user preferences

New Events

Δυτική Ασία

no event posted in the last week

RAWA: Για ένα Δημοκρατικό Λαϊκό Μέτωπο στο Αφγανιστά

category Δυτική Ασία | Διάφορα | Συνέντευξη author Friday July 10, 2009 00:25author by CAL-Alsace/international - Alternative Libertaire Report this post to the editors

Μετάφραση από τα Γαλλικά: Π.Π.Π.

Συνέντευξη της Zoya (Ζόια), μιάς αγωνίστριας της Επαναστατικής Οργάνωσης Γυναικών του Αφγανιστάν (RAWA: Revolutionary Association of the Women of Afghanistan).
rawa_1_1.jpg


Η RAWA (Ράβα) ιδρύθηκε το 1977 και είναι η πιλότερη πολιτική οργάνωση στο Αφγανιστάν. Μάχεται για μια κοινωνία δημοκρατική και κοσμική (μη-θεοκρατική), με βάση τον αυτοπροσδιορισμό του αφγανικού λαού και των δικαιωμάτων των γυναικών [1]. Η RAWA διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις και οι ακτιβιστές της είναι συνεχώς σε κίνδυνο, κι έτσι διενεργεί υπό τη κάλυψη της ανθρωπιστικής δράσης.

Η Alternative Libertaire (Αλτερνατίβ Λιμπερτέρ, Εναλακτική Ελευθεριακή) είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την ακτιβίστρια Zoya το Φλεβάρη.

Σ.τ.Μ.: ο ιστοτόπος της AL, που είναι αντικαπιταλιστική οργάνωση, είναι http://www.alternativelibertaire.org/

AL: Υπάρχει ριζοσπαστική αριστερά στο Αφγανιστάν;

Zoya: Ο πλυθησμός του Αφγανιστάν είναι πολύ ανύσηχος απ´ όλες τις απόψεις: ο πόλεμος και η κατοχή ενισχύουν την οικονομική, κοινωνική, και πολιτισμική εξαθλίωση. Για τις οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως η RAWA, ο αγώνας είναι δύσκολος καθώς παλεύουμε ενάντια σε μια συμμαχία τεσσάρων εχθρών: τα στρατεύματα κατοχής από 41 χώρες, η κυβέρνηση του Καρζάι (Karzai), οι βαρώνοι των ναρκωτικών, και οι φονταμελιστές Ταλιμπάν (Taliban) και Μουτζαχιντίν (Mujahideen). Οι αντιστασιακές οργανώσεις είναι υπό μεγάλη πίεση απ´ όλες τις πλευρές απ´ αυτούς τους τέσσερις εχθρούς του αφγανικού λαού.

Τι πιστεύετε για τη κυβέρνηση Καρζάι;

Zoya: Η κυβέρνηση Καρζάι είναι μια πολιτική συμαχία μεταξύ του στρατού κατοχής και των τοπικών φονταμενταλιστών και μεγαλεμπόρων ναρκωτικών (που συχνά είναι οι ίδιοι). Απ´ τη πρώτη μέρα αυτή η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον αφγανικό λαό και προστατεύει μόνο τα συμφέροντα των εχθρών του λαού και τη προώθηση του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών, ενώ μεγαλώνει η διαφθορά στο πολιτικό και νομικό σύστημα. Επίσης η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη βία κατά των γυναικών. Παρόμοια πράματα θα μπορούσαμε να πούμε και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το δικαστικό σώμα.

Πως βλέπετε τον αγώνα σας μέσα σ´ αυτό το πλαίσιο;

Zoya: Ο αγώνας μας είναι πάνω απ´ όλα μια ριζοσπαστική πολιτική αντίδραση σ´ αυτή τη συμμαχία των εχθρών του λαού. Καταγγέλουμε το συμβιβασμό της κυβέρνησης Καρζάι με τους Ταλιμπάν. Ο μόνος τρόπος για να έρθει ειρήνη είναι να έρθει κοινωνική δικαιωσύνη. Εμείς υποστηρίζουμε μια μορφή πολιτικής αυτο-οργάνωσης έτσι ώστε ο αφγανικός λαός να εκφραστεί ελεύθερα. Εμείς δίνουμε μάχη για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού λαϊκού μετώπου που θα έρθει σε επαφή και με δημοκρατικούς αντιφονταμελιστές τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στη Δύση, για τη στήριξη του αφγανικού λαού. Είναι δύσκολο, μα όχι ακατόρθωτο!

Πείτε μας για τις ενέργειές σας...

