Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Μια βδομάδα εξέγερσης

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Friday November 11, 2005 12:08author by Alternative Libertaire Report this post to the editors

Μια βδομάδα εξέγερσης εναντίον της κοινωνικής α

Tranlation in Greek of «A Week of Rebellion Against Social Injustice»

Μέσα σε μια βδομάδα, οι ταραχές που άρχισαν στο προάστιο Clichy-sous-Bois ως αποτέλεσμα του θανάτου των Ziad και Banou, έχουν επεκταθεί και σε άλλα προάστια γύρω από το Παρίσι και τώρα σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του 5χρονου «σόου» του Sarkozy (αναφέρεται στον υπουργό Εσωτερικών Nicolas Sarkozy), 8 χρόνων εφαρμογής νόμων για την ασφάλεια και 30 χρόνων κοινωνικής κατάπτωσης.

Οι Ziad και Banou πέθαναν από εγκαύματα που προκλήθηκαν σε υποσταθμό διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ένας τρίτος νεολαίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Πίστευαν ότι καταδιώκονταν από την αστυνομία.

Πότε θα μάθουμε εάν συνέβη αυτό πραγματικά και εάν η αστυνομία είναι ένοχη της μη παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που κινδύνευαν; Οποιεσδήποτε κι αν είναι οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς πέθαναν οι δύο αυτοί έφηβοι, ο θάνατός τους ήταν ο σπινθήρας.

Οι νέοι στα προάστια μισούν ήδη, από χρόνια πριν, το κράτος το οποίο για χρόνια εμφανίζεται μόνο ως αστυνομία, δίκες και (όλο και περισσότερες) φυλακές. Οι άνθρωποι στις γειτονιές της εργατικής τάξης ζουν υπό συνεχή φόβο και για τους εαυτούς τους και για τα παιδιά τους. Φοβούνται τους ταπεινωτικούς ελέγχους ταυτοτήτων, τις αυθαίρετες συλλήψεις, την ατιμώρητη βία της αστυνομίας και τις κατασκευασμένες καταδίκες δήθεν για «προσβολή και εξέγερση», όλα κατασκευασμένα για να εκπληρωθούν κάποιοι στόχοι της αστυνομίας.

Ακόμη και μέσα από πρόσφατες επίσημες σχετικές εκθέσεις η προσοχή έχει στραφεί στην αυξανόμενη… ανομία εκ μέρους της αστυνομίας.

Και τι μπορεί να πει κάποιος για τις προκλήσεις του υπουργού Εσωτερικών και, ακόμα πιο χειρότερα, για την συγκεκριμένη αυτή πολιτική που αντιμετωπίζει τα προάστια ως έδαφος που πρέπει να ανακαταληφθεί, μια κατάσταση, δηλαδή, που μοιάζει όλο και περισσότερο με κατοίκους αποικιών και τη στρατιωτικού τύπου «διαφύλαξη της ειρήνης»;

Κι έτσι, ναι, λυπούμαστε τόσο για το ότι αυτή η βία - η απάντηση αυτή στην παράνομη βία εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία - κατευθύνεται συχνά με τόσο παράδοξο τρόπο εναντίον αυτών των ίδιων των ανθρώπων που αναγκάζονται να ζήσουν σε αυτές τις γειτονιές, οι οποίες πρέπει ήδη να αντιμετωπίσουν το κράτος και τη βία της άρχουσας τάξης.

Αλλά η λογική της αυθόρμητης αυτής εξέγερσης είναι κατά κάποιο τρόπο κατανοητή από τον πληθυσμό, αν και η γνησιότητά της βλάπτεται από την καταστροφή αυτοκινήτων, σχολείων και λεωφορείων.

Αλλά συγχρόνως, πρέπει να θυμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το κράτος όταν οι νέοι αυτοί και οι οικογένειές τους επιλέγουν άλλες μεθόδους, όπως η υποβολή καταγγελιών εναντίον της αστυνομίας, καταγγελίες που δεν καταλήγουν σχεδόν ποτέ σε καταδίκες των υπευθύνων (θυμηθείτε την εργασία της ομάδας Bouge qui Bouge στην περιοχή Dammarie-les-Lys) (1). Ή τις πορείες των αράβων τον Μάρτιο του 1980, οι οποίες κατεστάλησαν από τους σοσιαλιστές που βρίσκονταν τότε στην εξουσία, κάτι που χρησιμοποιήθηκε αρκετά από την SOS-Racisme.

Εμείς υποστηρίζουμε την εξέγερση εναντίον της αδικίας, υποστηρίζουμε την αίσθηση της μαζικής αλληλεγγύης και τα στοιχεία της πολιτικής εκείνης συνειδητοποίησης μεταξύ των περισσότερων νεολαίων. Υπό αυτήν την έννοια, κατανοούμε και τασσόμαστε αλληλέγγυοι και με την ανάγκη και με τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από την άμεση δράση που αναλήφθηκε ήδη σε όλες τις εργατικές περιοχές.

