user preferences

New Events

Zuidelijk Afrika

no event posted in the last week

Het wereldkampioenschap voetbal in 2010: Alles in de naam van de mooie opbrengsten

category zuidelijk afrika | miscellaneous | persbericht author Sunday June 20, 2010 15:37author by Zabalaza Anarchist Communist Front - ZACFauthor email zacf at zabalaza dot netauthor address Postnet Suite 47, Private Bag X1, Fordsburg, 2033, South Africa Report this post to the editors

Verklaring door het Zabalaza Anarchist Communist Front

Van het wereldkampioenschap voetbal moet worden vastgesteld wat voor namaak het is. De ZACF veroordeelt de onbeschaamdheid en hypocrisie van de regering, waarbij het de gelegenheid presenteert als een uitzonderlijke kans voor het economisch en sociaal verheffen van degenen die in Zuid-Afrika (en de rest van het continent) wonen. [English] [Italiano] [Français] [Ελληνικά] [Polski] [Português] [Castellano]
Give Fifa the Red & Black Card
Give Fifa the Red & Black Card


Alles in de naam van de mooie opbrengsten

Verklaring over het wereldkampioenschap voetbal in 2010 door het Zabalaza Anarchist Communist Front


Van het wereldkampioenschap voetbal moet worden vastgesteld wat voor namaak het is. De ZACF veroordeelt de onbeschaamdheid en hypocrisie van de regering, waarbij het de gelegenheid presenteert als een uitzonderlijke kans voor het economisch en sociaal verheffen van degenen die in Zuid-Afrika (en de rest van het continent) wonen.

Duidelijk is dat de gelegenheid het wereldwijde en binnenlandse kapitaal en de Zuid-Afrikaanse heersende elite voedt en blijft voeden. In feite is het waarschijnlijker dat het evenement verwoestende gevolgen heeft voor de armen en de arbeidersklasse in Zuid-Afrika, als een proces dat al onderweg is.

De FIFA heeft, als enige eigenaar van het wereldkampioenschap merk en diens spin-off producten, een team van advocaten dat het land afzoekt naar enig niet toegestaan verkopen van deze producten en het marketen van het merk.

Deze producten worden in beslag genomen en verkopers worden gearresteerd, ondanks het feit dat de meesten in Zuid-Afrika deze producten kopen van de informele handel sector, aangezien maar zeer weinigen R400 hebben om team t-shirts en andere uitrusting te kopen. Het heeft in feite ook journalisten ingedamd met een clausule die media organisaties er van weerhoudt de FIFA in diskrediet te brengen, waardoor de vrijheid van de pers duidelijk wordt beperkt.

Bij het voorbereiden van de huisvesting van het wereldkampioenschap heeft de regering bijna R800 miljard besteed (R757 miljard aan infrastructuur en R30 miljard aan stadions die nooit meer zullen worden gevuld), een massieve klap in het gezicht van degenen die wonen in een land dat wordt gekenmerkt door wanhopige armoede en bijna 40% werkloosheid. Gedurende de afgelopen vijf jaar hebben de werkende armen hun woede en teleurstelling uitgedrukt over het falen van de regering om de massieve sociale ongelijkheid aan te pakken, in meer dan 8.000 protesten in de dienstverlening voor basis dienstverlening en huisvesting in het hele land. Dit patroon van geld besteden is verder bewijs voor de voortzetting van het mislukte neoliberale kapitalistische model en diens 'naar beneden stromende' economische beleid, wat niets anders heeft gedaan dan het verdiepen van de wereldwijde ongelijkheid en armoede. Ondanks eerdere beweringen van het tegenovergestelde heeft de regering dit recentelijk toegegeven door een koerswijziging, en doet het nu alsof het project nooit was bedoeld als iets dat winst zou opleveren.

Zuid-Afrika heeft dringend een grootschalige openbare infrastructuur nodig, in het bijzonder voor het openbaar vervoer dat in sommige steden, waaronder Johannesburg, bijna helemaal afwezig is. De Gautrein, die op dinsdag 8 juni werd gelanceerd (net op tijd voor het grote evenement), is waarschijnlijk hier de grootste ironie: in een land waarin de overgrote meerderheid moet vertrouwen op onveilige private mini-bus taxi's om op een dagelijkse basis lange afstanden te reizen, biedt de Gautrein hoge snelheid, luxe transport aan voor toeristen en degenen die tussen Johannesburg en Pretoria reizen en het zich kunnen veroorloven als een enkele reis tussen het vliegveld en Sandton een massieve R100 kost. Hetzelfde beeld laat zich overal zien: het luchthaven bedrijf van Zuid-Afrika (ACSA) heeft meer dan R16 miljard besteed aan het verbeteren van de luchthavens, het gecommercialiseerde South African National Road Agency Ltd (SANRAL) heeft meer dan R23 miljard uitgegeven aan een nieuw netwerk van tolwegen, die allemaal strenge kostenherstel maatregelen doorvoeren om de bestede miljarden terug te krijgen, en waarvan het meeste weinig ten goede komt aan de arme Zuid Afrikanen. In het hele land hebben gemeenten stedelijke vernieuwing schema's opgesteld, begeleid door bijbehorende sloop en bouw schema's, aangezien de regering probeert de harde Zuid Afrikaanse werkelijkheid snel op papier te verbeteren. Alleen al in Johannesburg zijn meer dan 15.000 dakloze mensen en straatkinderen opgepakt en gedumpt in doorgangshuizen, in Kaapstad heeft de gemeente duizenden mensen ontruimd uit arme gebieden en gekraakte kampen, als onderdeel van het ijdele wereldkampioenschap project. Kaapstad probeerde (zonder succes) 10.000 Joe Slovo bewoners uit hun huizen te ontruimen om ze te verbergen voor de toeristen die langs de N2 snelweg reizen, en elders worden ze verwijderd om plaats te maken voor stadions, fan parken of trein stations [2]. In Soweto worden wegen langs belangrijke toeristische en FIFA routes verfraaid, terwijl nabijgelegen scholen gebroken ruiten en slechte gebouwen hebben.

