Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Oικονομία

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht

Αλληλεγγύη με τους αγωνιζόμενους λαούς της Ευρώ

category Διεθνή | oικονομία | Ανακοίνωση Τύπου author Friday December 10, 2010 20:01author by Ευρωπαϊκές αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις - Anarkismo Report this post to the editors

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την κατάσταση με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων στις πληγείσες χώρες. Αντιμέτωποι με επιθέσεις όπως αυτές, ο διεθνισμός είναι πιο απαραίτητος από ποτέ: χρειαζόμαστε ένα πανευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.
solidarity_1.jpg

Τις τελευταίες εβδομάδες τα σημάδια της οργής των λαών της Ευρώπης έχουν αυξηθεί: γενική απεργία στην Πορτογαλία, τεράστια απεργία στην Ισπανία στις 29 Σεπτέμβρη, διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων στην Ιρλανδία, φοιτητικό κίνημα στην Αγγλία, ττεράστιες διαδηλώσεις στην Ιταλία από βιομηχανικούς εργάτες και φοιτητές και εντεινόμενο μαζικό κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και, ελπίζουμε, την απαρχή ενός διαρκούς κινήματος μετά τις κινητοποιήσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία. Αν και τα συνθήματα μπορεί να ποικίλλουν από τη μια χώρα στην άλλη, η εξέγερση έχει την ίδια προέλευση: την άρνηση των λαών να πληρώσουν για μια κρίση που δεν προκάλεσαν, να πρέπει να συμβιβαστούν με τα μέτρα λιτότητας μόνοι τους, χωρίς οι καπιταλιστές να πληρώσουν.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι εμβληματική - μείωση των κοινωνικών παροχών, μείωση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών και περικοπές μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, επέκταση του φόρου εισοδήματος για εκείνους που δεν πληρώνουν σήμερα, δηλαδή τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζομένους. Αλλά η κυβέρνηση δεν αγγίζει τη φορολογία στις επιχειρήσεις, από την πιο χαμηλή στην Ευρώπη. Ο ιρλανδικός λαός αρνείται να υποταχθεί και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους πριν μερικές μέρες.

Στο ισπανικό κράτος, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος δικαιολογήθηκε για την πίεση της οικονομικής εξουσίας, έχοντας πλέον τεθεί στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου με την εισαγωγή σκληρών μέτρων που επηρεάζουν σοβαρά τη ζωή και το έργο της μεγάλης πλειοψηφίας: μείωση συντάξεων, απόσυρση των επιδομάτων ανεργίας, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση των απολύσεων, ειδικοί φόροι κατανάλωσης... και αυτά είναι μόνο η αρχή. Η αντιπολίτευση - το δεξιό Λαϊκό Κόμμα – αξιοποιεί τις συνέπειες της κρίσης και αυξάνει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Η κοινωνική και συνδικαλιστική Αριστερά, όπου οι αναρχικοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αγωνίζεται ενάντια στα αντικοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης και την οικονομική και πολιτική Δεξιά. Η 29 Σεπτέμβρη ήταν η απαρχή μιας διαδικασίας κινητοποίησης την οποία οδηγούν τα μαχητικά συνδικάτα και όχι η χλιδάτη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που συνδέεται στενά με τη σοσιαλδημοκρατία.

Στη Βρετανία και την Ιρλανδία τα πανεπιστημιακά δίδακτρα έχουν πάρει την ανιούσα, καθιστώντας την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ολοένα και περισσότερο προνόμιο των πλουσίων. Για άλλη μια φορά, οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν με ένα ιδιαίτερα μαχητικό κίνημα διαμαρτυρίας. Στην Ιταλία, οι μαθητές οργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο προωθούνται τεράστιες περικοπές στο προσωπικό των πανεπιστημίων, περισσότερη έμφαση πάνω σε επιστημονικά θέματα εις βάρος των ανθρωπιστικών επιστημών και ένα τέλος στο σημερινό σύστημα των επιδοτήσεων, καθιστώντας το πανεπιστήμιο πολύ λιγότερο προσιτό για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Και κυρίως, η μεταρρύθμιση αυτή θα δώσει επίσης ώθηση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρέχοντας μεγαλύτερη ευκολία λόγου και δράσης στον ιδιωτικό τομέα στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

