preferenze utente

cerca nell'archivio del sito Cerca cerca nell'archivio del sito


Search comments

ricerca avanzata

Διεθνής Αναρχική Συνάντηση

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday February 15, 2012 20:13author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Segnalare questo messaggio alla redazione

St. Imier, Ελβετία, 8-12 Αυγούστου 2012

Όλοι οι ελευθεριακοί από τα διάφορα αναρχικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον αναρχισμό καλούνται να συγκεντρωθούν από τις 8 μέχρι τις 12 Αυγούστου 2012 στο St. Imier στην βουνά του Jura στην Ελβετία.
affiche_rencontre_inter._st._imier_v.3.jpg

Διεθνής Αναρχική Συνάντηση, St-Imier, Ελβετία, 8-12 Αυγούστου 2012

Όλοι οι ελευθεριακοί από τα διάφορα αναρχικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον αναρχισμό καλούνται να συγκεντρωθούν από τις 8 μέχρι τις 12 Αυγούστου 2012 στο St. Imier στην βουνά του Jura στην Ελβετία.

Θα γιορτάσουμε την 140ή επέτειο του πρώτου συνεδρίου του St. Imier, που πραγματοποιήθηκε το 1872, όταν δημιουργήθηκε η Αναρχική Διεθνής του St. Imier, μετά την εκδίωξη των αντιεξουσιαστών από την Α’ Διεθνή του Μαρξ. Από τότε, ο κόσμος έχει αλλάξει κατά κάποιο τρόπο, με τα διάφορα ελευθεριακά ρεύματα να έχουν εξελιχθεί προς διάφορες κατευθύνσεις, μια πτυχή που θα πρέπει να εκπροσωπηθεί ικανοποιητικά στη συγκέντρωση στο St. Imier. Βεβαίως, ο χρόνος δεν έχει εξαλείψει τους τρόπους με τους οποίους οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας καταπιέζονται από τους πιο ισχυρούς, και στη συνάντηση θα πρέπει να εκφραστεί ανάλογα το πλήθος εκείνο των προσεγγίσεων για να αντισταθούμε σ’ αυτές τις μορφές καταπίεσης.

Η Ομοσπονδία του Jura και το Συνέδριο του St. Imier του 1872

Το 1864, ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος Εργαζομένων (ΑΙΤ ή IWA στα αγγλικά), τμήματα του οποίου γρήγορα συγκροτήθηκαν στις πόλεις La Chaux-de-Fonds, Le Locle, St. Imier και άλλες περιοχές των ελβετικών οροσειρών του Jura. Πολλά από τα μέλη των τμημάτων αυτών εργάζονταν ως ωρολογοποιοί κατ’ οίκον, ήταν καλά διαβασμένοι και εμφορούνταν από ένα ανεξάρτητο πνεύμα. Όταν ο Μιχαήλ Μπακούνιν έφτασε στην περιοχή το 1869, υπήρξε μια συνάντηση όλων αυτών των σκέψεων και απόψεων που δεν έμεινε χωρίς συνέπειες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκλισης των ιδεών, η Ομοσπονδία του Jura έγινε ο ελευθεριακός πόλος της Α’ Διεθνούς, αντιτιθέμενη στους μαρξιστές. Εξαγριωμένος από την αντίθεση αυτή, ο Μαρξ έκανε ό,τι μπορούσε για να εξαλειφθεί αυτό το αποκλίνον ρεύμα. Το 1872 πίστευε ότι είχε εκπληρώσει αυτό το στόχο. Στο Συνέδριο της Χάγης, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του, ενώ μερικοί από αυτούς ήσαν εκπρόσωποι μη υπαρχόντων τμημάτων, πέρασε μια ψηφοφορία για την εκδίωξη του Μιχαήλ Μπακούνιν και του Τζέιμς Γκιγιώμ, και μόνο για μερικές ψήφους επιχειρήθηκε να γίνει το ίδιο και με τον Adhemar Schwitzguebel (και οι τρεις ήταν αντιπρόσωποι της Ομοσπονδία του Jura).

