user preferences

New Events

Ierland / Groot-Brittannië

no event posted in the last week

[Ierland] Directe actie werkt: Visteon bezetting levert resultaat op

category ierland / groot-brittannië | workplace struggles | news report author Wednesday July 29, 2009 20:27author by Alan MacSimóin - Workers Solidarity Movement Report this post to the editors

Anarchistisch blad Workers Solidarity #110

De bezetting van de motor onderdelen fabriek Visteon in Belfast eindigde op 3 mei, toen het bedrijf toe gaf en instemde met extra compensatie van tussen zes maanden en bijna twee jaar geld voor de arbeiders voor het verlies van hun banen.

Op 1 april kregen arbeiders, leden van de vakbond UNITE, slechts zes minuten van tevoren te horen dat de fabriek zou sluiten. Het akkoord dat iedereen de zelfde voorwaarden zou krijgen als Ford arbeiders als er ontslagen waren werd door het management genegeerd. Er werd niets geboden, alleen een instructie om spullen op te ruimen en te vertrekken. Arbeiders, waarvan velen al decennia daar hadden gewerkt, zouden alleen het basis bedrag in geval van ontslag krijgen.

Visteon verplaatst productie naar landen met zwakke vakbonden en heel laag loon, hun enige belang in Belfast (en de Engelse fabrieken in Basildown en Enfield) was om de activa te verkopen. De bezetting, op zichzelf, zou voor het management alleen irritant zijn geweest. Echter, door gepraat van Ford arbeiders over het weigeren om onderdelen te behandelen die eerder waren geleverd door de gesloten fabrieken, maakte het management zich genoeg zorgen om in gesprek te gaan.

Het is waar dat de arbeiders hun banen niet terug kregen. Bezettingen door relatief kleine fabrieken in een bedrijfstak die door de recessie is geraakt waren niet in staat dat te bereiken. Maar de arbeiders liepen weg met tussen zes maanden en bijna twee jaar extra geld. Ze zouden dit niet hebben gekregen door naar parlementsleden te schrijven, petities te ondertekenen of "de industriële betrekkingen machinerie van de staat te gebruiken". Het was toen ze besloten directe actie te ondernemen dat ze zichzelf in een positie plaatsten waarin ze konden zoeken naar solidariteit en echte druk op hun bazen konden uitoefenen.

Visteon was een overwinning, militantie bleek lonend te zijn. Roger Madison van UNITE zei "ze hebben dit slechts aangeboden gekregen vanwege de ondernomen acties, om zichzelf gedurende bijna een maand op te sluiten in een fabriek. Het is verfrissend - het is ouderwetse vakbondspolitiek." Als we een ander politiek klimaat willen scheppen waarin arbeiders het vertrouwen hebben om voor zichzelf op te komen, is dit precies het soort van actie die we moeten aanmoedigen.


De Workers Solidarity Movement is een anarchistisch communistische organisatie uit Ierland. Het is betrokken bij strijd op de werkplek en vormen van sociale strijd.

[Vertaling door a-infos-nl]

Related Link: http://www.wsm.ie
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]