user preferences

Către un comunism libertar

category internaţional | the left | opinion/analysis author Monday February 13, 2012 22:06author by Daniel Guerin Report this post to the editors

Mi se pare extrem de îndrăzneţ a anunţa, printre altele, ce aspecte ale anarhismului şi gândurilor lui Marx sunt sau nu reconciliabile. Comunismul Libertar este ca încă doar o aproximare, şi nu o dogmă a adevărului absolut. Mi se pare, că nu poate fi definit în mod absolut pe hârtie. Nu va fi o raţionalizare a trecutului, ci un punct de unire în viitor.

danielguerin.jpg

Dintre toate lecturile pe care le-am citit în 1930, pe vaporul care ma dus în Indochina şi înapoi; de la Georges Sorel, Hubert Lagardelle, Fernand Pelloutier, Lenin şi Troţki; cele ale lui Marx au avut, fără îndoială, cel mai mare impact. Aceste (cărţi) mi-au deschis ochii, am descoperit misterele surplusului capitalist, ma învăţat despre materialismul istoric şi dialectic. Intrând dn acel moment în mişcarea revoluţionară, aruncând peste bord educaţia mea burgheză, am fost iniţial, din instinct anti-stalinist; la acel moment eram un socialist de stânga sub influenţa lui Marceau Pivert şi un sindicalist revoluţionar influenţat de Pierre Monatte. Mai târziu, scrierile lui Bakunin în ediţia de şase volume de Max Nettlau /James Guillaume au fost a doua revelaţie. Acestea m-au lăsat pentru totdeauna alergic la orice versiune a socialismului autoritar, oricum s-ar numi, fie iacobin, marxist sau troţkist.

A fost sub agitaţia provocată în mine de aceste scrieri (a lui Bakunin), ce m-au făcut să îmi revizuiesc fundamental admiraţiile pentru strategia revoluţionară a lui Lenin, pentru a revizui (în opinia mea) acest idol şi a trece la o critică în profunzime a anumitor concepţii autoritare ale liderului bolşevic. Am concluzionat, din această dezbatere internă, ​​că socialismul ar trebui să se scape de noţiunea uzată a dictaturii proletariatului, în scopul de a recupera libertarismul său autentic.

Luxemburg versus Lenin

Acesta a fost ceea ce ma dus, în munca mea despre revoluţia franceză, să substitui pretutindeni dictatura proletariatului cu constrângerea revoluţionară. După asta, am acordat o atenţie mai mare asupra unui proces rapid-fulger pe care Rosa Luxemburg l-a avut contra ultra centralismului a lui Lenin şi a caracterului său steril de substitutionism birocratic. Mult mai târziu, în 1971, am aprofundat analiza mea a Luxembourgismului şi am încercat să subliniez legătura de rudenie cu relativa spontaneitate libertară. Epoca când descopeream Bakunin şi re-citeam Rosa a fost, în ceea ce priveşte lupta de clasă, momentul revoluţiei maghiare şi suprimarea sa sălbatică. Am simţit, în partea mea, mai puţin interesat de politica cu privire la încercarea de eliberare de sub jugul Moscovei, deoarece aceasta a fost acuzata de ambiguităţi îngrijorătoare; mai degrabă, am fost interesat de înflorirea consiliilor muncitoresti maghiare.

Anarhism

Libertarismul meu a trecut prin etape succesive: la inceput, ceea ce eu aş numi un anarhism clasic, care a găsit expresia în Tineretul Socialist Libertar (1959), apoi Anarhismul de la teorie la practică (1965) şi în acelaşi timp, Nici un Dumnezeu nici un Stăpân, antologie a anarhismului; ce în afară de Bakunin, exista spaţiu şi pentru Stirner, Proudhon, Kropotkin, Malatesta şi mulţi alţii. Apoi, m-am deplasat puţin de anarhismul clasic, şi m-am întors către studiile mele marxiste şi am am publicat Fora Marxism Libertar, un titlu care i-a şocat pe unii dintre noii mei prieteni libertari. Chiar înainte de tumultul revoluţionar din mai ’68, în care am plonjat până la gât, am reintrat în Mişcarea Comunist Libertară (MCL ,sub influenta lui Georges Fontenis). Mai târziu am fost cu Organizaţia Comunist Libertară (OCL), în prima si a doua sa formă şi apoi până în prezent, în Uniunea Muncitorilor Comunist Libertară.