Η βδομάδα αυτή εξέγερσης εκφράζει την απόγνωση του περιθωριοποιημένου τμήματος μιας γενιάς χωρίς μέλλον. Θα πρέπει επίσης να δούμε το όλο ζήτημα σε άμεση σύνδεση με την κυβερνητική στρατηγική της έντασης και της καταστολής των κοινωνικών κινημάτων (εργαζόμενοι στις μεταφορές, ταχυδρομικοί, σπουδαστές, αγωνιστές εναντίον των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων…)

Όλοι αυτοί οι αγώνες αντιμάχονται την ίδια κοινωνική αβεβαιότητα.

Δεν πρόκειται να απαιτήσουμε επιστροφή στην «κοινοτική αστυνόμευση» ή το χτίσιμο νέων αθλητικών κέντρων έτσι ώστε οι νέοι να μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα που πηγάζουν από την απογοήτευσή τους στη σιωπή. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει σοβαρά ότι όλα αυτά θα θέσουν ένα τέρμα στην κοινωνική ένταση που προκαλείται από την πολιτική και κοινωνική βία εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία;

Δεν πρόκειται ακόμη και να απαιτήσουμε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, όπως κάνει ένα τμήμα της αριστεράς. Αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, ένα πολιτικό ζήτημα και είναι σκανδαλώδες όταν θυμόμαστε ότι η Plural Left (2) ψήφισε και αυτή ανάλογους νόμους για την ασφάλεια και ακόμη και σήμερα δεν έχει αρνηθεί το κυρίαρχο μοντέλο φιλελευθερισμός-ασφάλεια (3)

Θα υπάρξουν σίγουρα περισσότερες εκρήξεις θυμού, εκτός αν γίνει αναδιανομή της εργασίας και του κοινωνικού πλούτου, ενώ είναι ακόμα πιο σίγουρο ότι η κοινωνική οπισθοδρόμηση, η ανισότητα, ο ρατσισμός και η περιθωριοποίηση θα συνεχιστούν ανεξέλεγκτα.

«Πρόληψη», θρησκευτική ανάρρωση και καταστολή, όλα αυτά θα αποβούν άχρηστα. Μόνο η δικαιοσύνη και η κοινωνική και οικονομική ισότητα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα.

Ομοσπονδιακή Γραμματεία της Alternative Libertaire (Ελευθεριακή Εναλλαγή)

5 Νοέμβρη 2005

Σημειώσεις: 1. Στο προάστιο Dammarie-les-Lys σχηματίστηκε το 2002 μια επιτροπή πολιτών, η Bouge qui Bouge, ενάντια στην αστυνομική βία, μετά το θάνατο 2 νεολαίων εκεί. 2. Η Plural Left, η οποία μετονομάστηκε σε United Left – Ενωμένη Αριστερά – ήταν ο κυβερνητικός συνασπισμός της περιόδου 1997-2002 και αποτελείτο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους Πράσινους, την MDC και τους Αριστερούς Ριζοσπάστες. 3. Στην Εθνοσυνέλευση, για παράδειγμα, στις 16 Ιούλη 2002, ο (σοσιαλιστής) αντιπρόεδρος του σώματος Julien Dray, απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την ψήφιση μιας σειράς κατασταλτικών νόμων, είπε ότι «η κοινωνία δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από την καταστολή…» κ.λπ., κ.λπ.

* Το κείμενο-ανακοίνωση της Alternative Libertaire δημοσιεύτηκε στις 7 Νοέμβρη 2005 στο www.anarkismo.net στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά. Μετάφραση στα ελληνικά «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 10 Νοέμβρη 2005. Για πληροφορίες για την Alternative Libertaire επισκεφθείτε το www.alternativelibertaire.org

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Hauptseite

19 de Julio: Cuando el pueblo se levanta, escribe la historia

International anarchist solidarity against Turkish state repression

Declaración Anarquista Internacional por el Primero de Mayo, 2022

Le vieux monde opprime les femmes et les minorités de genre. Leur force le détruira !

Against Militarism and War: For self-organised struggle and social revolution

Declaração anarquista internacional sobre a pandemia da Covid-19

La révolution du Rojava a défendu le monde, maintenant le monde doit défendre la révolution du Rojava!

Anarchist Theory and History in Global Perspective

Trans Rights is a Class Issue

Capitalism, Anti-Capitalism and Popular Organisation [Booklet]

AUKUS: A big step toward war

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα | gr

Thu 11 Aug, 20:41

browse text browse image

textΕνημέρωση από τη Σο&... 12:32 Sat 25 Mar by Εξορισμένη Επιτροπή Κατάληψης της Σορβόννης 0 comments

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μάρτη 2006 στο http://libcom.org/blog και από εκεί στο athens indymedia σε μετάφραση Χ. και Τζ.

textΓια την κατάσταση σ&... 12:30 Sat 25 Mar by FdCA Alpi Marittime 0 comments

Σε όλη τη Γαλλία, πάνω από εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον αγώνα ενάντια στον ήδη ψηφισμένο νόμο CPE (Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης).

