user preferences

Εξέγερση χιλιάδων κρατούμενων με πολλούς νεκροa

category Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Καταστολή / Φυλακές | Νέα author Thursday March 24, 2011 12:51author by contrainfoauthor email contrainfo at espiv dot net Report this post to the editors

Σε φυλακή του Ιράν

Η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Πολιτικών Κρατουμένων ανέφερε στις 16 Μαρτίου ότι ορισμένα άτομα επιτέθηκαν στο εξωτερικό μέρος της φυλακής , σε μια προσπάθεια να ελευθερώσουν μερικούς από τους κρατουμένους. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ορισμένοι κρατούμενοι δραπέτευσαν. Η είδηση της δραπέτευσης δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.
iran.jpg

Σύμφωνα με την HRANA (Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Πολιτικών Κρατουμένων), τουλάχιστον 150 κρατούμενοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη φυλακή Ghezel Hesar στο Karaj, τη νύχτα της 15ης Μαρτίου. Χιλιάδες κρατούμενοι των μονάδων 2 και 3 ξεκίνησαν μια διαμαρτυρία όταν έμαθαν την είδηση της επικείμενης εκτέλεσης δέκα συγκρατουμένων τους.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας περίπου 3.000 κρατούμενοι προσπάθησαν να καταστρέψουν τις πόρτες των κελιών τους, φωνάζοντας “Οι εκτελέσεις πρέπει να σταματήσουν”. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στους κρατούμενους μέσα τα κελιά των φυλακών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αιματηρές συγκρούσεις και ορισμένοι κρατούμενοι να μεταφερθούν από τα κελιά τους. Οι αναφορές μιλάνε για χρήση πραγματικών πυρών από τους δεσμοφύλακες για να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος περίπου 80 κρατούμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά ή σκοτώθηκαν, όμως τουλάχιστον 150 κρατούμενοι πυροβολήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τραυματίστηκαν και μερικοί δεσμοφύλακες και ο διευθυντής της φυλακής. Οι κρατούμενοι που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες είναι βαρυποινίτες ή πρόκειται να τους εφαρμοστεί η θανατική ποινή.

Η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Πολιτικών Κρατουμένων ανέφερε στις 16 Μαρτίου ότι ορισμένα άτομα επιτέθηκαν στο εξωτερικό μέρος της φυλακής , σε μια προσπάθεια να ελευθερώσουν μερικούς από τους κρατουμένους. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ορισμένοι κρατούμενοι δραπέτευσαν. Η είδηση της δραπέτευσης δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Τα τελευταία νέα δείχνουν ότι η φυλακή Ghezel Hesar βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφότου τα ΜΑΤ εισέβαλαν σε αυτήν. Στις 19 Μαρτίου, η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Πολιτικών Κρατουμένων ανέφερε ότι έχει αφαιρεθεί από τους κρατούμενους το δικαίωμα της χρήσης τηλεφώνου μέχρι νεωτέρας. Χθες το πρωί, μερικοί κρατούμενοι κατάφεραν να κάνουν κάποιες σύντομες τηλεφωνικές κλήσεις στις οικογένειές τους, αλλά από το απόγευμα διακόπηκαν όλες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Το καθεστωτικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars News Agency ανέφερε ότι μετά την καταστροφή των εγκαταστάσεων των φυλακών, το σπάσιμο παραθύρων και την επίθεση σε δεσμοφύλακες, οι εξεγερμένοι κρατούμενοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή. Η έκθεση δεν αναφέρει τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών, αλλά επιβεβαιώνει το θάνατο μερικών κρατουμένων ως αποτέλεσμα «τραυμάτων που προκλήθηκαν σε αυτούς και εισπνοής καπνού».

Στις 16 Μαρτίου, το Reuters έκανε αναφορά σε 14 νεκρούς και 33 τραυματίες, επικαλούμενο την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Μετάφραση από: http://persian2english.com από το contrainfo.espiv.net

Related Link: http://gr.contrainfo.espiv.net/2011/03/23/iran-eksegersh-xiliadwn-kratoumenwn-me-pollous-nekrous-se-fulakh/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]