user preferences

Ωθώντας πέρα από τη μία ημέρα απεργίας στη Γαλλία

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Monday October 18, 2010 18:35author by Alternative Libertaire - Anarkismo Report this post to the editors

Η δύναμη αυτών των απεργιών θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κινητοποίησεων. Απαιτούμε την απόσυρση της επίθεσης στις συντάξεις, αλλά πέρα από αυτό, τι άλλο; Το status quo; Θα πρέπει να πιστεύουμε σε μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση, η οποία είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές του 2012, προσευχόμενοι να καταργήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Όχι! Όχι! Η επίθεση αυτή πρέπει να συντριφτεί τώρα!
images_4.jpg

Τρεις φορές στο διάστημα των 6 τελευταίων εβδομάδων, πάνω από 3 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν διαδηλώσει εναντίον των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα που υιοθετήθηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις που έχουν συναντήσει την αντίσταση του πάνω από το 70% του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, ωστόσο, είναι αποφασισμένη να επιβάλει τις αλλαγές αυτές.

Αν θέλουμε να νικήσουμε την κυβέρνηση και τους αρχιτέκτονες αυτών των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αναλάβουμε πραγματική απεργιακή δράση. Καθώς ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα στη Γερουσία, μια αναζωογονημένη συνδικαλιστική δράση πρέπει να ξεσπάσει σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς.

Το νέο κάλεσμα σε απεργία μετά τις 12 Οκτώβρη είναι στην ημερήσια διάταξη πολλών τομέων: των σιδηροδρόμων, των αστικών συγκοινωνιών, χημικών βιομηχανιών, λιμένων, τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού και πολλών άλλων.

Ωστόσο, μια σοβαρή αποτυχία του κινήματος έχει προκύψει: Οι κατευθύνσεις ορισμένων συνδικάτων και κομμάτων, που εξακολουθούν να ελπίζουν στην τροποποίηση του νομοσχεδίου, αναστέλλουν τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Η στρατηγική των «ημερών δράσης» είναι μεν ένας τρόπος άσκησης πίεσης, αλλά για να αναγκάσουμε στην ολοκληρωτική απόσυρση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι απαραίτητο όλες οι εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να πιέσουν ώστε οι ημέρες δράσης να επεκταθούν και να κηρυχτούν παρατεταμένες απεργίες.

Η γενική απεργία είναι στο χέρι μας να οικοδομηθεί. Είναι μάταιο να περιμένουμε μια έκκληση για γενική απεργία από την ηγεσία των συνδικάτων. Είναι μάταιο να περιμένουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να καταργήσει το νόμο το 2012, τη στιγμή που συμφωνεί με την ουσία των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είναι μάταιο να ελπίζουμε ότι μόνο οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, ή των εργατών σιδηροδρόμων ή σε έναν μόνο τομέα είναι αρκετές για να κερδίσουμε.

Πρέπει να οργανώσουμε μαζικές γενικές συνελεύσεις στους χώρους εργασίας μας, κάτι που θα ενθαρρύνει τους συναδέλφους μας να συμμετάσχουν στην απεργία. Είναι σε αυτές τις μαζικές συνελεύσεις που θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τη γενική απεργία. Επειδή η απεργία θα πάρει χρόνο για να έχει αποτέλεσμα είναι αποφασιστικής σημασίας ζήτημα να σπάσει η απομόνωση μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων, ώστε εκμεταλλευόμενοι τις στάσεις εργασίας και τις απεργίες να επισκεφθούμε άλλες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, για την οργάνωση του συντονισμού μεταξύ των απεργών, την οργάνωση και την αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας απεργιακού ταμείου.

Επιπλέον, πρέπει να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους σε τομείς οι οποίοι είναι λιγότερο οργανωμένοι: προσωρινά απασχολούμενοι, άνεργοι, νεολαία, συνταξιούχοι ώστε να συμμετάσχουν στη δράση, για παράδειγμα μέσω της διοργάνωσης διακοπής των συγκοινωνιών, των επικοινωνιών και γενικότερα της οικονομίας. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες έχουν ήδη εμφανιστεί σε διάφορα μέρη: το μόνο που χρειάζεται είναι να πολλαπλασιαστούν.

Αναλαμβάνοντας την επίθεση!

Η δύναμη αυτών των απεργιών θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κινητοποίησεων. Απαιτούμε την απόσυρση της επίθεσης στις συντάξεις, αλλά πέρα από αυτό, τι άλλο; Το status quo; Θα πρέπει να πιστεύουμε σε μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση, η οποία είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές του 2012, προσευχόμενοι να καταργήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Όχι! Όχι! Η επίθεση αυτή πρέπει να συντριφτεί τώρα!

Η κυβέρνηση και οι ελίτ μεταθέτουν σε μας τα βάρη της οικονομικής κρίσης, μειώνοντας τους μισθούς μας, εντείνοντας την ανεργία και την επισφαλή εργασία. Οι συντάξεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, και θα μπορούσε να είναι η η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ο Σαρκοζί προσπαθεί να κατηγορήσει ειδικά τους μετανάστες, τις γυναίκες και τη νεολαία για την αποτυχία του καπιταλισμού. Πρέπει να μεταμορφώσουμε αυτή την αντιδραστική προοπτική μέσα από την αντιπαράθεση με την εξουσία, απαιτώντας αυξήσεις μισθών, μείωση του χρόνου εργασίας και απασχόλησης των ανέργων.

Alternative Libertaire

* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 15 Οκτώβρη 2010.

Related Link: http://www.alternativelibertaire.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]