Είναι, επίσης, βέβαιο ότι θα έχουμε άσχημα νέα στις 16-17 Δεκεμβρίου, όταν με μια ανακοίνωση σχετικά με το χρόνιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να απαιτήσει κατά πάσα πιθανότητα να περικόψει η ιταλική κυβέρνηση επιπλέον € 20-30 δισ. στον προσεχή προϋπολογισμό, που σημαίνει περισσότερες περικοπές στο δημόσιο τομέα. Αυτό θα έρθει σε μια εποχή που η καπιταλιστική τάξη, υπό την ηγεσία της FIAT, έχει ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των δικαιωμάτων τους, με μηχανισμούς απαλλαγής από το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εισαγωγής της μαζικής προσωρινότητας του εργατικού δυναμικού, καθώς και περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων.

Μην ξεγελιέστε: η Ευρωπαϊκή Ένωση (και το ΔΝΤ) δεν επιβάλλουν την εν λόγω πολιτική σκληρής λιτότητας εξαιτίας μόνο της οικονομικής αναγκαιότητας γι’ αυτά, μιας και τα σχέδια αυτά θα χρησιμεύσουν μόνο στο να βυθίσουν ακόμη περισσότερο τις χώρες στην ύφεση - με ταυτόχρονη διεύρυνση των κερδών των αφεντικών. Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή βλέπουν την κρίση ως μια ιστορική ευκαιρία για να απαλλαγούν ακόμα από τα λίγα αυτά κοινωνικά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την κατάσταση με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων στις πληγείσες χώρες. Αντιμέτωποι με επιθέσεις όπως αυτές, ο διεθνισμός είναι πιο απαραίτητος από ποτέ: χρειαζόμαστε ένα πανευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Federazione dei Comunisti Anarchici (Ιταλία)
Alternative Libertaire (Γαλλία)
Organisation Socialiste Libertaire (Ελβετία)
Liberty & Solidarity (Αγγλία)
Workers Solidarity Movement (Ιρλανδία)
Libertære Socialister (Δανία)
Libertare Aktion Winterthur (Ελβετία)
Motmakt (Νορβηγία)

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 8 Δεκέμβρη 2010.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Διεθνή | Oικονομία | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Fri 07 Oct, 03:09

browse text browse image

nightsky2.jpg imageθέλουμε να νιώθουμ&#... 20:55 Fri 02 May by Άνω Θρώσκω 0 comments

θέλουμε να νιώθουμε τις ηλιαχτίδες θέλουμε να μυρίζουμε τα άνθη...
(στίχοι από το «Τραγούδι για το Οκτάωρο» των απεργών του Σικάγο, το 1886)

afffr_1.jpg imageΔεν πληρώνουμε τα χ&... 19:45 Fri 24 Feb by Δίκτυο EuroAnarkismo 0 comments

Ανακοίνωση Δικτύου EuroAnarkismo: Δεν πληρώνουμε τα χρέη τους – Ας φύγουμε από τον καπιταλισμό [English]

textΓια την παγκόσμια ο&... 20:20 Mon 17 Nov by Anarkismo 0 comments

Ανακοίνωση Αναρχικών Κομμουνιστικών οργανώσεων [Français] [Castellano] [Italiano] [English] [Polska] [Deutsch] [中文] [عَرَبيْ ] [Nederlands] [Português]

imageΑναρχική Κριτική Π&#... Mar 28 by Wayne Price 0 comments

Όποια κι αν είναι τα λάθη και οι περιορισμοί του Μαρξ και του Ένγκελς, του Μπακούνιν και του Κροπότκιν, είχαν δίκιο όταν συνηγορούσαν υπέρ της εργατικής επανάστασης. Παρά τις διαφορές και τα ψεγάδια τους, στηριζόμαστε πάνω τους. Χτίζουμε πάνω στο έργο τους. Η εργατική επανάσταση είναι μονόδρομος για την αταξική, ακρατική, μη καταπιεστική, δημοκρατική και συνεργατική, κοινωνία των ελεύθερα σχετιζόμενων ανθρώπων «μέσα στην οποία η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων».

