user preferences

New Events

Brazil/Guyana/Suriname/FGuiana

no event posted in the last week

1e Intern Educatief Seminar van het Forum do Anarquismo Organizado - Zuid-Oostelijke Regio

category brazil/guyana/suriname/fguiana | anarchistische beweging | news report author Tuesday March 13, 2012 18:57author by Fórum do Anarquismo Organizado - FAO Report this post to the editors

Rio de Janeiro, 21 en 22 januari 2012

Op 21 en 22 januari 2012 organiseerde het Forum do Anarquismo Organizado (Forum van Georganiseerd Anarchisme - FAO), vertegenwoordigd door hun organisaties in het zuid-oosten (de Federacao Anarquista do Rio de Janeiro en de Organizacao Anarquista Socialismo Libertario uit Sao Paulo) - een intern educatief seminar voor de zuid-oostelijke regio. [Português] [English]
seminario_formacao_fao_sudeste.jpg


1e Intern Educatief Seminar van het Forum do Anarquismo Organizado - Zuid-Oostelijke Regio


Op 21 en 22 januari 2012 organiseerde het Forum do Anarquismo Organizado (Forum van Georganiseerd Anarchisme - FAO), vertegenwoordigd door hun organisaties in het zuid-oosten (de Federacao Anarquista do Rio de Janeiro en de Organizacao Anarquista Socialismo Libertario uit Sao Paulo) - een intern educatief seminar voor de zuid-oostelijke regio. Het seminar, dat werd gehouden bij het Centrum voor Sociale Cultuur van Rio de Janeiro, bracht collectieven samen in het proces van aansluiting bij de FAO en individuen die geinteresseerd zijn in organiseren of het aansluiten bij bestaande lid-organisaties, evenals de FARJ en de OASL. Militanten uit de staten Rio de Janeiro, Sao Paulo, Espirito Santo, Minas Gerais en Parana waren aanwezig, en ze bereikten een drievoudig doel: het versterken van het proces in de bestaande lid-organisaties, het aanmoedigen van de creatie van nieuwe organisaties of kernen, en het integreren van deze individuen, groepen en organisaties, die geinteresseerd zijn in het opbouwen van het especifista anarchisme in Brazilie, in een proces dat wordt geleid door de FAO.

Ongeveer 50 mensen uit de volgende steden en regio's woonden het evenement bij: Rio de Janeiro, Niteroi, Baixada Fluminense, Sao Paulo, Baixada Santista, Ribeirao Preto, Mogi das Cruzes, Belo Horizonte, Montes Claros, Grande Vitoria, Cachoeiro de Itapemirim en Curitiba. Het evenement werd autonoom georganiseerd door de OASL en de FARJ, met de medewerking van alle deelnemers, in een sfeer van wederzijdse hulp en solidariteit, die zowel adequate infrastructuur (accomodatie, maaltijden, schoonmaak, enz.) als een hoog niveau van discussie mogelijk maakte.

Het evenement begon op zaterdagochtend, met een receptie voor de deelnemers, gevolgd door een welkomst presentatie, die de nadruk legde op het belang van het organisatorische proces van het anarchisme in Brazilie nu en de behoefte aan versterking van dit proces in de zuid-oostelijke regio.

Het doel van de eerste module, "Theorie en Geschiedenis", was vragen op te werpen over de geboorte en geschiedenis van het anarchisme, wat de FAO beschouwt als een ideologie die verbonden is met een politieke praktijk van een revolutionaire aard. Om te beginnen met de vorming van de libertaire stroming, discussieerden we over het concept van het anarchisme en diens strategieen (de historische vormen van diens ideologie), van het mutualisme van Proudhon tot de Spaanse Revolutie, via Bakunin, de Internationale en de Alliantie, het anarchistische communisme van Kropotkin en Malatesta, de propaganda van de daad, en tactisch individualisme, revolutionair syndicalisme en anarcho-syndicalisme, de Parijse Commune, het syndicalisme in Brazilie, het Magonisme en de Mexicaanse Revolutie, en de Russische Revolutie.

De tweede module, "Organisatie", presenteerde de basis concepten van anarchistische organisatie, wat het is, diens doelen, operationele methoden en functies, de verschillen met andere modellen van politieke organisatie, organisatorische documenten (Verklaring van Principes, Statuten en Programma), diens activiteiten, structurele modellen, fronten en kantoren, de logica van concentrische kringen, het besluitvormingsproces, en de kwaliteiten van militanten. Later was er verdere discussie over de Statuten van een organisatie, en door deelnemers werd een afdruk ervan bestudeerd, zodat ze diens inhoud konden zien, en daardoor in staat zijn een soortgelijk document in hun eigen woonplaats te ontwikkelen.

Na het bekijken van twee video's door Bucaneiro Producoes, die sociaal werk in Rio de Janeiro en Sao Paulo lieten zien, begon de derde module, "Sociaal Werk". Het doel ervan was het verder bestuderen van methodes van werken op basis niveau, en ging over de volgende onderwerpen: het soort sociaal werk; het systeem van overheersing en diens klasse structuur; de verschillen tussen werk dat wordt uitgevoerd door interne agenten (mensen die wonen, werken of studeren op de plek waar het sociaal werk wordt uitgevoerd) en externe agenten (die niet op de zelfde plek wonen, werken of studeren); verschillende modellen voor actie, waaronder de noties van - en verschillen tussen - een minderheid die optreedt en een voorhoede; de beste praktische wijzen om werk te beginnen en voort te zetten; volkseducatie, enz.

