user preferences

Μπροσούρα για την Κ. Κούνεβα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday January 30, 2010 16:13author by Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβαauthor email brosoura at gmx dot de Report this post to the editors

Από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης

Σχεδόν από το ξεκίνημα της δράσης της συνέλευσης αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα προέκυψε η ανάγκη να καταπιαστούμε με τα ζητήματα και τις συζητήσεις που άνοιξαν μέσα στο κίνημα αλληλεγγύης. Προϊόν των συζητήσεων που έγιναν όλους αυτούς τους μήνες και επιστέγασμα της δράσης της συνέλευσης αποτελεί αυτή η έκδοση.

ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΒΙΤΡΙΟΛΙ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ

23 Δεκεμβρίου 2008 οι τραμπούκοι των αφεντικών επιτέθηκαν με βιτριόλι στη μαχητική συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετανάστρια από τη Βουλγαρία, εργαζόταν ως καθαρίστρια στην εργολαβική εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ και είναι γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Μέσα από τους αγώνες της ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν οι εργολαβικές εταιρείες στους υπαλλήλους τους, ανέτρεψε την εικόνα της μετανάστριας, της προορισμένης να δουλεύει με σκυμμένο το κεφάλι στις χειρότερες συνθήκες. Στον ταξικό πόλεμο, άνθρωποι σαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι άκρως επικίνδυνοι για τα αφεντικά, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την παραδειγματική της τιμωρία.

Το περιστατικό της επίθεσης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα βρήκε τους περισσότερους από εμάς στους δρόμους των εξεγερμένων πόλεων. Η εξέγερση του Δεκέμβρη δημιούργησε μια μεγάλη κινηματική δυναμική που στράφηκε άμεσα στο συγκεκριμένο γεγονός. Κομμάτι αυτής της δυναμικής και συνέχειά της υπήρξε και η Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η συνέλευση εξέφρασε όλο αυτό το διάστημα με διάφορους τρόπους –πορείες, πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης, προκηρύξεις και αφίσες– το δικό της αυτόνομο λόγο και τη δική της πρακτική, η οποία δεν ταυτιζόταν απαραίτητα με τις επιλογές του συνδικάτου των καθαριστριών ή των υπόλοιπων κινήσεων αλληλεγγύης.

Σχεδόν από το ξεκίνημα της δράσης της συνέλευσης, τον περασμένο Φεβρουάριο, προέκυψε η ανάγκη να καταπιαστούμε με τα ζητήματα και τις συζητήσεις που άνοιξαν μέσα στο κίνημα αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε όλους αυτούς τους μήνες για την προώθηση των επισφαλών εργασιακών σχέσεων τα τελευταία 20 χρόνια από το καπιταλιστικό κράτος, για το ζήτημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ως μία από τις πιο αποτρόπαιες αλλά και λιγότερο γνωστές όψεις της πραγματικότητας στον κλάδο του καθαρισμού καθώς και για την όξυνση της επιτήρησης, του ελέγχου και της καταστολής ως εκφάνσεις του κράτους ασφάλειας, μέσα από το παράδειγμα του ΗΣΑΠ.

Προϊόν των συζητήσεων που έγιναν όλους αυτούς τους μήνες και επιστέγασμα της δράσης της συνέλευσης αποτελεί η έκδοση μιας μπροσούρας που ευελπιστούμε να αποτελέσει όπλο της κριτικής μέσα στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και ελάχιστη συνεισφορά στην κινηματική μνήμη.

Συνοψίζοντας τα περιεχόμενα της μπροσούρας, αρχικά παρουσιάζουμε ένα χρονικό των δράσεων που έγιναν στα πλαίσια του κινήματος αλληλεγγύης. Ακολουθεί ένα κείμενο για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο οποίο προσπαθούμε να μιλήσουμε εν συντομία για όσα έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με τον άθλιο ρόλο των εργολάβων καθαρισμού αλλά και του συνδικαλιστικού μηχανισμού που τους καλύπτει και τους προωθεί. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύεται ο ρόλος του κράτους στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών εργασίας για πολλούς προλετάριους. Αναφέρονται εκτενώς όλοι οι νόμοι και τα διατάγματα που από τη δεκαετία του ‘90 έχουν θεσπιστεί και εφαρμοστεί από το κράτος με στόχο την υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, την πειθάρχηση του εργασιακού μας βίου, και την περαιτέρω διαίρεση και ατομικοποίησή μας.

Εξάλλου, πάντα πρέπει να γνωρίζεις το οπλοστάσιο του εχθρού για να σχεδιάσεις σωστά την επίθεσή σου με στόχο την κατάργηση της μισθωτής εργασίας. Όπως είπαμε και προηγουμένως, η σεξουαλική εκμετάλλευση στο χώρο των καθαριστριών που δουλεύουν για εργολαβικές εταιρείες είναι ένα από τα θέματα που αποκαλύφτηκαν μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Στη μπροσούρα αναλύουμε τον έμφυλο καταμερισμό εργασίας μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία, και πώς αυτό μεταφράζεται συγκεκριμένα στην υποτίμηση τής, θεωρούμενης ως αναπαραγωγικής, εργασίας των καθαριστριών. Επιλέξαμε να αναδείξουμε την ίδια την εμπειρία των εργατριών στον κλάδο του καθαρισμού μέσα από τις μαρτυρίες των γυναικών που θέλησαν να μας μιλήσουν για τη σεξουαλική εκμετάλλευση που επικρατεί στο χώρο εργασίας τους.

Τέλος, στο θέμα της επιτήρησης και του ελέγχου ως εκφάνσεις του κράτους ασφάλειας, αναλύουμε πώς αυτά εφαρμόζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκεκριμένα στους σταθμούς, τα τρένα και τα αμαξοστάσια του ΗΣΑΠ. Με γνώμονα τη μηδενική ανοχή ο ΗΣΑΠ συγκροτεί δικές του αστυνομικές ομάδες που φρουρούν τους χώρους του και εξαπολύει επίθεση εναντίον όλων (με χαρακτηριστική περίπτωση τους γκραφιτάδες) αφού κάθε παραβατική συμπεριφορά, ακόμα και η πιο μικρή, για τους μπάτσους του ΗΣΑΠ είναι εξίσου σοβαρή και επικίνδυνη. Άλλωστε, το κράτος ασφάλειας αποτελεί τη συμπληρωματική όψη της πολιτικής απαξίωσης, πειθάρχησης και διαίρεσης της εργατικής δύναμης. Ο ΗΣΑΠ σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα αφού το αφεντικό της, ο Νικήτας Οικονομάκης, έχει πάρει εργολαβικά τον καθαρισμό του.

Έτσι πολλές δράσεις αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης έγιναν ή είχαν στόχο τους σταθμούς του ΗΣΑΠ ενώ η πρώτη επιθετική δράση μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα ήταν η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΗΣΑΠ στην Αθηνάς στις 27/12/2008. Για τη συγγραφή των κειμένων χρησιμοποιήσαμε, μεταξύ άλλων, ένα σύνολο από ντοκουμέντα που απαλλοτριώθηκαν από την κατάληψη του ΗΣΑΠ.

Το σύνολο των ντοκουμέντων μπορεί και αυτό να βρεθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://brosoura.wordpress.com.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα

Related Link: http://brosoura.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]