textΌχι στην κατάσταση &... 11:47 Mon 14 Nov by Alternative Libertaire 0 comments

Translation in Greek of Alternative Libertaire's "No to the colonial war etc"

textΠυροβολισμοί εναν ... 12:31 Wed 09 Nov by Athens Indymedia 0 comments

Οι ταραχές συνεχίστηκαν για 11η νύχτα έχουν επεκταθεί πλέον σε όλά τα αστικά κέντρα της χώρας.

imageΔιδάγματα από τα Κί&... Jan 31 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση της αλλαγής του κλίματος είναι αυτή που αναγνωρίζει την ανισότητα στην κοινωνία μας. Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, και ειδικότερα η τιμολόγηση του άνθρακα, συνιστούν συνταγή για αποτυχία. Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες που εξαρτώνται σήμερα από μη βιώσιμες βιομηχανίες αξίζουν μια δίκαιη μετάβαση. Τα πρότυπα διαβίωσης της εργατικής τάξης στο σύνολό της πρέπει να προστατεύονται για να διατηρήσουν την κοινωνική στήριξη για τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Η τιμή της μετάβασης πρέπει να βαρύνει εκείνους που έχτισαν και επωφελήθηκαν από μη βιώσιμες βιομηχανίες - τους καπιταλιστές. Εν ολίγοις, πρέπει να καταργήσουμε τον καπιταλισμό. Είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει.

textΓενική Απεργία για &... Mar 29 by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Ανακοίνωση της Γαλλικής Αναρχικής Ομοσπονδίας

textΗ εξέλιξη της μορφή&... Mar 26 by unknown 0 comments

Ένα πράγμα δεν έχει, ωστόσο, αλλάξει: αυτό που ενώνει τους νέους είναι η αντίθεση στην απειλή της εργασιακής ανασφάλειας και στο CPE.

textΜήνυμα από αναρχικ&#... Mar 22 by various @s 0 comments

Με την βοήθεια όλων, ας επικρατήσει η ελευθερία και η δικαιοσύνη!

textΓια τα γεγονότα στη&... Jan 08 by Κοκκινόμαυρη Ζώνη 0 comments

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Γαλλία παρά τις συντονισμένες προσπάθειες να αποδοθούν σε φυλετικά και θρησκευτικά αίτια, έχουν εμφανώς ταξικά χαρακτηριστικά

more >>

imageΓια τους αγωνιζόμε&#... Jun 13 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Από τις 9 Μάρτη, σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, εκδηλώνεται ένας σημαντικός και μαχητικός κοινωνικός-ταξικός αγώνας ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει την πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Συγκεντρώσεις Αλληλέγγυης:
Γαλλική Πρεσβεία, Αθήνα, Τρίτη 14/6, 6μμ
Γενικό Γαλλικό Προξενείο, Θεσσαλονίκη, Τετάρτ, 15/6, 12 μεσημέρι

imageΓια τα γεγονότα στη ... Jun 08 0 comments

Από τις 9 Μάρτη, σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, εκδηλώνεται ένας σημαντικός και μαχητικός κοινωνικός-ταξικός αγώνας ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει την πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Με διαρκείς καταλήψεις σε σχολεία, σχολές και δημόσια κτήρια, με επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων σε καθημερινό επίπεδο, με απεργίες διαρκείας και καταλήψεις σε εργοστάσια και με συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής η γαλλική κοινωνία -και ειδικότερα η νεολαία- ορθώνει γερές αντιστάσεις απέναντι στην επίθεση που εξαπολύουν τα αφεντικά και το κράτος.

imageΓαλλία, μια αυθόρμη&... May 31 0 comments

Ο αντεργατικός νόμος που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Ολάντ, είναι ίδιος με τους νόμους που ισχύουν ήδη στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, οι γνωστές αντεργατικές πολιτικές που σκοπό έχουν την απαξία της εργατικής δύναμης, την κατάργηση των κεκτημένων και όχι χαρισμένων εργατικών δικαιωμάτων, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η προοπτική του κινήματος της Γαλλίας και όλων των αντίστοιχων κινημάτων, η προοπτική ολόκληρης της τάξης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, βρίσκεται στον συνασπισμό γύρω από αυτοργανωμένες δομές (εργατικά σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιάς), μακριά από τις δομές οργάνωσης που ήδη μας πρόδωσαν.

imageΜεταρρυθμίσεις: Δε&#... Nov 08 Anarkismo 0 comments

Τώρα που ο νόμος έχει ψηφιστεί, έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση αντίστασης, και δεν πρέπει να διστάσουμε να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια του κινήματος ενάντια στο CPE. Αυτά που έχουμε κερδίσει με αγώνα, θα τα κρατήσουμε μόνο μέσα από τον αγώνα.

textΕνάντια στη συγχών&#... Sep 09 Anarkismo 0 comments

Η συγχώνευση Gaz de France και Suez είναι επίθεση στους μισθούς και απειλή για τους πελάτες…

more >>
© 2005-2022 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]