user preferences

Εξέγερση στην Γουαδελούπη

category Κεντρική Αμερική / Καραϊβική | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Monday February 23, 2009 09:51author by "rebellian" Report this post to the editors

Και τη γειτονική Μαρτινίκκα

Πληροφορίες από διεθνή και ελληνικά μέσα για την γενική απεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα στην μακρινή Γουαδελούπη.

Η Γουαδελούπη, ένα υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας και τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει παραλύσει εδώ και ένα μήνα από μια γενική απεργία. Αιτία των πολυήμερων, μαζικών και μαχητικών απεργιακών κινητοποιήσεων είναι η αύξηση των τιμών και η άνιση διανομή του πλούτου . Τις τελευταίες ημέρες οι ταραχές επεκτάθηκαν και στις γειτονικές νήσους Μαρτινίκα και Αντίλες ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι διαμαρτυρίες μπορεί να πυροδοτήσουν ανάλογες κινητοποιήσεις και στην ηπειρωτική Γαλλία.

«Η Γουαδελούπη είναι δική μας, δεν ανήκει σ’ αυτούς (τους λευκούς)», είναι ένα από τα συνθήματα που ακούγονται αυτές τις ημέρες στη νήσο, καθώς οι απεργοί στήνουν οδοφράγματα και αξιώνουν βελτιωμένο επίπεδο διαβίωσης, συγκρίνοντας την κακή οικονομική τους κατάσταση με αυτήν της ισχυρής λευκής μειοψηφίας. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συνέλαβε περίπου 50 άτομα, αφού δέχθηκε επίθεση με πέτρες την ώρα που προσπαθούσε να διαλύσει τα οδοφράγματα.

Το αεροδρόμιο της Γουαδελούπης έκλεισε, χθες, αφού λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υπάλληλοι δεν έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί. Συμμορίες λεηλάτησαν επίσης καταστήματα, έσπασαν βιτρίνες, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και τουλάχιστον δύο μαγαζιά. Ο συνδικαλιστής Ζακ Μπινό, περίπου 50 ετών, έπεσε νεκρός τη νύκτα της Τρίτης από πυρά ενώ πλησίαζε μπλόκο διαδηλωτών στην Πουάντ α Πιτρ, την μεγαλύτερη πόλη της νήσου. Δεν έχει γίνει σαφές ποιος άνοιξε πυρ εναντίον του. Ο Μπινό ήταν το πρώτο θύμα της βίας στη Γουαδελούπη, που συνήθως είναι γεμάτη τουρίστες αλλά από την 20ή Ιανουαρίου, όταν άρχισε γενική απεργία, έχει παραλύσει.

"Δεν υπήρχαν αστυνομικοί κοντά", υποστήριξε ο εισαγγελέας Ζαν Μισέλ Πρετρ αναφερόμενος στην δολοφονία του συνδικαλιστή. Το αυτοκίνητο του Μπινό δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς από 12άρα καραμπίνα. Δύο σφαίρες έπληξαν το πίσω μέρος του οχήματος. Η τρίτη διαπέρασε το πλαϊνό παράθυρο και τραυμάτισε τον συνδικαλιστή στο στήθος. "Δεν ήταν αδέσποτες σφαίρες", είπε ο Πρετρ, προσθέτοντας ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο, εξ αιτίας της ηλικίας τους, ο Μπινό κι ο επιβάτης που μετέφερε να φάνηκαν αστυνομικοί με πολιτικά στους διαδηλωτές. "Ουδείς μπορεί να βγει στους δρόμους", δήλωσε ο Ζακ Μπανγκού στο ραδιοσταθμό Europe 1.

"Τις τελευταίες 48 ώρες, οι δρόμοι βρίσκονται στα χέρια ομάδων νεαρών που είναι εντελώς εκτός ελέγχου". Μια ομάδα 30-50 ανθρώπων εισέβαλε σε ένα εμπορικό κέντρο στο Πουέντ-α-Πιτρ και άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Πρόσθεσε πως τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε άλλα επεισόδια, ενώ γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τουλάχιστον έξι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις. Στην πλειοψηφία τους τα καφέ, οι τράπεζες, τα σχολεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες δε λειτουργούν σε Γουαδελούπη και Μαρτινίκα, ενώ και η τουριστική βιομηχανία έχει παραλύσει σχεδόν εντελώς. Το LKP, μια συμμαχία συνδικάτων και αριστερών οργανώσεων, που κήρυξε την απεργία στη Γουαδελούπη τον Ιανουάριο, ζητάει από το κράτος και τους εργοδότες να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσουν τους γηγενείς να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών. Ανάλογη απεργία, με ανάλογα αιτήματα, ξεκίνησε προ δεκαημέρου στη Μαρτινίκη.

Σε αμφότερες τις νήσους, η οικονομία ελέγχεται από τη λευκή μειοψηφία, τους απογόνους των αποικιοκρατών του 17ου και του 18ου αιώνα.

