Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Βόρεια Αφρική

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

Οι επιτροπές για τη διασφάλιση της Επανάστασης

category Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Donnerstag Mai 05, 2011 19:13author by Mouatamid - CGT Report this post to the editors

Το παράδειγμα του Bizerte

Οι επιτροπές για τη διασφάλιση της Επανάστασης - Το παράδειγμα του Bizerte -- Το Χρονικό της Τυνησίας, σημείο 7
7.jpg

Από τις 14 Γενάρη 2011 διάφορες επιτροπές για τη διαφύλαξη της επανάστασης έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με διάφορες μορφές, με καταστατικά και κανονισμούς λειτουργίας. Αυτή η αναφορά είναι από μια συνάντηση με την επιτροπή Bizerte και δίνει μια εξαιρετική ιδέα του έργου που επιτελείται.

Οι δημοτικές αρχές σχεδόν παντού στην Τυνησία έχουν εξαλειφθεί, και έχουν αντικατασταθεί από προσωρινά όργανα δημοτικής διαχείρισης. Η μορφή και η σύνθεση των οργάνων αυτών εξαρτάται από την εκάστοτε τοπική ισορροπία δυνάμεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα όργανα αυτά έχουν δημιουργηθεί στη βάση των προτάσεων των επιτροπών για τη διαφύλαξη της επανάστασης, ενώ σε άλλες διατηρούν δεσμούς με τους παλαιούς τοπικούς πολιτικούς ηγέτες.

Η επιτροπή για τη διασφάλιση της επανάστασης στο Bizerte

Το Bizerte είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων (η επαρχία έχει περίπου 700.000) και βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου και σε απόσταση 66 χλμ. από την πρωτεύουσα Τύνιδα.

Περίπου 25 άτομα, κυρίως γυναίκες, μας περιμένουν στο Σπίτι του Πολιτισμού (που το διαχειριζεται τώρα η επιτροπή για τη διασφάλιση της επανάστασης), για να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες μαζί μας.

Η επιτροπή του Bizerte είναι ανοικτή, κάτι σαν ανοιχτή συνέλευση. Μεταξύ 500 και 1.000 άτομα συμμετέχουν στις συνελεύσεις, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η επιτροπή αυτή, στη συνέχεια, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Οι άνθρωποι συμμετέχουν ως άτομα, όχι ως εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικάτων. Η κύρια δύναμη είναι η Ένωση των Ανέργων Πτυχιούχων που, εκτός από το Bizerte, έχει δημιουργήσει πάνω από 10 ακόμα τμήματα στη συγκεκριμένη επαρχία. Δικηγόροι, δάσκαλοι, συνδικαλιστές και νέοι συμμετέχουν όλοι στην προσωρινή λειτουργία της πόλης. Η συνέλευση εξέλεξε 25 άτομα ως Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο υποβλήθηκε στον κυβερνήτη της επαρχίας.

Επιδιώκει να προωθήσει τη συμμετοχή και την άμεση δημοκρατία. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ψηφίσει στη συνέλευση και όλα γίνονται για να εξασφαλίζεται ότι ικανοποιούνται τα συμφέροντα όλων και όχι τα κομματικά συμφέροντα. Επιδιώκει επίσης να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμμετέχουν στις καθημερινές εργασίες. Αποτελεί ένα παράδειγμα αντιεξουσίας και κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης

Ένα δύσκολο καθήκον μπροστά

Συζητάμε την έλλειψη εμπειρίας για την ανάληψη τόσων πολλών ευθυνών και την ανάγκη εκπαίδευσης και συνεργασίας. Από τη μία πλευρά, η επιτροπή επιδιώκει να συνεχίσει τη διαδικασία διάλυσης ολόκληρου του μηχανισμού καταστολής της δικτατορίας. Μιλάμε για το παράδειγμα του El Kef, μιας πόλης όπου η τοπική επιτροπή για τη διαφύλαξη της επανάστασης έχει δημιουργήσει ένα φάκελο με τις φωτογραφίες όλων των διεφθαρμένων ατόμων καθώς και εκείνων που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις καταστολής. Αλλά και για τα μεροληπτικά δικαστικά και κυβερνητικά σώματα που απελευθέρωσαν αστυνομικούς και διεφθαρμένους αξιωματούχους που είχαν προσαχθεί στη δικαιοσύνη από το λαό.

Από την άλλη πλευρά, συζητήσαμε, επίσης, τη διαδικασία οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας που θα συνεχίσει με συνέπεια τον αγώνα ενάντια στην ανεργία, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημιουργία νέων οικονομικών και πολιτικών κριτηρίων, και η οποία μπορεί να ενισχύσει τη στενή συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και του λαού ως συνόλου.