Hoewel veel Zuid Afrikanen niet overtuigd zijn, worden anderen besmet en meegesleept door het bedrog van nationalistische propaganda die gericht is op het afleiden van de aandacht van het circus dat het wereldkampioenschap is. Iedere vrijdag wordt als "voetbal vrijdag" ingeschat, waarbij het nationale elftal wordt aangemoedigd en schoolkinderen worden gedwongen met Bafana-Bafana t-shirts te sporten. Auto's worden in vlaggen gehuld, mensen leren de "Diski-dans", die bij ieder toeristisch restaurant regelmatig wordt uitgevoerd, en Zakumi mascotte poppen worden gekocht. Iedereen die sceptisch is over de hype wordt onpatriottisch genoemd, waarbij het voornaamste voorbeeld was toen een beroep werd gedaan op de stakende South African Transport and Allied Workers Union (SATAWU) om hun zorgen "in het nationaal belang" op te bergen [3]. In een context waarin bijna een miljoen banen in de loop van het afgelopen jaar verloren gingen, zijn verhalen van de regering dat het wereldkampioenschap meer dan 400.000 banen heeft geschapen loos en beledigend. De banen die in de voorbereiding zijn geschapen zijn grotendeels tijdelijke banen geweest, die worden aangenomen door arbeiders die niet zijn aangesloten bij een vakbond en ver onder het minimumloon worden betaald.

Los van de repressie van vakbonden hebben sociale bewegingen te maken gehad met vijandigheid van de staat, die officieus gedurende het evenement een volledig verbod heeft ingesteld op alle protesten. In feite is er wat bewijs dat dit al is begonnen vanaf 1 mei. Volgens Jane Duncan:

Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan het einde van de afgelopen week van andere gemeenten die de wedstrijden van het wereldkampioenschap huisvesten bleek dat een verbod op bijeenkomsten in werking is. Volgens de gemeente Rustenburg "worden bijeenkomsten vanwege het wereldkampioenschap gesloten". De gemeente Mbombela werd door de SAPS verteld dat ze tijdens het wereldkampioenschap geen bijeenkomsten zouden toestaan. De gemeenteraad van Kaapstad stelde dat het door gaat met het toestaan van aanvragen voor marsen, maar gaf aan dat het "een probleem kan zijn" tijdens de wereldkampioenschap periode. Volgens de gemeenten Nelson Mandela Bay en Ethekwini zal de politie gedurende de wereldkampioenschap periode geen bijeenkomsten toestaan [4].
Hoewel duidelijk is dat de grondwet, vaak bejubeld vanwege "diens progressieve aard", ver staat van het garanderen van vrijheid en gelijkheid die het volgens de regering is, is deze nieuwe vorm van repressie duidelijk in strijd met het grondwettelijke recht op vrijheden van meningsuiting en vergadering. Echter, sociale bewegingen in Johannesburg, waaronder het Anti-Privatisation Forum en verschillende anderen, hebben niet zo gemakkelijk opgegeven, zijn er in geslaagd toestemming te krijgen voor een protest mars op de dag voor de opening, met hulp van het Freedom of Expression Institute. Echter, de mars wordt gedwongen drie kilometers van het stadion gehouden, waar het niet het soort van media aandacht zal aantrekken waar de regering zich zorgen over maakt.

Niet alleen is de staat zeer repressief geweest tegenover de armen en iedere anti-wereldkampioenschap demonstratie of activiteit, alles met de vermomming om Zuid-Afrika af te schilderen als een gastheer die diens armen opent om degenen uit te nodigen die naar de dure hotels, bed-en-ontbijt en cocktail gelegenheden gaan, maar het doet dit onder de vermomming van het legale criminele rijk met de naam FIFA van Sepp Blatter & Vrienden (prachtig door het Durban Social Forum THIEFA genoemd). Niet alleen verwachten ze voor 2010 een winst van bijna 1,2 miljard, maar ze hebben ook al 1 miljard verdiend aan media rechten alleen.