Σοκαρισμένα από τις ενέργειες αυτές, τα τμήματα που ήταν συμπαθή προς το αντιεξουσιαστικό ρεύμα, όπως αυτά της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ, οργάνωσαν ένα συνέδριο στο St. Imier, όπου πέρασαν ψηφίσματα που ήταν έντονα ελευθεριακά. Η αντιεξουσιαστική IWA επέζησε μέσω της μαρξιστικής της εκδοχής προς το τέλος του 19ου αιώνα.

Εκατόν σαράντα χρόνια μετά το συνέδριο του St. Imier, η εκμετάλλευση και η αλλοτρίωση των εργαζομένων εξακολουθούν να είναι εξίσου σκληρές. Η μαρξιστική ψευδαίσθηση έχει διαλυθεί υπό το φως των κομμουνιστικών δικτατοριών. Ο καπιταλισμός ζει από κρίση σε κρίση. Έχουμε κοινωνικές κρίσεις, πολιτικές κρίσεις, και φυσικά τη σημερινή οικολογική κρίση.

Πού πάει το αναρχικό κίνημα σήμερα;

Η αναρχική συγκέντρωση στο St. Imier το 2012 θα είναι μια ευκαιρία να
επανεξεταστεί η ιστορία του αναρχικού κινήματος, οι ιδέες του, τα επιτεύγματά του, οι ελπίδες του, οι ήττες, και ό,τι απομένει σήμερα, οι μάχες του και ό,τι μοιράζεται με άλλα κινήματα: αντιμιλιταρισμός, αντιρατσισμός, αντισεξισμός, αυτόνομη αυτοδιαχείριση, αποανάπτυξη, εκπαίδευση, φεμινισμός, διεθνισμός, μη βία κλπ.. Μια σειρά εργαστηρίων και εκδηλώσεων έχουν ήδη προγραμματιστεί: ιστορικές ομιλίες, θεματικές συνελεύσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ταινίες, έκθεση βιβλίου, ραδιοφωνικός σταθμός, ελευθεριακό κάμπινγκ, αυτοδιαχειριζόμενη αγορά με βιολογικά προϊόντα, εργαστήρια, εστιατόρια κλπ.

Το διεθνές αυτό γεγονός θα είναι δημόσιο και θέλει να είναι ανοιχτό όχι μόνο στο σύνολο της διεθνούς αναρχικού κινήματος, αλλά και στο ευρύ κοινό χωρίς καμία διάκριση. Η δωρεάν είσοδος και η εθελοντική τιμολόγηση θα χρησιμοποιηθούν όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να μπορέσουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Τούτου λεχθέντος, η οργανωτική επιτροπή θα χρησιμοποιήσει την κρίση της για να αποφασίσει ποιοι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν, με βάση τις ιδέες και τις πρακτικές που αποτελούσαν, επίσης, τις αρχές της Αντιεξουσιαστικής Διεθνούς. Ρατσισμός, σεξισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία και όλες οι μορφές βίας και διακρίσεων δεν θα γίνουν ανεκτές.

Με βάση όσα έχουν ειπωθεί, κάθε πρόσωπο, τμήμα, ή οργάνωση είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν, επίσης, στην πρωτοβουλία αυτή, προτείνοντας εκθέσεις, συζητήσεις, διαλέξεις, παραστάσεις, ομιλητές, εργαστήρια κλπ..

Αναζητούμε, επίσης, εθελοντές!

Η Οργανωτική Επιτροπή της Διεθνούς Αναρχικής Συνάντησης στο St. Imier 2012

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 14 Φλεβάρη 2012.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2001-2024 Anarkismo.net. Salvo indicazioni diversi da parte dell'autore di un articolo, tutto il contenuto del sito può essere liberamente utilizzato per fini non commerciali sulla rete ed altrove. Le opinioni espresse negli articoli sono quelle dei contributori degli articoli e non sono necessariamente condivise da Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]