Socialism Libertar

Prin urmare, timp de un sfert de secol ,m-am aliniat şi încă sunt aliniat cu socialismul libertar sau comunismul (cuvântul anarhist mi se pare prea restrictiv şi nu-l folosesc cu excepţia cazului în care i se alătură cuvântul comunist). Acest comunism libertar este diferit, deşi acesta poate fi combinat cu utopia propagată de şcoala lui Kropotkin, anticipând epoca abundenţei. Mai exact, comunismul libertar, aşa cum îl înţeleg eu, este o combinaţie a celor mai bune din anarhism şi gândirea lui Marx. Am încercat să clarific aceste elemente diferite într-un pamflet numit Anarhism şi Marxism, care a fost adăugată la a doua ediţie a cărţii mele; Anarhismul (1981). Cu siguranţă nu au pretenţia de a fi prevăzut; cu excepţia unor linii foarte generale, cristalizarea definitivă a unei sinteze neliniştite şi informale. HE Kaminski, în biografia lui Bakunin, a crezut că era necesar şi inevitabil, dar că era mai mult pentru viitor decât în prezent de a formula. Acesta trebuie să provină din furtunile sociale noi care vor apărea.

Nu o dogmă

Sper că am fost, pe tot parcursul angajamentului meu militant, un istoric şi teoretician util. Mi se pare extrem de îndrăzneţ a anunţa, printre altele, ce aspecte ale anarhismului şi gândurilor lui Marx sunt sau nu reconciliabile. Comunismul Libertar este ca încă doar o aproximare, şi nu o dogmă a adevărului absolut. Mi se pare, că nu poate fi definit în mod absolut pe hârtie. Nu va fi o raţionalizare a trecutului, ci un punct de unire în viitor. Convingerea principală de care sunt animat, este că revoluţia socială în viitor nu va fi despotismul moscovit nici social-democraţia anemică, nu va fi autoritară ci libertară şi autogestionată.

Daniel Guerin

author by IASR - Anarcho-Syndicalist Initiative from Romaniapublication date Sat Feb 18, 2012 20:05Report this post to the editors

All of the Romanian language articles come from us (IASR - Anarcho-Syndicalist Initiative from Romania), either translated by us or written by us. We are wondering who updates Anarkismo so regularly with articles from our blog. We are not mad or something, we just want to thank them or whoever it is. Thanks

author by Manu G - 1 of Anarkismo Editorial Grouppublication date Mon Feb 20, 2012 21:09Report this post to the editors

We saw texts like this one and decided to add them to Anarkismo.net, thank you for your task of translation of classical stuff to Romanian, comrades! Salud!

author by IASR - Anarcho-Syndicalist Initiative from Romania - Anarcho-Syndicalist Initiative from Romaniapublication date Sat Feb 25, 2012 01:47author email iasr at riseup dot netauthor address http://iasromania.wordpress.com/Report this post to the editors

Thank you very much, we are glad and happy to see that our work gets noticed.

 
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Ma’an workers union)

Front page

Reseńa del libro de José Luis Carretero Miramar “Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabalí” (Queimada Ediciones, 2017)

Análise da crise política do início da queda do governo Temer

Dčs maintenant, passons de la défiance ŕ la résistance sociale !

17 maggio, giornata internazionale contro l’omofobia.

Los Mártires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la “democracia y la libertad”

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ˇLibertad inmediata a nuestro compańero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistęncia das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policičres ! Non ŕ la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 ańos de lucha por la autogestión en Espańa

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la cańa

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]