user preferences

New Events

Βόρεια Αφρική

no event posted in the last week

Οι επιτροπές για τη διασφάλιση της Επανάστασης

category Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Thursday May 05, 2011 19:13author by Mouatamid - CGT Report this post to the editors

Το παράδειγμα του Bizerte

Οι επιτροπές για τη διασφάλιση της Επανάστασης - Το παράδειγμα του Bizerte -- Το Χρονικό της Τυνησίας, σημείο 7
7.jpg

Από τις 14 Γενάρη 2011 διάφορες επιτροπές για τη διαφύλαξη της επανάστασης έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με διάφορες μορφές, με καταστατικά και κανονισμούς λειτουργίας. Αυτή η αναφορά είναι από μια συνάντηση με την επιτροπή Bizerte και δίνει μια εξαιρετική ιδέα του έργου που επιτελείται.

Οι δημοτικές αρχές σχεδόν παντού στην Τυνησία έχουν εξαλειφθεί, και έχουν αντικατασταθεί από προσωρινά όργανα δημοτικής διαχείρισης. Η μορφή και η σύνθεση των οργάνων αυτών εξαρτάται από την εκάστοτε τοπική ισορροπία δυνάμεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα όργανα αυτά έχουν δημιουργηθεί στη βάση των προτάσεων των επιτροπών για τη διαφύλαξη της επανάστασης, ενώ σε άλλες διατηρούν δεσμούς με τους παλαιούς τοπικούς πολιτικούς ηγέτες.

Η επιτροπή για τη διασφάλιση της επανάστασης στο Bizerte

Το Bizerte είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων (η επαρχία έχει περίπου 700.000) και βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου και σε απόσταση 66 χλμ. από την πρωτεύουσα Τύνιδα.

Περίπου 25 άτομα, κυρίως γυναίκες, μας περιμένουν στο Σπίτι του Πολιτισμού (που το διαχειριζεται τώρα η επιτροπή για τη διασφάλιση της επανάστασης), για να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες μαζί μας.

Η επιτροπή του Bizerte είναι ανοικτή, κάτι σαν ανοιχτή συνέλευση. Μεταξύ 500 και 1.000 άτομα συμμετέχουν στις συνελεύσεις, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η επιτροπή αυτή, στη συνέχεια, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Οι άνθρωποι συμμετέχουν ως άτομα, όχι ως εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικάτων. Η κύρια δύναμη είναι η Ένωση των Ανέργων Πτυχιούχων που, εκτός από το Bizerte, έχει δημιουργήσει πάνω από 10 ακόμα τμήματα στη συγκεκριμένη επαρχία. Δικηγόροι, δάσκαλοι, συνδικαλιστές και νέοι συμμετέχουν όλοι στην προσωρινή λειτουργία της πόλης. Η συνέλευση εξέλεξε 25 άτομα ως Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο υποβλήθηκε στον κυβερνήτη της επαρχίας.

Επιδιώκει να προωθήσει τη συμμετοχή και την άμεση δημοκρατία. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ψηφίσει στη συνέλευση και όλα γίνονται για να εξασφαλίζεται ότι ικανοποιούνται τα συμφέροντα όλων και όχι τα κομματικά συμφέροντα. Επιδιώκει επίσης να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμμετέχουν στις καθημερινές εργασίες. Αποτελεί ένα παράδειγμα αντιεξουσίας και κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης

Ένα δύσκολο καθήκον μπροστά

Συζητάμε την έλλειψη εμπειρίας για την ανάληψη τόσων πολλών ευθυνών και την ανάγκη εκπαίδευσης και συνεργασίας. Από τη μία πλευρά, η επιτροπή επιδιώκει να συνεχίσει τη διαδικασία διάλυσης ολόκληρου του μηχανισμού καταστολής της δικτατορίας. Μιλάμε για το παράδειγμα του El Kef, μιας πόλης όπου η τοπική επιτροπή για τη διαφύλαξη της επανάστασης έχει δημιουργήσει ένα φάκελο με τις φωτογραφίες όλων των διεφθαρμένων ατόμων καθώς και εκείνων που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις καταστολής. Αλλά και για τα μεροληπτικά δικαστικά και κυβερνητικά σώματα που απελευθέρωσαν αστυνομικούς και διεφθαρμένους αξιωματούχους που είχαν προσαχθεί στη δικαιοσύνη από το λαό.