imageΗ Απάτη της Οικονομ&... Dec 07 by Yavor Tarinski - Μετάφραση: Ιωάννα Μαραβελίδη 0 comments

Μας λένε πως χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη ώστε να ξεπεράσουμε την υπάρχουσα πολυεπίπεδη κρίση. Συγκεκριμένα το ακούμε αυτό εδώ και πολύ καιρό. Τόσο οι δεξιές όσο και οι αριστερές, καπιταλιστικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις προωθούν τις θεωρίες τους για το πόσο πολύ χρειαζόμαστε μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση έτσι ώστε οι κοινωνίες μας να εξελιχθούν και να αφήσουν πίσω τις σημερινές δυσκολίες.

imageΤα οικονομικά του α&... Oct 24 by risinggalaxy (μτφ) 0 comments

Το κείμενο «Τα οικονομικά του αναρχισμού», βασίστηκε σε μια διάλεξη που δόθηκε στο πλαίσιο του συνέδριου Ριζοσπαστικές Διαδρομές «Πρακτικά οικονομικά: Ριζοσπαστικές εναλλακτικές σε ένα αποτυχημένο οικονομικό σύστημα», στις 23 Μαΐου 2009. Το κείμενο εκδόθηκε με τη μορφή μπροσούρας από τις εκδόσεις Zabalaza Books, που ανήκουν στο Αναρχοκομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza (Νότια Αφρική). Οι Ριζοσπαστικές Διαδρομές είναι ένα δίκτυο κοοπερατίβων στην Βρετανία. Για επικοινωνία: Radical Routes Enquiries, c/o Cornerstone Resource Centre, 16 Sholebroke Avenue, Leeds, LS7 3HB

imageΣτατιστικές της εκ&#... Feb 22 by Γιώργος Μεριζιώτης 0 comments

Η ελευθεριακή σκέψη οφείλει να επαναδιατυπώσει ένα κοινοτικό πρόταγμα, έτσι ώστε «ο έλεγχος της κοινότητας, εάν και όταν καταστεί αποτελεσματικός, να αποτελέσει μια συντριπτική πρόκληση όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους διαχειριστές του κεφαλαίου και της οικονομίας».

imageΟλοκληρωτικός καπ ... May 08 by Ελευθεριακός Κόσμος 0 comments

Σε μια εποχή κοινωνικού αναβρασμού, η κυρίαρχη τάξη χρειάζεται ένα σοσιαλ - φιλελεύθερο κίνημα το οποίο να μπορεί να λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα στην μαζική δυσαρέσκεια και μ’ αυτόν τον τρόπο, να αποτρέπει τους ανθρώπους να στραφούν προς μια αποτελεσματική κοινωνική αντίδραση (εδώ αυτό το ρόλο τον παίζουν καλύτερα οι σοσιαλφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες γιατί μπορούν να δημιουργούν ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις).

more >>

imageθέλουμε να νιώθουμ&#... May 02 0 comments

θέλουμε να νιώθουμε τις ηλιαχτίδες θέλουμε να μυρίζουμε τα άνθη...
(στίχοι από το «Τραγούδι για το Οκτάωρο» των απεργών του Σικάγο, το 1886)

imageΔεν πληρώνουμε τα χ&... Feb 24 Anarkismo 0 comments

Ανακοίνωση Δικτύου EuroAnarkismo: Δεν πληρώνουμε τα χρέη τους – Ας φύγουμε από τον καπιταλισμό [English]

textΓια την παγκόσμια ο&... Nov 17 0 comments

Ανακοίνωση Αναρχικών Κομμουνιστικών οργανώσεων [Français] [Castellano] [Italiano] [English] [Polska] [Deutsch] [中文] [عَرَبيْ ] [Nederlands] [Português]

© 2005-2022 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]