«Μια κλίκα κρατάει την οικονομική εξουσία και κάνει κατάχρηση», όπως το έθεσε η Κριστιάν Τομπιρά, βουλευτής της Γουιάνα, η οποία προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γουαδελούπη δεν απέχει πολύ «από το κοινωνικό απαρτχάιντ». Η ίδια, πάντως, σημείωσε ότι οι ηγέτες του LKP δεν είναι ρατσιστές, απλώς «εκθέτουν την πραγματικότητα». Πέρα από το κόστος της ζωής, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διανομή του πλούτου, τόσο στη Γουαδελούπη όσο και στη Μαρτινίκη, παρατήρησε η Ραμά Γιαντέ. Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλέν Ουγκέ Ντεπουάν, ενός εκ των πλέον πλουσίων λευκών ανδρών στη Μαρτινίκα, ο οποίος, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, είπε ότι θα αποφύγει να νυμφευθεί μαύρη γυναίκα γιατί θέλει «να διατηρήσει τη φυλή του».

Οι εύπορες οικογένειες των λευκών ελέγχουν τις εισαγωγές και έχουν την ιδιοκτησία σχεδόν όλων των σούπερ μάρκετ, για τις τιμές των οποίων διαμαρτύρονται οι γηγενείς. Τα νησιά, υπερπόντια διαμερίσματα της Γαλλίας που λαμβάνουν τις επιδοτήσεις της, υποφέρουν από πολύ υψηλότερη ανεργία: Ενώ στη Γαλλία οι άνεργοι φθάνουν το 8%, εκεί ξεπερνούν το 21%. Την ίδια ώρα σύννεφα συσσωρεύονται στον ορίζοντα της γαλλικής επικαιρότητας και η βαριά κοινωνική ατμόσφαιρα, με τις διογκωμένες δυσαρέσκειες, δείχνει ότι αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει καταιγίδα. Αυτό προβλέπουν οι πολιτικολόγοι, που λένε ότι «ο Σαρκοζί κάθεται πάνω σε ένα βαρέλι με πυρομαχικά και αρκεί μια σπίθα για να προκαλέσει έκρηξη».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου πρόεδρου, ο οποίος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos, «βρίσκεται σε ιστορικό ναδίρ της προεδρικής θητείας του. Με 36% μόνο των Γάλλων να εκφράζονται θετικά για τη διακυβέρνησή του, έναντι 61% που έχουν αντίθετη άποψη, δεν καταφέρνει να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης». Το περιοδικό Nouvel Observateur δημοσίευσε έρευνα, στην οποία επισημαίνεται ότι οι Γάλλοι «κρίνουν δυσμενώς και τον χαρακτήρα του. Ποσοστό 58% εκτιμούν ότι ο Σαρκοζί προτιμάει τα λόγια από τις πράξεις». Πολύ μπλα μπλα και αυτοϊκανοποίηση με τα λόγια.

Ο πρόεδρος υπερηφανεύεται για τις μεταρρυθμίσεις του, αλλά η πολιτική του και το μεταρρυθμιστικό του έργο αμφισβητούνται από το 57% των πολιτών, που εκτιμούν ότι «οδεύει προς λανθασμένη κατεύθυνση», έναντι του 31% που εκτιμούν ότι είναι σωστή η πορεία του, ενώ το 43% θεωρούν «ελάχιστες» τις υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις. Οι αναλυτές των ΜΜΕ επισημαίνουν ότι «η κρίση στη Γαλλία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική». «Η ανησυχία και η δυσαρέσκεια κυριαρχούν». Ο Σαρκοζί δίνει την εικόνα «ενός καπετάνιου στο τιμόνι που δεν κατορθώνει να χαράξει πορεία».

Η εβδομάδα αυτή σημαδεύεται από την έναρξη των διαβουλεύσεων των "κοινωνικών εταίρων" με φόντο τις μαχητικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι απέρριψαν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για το καταστατικό τους, την κατάρτιση των καθηγητών, την αναδιοργάνωση της έρευνας ή το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και την κατάργηση 900 θέσεων. Τα συνδικάτα προβάλλουν διεκδικήσεις για αναβάθμιση των μισθών και πολιτική κοινωνικής προστασίας, απειλώντας με νέες κινητοποιήσεις αν δεν λάβουν ικανοποιητική απάντηση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σήμερα το 60% των Γάλλων ζητούν τον επαναπροσδιορισμό της κυβερνητικής πολιτικής στη βάση των αιτημάτων των συνδικάτων, έναντι του 22%, που αποδέχονται το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης. Επίσης, το 75% της κοινής γνώμης κατανοούν τις κινητοποιήσεις σαν μέσο έκφρασης και εκδήλωσης της ανησυχίας και της δυσαρέσκειας, σε αντίθεση με το 19%, που κρίνουν ότι «η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για διαδηλώσεις και διεκδικήσεις». Εκρήξεις βίας από τη λαϊκή μάζα, παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει η Γαλλία και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επισήμανε χθες ο στενός συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, Ανρί Γκενό.

Ο Γκενό δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ότι χωρίς κοινά αποδεκτούς κανόνες για λογικά επίπεδα προστατευτισμού και κρατικής παρέμβασης, οι εξάρσεις βίας και ξενοφοβίας είναι πολύ πιθανές, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα στα επεισόδια στην Ελλάδα, αλλά και στη Βρετανία με αφορμή τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Πηγές:France 24, Libération, Καθημερινή, Ημερησία, Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Reuters

This page has not been translated into Dansk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]