De stadions, en gebieden rond de stadions, die gedurende de duur van het toernooi werden overgedragen aan de FIFA (een belastingvrij paradijs, dat letterlijk door de FIFA gecontroleerde en gevolgde gebieden schept die vrij zijn van normale belastingen en andere staatswetten), en alle routes naar en van de stadions zijn met geweld vrijgemaakt van iedereen die producten verkoopt die niet door de FIFA zijn goedgekeurd en van degenen die een bestaan proberen te zoeken in gekraakte kampen langs wegen bij de luchthavens. Als zodanig worden mensen die hoopten te profiteren van de wereldkampioenschap met verkopen om hun lage inkomens te verhogen achtergelaten in de kou.

De FIFA heeft, als enige eigenaar van het wereldkampioenschap merk en diens spin-off producten, 100 advocaten in dienst die het land afzoeken naar enige niet toegestane verkoop van deze producten en het marketen van het merk. Deze producten worden in beslag genomen en verkopers worden gearresteerd, ondanks het feit dat de meesten in Zuid-Afrika en op het continent hun producten kopen van de informele handel sector, aangezien maar weinigen R400 hebben om team t-shirts en andere uitrusting te kopen. Het heeft ook in feite journalisten beperkt met een clausule die voorkomt dat media organisaties de FIFA in diskrediet brengen, waardoor de vrijheid van de pers duidelijk wordt beperkt [5].

De voornaamste ironie is dat voetbal ooit echt het spel van de arbeidersklasse was. Het live kijken naar wedstrijden in stadions was goedkoop en gemakkelijk toegankelijk voor mensen die er voor kozen 90 minuten de dagelijkse ellende van hun levens onder de laars van de baas en de staat te vergeten. Nu leveren het profvoetbal en het wereldkampioenschap buitensporige winsten op voor een kleine wereldwijde en binnenlandse elite (met miljarden zinloos besteed en in een tijd van een wereldwijde kapitalistische crisis), die duizenden randen, ponden, euro's enz. per seizoen vragen om te kijken naar walgelijk overbetaalde voetballers die via parasitaire agenten kletsen over de vraag of ze hun enorme salarissen verdienen. Een spel dat in veel opzichten diens esthetische schoonheid behoudt, is diens arbeidersklasse ziel kwijt geraakt en is beperkt tot nog een set van goederen die kan worden uitgebuit.

Bakunin zei ooit dat mensen om de zelfde redenen naar de kerk gaan als dat ze naar een cafe gaan: om zichzelf te belachelijk te maken, hun ellende te vergeten, zichzelf verbeelden vrij en gelukkig te zijn, al is het maar gedurende enkele minuten. Misschien kunnen we, tussen al het blind zwaaien met de nationalistische vlag en het blazen op de vuvuzela, sport toevoegen aan zijn gelijkstelling, en dat het gemakkelijker kan lijken te vergeten dan actief deel te nemen aan het bestrijden van onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Toch zijn er velen die dit doen en de arbeidersklasse en de armen en hun organisaties zijn niet zo te plooien voor illusie als de regering zou willen geloven. Van tijdelijk gekraakte kamp constructies bij de deuren van de stadions, tot massaal protest en demonstraties, tot stakingsactie in het hele land, goedgekeurd of niet, ondanks het gescheld en het brandmerken als "niet patriottisch", of verboden op de vrijheid van meningsuiting, zullen we onze stemmen laten horen om de vreselijke ongelijkheden die onze maatschappij kenmerken en de wereldwijde spelletjes die worden gespeeld ten koste van de levens van degenen waarop rijken worden gebouwd en, uiteindelijk, zullen worden vernietigd, blootleggen.

Weg met het wereldkampioenschap!
Weg met staatsrepressie en verdelend nationalisme!
Voor de strijd van het volk tegen uitbuiting en profiteren!

Deze verklaring werd uitgegeven door het Zabalaza Anarchist Communist Front


Voor meer informatie en andere artikelen met kritiek, zie:
http://www.ukzn.ac.za/ccs/default.asp?2,40,5,2037
http://antieviction.org.za/
http://www.abahlali.org/

Voor andere artikelen en verklaringen over het huidige klimaat van strijd en repressie in Zuid Afrika, zie:

Noten:
1. Zie Star Business Report, maandag 7 juni 2010
2. http://antieviction.org.za/2010/03/25/telling-the-world-that-neither-this-city-nor-the-world-cup-works-for-us/
3. http://www.politicsweb.co.za/politicsweb/view/politicsweb/en/page71654?oid=178399&sn=Detail
4. Voor artikel zie http://www.sacsis.org.za/site/article/489.1
5. http://www.sportsjournalists.co.uk/blog/?p=2336

Vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

Related Link: http://www.zabalaza.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

Women under lockdown all around the world

Solidarity with the Struggle of North American People!

A libertarian socialist view of the capitalist and health crisis in the Americas

Para las Clases Populares del Mundo, Pandemia, Crisis, Todos los Tiempos son de Lucha

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]