Το κλείσιμο των εργοστασίων

Περισσότεροι από 4.500 εργάτες μετάλλου από το Menzel Bourguiba, στην επαρχία Bizerte, κάνουν απεργία ενάντια στην απειλή ενδεχόμενου lockout. Τα αφεντικά αντέδρασαν στη δημιουργία συνδικάτου στα εργοστάσια, τις κινητοποιήσεις και τη συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτές με απολύσεις και τις μεταφορά των εργοστασίων αλλού. Τα ναυπηγεία είναι η παραδοσιακή βιομηχανία της περιοχής. Οι εργοδότες βλέπουν σήμερα τα κέρδη τους να απειλούνται και προσπαθούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες ή αλλού περιμένοντας καλύτερες μέρες, με την επαναστατική παλίρροια να υποχωρεί.

Αλληλοβοήθεια – Μια αναγκαιότητα

Οι σύντροφοι στο Bizerte μας λένε: "Υπήρξε μια εξέγερση στην Τυνησία, τώρα χρειαζόμαστε μια επανάσταση". Και γι' αυτό, χρειάζονται βοήθεια: δημοσιότητα, ενημέρωση, κατάρτιση, υποστήριξη κάθε είδους.

Οι συζητήσεις μας έφεραν την ιδέα της αδελφοποίησης της επιτροπής για τη διαφύλαξη της επανάστασης με ευρωπαϊκούς φορείς (ομοσπονδίες, συνδικάτα, συλλόγους, κλπ.) με τη δέσμευση να διατηρηθεί μια συνεχής σχέση όπου να μπορούν να ανταλλάσσονται οι πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ανάγκες της επιτροπής, μαζί με την πρακτική της αλληλοβοήθειας.
Μετά τις συζητήσεις αυτές, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν η πολιτική αστυνομία, ένα κτίριο που πυρπολύθηκε από το λαό, μια απτή έκφραση της δύναμης του λαού ενάντια στη δικτατορία. Αλλά τώρα παραμένει το πιο δύσκολο καθήκον όλων: αυτό της διασφάλισης του ότι η αλλαγή δεν θα παραμείνει μια καθαρά τυπική υπόθεση, ένα νέο βάψιμο στο παλιό σπίτι. Αλλαγή πρέπει να σημαίνει μια πραγματική, ριζική μεταμόρφωση αυτής της κοινωνίας.

Η δέσμευση και η υποστήριξή μας είναι σημαντική. Πώς; Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον την παρούσα κατάσταση στην Τυνησία, παίρνοντας μέρος στην εκστρατεία ακύρωσης του εξωτερικού χρέους της χώρας, βοηθώντας το έργο των επιτροπών διασφάλισης της επανάστασης διαμέσου της αλληλεγγύης και της υποστήριξης του αγώνα των εργαζόμενων και των ανέργων Τυνήσιων. Αλλά, επίσης, διαμέσου των δικών μας αγώνων στους τόπους μας, ενάντια στις δικές μας κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές, τους συναδέλφους του Ben Ali που ακόμα διατηρούν τη νεοαποικιακρατία στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, την πίσω αυλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια με το λαό της Τυνησίας.

Mouatamid

* Από την Ομάδα Εργασίας για τη Βόρεια Αφρική της διεθνούς γραμματείας της ισπανικής αναρχοσυνδικαλιστικής CGT. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στις 19 Απρίλη 2011 στα ισπανικά στο http://www.cgtandalucia.org/Cronicas-desde-Tunez-y-7-Lo...ot=54 Αγγλική μετάφραση Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής αναρχοκομμουνιστικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης” 7 Μάη 2011.

Verwandter Link: http://www.cgtandalucia.org/Cronicas-desde-Tunez-y-7-Lo...ot=54
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Hauptseite

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

Women under lockdown all around the world

Solidarity with the Struggle of North American People!

A libertarian socialist view of the capitalist and health crisis in the Americas

Para las Clases Populares del Mundo, Pandemia, Crisis, Todos los Tiempos son de Lucha

Βόρεια Αφρική | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα | gr

So 13 Jun, 16:41

browse text browse image

460_0___30_0_0_0_0_0_dsc00499_1_2.jpg imageΤο κίνημα των ανέργ&... 19:09 Do 05 Mai by Mouatamid - CGT 0 comments

Το κίνημα των ανέργων στην Τυνησία: μια ασταμάτητη διαδικασία - Το Χρονικό της Τυνησίας, Σημείο 6

1.jpg imageΗ φωνή των δρόμων εί... 20:36 Do 28 Apr by Mouatamid και M.H. - CGT 0 comments

