user preferences

Άμεση Απελευθέρωση του Μίκαελ Πόλακ

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Ανακοίνωση Τύπου author Monday February 15, 2010 07:03author by Αλληλέγγυοι Report this post to the editors

Ο Mίκαελ Πόλακ (Pawlak) είναι ο μόνος (;) από τους συλληφθέντες του Δεκεμβρίου 2009, που παραμένει ακόμη προφυλακισμένος

Ο Mίκαελ Πόλακ (Pawlak) είναι ο μόνος (;) από τους συλληφθέντες του Δεκεμβρίου 2009, που παραμένει ακόμη προφυλακισμένος.

Συνελήφθη στα Εξάρχεια το Σάββατο 5/12/2009, στα πλαίσια της επιχείρησης καταστολής και τρομοκράτησης, πριν τη μεγάλη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη, τις μέρες ακριβώς που η πολιτική της "μηδενικής ανοχής" και οι προληπτικές συλλήψεις των "προστατών" του Χρυσοχοϊδη βρίσκονταν στο αποκορύφωμα.

Aλλά ενώ οι άλλοι συλληφθέντες αποφυλακίστηκαν, οι περισσότεροι γιατί δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους και άλλοι έχοντας παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο, ο Pawlak παραμένει προφυλακισμένος.

Ο Pawlak είναι Πολωνός. Eίχε πάει στην Ελλάδα για να δει τη βαριά άρρωστη μητέρα του (έπασχε από καρκίνο). Eίναι ένας νεαρός ακτιβιστής, 21 χρονών, που ζούσε στη Γαλλία. Είχε την ατυχία να βρεθεί το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια και το θράσος να είναι νεαρός σε ηλικία και να φοράει μια μπλούζα, η οποία έγραφε ένα σύνθημα στα Αγγλικά, κατά των μπάτσων. Δεν μιλάει καθόλου ελληνικά και τα αγγλικά του είναι ελάχιστα.

H δυσκολία συνεννόησης, μαζί με την αλλοεθνή προέλευσή του, που ενισχύει το σενάριο της πολυεθνικής συνεργασίας των εξεγερμένων, οδήγησε τις διωκτικές και δικαστικές αρχές να τον κρατήσουν προφυλακισμένο, μόνον αυτόν από εκατοντάδες συλληφθέντες. Mάλιστα, για τους εκδικητικούς Iαβέρηδες του κράτους είναι τόσο πολύ επικίνδυνος που δεν του επέτρεψαν να πάει ούτε στην κηδεία της μητέρας του, που έγινε δύο μέρες μετά την σύλληψή του. O νεαρός Pawlak είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δεν είναι «εγκληματίας». Είναι ένας ευαισθητοποιημένος απέναντι στην κρατική βαναυσότητα νεολαίος. Αν ήταν Έλληνας θα ήταν έξω, έστω και αν δικαζόταν αργότερα. Στην Ελλάδα δεν έχει κανένα συγγενή, σχεδόν κανένα φίλο και χρωστάει ακόμη και τα νοίκια του σπιτιού που έμενε η μητέρα του. Δεδομένου ότι είναι ξένος και δεν μιλάει τη γλώσσα, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί το τι περνάει στη φυλακή. Δεν έχει λεφτά, ούτε για τα προσωπικά του έξοδα.

Τον βαραίνουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και παρ' όλο που η συνήγορός του κάνει συνεχώς αιτήσεις για την αποφυλάκισή του, ως τη δίκη, αυτές απορρίπτονται.

Είναι καθήκον κάθε συλλογικότητας και κάθε αγωνιστή του κινήματος, να παλέψει για την άμεση αποφυλάκιση του Πολωνού συντρόφου.

* Αναδημοσίευση από το Πολιτικό Καφενείο.

This page has not been translated into Esperanto yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]