλληλεγγύη και αγώνες θα κερδίσουμε.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΙ ΕΞΗΝΤΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

ΕΣΕ Θεσσαλονίκης

Related Link: http://www.esethessalonikis.gr/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]