user preferences

New Events

Ιβηρική

no event posted in the last week

Μαδρίτη: επιχείρηση Ερμής

category Ιβηρική | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Νέα author Wednesday October 27, 2010 21:08author by Αλληλέγγυοι Report this post to the editors

Η στρατηγική του φόβου

Συντονισμένοι έλεγχοι εναντίων των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη
mg_58862300x200.jpg

Διαφορετικές πληροφορίες έχουν σημάνει συναγερμό για αυτό το Σαββατοκύριακο σχετικά με την εφαρμογή της επιχείρησης Ερμής, μιας επιχείρησης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, σχετιζόμενης με τον έλεγχο ατόμων χωρίς χαρτιά. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι αυτή η επιχείρηση ήδη έχει διενεργηθεί. Όπως και να έχει, οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Αστυνομικές έφοδοι: η επιχείρηση Ερμής συντηρεί τη στρατηγική του φόβου

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου βγήκε η είδηση ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση Ερμής στην Ισπανία, σε συνεργασία με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και της οποίας πρωταρχικός στόχος είναι να βελτιώσει και να συντονίσει το έργο των δυνάμεων ασφαλείας, έτσι ώστε να προωθήσει την συνεργασία των ευρωπαϊκών και των διεθνών Aρχών, δηλαδή να εγκαθιδρύσει σε όλες τις χώρες ταυτόχρονες ενέργειες παρακολούθησης και πρόληψης για τον εντοπισμό και την απέλαση ατόμων χωρίς χαρτιά.

Τα στοιχεία είναι διαφορετικά, ακόμη και αντιφατικά: αστυνομικές πηγές έχουν πληροφορήσει διάφορες υπηρεσίες και μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αύξηση των μαζικών ελέγχων και σχετικά με το ότι η επιχείρηση θα διεξαγόταν αυτή τη βδομάδα(18-24 Οκτωβρίου), ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση Ερμής έγινε την περασμένη βδομάδα(11-17 Οκτωβρίου). Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι οργανώσεις υποστήριξης των κοινωνικών δικαιωμάτων ,το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την παρούσα επιχείρηση τους μετανάστες που μπορούν να επηρεαστούν από αυτή. Άμεση συνέπεια της έναρξης αυτής της επιχείρησης είναι η αύξηση των ρατσιστικών ελέγχων στους δημόσιους χώρους και στα κύρια σημεία μετακινήσεως των πολιτών(στάσεις λεωφορείων, τρένων και στο μετρό).

Πώς είναι οι ρατσιστικοί έλεγχοι;

Αυτές οι εξακριβώσεις γίνονται με επιλεκτικό τρόπο. Ο κύριος παράγοντας για τις εξακριβώσεις είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά, δηλαδή, οι πράκτορες της αστυνομίας κάνουν εξακριβώσεις σε άτομα ξένης προελεύσεως που είναι ύποπτα για το αν έχουν ή όχι τα χαρτιά τους «εντάξει».

Πρωτοβουλίες διαφόρων ομάδων, όπως οι Συνοικιακές Ομάδες Παρατήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Παράνομοι Σιδηρόδρομοι επιμένουν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με αυτές τις αστυνομικές δράσεις έτσι ώστε να μπορούν να υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την συχνότητα που γίνονται οι ρατσιστικές επιχειρήσεις-σκούπα και οι περιοχές όπου αυτές γίνονται συνήθως. Άλλο μέσο ειδοποίησης ,λιγότερο ή περισσότερο άμεσης, είναι να ειδοποιούν τα άτομα που δεν έχουν χαρτιά με sms σχετικά με το μέρος που γίνονται οι επιχειρήσεις-σκούπα,ώστε να μην περνάνε από εκεί. Πρωτοβουλίες όπως η Alerta! επίσης συμμετέχουν στην κινηματογράφηση των επιχειρήσεων –σκούπα έτσι ώστε να συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τις αστυνομικές βιαιοπραγίες ή της ομοφοβικής βίας μεταξύ άλλων, διαμέσου των κοινωνικών δικτύων ή των κινητών.