Η φωνή των δρόμων είναι σαφής: η επανάσταση στην Τυνησία μόλις άρχισε - Το Χρονικό της Τυνησίας, σημ. 1

2.jpg imageThala: Το κατεχόμενο αστ&... 08:46 Do 28 Apr by M.H. - CGT 0 comments

Το Χρονικό της Τυνησίας, σημείο 2 - Το δεύτερο μέρος μια σειράς αναφορών από δύο μέλη της CGT που επισκέπτονται την Τυνησία. Εδώ, ο συγγραφέας επισκέπτεται την πόλη Thala στη βορειοδυτική Τυνησία, μια πόλη όπου οι διαμαρτυρίες του λαού οδήγησαν στην κατάρρευση της τοπικής αστυνομίας.

egyptianrevolution300x220.jpg imageΑίγυπτος: Οι εργαζό&... 19:19 Di 22 Feb by contrainfo 0 comments

Κάλεσμα της συντακτικής επιτροπής της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ανεξάρτητων συνδικάτων

tunisia2.jpg imageΤυνησία: Η δύναμη το... 19:32 Sa 15 Jan by Paul (WSM) 0 comments

Αλλά οι άνθρωποι αυτοί σήμερα γνωρίζουν ότι αφού έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν ένα μακρόχρονο δικτατορικό καθεστώς, πόσο πιο εύκολο θα είναι να ανατρέψουν ένα νέο ασταθές καθεστώς.

imageΑιγύπτιοι εργάτες: &... Jun 11 by Jumanah Younis 0 comments

Μεταφράζουμε εδώ μια πρόσφατη ανταπόκριση για το εργατικό κίνημα στην Αίγυπτο πριν και μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ (πηγή: Ceasefire, 1/6/2011). Εν όψει και του δικού μας κοινωνικού αναβρασμού, έχει σημασία να συνεχίσουμε να έχουμε στο νου μας τα βασικά: τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες των εξεγέρσεων, τα όρια των κινημάτων, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τάξης μας. Τις μέρες που έρχονται, ας μην ξεχάσουμε στιγμή από πού ερχόμαστε, ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Όπως λέει και ο αιγύπτιος εργάτης του κειμένου: «Εμείς είμαστε η επανάσταση των φτωχών, που θα έρθει σύντομα».

imageΕπείγον: Σφαγή και Ε... Feb 23 by Mazen Kamalmaz 0 comments

Τα νέα για όλα όσα συμβαίνουν τη Λιβύη είναι αρκετά σοκαριστικά. Το καθεστώς του Καντάφι είναι δράστης μιας φρικτής σφαγής εναντίον των επαναστατημένων μαζών, οι μισθοφόροι (κάτι παρόμοιο με την baltajia του καθεστώτος Μουμπάρακ) που προσλήφθηκαν από το καθεστώς Καντάφι, εκτός από τον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, άνοιξαν πυρ κατά άοπλων Λίβυων με αναπηρίες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, οπλισμένων με πολύ ελαφρά όπλων.

imageΟι δρόμοι της Αιγύπ&... Jul 09 Anarkismo 0 comments

Οι δρόμοι της Αιγύπτου είναι πιο ισχυροί από τα εκλογικά κέντρα [Français] [English] [Castellano] [Italiano]

imageΗ επανάσταση στη Βό&... Feb 18 Anarkismo 0 comments

Η επαναστατική αλλαγή που σαρώνει τη Βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο προσφέρει μεγάλη ελπίδα για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους λαούς της Γης. Τα αιτήματα για δημοκρατία και αξιοπρεπή ζωή μοιράζονται από εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπους. Την ίδια στιγμή έρχεται στην επιφάνεια η στάση των καπιταλιστών του κόσμου, έξω από κάθε επαφή με την κοινωνία και τρομοκρατημένοι από το κίνημα του οποίου γίνονται μάρτυρες.

imageΥποστηρίξτε τους Α&#... Feb 04 Anarkismo 0 comments

Υποστηρίξτε τους Αιγύπτιους άνδρες και γυναίκες που καταστέλλονται από την αστυνομία!

imageΤυνησία, Αίγυπτος, Α... Feb 03 Anarkismo 0 comments

Η Alternative Libertaire υποστηρίζει τον αγώνα των ανθρώπων αυτών για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη και καταγγέλλει τη συνεργασία του γαλλικού κράτους με τα αυταρχικά καθεστώτα των αραβικών χωρών.

imageΆμεσες δράσεις αλλ&#... Feb 03 0 comments

Ο Μαζέν Καμαλμάζ, Αναρχικός από τη Συρία καλεί να δείξετε την υποστήριξή σας στον Αιγυπτιακό λαό

more >>
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]