user preferences

Οι φυλακές της “κοινωνίας”

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Έγκλημα, Φυλακή, Σωφρονισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Monday February 09, 2009 19:39author by Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των φυλακισμένων Report this post to the editors

Είναι θεσμική δολοφονία

Κείμενο της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Φυλακισμένν από την Κύπρο για τα πρόσφατα γεγονότα στις εκεί φυλακές.

Πώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για δημοκρατία και κράτος δικαίου που ως μας υπέδειξαν τα τελευταία γεγονότα και οι επισκέψεις μας στις Κεντρικές Φυλακές οτιδήποτε άλλο πέραν του σωφρονισμού πράττεται προς την καταστρατήγηση του Νόμου και των διεθνών συμφωνιών (βλ συμφωνία ΟΗΕ για τους κρατούμενους); Στο μοναδικό χώρο έκτισης φυλάκισης στην Κύπρο δεν ελλοχεύει μόνο ο κίνδυνος της διατάραξης των ισορροπιών που εκθέτει ο Νόμος, αλλά της διατάραξης της ζωής, της προσωπικότητας, του σεβασμού των κρατουμένων σε ένα ούτω καλούμενο σωφρονιστικό ίδρυμα που επί του παρόντος εκτελεί χρέη ειδικού φρουρού της αδιαφορίας Πολιτείας και κοινωνίας για τις ανάγκες των φυλακισμένων.

Η τελευταία εξέγερση των κρατουμένων στις 8/1/09 μας βρήκε αδύναμους να κατανοήσουμε το πλέγμα της υπόστασης των όσων οι φυλακισμένοι στα χέρια της κρατικής και της κοινωνικής άγνοιας ζητούσαν, αιτήματα απλά- αιτήματα σωφρονισμού και ανθρώπινα! Αλήθεια, δεν είναι αστείο οι ίδιοι οι κρατούμενοι να ζητούν να σωφρονιστούν, ενώ το υπεύθυνο κατά νόμο και συνείδηση κράτος να αδιαφορεί; Για όσους λοιπόν είδαν την εξέγερση σαν μια συνέχεια της εγκληματικής φύσης των κρατουμένων, ή ως έναν καβγά με τις Αρχές σφάλλουν.

Οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και ζήτησαν νερό! Και δη ζεστό νερό για να λουστούν, μιας και ως γνωστόν στην πτέρυγα της εξέγερσης την 1Β δεν υπάρχει ζεστό νερό για μπάνιο, υπάρχουν 5 ντουσιέρες για 90 άτομα και 3 τουαλέτες. Η καθαριότητα και η υγιεινή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ ποτέ δεν καταφέρνουν καίτοι αποτείνονται στις Αρχές των Φυλακών να λάβουν μια απάντηση για τη μεσαιωνική μεταχείρισή τους. Ακόμη και το φαγητό αποτελεί στην Κύπρο της ευμάρειας ζήτημα πολυτελείας, μιας και οι καβγάδες στα Μαγειρεία των Φυλακών για μια φέτα παραπάνω ψωμί είναι κάτι παραπάνω από συχνοί. Βέβαια, δε θα αναφερθούμε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτό θα ήταν πολυτέλεια, αφού έκαστος των κρατουμένων δύναται να αρρωστήσει μόνο μια φορά τη βδομάδα και μια καθορισμένη μέρα, αφού μόνο μια φορά τη βδομάδα επισκέπτεται τις Φυλακές ιατρός για κάθε πτέρυγα. Αν κάποιος αρρωστήσει και δεν διατελεί χρέη ο ιατρός, θα πρέπει να προβεί σε αυτοΐαση, αφού οι ιθύνοντες των Φυλακών δε μπαίνουν καν στον κόπο να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο!

Περαιτέρω δε, οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα επικοινωνίας μόνο μετά παρακολούθησης και μόνο μια φορά τη βδομάδα για 10 λεπτά με την οικογένειά τους. Και μάλιστα σε αριθμούς τηλεφώνων που ήδη έχουν αναφέρει, τουτέστιν μη συμβεί κάτι απροσδόκητο, μιας και εκτός από την ανυπαρξία θέρμανσης, τους πενιχρούς μισθούς για την εργασία των κρατουμένων, οι Φυλακές δεν προσφέρουν ούτε επιείκεια στα μέλη της κοινότητας και οικοδομούν την επανένταξή τους στην κοινωνία μετά δεκαλέπτου τηλεφωνικώς κάθε βδομάδα! Έτσι, λοιπόν, οι κρατούμενοι στην πτέρυγα 1Β εξεγέρθηκαν για να μπορούν να λούζονται και να ασθενούν ως όλοι εμείς. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέγερσης δεν ήταν η δημιουργία συμπλοκών την ημέρα που εξεγέρθηκαν, μιας και οι φυλακισμένοι κατάφεραν να υπερασπιστούν τους εαυτούς των απέναντι σε μια κατασταλτική δύναμη (Αστυνομία, δεσμοφύλακες) που δεν δίστασε σε μια πτέρυγα που χωρά 40 άτομα και έχουν στιβάσει κυριολεκτικά 90 να ρίξουν δακρυγόνα, και να σπάσουν τις κάμερες που έδειχναν οποιεσδήποτε επεμβάσεις προσπάθησαν να τολμήσουν.