Zoya: Η άμεση πολιτική δράση είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθεί στο Αφγανιστάν, διότι η καταστολή είναι πολύ σκληρή: το ιδρυτικό μέλος της RAWA, Meena, δολοφονήθηκε από φονταμελιστές το 1987. Αυτό δεν μας εμποδίζει να οργανώνουμε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύσεις ή εκδηλώσεις σε στρατόπεδα προσφύγων στο Πακιστάν, καθώς οι διαδηλώσεις είναι απαγορευμένες στο Αφγανιστάν. Έχουμε επίσης μαθήματα γραφής και ανάγνωσης για τη καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και δημιουργούμε ορφανοτροφεία. Μέσω της εκπαίδευσης επίσης αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία και ενάντια στο στιγματισμό. Πρέπει να πούμε πως η RAWA, σε εντίθεση με τις περισσότερες ανθρωπιστικές και πολιτικές οργανώσεις, δραστηριοποιείται κυρίως σε αγροτικές περιοχές, όπου η επιρροή των φονταμενταλιστών είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Καμπούλ (Kabul).

Συνέντευξη του David (AL Αλσατίας) το Φλεβάρη του 2009.

http://www.rawa.org/

[1] Στο μεταξύ η αφγανική κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει το βιασμό, πριν το πάρει πίσω με τη διεθνή κατακραυγή.

Πρωτότυπο κείμενο στα Γαλλικά: http://www.anarkismo.net/article/13694

author by θυμάμαιpublication date Fri Jul 10, 2009 12:37author address author phone Report this post to the editors

η RAWA, είναι - ή τουλάχιστον ήτανε το 2001 - υποστηρικτές της μοναρχίας στο Αφγανιστάν. Ανήκουν σε μια μικρή ελίτ μορφωμένων γύναικών γύρω από την αυλή του τέως μονάρχη που ανέτρεψαν οι φιλοσοβιετικοί στρατηγοί στα μέσα της δεκαετίας του 70, λίγο πριν την εισβολή της ΕΣΣΔ. Θυμάμαι ότια αυτό είχε ξακαθαρίσει το 2001 στον πόλεμο των δυτικών κατά του Αφγανιστάν, όταν εκπρόσωποι της RAWA είχαν κληθεί - πιστεύω καλόπιστα - από κάποια αριστερή οργάνωση στην Αθήνα και είχαν επιβεβαιώσει την φιλο-μοναρχική θέση τους, κάτι που έφερε τότε σε πολύ δύσκολη θέση τους διοργανωτές. Θα προσπαθήσω να βρω το σχετικό υλικό από έντυπα του κινήματος εκείνη την εποχή.

Γιατί ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός

Related Link: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1056021
author by Dimitri - MACG (personal capacity)publication date Fri Jul 10, 2009 22:41author email ngnm55 at gmail dot comauthor address author phone Report this post to the editors

Δεν μπορείς να αναφέρεις πετσι απλά ότι ήταν υποστηρίκτριες της μοναρχίας το 2001. Πού είναι το αποδεικτικό στοιχείο γι' αυτό; Φέρε ένα επίσημο κείμενο ή ντοκουμέντο της οργάνωσης αυτής να το συζητήσουμε. Επίσης, τα υλικά και ντοκουμέντα που δημοσιεύονται στο Anarkismo προέρχονται από αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις οι οποίες ελέγχουν πολύ καλά κάτι πριν το στείλουν για δημοσίευση ή το συμπεριλάβουν στις δικές τους ιστοσελίδες και έντυπα. Οι αναρχοκομμουνιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν μακρά ιστορία υποστήριξης της RAWA και των αγώνων της. Δεν λέμε ότι είναι καθαρά αναρχική οργάνωση, αλλά επειδή είναι μια οργάνωση που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών σε μια τέτοια κοινωνία όπως του Αγφανιστάν, την υποτηρίζουμε. Όπως, ως αναρχικοί κομμουνιστές υποστηρίζουμε κάθε τέτοιο κίνημα που στοχεύει στην απελευθέρωση, στην καλυτέρευση της θέσης των όποιων καταπειζόμενων κομματιών, στην προκειμένη περίπτωση των γυναικών του Αφγανιστάν. Άλλωστε, για ποια μοναρχια μιλάς; Γι' αυτήν που έχει καταρρεύσει από τη δεκαετία του 1970; καλύτερα λοιπόν να εξετάζουμε πρώτα το τι και πώς και μετά να στέλνουμε τόσο βεβιασμένα συμπεράσματα ως σχόλια.

author by Θωρpublication date Mon Jul 13, 2009 05:08author address author phone Report this post to the editors

«Παρόμοια πράματα θα μπορούσαμε να πούμε και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το δικαστικό σώμα.»

H Zoya δεν λέει αυτό, η μετάφραση είναι λάθος.

Στο Γαλλικό πρωτότυπο μιλάει απλά για «το Κοινοβούλιο», και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να πει πολλά και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο η Zoya δεν είπε αυτό, δεν λέει τη λέξη «Ευρωπαϊκό», η οποία απλά μπήκε στη μετάφραση ποιός ξέρει πως (από λάθος ή όχι).

author by ---publication date Mon Jul 13, 2009 06:13author address author phone Report this post to the editors

in English

Related Link: http://www.anarkismo.net/article/13731
author by !!!publication date Mon Jul 27, 2009 07:57author address author phone Report this post to the editors

im Deutsch!!!

http://www.anarkismo.net/article/13885

Number of comments per page
  
 
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]