's Avonds werd het boek "Ideologia e Estrategia" door een kameraad van de FAO gepresenteerd, en ook een culturele presentatie van hip-hop groepen in de buitenwijken van Sao Paulo en Rio de Janeiro, Liberdade e Revolucao en Us Neguin q n c kala, evenals een interventie door de groep Anarcofunk uit Belo Horizonte.

De tweede dag begon met een korte discussie over theorie en methode van analyse, waarbij werd geprobeerd onduidelijkheden die op de eerste dag werden vastgesteld op te helderen. Daarna hielden we een groepssessie om mogelijke problemen met concreet sociaal activisme te onderzoeken. Naast het delen van de ervaringen van de aanwezige militanten gaf de groepssessie de deelnemers de theoretische en praktische kennis die hen zou toestaan hun sociaal werk voort te zetten en met nieuw werk te beginnen.

Door verder te gaan met meer praktische activiteiten presenteerden de OASL en de FARJ hun uitgevoerde werk in hun verschillende sociale fronten (stedelijke sociale bewegingen, Movimento Sem Terra/het anarchisme en de natuur, de gemeenschap en studenten). Het evenement besloot met een debat over organisatorische kwesties en de volgende stappen bij het versterken van de FAO in het zuid-oosten.

Voor alle aanwezigen ervaart het anarchisme in Brazilie in het algemeen en specifiek de especifista stroming een uniek moment sinds het einde van de militaire dictatuur. Het proces van de FAO zelf, wat dit jaar diens tiende jaar van bestaan volmaakt, heeft het anarchisme sinds 2007 een grote kwantitatieve en kwalitatieve sprong laten maken, toen we in staat waren de hele especifista anarchistische beweging in Brazilie bijeen te brengen en er bij te betrekken. Onze aanwezigheid nu in de staten Rio Grande do Sul, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Alagoas en Mato Grosso kan in 2012 verder worden uitgebreid naar Santa Catarina, Parana, Minas Gerais, Espirito Santo, Ceara en Pernambuco. De 10e verjaardag van de FAO zal worden gemarkeerd door een evenement zonder weerga, waarbij de organisatie verder zal worden versterkt, waardoor we een stap verder komen in de richting van het opbouwen van een nationaal proces.

We begrijpen dat dit niet een snel proces is en dat het afhangt van de collectieve bijdrage van allen, als we onze theorie en praktijk willen verfijnen, die voor ons onafscheidelijk zijn. Terwijl we aan de ene kant een toename zien van sociaal werk, waarbij we betrokken zijn bij verschillende sectoren (vakbonden, landlozen beweging, kleine boeren, de daklozen, de werklozen, afval inzamelaars, studenten, de gemeenschap, de inheemsen en Maroons, gender), is er aan de andere kant vooruitgang bij het theoretische debat, waarbij theoretische en ideologische elementen worden overgenomen van klassieke en moderne schrijvers, die een methode van analyse en een strategie gebruiken die ons revolutionaire project voor sociale transformatie vooruit kunnen helpen.

We geloven, in alle bescheidenheid, dat we in staat zijn geweest het anarchisme terug te brengen in het veld van de klassenstrijd en in de volksbewegingen die proberen een sterk volk te scheppen, dat in staat zal zijn de leidende rol op zich te nemen in hun eigen vormen van strijd en het proces van hun eigen emancipatie. Het 1e Intern Educatief Seminar van de FAO in de zuid-oostelijke regio, toont, samen met de seminars die worden gehouden in het zuiden [http://www.anarkismo.net/article/20167] en het noord-oosten [http://www.anarkismo.net/article/21040], de volwassenheid en de wil van de militanten, die de moeilijkheden van een land van continentale dimensies te boven zijn gekomen en die werken in de richting van het bereiken van het libertaire socialisme.

Bouw de FAO op!
Ethiek, betrokkenheid, vrijheid!
Strijdt, schep, volksmacht!

Federacao Anarquista do Rio de Janeiro (RJ)
Organizacao Anarquista Socialismo Libertario (SP)
Coletivo Mineiro Popular Anarquista - antigo Movimento Anarquista Libertario (MG)
Coletivo Anarquista Luta de Classe (PR)
Coletivo Pro-Organizacao Anarquista do Espirito Santo
Coletivo Pro-Organizacao Anarquista do Baixada Santista
Coletivo Pro-Organizacao Anarquista de Ribeirao Preto
Individuos

Rio de Janeiro, 22 januari 2012

Vertaling naar het Engels door FdCA - Kantoor voor Internationale Betrekkingen.
Vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

19 de Julio: Cuando el pueblo se levanta, escribe la historia

International anarchist solidarity against Turkish state repression

Declaración Anarquista Internacional por el Primero de Mayo, 2022

Le vieux monde opprime les femmes et les minorités de genre. Leur force le détruira !

Against Militarism and War: For self-organised struggle and social revolution

Declaração anarquista internacional sobre a pandemia da Covid-19

La révolution du Rojava a défendu le monde, maintenant le monde doit défendre la révolution du Rojava!

Anarchist Theory and History in Global Perspective

Trans Rights is a Class Issue

Capitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet]

AUKUS: A big step toward war

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

© 2005-2022 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]