Από την άλλη πλευρά, συζητήσαμε, επίσης, τη διαδικασία οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας που θα συνεχίσει με συνέπεια τον αγώνα ενάντια στην ανεργία, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημιουργία νέων οικονομικών και πολιτικών κριτηρίων, και η οποία μπορεί να ενισχύσει τη στενή συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και του λαού ως συνόλου.

Το κλείσιμο των εργοστασίων

Περισσότεροι από 4.500 εργάτες μετάλλου από το Menzel Bourguiba, στην επαρχία Bizerte, κάνουν απεργία ενάντια στην απειλή ενδεχόμενου lockout. Τα αφεντικά αντέδρασαν στη δημιουργία συνδικάτου στα εργοστάσια, τις κινητοποιήσεις και τη συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτές με απολύσεις και τις μεταφορά των εργοστασίων αλλού. Τα ναυπηγεία είναι η παραδοσιακή βιομηχανία της περιοχής. Οι εργοδότες βλέπουν σήμερα τα κέρδη τους να απειλούνται και προσπαθούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες ή αλλού περιμένοντας καλύτερες μέρες, με την επαναστατική παλίρροια να υποχωρεί.

Αλληλοβοήθεια – Μια αναγκαιότητα

Οι σύντροφοι στο Bizerte μας λένε: "Υπήρξε μια εξέγερση στην Τυνησία, τώρα χρειαζόμαστε μια επανάσταση". Και γι' αυτό, χρειάζονται βοήθεια: δημοσιότητα, ενημέρωση, κατάρτιση, υποστήριξη κάθε είδους.

Οι συζητήσεις μας έφεραν την ιδέα της αδελφοποίησης της επιτροπής για τη διαφύλαξη της επανάστασης με ευρωπαϊκούς φορείς (ομοσπονδίες, συνδικάτα, συλλόγους, κλπ.) με τη δέσμευση να διατηρηθεί μια συνεχής σχέση όπου να μπορούν να ανταλλάσσονται οι πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ανάγκες της επιτροπής, μαζί με την πρακτική της αλληλοβοήθειας.
Μετά τις συζητήσεις αυτές, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν η πολιτική αστυνομία, ένα κτίριο που πυρπολύθηκε από το λαό, μια απτή έκφραση της δύναμης του λαού ενάντια στη δικτατορία. Αλλά τώρα παραμένει το πιο δύσκολο καθήκον όλων: αυτό της διασφάλισης του ότι η αλλαγή δεν θα παραμείνει μια καθαρά τυπική υπόθεση, ένα νέο βάψιμο στο παλιό σπίτι. Αλλαγή πρέπει να σημαίνει μια πραγματική, ριζική μεταμόρφωση αυτής της κοινωνίας.

Η δέσμευση και η υποστήριξή μας είναι σημαντική. Πώς; Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον την παρούσα κατάσταση στην Τυνησία, παίρνοντας μέρος στην εκστρατεία ακύρωσης του εξωτερικού χρέους της χώρας, βοηθώντας το έργο των επιτροπών διασφάλισης της επανάστασης διαμέσου της αλληλεγγύης και της υποστήριξης του αγώνα των εργαζόμενων και των ανέργων Τυνήσιων. Αλλά, επίσης, διαμέσου των δικών μας αγώνων στους τόπους μας, ενάντια στις δικές μας κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές, τους συναδέλφους του Ben Ali που ακόμα διατηρούν τη νεοαποικιακρατία στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, την πίσω αυλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια με το λαό της Τυνησίας.

Mouatamid

* Από την Ομάδα Εργασίας για τη Βόρεια Αφρική της διεθνούς γραμματείας της ισπανικής αναρχοσυνδικαλιστικής CGT. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στις 19 Απρίλη 2011 στα ισπανικά στο http://www.cgtandalucia.org/Cronicas-desde-Tunez-y-7-Lo...ot=54 Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής αναρχοκομμουνιστικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης” 7 Μάη 2011.

Related Link: http://www.cgtandalucia.org/Cronicas-desde-Tunez-y-7-Lo...ot=54

This page has not been translated into Castellano yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]