user preferences

New Events

Ierland / Groot-Brittannië

no event posted in the last week
Search author name words: Sean Matthews

Ierland: Directe actie uitvoeren

category ierland / groot-brittannië | workplace struggles | news report author Wednesday June 03, 2009 20:28author by Sean Matthews - WSM Report this post to the editors

Anarchistisch blad "Workers Solidarity", #109

De bezettingen bij Visteon tonen aan dat we verre van apathisch zijn als het gaat om het verdedigen van onze banen, lonen en levensstandaard. Arbeiders begonnen op 31 maart met het bezetten van de Finaghy fabriek, nadat bestuurders het verlies aankondigden van rond 600 banen bij Visteon/Ford fabrieken in Belfast, Basildon en Enfield in Engeland.


Directe actie uitvoeren


De bezettingen bij Visteon tonen aan dat we verre van apathisch zijn als het gaat om het verdedigen van onze banen, lonen en levensstandaard. Arbeiders begonnen op 31 maart met het bezetten van de Finaghy fabriek, nadat bestuurders het verlies aankondigden van rond 600 banen bij Visteon/Ford fabrieken in Belfast, Basildon en Enfield in Engeland. Dave McMurray, van de vakbond Unite, zei dat de manier waarop de ontslagen werden aangekondigd "brutaal" was. Arbeiders kregen zes minuten om hun ontslagen te verwerken, waarbij ze werden behandeld als goederen die worden gekocht en verkocht, dan weer opzij gezet door onze bazen, als ze dat nodig vinden.

Ze zijn boos dat Visteon, dat werd gefinancierd door onze regering, de afvloeiingsregeling die werd overeengekomen met de vorige eigenaar Ford, waar Visteon zich in 2000 los maakte, niet eerbiedigt. Ondanks formele onafhankelijkheid neemt Ford nog steeds ongeveer 80% van diens activiteiten voor zijn rekening.

Het gevolg is dat mensen die gedurende 30 jaar in de fabriek hebben gewerkt slechts 9.000 pond aan afvloeiingsgeld konden ontvangen, en de meeste mensen minder dan dat. Dit verlies van banen verkleint, net als andere verliezen bij Bombardier en FG Wilson, de fabricerende industrie en de textiel industrie verder. Bazen gebruiken de economische recessie voor overplaatsing naar landen die slechtere lonen en arbeidsvoorwaarden bieden.

Visteon arbeiders eisen dat de fabriek heropent en eerder overeengekomen afvloeiingsregelingen worden eerbiedigt. In een uiting van arbeidersklasse solidariteit en verzet, hebben arbeiders piket acties uitgevoerd bij Ford showrooms en buiten huizen van hun voormalige bazen. Protesten hebben zich ook verspreid naar andere Visteon fabrieken in Engeland en Ford arbeiders hebben gezegd dat ze zullen weigeren onderdelen van auto's uit Zuid Afrika, dat de onderdelen die voorheen in Finaghy werden gemaakt zal vervangen, te behandelen.

Directe actie zoals stakingen, langzaam-aan-acties, burgerlijke ongehoorzaamheid en bezettingen zijn de meest effectieve middelen in het verdedigen van onze belangen, in plaats van de dingen over te laten aan politici en vakbondsbureaucraten die ons niets anders bieden dan machteloosheid, bedrog en gebroken beloftes, met als gevolg een overheersend gevoel van machteloosheid.

Directe actie leert ons onze vormen van strijd te beheersen, terwijl we een cultuur van verzet opbouwen die verband legt met andere arbeiders die strijden. Solidariteit en wederzijdse hulp vinden werkelijke uitdrukking en als ons vertrouwen sterker wordt, wordt onze vaardigheid om de wereld te veranderen ook sterker.

Het kapitalisme is permanente crisis. We hebben het socialisme nodig en we hebben werkelijke democratie nodig, niet de huidige schijnvertoning waarin we sommige van onze heersers kunnen kiezen, maar er niet voor kunnen kiezen het zonder heersers te doen. Een werkelijke democratie waarin iedereen die wordt beïnvloed door een besluit zeggenschap kan hebben in het nemen van dat besluit. Een democratie van samenwerkende werkplek en gemeenschap raden. Een maatschappij waarin de productie dient voor het bevredigen van behoeften, niet om winsten te maken voor een bevoorrechte kleine groep mensen. Anarchisme.


Workers Solidarity Movement - anarchistisch communistische organisatie in Ierland
http://www.wsm.ie
http://www.wsm.ie/news_viewer/5468

De Workers Solidarity Movement is een anarchistisch communistische groep uit Ierland. Het is betrokken bij strijd op de werkplek en vormen van sociale strijd.

[Vertaling door a-infos-nl]

Related Link: http://www.wsm.ie
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]