user preferences

Organizaţia noastră

category internaţional | istoria de anarhism | opinion/analysis author Tuesday March 13, 2012 02:29author by Nestor Makhno Report this post to the editors

Vremurile prin care clasa muncitoare din întreaga lume trece în prezent impune ca anarhiştii revoluţionari să îşi încordeze imaginaţia şi energia la maxim dacă vor să clarifice cele mai importante aspecte.

nestor.jpg

Vremurile prin care clasa muncitoare din întreaga lume trece în prezent impune ca anarhiştii revoluţionari să îşi încordeze imaginaţia şi energia la maxim dacă vor să clarifice cele mai importante aspecte.

Fiecare camarad trebuie să fie conştient de această cerinţă, să se gândească la ea şi să ajungă la concluzia că doar printr-o forţă organizaţională unită pot anarhiştii să identifice prompt şi să analizeze problemele care preocupă masele şi să îşi ilustreze cu succes răspunsurile lor.

Acei camarazi ai noştri care au jucat un rol activ în revoluţia rusă şi care au păstrat credinţa în poziţiile lor anarhiste vor fi sensibili la nocivitatea pe care lipsa organizaţiei solide a adus-o mişcării noastre anarhiste. Acei camarazi sunt bine plasaţi pentru a juca un rol deosebit de util în căutarea noastră curentă pentru unitate. Nu a trecut neobservat de către acei camarazi, îmi imaginez, că anarhismul a fost un factor de insurecţie în rândul maselor revoluţionare care muncesc în Rusia şi Ucraina. Asta i-a incitat să se alăture în luptă peste tot; dar absenţa unei organizaţii, de natură să îşi organizeze resursele împotriva inamicilor revoluţiei, i-a lăsat neputincioşi în a-şi asuma orice rol organizatoric.

Cauza anarhismului in revoluţie a suferit consecinţele grave ale acestui lucru.

Daca acum realizează asta, anarhiştii ruşi şi ucrainieni nu trebuie să lase ca acest lucru să se întâmple din nou în viitor. Lecţia din trecut este prea dureroasă şi având asta în minte, ei trebuie să fie primii care să înveţe din exemplu, prin coeziunea forţelor lui, prin înfiinţarea unei organizaţii anarhiste care poate îndeplini sarcini anarhiste, nu doar în timpul pregătirilor pentru revoluţia socială, dar şi în zorii ei. O astfel de organizaţie trebuie să unească toate forţele revoluţionare anarhiste şi fără ezitare să se concentreze asupra pregătirii maselor pentru revoluţia socială şi lupta pentru a realiza societatea anarhistă.

Din păcate, nu prin metode ne străduim toţi dintre noi pentru o organizaţie reală a forţelor noastre, fără de care o muncă rodnică în rândul maselor este de neconceput: deşi majoritatea dintre noi sunt receptivi în legătură cu necesitatea unei astfel de organizaţii, este regretabil că trebuie să notăm că există doar un număr mic pregătit pentru a o aborda cu angajament şi consecvenţă, care sunt indispensabile.

Între timp, evenimentele sunt clădite cu viteză în întreaga Europă ca un întreg şi asta include şi Rusia, deşi prinsă în plasele pan-bolşevismului.

Nu mai este mult timp până când vom fi chemaţi din nou să ne asumăm un rol activ în aceste evenimente. Dacă vom răspunde acestei chemări fără ca în precedent să ne fi echipat pe noi cu o organizaţie adecvată, vom fi în continuare lipsiţi de putere în a preîntâmpina ca evenimentele să fi absorbite în vârtejul sistemelor etatiste.

Este evident pentru fiecare şi pentru toţi că o coeziune între toţi anarhiştii activi, în forma unei activităţi colective serioase, este lucrul de care avem nevoie. Ar fi, aşadar, foarte surprinzător pentru adversarii Uniunii din rândurile noastre, să se afirme.

Pentru a fi rezolvată, problema se referă doar la formatul organizaţional care ar fi cel mai acceptabil pentru asociaţia anarhistă.

Personal, sunt înclinat spre a accepta ca fiind cel mai adecvat şi necesar format organizaţional, pe acela care s-ar propune ca o „Uniune de anarhişti pe baza principiilor disciplinei colective şi conducerea concertată a tuturor forţelor anarhiste”.

Astfel, toate organizaţiile afiliate la această uniune generală ar fi inter-conectate nu doar printr-o comunitate de obiective socio-revoluţionare dar de asemenea, printr-o aderare comună care va conduce la atingerea obiectivelor.

Activităţile organizaţiilor locale pot fi adaptate, pe cât posibil, pentru a întruni condiţiile locale: orişicum, astfel de activităţi trebuie, în mod absolut, să fie în concordanţă cu modelul global de practică organizaţională al Uniunii anarhiştilor din întreaga ţară.

Dacă această Uniune de anarhişti se descrie pe sine ca partid anarhist sau ca altceva, nu are importanţă. Punctul esenţial este acela că ar trebui să concentreze toate forţele anarhiste pe practica uniformă şi comună împotriva inamicului, stăruind mai departe cu lupta pentru drepturile muncitorilor, pentru revoluţia socială şi pentru societatea anarhistă.

Nestor Makhno


"Delo Truda", n° 6, noiembrie, 1925, p. 6 – 7

This page has not been translated into Čeština yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

Reseña del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dès maintenant, passons de la défiance à la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]