user preferences

Ο Jim Dawson

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Thursday December 29, 2005 11:34author by dmitriauthor email outetheos at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Και η εφημερίδα «Southern Advocate for Workers Councils»

Σελίδες της ιστορίας του αναρχικού-ελευθεριακού κινήματος στην Αυστραλία

Στη δεκαετία του 1940 η έκδοση του Τζιμ Ντόουσον (Jim Dawson) «Southern Adovate for Workers Councils» («Νότιοι Υποστηρικτές των Εργατικών Συμβουλίων» ή κάπως έτσι) προσέλκυσε και απέκτησε ένα αναγνωστικό κοινό από αρκετές χώρες και έγινε περισσότερο γνωστή στους κύκλους της κομμουνιστικής αριστεράς στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην ίδια την Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζιμ Ντόουσον παρακολουθούσε τις ομιλίες των μελών της IWW (Industrial Workers of the World – Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου) που γίνονταν στις όχθες του ποταμού Yarra που διασχίζει τη Μελβούρνη και αμέσως έγινε μέλος μιας ομάδας της IWW. Για δύο χρόνια εξέδιδε την εφημερίδα «One Big Union Herald» («Ο Κήρυκας του Ενός Μεγάλου Συνδικάτου»).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 ίδρυσε την Workers Literature Bureau (Υπηρεσία Εργατικής Φιλολοχίας) ως αντίδραση στην πλημμυρίδα της σταλινικής βιβλιογραφίας της εποχής, που κυρίως διακινούνταν από το Socialist Party of Great Britain (Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας) και το Australian Socialist Party (Αυστραλιανό Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Προοδευτικά, ο Τζιμ Ντόουσον μετακινήθηκε προς τις θέσεις και απόψεις του συμβουλιακού κομμουνισμού, όπως αυτές διατυπώθηκαν από το έργο του Άντον Πάνεκοκ «Εργατικά Συμβούλια». Μάλιστα, ο Πολ Μάτικ έφερε σε επαφή τον Πάνεκοκ με τον Ντόουσον και έτσι τα «Εργατικά Συμβούλια» άρχισαν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν σε φυλλάδια-συνέχειες στην Αυστραλία, την περίοδο 1948-1949.

Την ίδια εποχή, ο Ντόουσον απέκτησε επαφές και με τον, τότε γηραιό, Αυστραλό αναρχικό Chummy Fleming, υποστηρίζοντας τις αναρχικές αντιεκλογικές διακηρύξεις του τελευταίου.

Ο Ντόουσον χρησιμοποίησε, ακόμα, μεταφράσεις κειμένων από άλλες γλώσσες που είχαν γίνει από τον αναρχικό δάσκαλο της Μελβούρνης, K.J.Kenafick, για την εφημερίδα του.

Ακόμα, από τον ίδιο τον Ντόουσον επηρεάστηκε και ένας άλλος σημαντικός κοινωνικός αγωνιστής της Μελβούρνης ο Dick Curlewis, από τη Μελβούρνη, υποστηρικτής του εργατικού ελέγχου, ο οποίος, στα τελευταία χρόνια της ζωής του (πέθανε πριν λίγα χρόνια), έγινε μέλος της Anarcho-Syndicalist Federation (ASF - Αναρχοσυνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) και στη δεκαετία του ’90 μέλος της IWW Μελβούρνης.

Στη δεκαετία του 1950 η αναρχική δραστηριότητα στη Μελβούρνη (και γενικά στην Αυστραλία) ήταν ανύπαρκτη έως ελάχιστη. Ο K.J.Kenafick, την περίοδο αυτή, συνέχισε να αλληλογραφεί με αναρχικούς απ’ όλο τον κόσμο και να μεταφράζει και να γράφει διάφορα κείμενα. Ισπανοί και Ιταλοί μετανάστες σχημάτισαν αναρχικές ομάδες. Η Ζερμαίν Γκριρ, σήμερα διάσημη αλλά και αμφιλεγόμενη συγγραφέας (στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1975 από τις Εκδόσεις «Ερμής» το βιβλίο της «Η Γυναίκα Ευνούχος», αλλά δεν ξέρω αν έχουν κυκλοφορήσει άλλα βιβλία της στα ελληνικά), εγκαταστάθηκε στο Σίδνεϊ το 1959 και συμμετείχε σε έναν αναρχομποέμικο τρόπο ζωής και στο ζήτημα του Sydney Libertarian Push. Η δε συστηματική αναρχική δραστηριότητα άρχισε στην Αυστραλία στα μέσα της δεκαετίας του ’60, κυρίως στα πανεπιστήμια.

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]