user preferences

Πρωτομαγιά

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Friday May 01, 2009 14:28author by MACG - Anarkismoauthor email macg1984 at yahoo dot com dot au Report this post to the editors

Στη σκιά της κρίσης

Σήμερα, στην Πρωτομαγιά, αφιερωνόμαστε σ’ αυτή την επανάσταση και στη δημιουργία του ελευθεριάζον κομμουνισμού, μια α-κρατική κοινωνία όπου ο καθένας συνεισφέρει σύμφωνα με τις ικανότητές του και λαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Σικάγο

Η Πρωτομαγιά είναι Διεθνής Μέρα των εργατών. Άρχισε στις ΗΠΑ. Με διαδηλώσεις ενάντια στην ποινικοποίηση και εκτέλεση των Αναρχικών συνδικαλιστών οργανωτών εξαιτίας του θανάτου ενός αστυνομικού από έκρηξη βόμβας σε εργατική συγκέντρωση στο Σικάγο. Από τότε, οι εργάτες σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει την ημέρα αυτή μέρα αγώνων για τα αιτήματά τους, γιορτάζοντας την εργατική αλληλεγγύη και αφιερώνονται στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

Οικονομική κρίση

Ο καπιταλισμός έχει πέσει σε μια μεγάλη κρίση. Οι απώλειες στον φτωχής ποιότητας στεγαστικό τομέα στις ΗΠΑ οδήγησαν σε σειρά παράτολμων και μερικές φορές αθέμιτων οικονομικών ακροβατισμών. Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταρρεύσει. Ολόκληρες εθνικές οικονομίες “δεύτερης διαλογής” χωρών όπως η Ισλανδία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, έχουν επίσης καταρρεύσει. Παρά τη μεγάλη κυβερνητική οικονομική βοήθεια, το σύστημα παραμένει σε κατάσταση κλονισμού και περαιτέρω καταρρεύσεις δεν αποκλείονται. Το οικονομικό αυτό σοκ έχει ωθήσει τον κόσμο στη χειρότερη οικονομική κρίση και πτώχευση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με χώρες της Ασίας και της Αφρικής που δεν έχουν επηρεαστεί μεν από την κρίση να βυθίζονται ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του τομέα των εξαγωγών. Οι καπιταλιστικές προσδοκίες για ανάκαμψη είναι περισσότερο παρηγοριά παρά πεποίθηση.

Η Αυστραλία

Η Αυστραλία έχει, επίσης, εισέλθει στη χορεία των υπό πτώχευση συγγενών. Τράπεζες, που εξαρτούνται από τις εξωτερικές αγορές για χρηματοδότηση, έχουν προχωρήσει σε περικοπές. Οι ποσότητες και οι τιμές των εξαγώγιμων ορυκτών προϊόντων έχουν πέσει δραματικά. Το χρηματιστήριο έχει πάθει καταστροφική ζημιά. Η γενική πτώση σε όλα αυτά είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη. Χιλιάδες μικρών επενδυτών, αλλά και μερικοί μεγάλοι, έχουν ήδη καταστραφεί από την κατάρρευση των πολυεθνικών. Εκατομμύρια εργαζόμενοι βλέπουν τις αποταμιεύσεις για τη μελλοντική τους συνταξιοδότηση να εξανεμίζονται καθώς οι ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης έχουν ήδη μεγάλες ζημιές και απώλειες στα χρηματιστήρια. Και η μαζική ανεργία έχει επιστρέψει σαν το φάντασμα του καπιταλιστκού παρελθόντος. Θέσεις εργασίας καταστρέφονται με φοβερό ρυθμό και οι διάφοροι εργοδότες περνούν πλέον στην επίθεση όσον αφορά τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Εργάτες του Κόσμου, Ενωθείτε!

Στις συνθήκες αυτές της συνεχιζόμενης καταστροφής, η Πρωτομαγιά είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη και σημαντική. Οι εργάτες σε όλο τον κόσμο θεωρούν τους εργοδότες των χωρών τους εχθρούς τους, ενώ οι σύμμαχοι που χρειάζονται βρίσκονται ανάμεσα στους εργάτες των άλλων χωρών. Ο καπιταλισμός, όπως είναι άδικος, είναι και εγγενής σε τέτοιου είδους κρίσεις. Μόνο μια τεράστια επανάσταση της εργατικής τάξης, σε όλο τον κόσμο, μπορεί να πετάξει τον καπιταλισμό στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Σήμερα, στην Πρωτομαγιά, αφιερωνόμαστε σ’ αυτή την επανάσταση και στη δημιουργία του ελευθεριάζον κομμουνισμού, μια α-κρατική κοινωνία όπου ο καθένας συνεισφέρει σύμφωνα με τις ικανότητές του και λαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Εργάτες του Κόσμου, Ενωθείτε!

Melbourne Anarchist Communist Group (MACG - Αναρχική Κομμουνιστική Ομάδα Μελβούρνης)

1 Μάη 2009

Related Link: http://melbourneanarchistcommunistgroup.org

This page has not been translated into Esperanto yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]