Η εξέγερση όπως θυμάστε έληξε ειρηνικά με την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και την υπόσχεση για απαντήσεις στα αιτήματα των φυλακισμένων. Την επομένη (9/1/09) δεσμοφύλακες εισήλθαν στην πτέρυγα 1Β και αφού πρώτα έσπασαν τις κάμερες συγκεκριμένων κελιών ξυλοκόπησαν και αργότερα έθεσαν υπό περιορισμό τρία άτομα. Σε μια δε περίπτωση, ως κρατούμενοι και δεσμοφύλακες καταμαρτυρούν, 10-15 δεσμοφύλακες αφού εισήλθαν στο κελί αλλοδαπού κρατούμενου υπό την παρουσία υπευθύνου των Φυλακών γύμνωσαν τον κρατούμενο (ηλικίας 50 χρονών) για σωματική έρευνα και κατηγορώντας τον για τον “ενεργό” του ρόλο στην εξέγερση τον ξυλοκόπησαν γυμνό εις διπλούν, και μάλιστα τη δεύτερη φορά γιατί τόλμησε να ζητήσει το λόγο που τον κτυπούσαν! Όταν δε τον κτύπησαν τον άφησαν αιμόφυρτο ώσπου άλλοι να τον μεταφέρουν στον ιατρό των Φυλακών, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε αρνητικά στο αίτημα του κρατουμένου για να του παραδώσει ιατρικό σημείωμα για τα όσα έγιναν! Οι δε ιθύνοντες των Φυλακών τήρησαν σιωπή ενόχων, μέχρι που αυτόπτης μάρτυρας έλυσε τη σιωπή της κοινωνίας και επεμβαίνοντας σε τηλεοπτικό κανάλι αφηγήθηκε τον τρόπο με τον οποίο δεσμοφύλακες ξυλοκόπησαν μπροστά στα μάτια ακόμη και επισκεπτών, λίγες μέρες μετά την εξέγερση, κρατούμενο ενώ έφερε χειροπέδες.

Το κράτος εποικοδομεί το σωφρονισμό σε ένα ίδρυμα που αποτελεί μια άλλη παραβατική κοινωνία που κατατροπώνει και καταβαραθρώνει οποιαδήποτε επιθυμία για επανένταξη και επαναφορά των κρατουμένων στην κοινωνία! Γιατί γίνονται πειθαρχικές σε κρατούμενους λόγω κατοχής ναρκωτικών; Πώς μπορεί ένας κρατούμενος να κατέχει ναρκωτικά σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο ως οι Κεντρικές Φυλακές όταν την εποπτεία και την αστυνόμευση του χώρου τη φέρει η Διεύθυνση των Φυλακών; Γιατί εμείς οι δικηγόροι δεν μπορούμε να περάσουμε χωρίς έρευνα ακόμη και βιβλία στους κρατούμενους, και κάποιοι αν και υπάρχουν τόσες έρευνες στο χώρο των Φυλακών να διοχετεύουν ναρκωτικά; Και γιατί να ευθύνονται για αυτό μόνο οι κρατούμενοι ώστε να περνούν από ανώφελα, άτοπα πειθαρχικά συμβούλια;
Μετά και τα τελευταία συμβάντα είναι η γνώμη μας όπως οι ιθύνοντες των Φυλακών, οι δεσμοφύλακες που καταγγέλλονται για τους ξυλοδαρμούς των κρατουμένων να τιμωρηθούν και επιτέλους το κράτος που απαιτεί δικαιοσύνη και στέλλει ανθρώπους στις Φυλακές, να στέλλει και υπηρέτες της Δικαιοσύνης στο εδώλιο του κατηγορουμένου όταν πλέον ως δικαιοσύνη θεωρούν το ρατσισμό, τον ξυλοδαρμό και το βιασμό της σκέψης και της ζωής.

Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των φυλακισμένων

This page has not been translated into Português yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]