Και πάλι σβήνουν τις φωτογραφίες από τις μαζικές εξακριβώσεις μεταναστών σε ένα φωτογράφο της εφημερίδας Diagonal

Σήμερα 22/10, τις πρώτες πρωινές ώρες, διάφοροι πράκτορες της εθνικής αστυνομίας υποχρέωσαν τον Όλμο Κάλβο, φωτογράφο της Diagonal και ενεργό μέλος της ομάδαςFronteras Invisibles (Αόρατα Σύνορα) να σβήσει τις φωτογραφίες από την κάμερά του υπό την απειλή ότι θα του την αφαιρούσαν και θα την πήγαιναν στο αστυνομικό τμήμα. Αφού του έσβησαν τις φωτογραφίες , οι αστυνομικές δυνάμεις εξακριβώσεων μεταναστών μεταφέρθηκαν από την περιοχή Alto de Extremadura στην περιοχή Lucero,όπως αναφέρει ο Ό λμο Κάλβο. «Τι τρέχει; Μας ακολουθείς;» τον ρώτησαν οι ίδιοι πράκτορες, βλέποντάς τον να φτάνει κοντά στον σταθμό του μετρό. Σε αυτή την περίσταση δεν μπόρεσε να βγάλει φωτογραφίες. ην ίδια ώρα, σε άλλο σταθμό του μετρό της Μαδρίτης , στον Lavapies, 4 αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε μετανάστες στις αποβάθρες, στο ίδιο μέρος όπου πριν κάποιους μήνες 2 πράκτορες απαιτήσανε την φωτογραφική κάρτα του Edu Leon , όταν αυτός φωτογράφιζε έναν από αυτούς τους ελέγχους. Στην πρώτη δίκη που έγινε αυτή την εβδομάδα για αυτά τα γεγονότα, η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωσή του.

Σύμφωνα με διαφορετικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου ολοκληρώνεται η επιχείρηση Ερμής ,μία συντονισμένη δοκιμή της ΕΕ για ελέγχους και απελάσεις ατόμων χωρίς χαρτιά. Πέρα από αυτή την υποτιθέμενη πιλοτική δοκιμή, αυτοί οι έλεγχοι είναι συνηθισμένοι στο ισπανικό Κράτος. Και καταγγέλλονται από δεκάδες κοινωνικών συλλογικοτήτων. «Κοίτα ,υπάρχουν κάτι τύποι με αστραφτερά γιλέκα που μας ακολουθούν και δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε» εξηγούσε αυτό το πρωί ένας από τους 2 αστυνομικούς πράκτορες στον Όλμο Κάλβο ενώ του έσβηνε τις φωτογραφίες του. Αυτός ο αστυνομικός αναφερόταν στο καταγγελτικό έργο που πραγματοποιούν οι Συνοικιακές Ταξιαρχίες Παρατήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποτρέψουν όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, τις αστυνομικές εξακριβώσεις και τις επιχειρήσεις-σκούπα ενάντια στους μετανάστες.

«Ένας πράκτορας των Αρχών δεν μπορεί να αφαιρεί την κάρτα ή την κάμερα από ένα φωτογράφο. Είναι εντελώς παράνομο, αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο ένας δικαστής», τόνισε ο Lluis Salom, γραμματέας της οργάνωσης του Καταλανικού Συνδικάτου Φωτογράφων UPIFC , στο τελευταίο τεύχος της Diagonal, σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν υποστεί τελευταία διάφοροι φωτογράφοι απ;o πράκτορες των Aρχών. Επιπλέον ο Salom υπενθυμίζει ότι οποιοσδήποτε αστυνομικός ,σαν δημόσιος υπάλληλος, μπορεί να φωτογραφηθεί ενώ εκτελεί τη δουλειά του δημοσίως. Παρ’ όλα αυτά οι πράκτορες συνέχιζαν να του παίρνουν τις φωτογραφίες γιατί σύμφωνα με αυτούς «θα μπορούσαν να φτάσουν στα χέρια Βάσκων εθνικιστών» και επίσης το να του αφαιρέσουν τον εξοπλισμό «δεν είναι αστυνομική αυθαιρεσία».

http://diagonalperiodico.net

Related Link: http://gr.contrainfo.espiv.net/2010/10/26/operativo_hermes/

This page has not been translated into Português yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]