user preferences

New Events

Δυτική Ασία

no event posted in the last week

Τομά Σικ

category Δυτική Ασία | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Friday October 07, 2005 13:08author by unknown Report this post to the editors

Eνεργός αντίπαλος του ισραηλινού μιλιταρισμού

* Μετάφραση 3 Οκτώβρη 2005 από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη.

Τομά Σικ Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι προοδευτικοί πένθησαν για το θάνατο του αντιεξουσιαστή αγωνιστή, αντισιωνιστή και μεγάλου ειρηνιστή Τομά Σικ (Toma Sik) (1939-2004), ο οποίος σκοτώθηκε σε ένα τραγικό ατύχημα στο αγρόκτημά του στην πατρίδα του Ουγγαρία, στην οποία επέστρεψε από το Τελ Αβίβ το 1996. Πέθανε στους αγρούς της ειρηνιστικής κοινότητας οργανικής γεωργίας «Νέοι Αγρότες» που δημιούργησε.

Ο Τομά ήταν ενεργός αντίπαλος του ισραηλινού μιλιταρισμού καθώς και της στρατιωτικοποίησης της ισραηλινής κοινωνίας επί τέσσερις δεκαετίες, από τότε που ήταν νέος και ως παιδί επιζώντων του ολοκαυτώματος. Οι μη δογματικές ελευθεριακές σοσιαλιστικές του ιδέες και ο ισχυρός vegan (ούλτρα χορτοφαγικός) τρόπος ζωής του ήταν σχεδόν μοναδικοί στο Ισραήλ στις δεκαετίες ‘70 και ‘80. Σήμερα οι ιδέες και οι δραστηριότητές του έχουν ενσωματωθεί εν μέρει στην εργασία ομάδων όπως Ma’avak Ehad («Ένας Αγώνας»).

Ο Τομά είναι αναγνωρισμένος πρόδρομος του σημερινού κινήματος ειρήνης καθώς και του αγώνα για ένα Ισραήλ πλήρους ισότητας για όλους τους πολίτες του. Υπήρξε γνωστή φυσιογνωμία στις διαδηλώσεις στο κεντρικό Ισραήλ κατά τη διάρκεια πολλών ετών, δραστηριοποιούμενος στις κινήσεις αλληλεγγύης προς τους βεδουίνους του Negev - του πιο καταπιεσμένου τμήματος της παλαιστινιακής κοινωνίας στο εσωτερικό της ισραηλινής εθνικής οντότητας - και τους αγώνες τους.

Αν και ο Τομά έζησε στο Τελ Αβίβ, ξόδεψε αγόγγυστα χρόνο και ενέργεια (καθώς και το συντροφικό του χιούμορ) στον Σύνδεσμο Υποστήριξης και Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των Βεδουίνων της Beersheva. Ο Τομά τέθηκε, επίσης, επικεφαλής της Διεθνούς Αντιρρησιών Συνείδησης στο Ισραήλ, όπου η αντίρρηση συνείδησης αποτελεί «έγκλημα». Ήταν το μόνο ενεργό μέλος του Διεθνούς Κινήματος Συνειδητών Αρνητών Πολέμου (WRI) στο Ισραήλ για πολλά χρόνια και ήταν από τους πρωτοπόρους της πορείας των σημερινών αρνητών πολέμου και στρατιωτικής θητείας.

Η αριστερά του Ισραήλ τον έχασε για περίπου οκτώ χρόνια, επειδή εργάστηκε για να πραγματοποιήσει το όνειρό του της δημιουργίας μιας ειρηνιστικής κοινότητας εναλλακτικής γεωργίας. Στη ζωή του, ο Τομά πάλεψε για ιδέες και απόψεις οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο των ιδεών και δραστηριοτήτων όλων αυτών των ομάδων (όπως «New Profile», «Ta’ayush», «Ένας Αγώνας» κ.λπ.) που είναι ενάντια στη μιλιταριστική και απάνθρωπη πολιτική του Ισραήλ.

Το 1997 είπε ο Τομά: «Αρνήθηκα τη στρατιωτική θητεία και συμβούλευσα τους αντιρρησίες συνείδησης για 30 χρόνια στο στρατοκρατικό Ισραήλ. Είμαι ενεργός λαϊκός ανθρωπιστής αγωνιστής για τα ανθρώπινα και αστικά δικαιώματα και για τους άραβες και για τους εβραίους, ανεξάρτητα από θρησκεία. Ένας ενεργός αναρχικός πολίτης του κόσμου που αρνείται το δικαίωμα οποιουδήποτε και όλων των κρατών μαζί να επιβληθούν σε όλους τους ανθρώπους που είναι όλοι οι παγκόσμιοι πολίτες. Ένας Reichian (οπαδός του Βίλχελμ Ράϊχ) οπαδός της ισότητας που επιδιώκει να ζήσει σε μια βιώσιμη εναλλακτική γεωργική κοινότητα….»

Ο Τομά αναρωτιόταν συνεχώς πώς έγινε και τόσοι πολλοί εβραίοι, συμπεριλαμβανομένου και του αδελφού του, όλοι, μεγάλοι και μικροί, αφού πέρασαν από τόσες συμφορές, φρίκη, βάσανα, θάνατο κ.λπ., έγιναν εθνικιστές, σοβινιστές, μαχητικοί σιωνιστές κ.λπ., κάτι που αποκάλεσε «μέγιστο γρίφο της ζωής του», ενώ ο ίδιος που έζησε τις ίδιες εμπειρίες έγινε κοσμοπολίτης, αναρχικός, διεθνιστής, αντιμιλιταριστής, ειρηνιστής, αντιρατσιστής, αντισιωνιστής και ακόμα vegan.

«Το συμπέρασμά μου από την εμπειρία μου ως 5 χρονών παιδί σε ένα εβραϊκό γκέτο στη Βουδαπέστη είναι ότι δεν επιθύμησα και ούτε επιθυμώ να έχει μια τέτοια μοίρα οποιοδήποτε άλλο άτομο, ανεξάρτητα από ηλικία...», έλεγε. «Άλλοι άνθρωποι, όμως, είχαν αντίθετες απόψεις και ανέθρεψαν τα παιδιά τους, στέλνοντάς τα στο στρατό για να σκοτωθούν και να σκοτώσουν...» (από τα απομνημονεύματά του που εκδόθηκαν από τον οίκο Shalom).

Ο θάνατος του Τομά Σικ γέμισε τους κοινωνικούς αγωνιστές του Ισραήλ με βαθιά λύπη. Αλλά όπως έλεγε και ο Joe Hill «μην θρηνείτε, οργανωθείτε».

This page has not been translated into Norsk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]