user preferences

New Events

Δυτική Αφρική

no event posted in the last week

Η Γαλλία επεμβαίνει

category Δυτική Αφρική | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday April 17, 2011 21:04author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

για τη σωτηρία των συμφερόντων της

Οι τροχοί γέρνουν προς την πλευρά των υπηρετών του ιμπεριαλισμού. Πρέπει να ελευθερωθούν αυτοί για να οικοδομήσει η Ακτή Ελεφαντόδοντος το μέλλον της!

[Français] [Castellano] [Deutsch]

heavy_fighting_in_ivory_coast___04.06.11_vombxw1z_001.embedded.prod_affiliate.156.jpg

Το πάρτι τελείωσε για τον Laurent Gbagbo. Ο πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντόδοντος πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του στον Alassane Ouattara, που υποστηρίζεται από τις Forces Nouvelles (Νέες Δυνάμεις – που μετονομάστηκαν σε Δημοκρατικές Δυνάμεις της Ακτής του Ελεφαντόδοντος), τα στρατεύματα του ΟΗΕ και της Γαλλίας –τα ονομαστά Licorne– που εισήλθαν στο παιχνίδι την τελευταία στιγμή.

Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος απο τους δυο υποψηφίους έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 28ης Νοέμβρη 2010, εξαιτίας του μεγέθους της όλης απάτης. Αλλά δεν μας πειράζει, γιατί οι ξένες δυνάμεις έχουν επιλέξει τον Alassane Ouattara.

Η Γαλλία, στέλνοντας τα στρατεύματά της στη μάχη του Abidjan, επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι η Ακτή Ελεφαντόδοντος θα παραμείνει στο μέλλον στο άρμα της. Αυτό έκανε και το 2002 όταν γαλλικά στρατεύματα έτρεξαν σε σωτηρία του Laurent Gbagbo που απειλείτο από την τότε εξέγερση. Και αυτό έκανε ξανά τώρα το 2011, βοηθώντας στην ανατροπή του ίδιου του, ο οποίος κάποια στιγμή έγινε ανεξέλεγκτος. Και το έκανε με την εντολή του ΟΗΕ, κάτι που είναι πιο “καθαρό".

Αλλά τώρα ο Alassane Ouattara δεν χαρακτηρίζεται και αυτός από τη σταθερότητά του. Είναι ίδιος με τον προκάτοχό του πολιτικά και πολιτιστικά. Αμερικανοί. Τώρα θα είναι υπόλογος στα Ηλύσια Πεδία, τα οποία του έδωσαν εν μέρει την τελική νίκη. Αυτό τους θυμίζει τι προσδοκούν από αυτόν: να διατηρήσει τα γαλλικά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα. Η γαλλική εταιρεία Bouygues διαχειρίζεται την ύδρευση και το ηλεκτρικό, οι Societe Generale, BNP και Credit Lyonnais ελέγχουν τον τραπεζικό τομέα, η Orange κυριαρχεί στις τηλεπικοινωνίες, η Bollore έχει μεγάλα συμφέροντα στα λιμάνια, ενώ η ίδια εταιρεία ήταν ακόμα εκείνη η πολυεθνική που υποστήριζε ανοιχτά τον Gbagbo.

Θα θέσει σε κίνδυνο ο Ouattara αυτά τα συμφέροντα; Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ο Nicolas Sarkozy θα μεριμνήσει για τα συμφέροντα του καλού του φίλου Vincent Bollore – του ίδιου που πρόσφερε στον πρώτο διακοπές στο πολυτελές του γιοτ το Μάη του 2007.

Οι Gbagbo και Ouattara δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού της Ακτής του Ελεφαντόδοντος. Οι ένοπλες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν –οι Νέοι Πατριώτες και ο στρατός της χώρας που υποστηρίζουν τον Gbagbo, και οι Νέες Δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ouattara– έχουν ορκιστεί να τρομοκρατήσουν το λαό, λεηλατώντας και προκαλώντας ρατσιστικά πογκρόμ. Οι Ouattara και Gbagbo έχουν εξαρτηθεί από ξένες δυνάμεις οι οποίες τη μια υποστηρίζουν τον ένα και από την άλλη τον άλλον ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των επιχειρήσεών τους.

Οι τροχοί γέρνουν προς την πλευρά των υπηρετών του ιμπεριαλισμού. Πρέπει να ελευθερωθούν αυτοί για να οικοδομήσει η Ακτή Ελεφαντόδοντος το μέλλον της!

Κάτω ο ιμπεριαλισμός!

Να φύγουν τα γαλλικά στρατεύματα από την Ακτή του Ελεφαντόδοντος!

Ελευθερία των λαών! Alternative Libertaraire

6 Απρίλη 2011

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφεντης”, 14 Απρίλη 2011

Related Link: http://alternativelibertaire.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]