user preferences

Αλληλεγγύη στην FAU

category Κάτω Χώρες / Γερμανία / Αυστρία | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Friday January 29, 2010 19:17author by ΕΣΕ (Συνέλευση Αθήνας)author email ese_union at yahoo dot grauthor phone Τηλ: 6941507846 Report this post to the editors

Συγκέντρωη Γερμανική Πρεσβεία

Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικες διώξεις

Στις 11-12-2009 συνέβη κάτι πρωτόγνωρο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γερμανίας. Το περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου (Langerich Berlin) χωρίς κάν ακροαματική διαδικασία απαγόρευσε το αναρχοσυνδικαλιστικό συνδικάτο βάσης στο Βερολίνο FAU-B (Ελεύθερη Ένωση Εργαζομένων-Βερολίνου) τμήμα του συνδικάτου FAU ( Ελεύθερη Ένωση Εργαζομένων) που εκτείνεται σε όλη την Γερμανία. Η FAU αποτελεί ιστορική αναρχοσυνδικαλιστική ένωση της Γερμανίας με πλούσια ιστορία σε εργατικούς αγώνες καθ' όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τελευταία φορά που η FAU απαγορεύτηκε ήταν το 1933 όταν ο Χίτλερ είχε κατακτήσει την εξουσία. Η απόφαση του δικαστηρίου του Βερολίνου αν και προς το παρόν αφορά μόνο το Βερολίνο αναμένεται να οδηγήσει μέσω δεδικασμένου τόσο στην συνολική απαγόρευση της FAU όσο και κάθε άλλης συνδικαλιστικής κίνησης που δεν ανήκει στο θεσμικό συνδικάτο DGB το οποίο υποστηρίζεται και ελέγχεται από το σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα εξουσίας της Γερμανίας.

Η απαγόρευση βασίστηκε στην μήνυση που κατέθεσε η διοίκηση του κινηματογράφου Babylon εναντίον της FAU, όταν οργανώθηκαν κινητοποιήσεις κατά των μικρών μισθών και της παραβίασης του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Ο κινηματογράφος Babylon είναι δημοτικός και διοικείται από δύο επιφανή μέλη του κόμματος Die Linke (η αριστερά) που βρίσκεται στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο με τον ελληνικό Συνασπισμό και προπαγανδίζει βασικό μισθό για την Ευρώπη και την Γερμανία μεγαλύτερο των 10€/ώρα. Δεν δίστασε όμως να ζητήσει την απαγόρευση της FAU-B όταν οι εργαζόμενοι του κινηματογράφου ίδρυσαν ένα επιχειρησιακό σωματείο υπαγόμενο σε αυτή, που ζητούσε αύξηση μισθών από 5,5-7,5 €/ώρα που δίνονται ως σήμερα και την τήρηση του 8ώρου, το οποίο κατάφερε να εντάξει στα μέλη του την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κινηματογράφο. Ο λόγος που η διοίκηση του κινηματογράφου απαιτεί την απαγόρευση της FAU-B είναι ότι προτιμά να συνδιαλέγεται με το σωματείο Ver.di που υπάγεται στο DGB το οποίο δεν είναι επιχειρησιακό και αριθμεί ελάχιστους εργαζόμενους στον κινηματογράφο. Η δικαστική απόφαση της απαγόρευσης μπορεί ουσιαστικά να επεκταθεί στο σύνολο των συνδικάτων και σωματείων που δεν υπάγονται στο DGB. Ο λόγος είναι ότι καθώς το DGB είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας μπορεί να διεκδικήσει μέσω της δικαστικής αυτής απόφασης το μονοπώλιο του συνδικαλισμού στην Γερμανία οδηγώντας στην παρανομία όλες τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις.

Η αντίληψη ότι ο συνδικαλισμός όσο και όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές λειτουργίες πρέπει να ελέγχονται από ένα κόμμα το οποίο κατέχει την εξουσία είναι ο πυρήνας της σκέψης του φασισμού για την κοινωνία, αντίληψη που οδήγησε ξανά στην ποινικοποίηση της FAU το 1933. Η τότε δικτατορία του Χίτλερ, όπως άλλωστε και όλες οι δικτατορίες, στόχευε στην κατάπνιξη κάθε κινητοποίησης των εργαζομένων εν' όψει της οικονομικής κρίσης που κατάληξε στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η επαναδιατύπωση των συνδικαλιστικών διώξεων στις μέρες μας δεν είναι τυχαία. Η διαρκώς διογκούμενη φτώχεια που αναμένεται να πλήξει τους εργαζόμενους προμηνύει εξεγέρσεις εναντίον του οικονομικού και πολιτικού συστήματος που δεν μπορεί πια να κρύβει τον ληστρικό και δολοφονικό του χαρακτήρα. Υπό αυτές τις συνθήκες η “αριστερή” διοίκηση του κινηματογράφου σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο ξεθάψιμο των μεθόδων του ολοκληρωτισμού αποδεικνύοντας ότι η θέση στις σχέσεις παραγωγής και η συμμετοχή στις ταξικές συγκρούσεις καθορίζουν τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους επαναστάτες και όχι οι ιδεολογίες. Αποδεικνύοντας δηλαδή ότι ίδια είναι τα αφεντικά αριστερά η δεξιά.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ FAU

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/01 στις 16:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γερμανική πρεσβεία, Καραολή κ Δημητρίου 3, Κολωνάκι

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας)

Related Link: http://ese-union.wikidot.com

This page has not been translated into Other yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]