user preferences

Κατάληψη εργοστασίου

category Πολωνία / Τσεχία / Σλοβακία | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Saturday January 24, 2009 05:49author by Laure Akai Report this post to the editors

Από απολυμένους στην Πολωνία

Οι εργαζόμενοι λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν μέχρι να πάρουν διαβεβαιώσεις ότι θα τους δοθούν τα χρωστούμενα

Πρόσφατα 200 εργάτες που απολύθηκαν από την εταιρεία Thomson κατέλαβαν το εργοστάσιο που βρίσκεται στο προάστιο της Βαρσοβίας Piaseczno, με την ελπίδα να πληρωθούν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Το εν λόγω εργοστάσιο παράγει υλικά για τηλεοράσεις (γυαλιά και άλλα).

Μερικά χρόνια πριν, όλα τα εργοστάσια της Thomson αγοράστηκαν από την ινδική εταιρεία Videocon, η οποία βάλθηκε να εκσυγχρονίσει το εν λόγω εργοστάσιο με την παραγωγή νέων τηλεοπτικών προϊόντων. Αλλά, παράλληλα, βάλθηκε και να διοχετεύσει μεγάλο μέρος της παραγωγής σε άλλα εργοστάσια της ίδιας αλυσίδας σε άλλες χώρες καθώς και να συνδυάσει την παραγωγή γυαλιών με την αντίστοιχη στην Ινδία.

Τα εργοστάσια που βρίσκονταν στο Μεξικό και την Ιταλία δεν πήγαιναν καλά. Στυο Μεξικό απολύθηκε αρκετό προσωπικό αλλά στην Ιταλία το εκεί εργοστάσιο τέθηκε κάτω από κρατικό έλεγχο. Το δε εργοστάσιο στην Κίνα, με τα χαμηλά αμειβόμενα εργατικά χέρια, “πήγαινε καλά”.

Μερικά χρόνια πριν, στο εν λόγω εργοστάσιο στο Piaseczno απασχολούνταν περίπου 5.000 άτομα, αλλά από τότε που η Videocon το αγόρασε απολύθηκαν σταδιακά οι 4.700. Σε ντοκουμέντα που στάλθηκαν στο συνδικάτο “Αλληλεγγύη” οι νέοι ιδιοκτήτες παραπονιόντουσαν ότι οι μισθοί ήταν “αρκετά υψηλοί”, ενώ στελέχη της δήλωναν επίσης στις εφημερίδες το 2007 ότι “σχέδιο περαιτέρω επενδύσεων στην Πολωνία αναβλήθηκε για δύο λόγους: πρώτον, δεν έχουμε βοήθεια από την κυβέρνηση και, δεύτερον, έχουμε προβλήματα με το συνδικάτο. Περιμένουμε αλλαγές και στις δύο περιπτώσεις”.

Αλλά για ποια αλλαγή μιλούσαν; Η Videocon πόνταρε στην κυβερνητική βοήθεια αν και ήξερε ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας έληγε τον Ιούνη του 2008.
Η πρώτη μεγάλη απόλυση αφορούσε 1.000 εργαζόμενους κι αυτό ακόμα και εάν το εργοστάσιο είχε μεγάλες παραγγελίες υλικού από την Τουρκία και τη Ρωσία. Τότε οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% για το καλοκαίρι. Βασικά, η Videocon δεν ήθελε ποτέ να πληρώνει κανονικούς μισθούς και έκανε τα πάντα για να προκαλέσει την “εθελοντική” αποχώρηση των εργαζομένων. Μερικοί δέχτηκαν τις περικοπές, ενώ η εταιρία απαίτησε από τους εργαζόμενους να δεχθούν περικοπές κατά 30%. Στο τέλος απολύθηκαν σχεδόν όλοι.

Τα 200 άτομα που κατέλαβαν τώρα το εργοστάσιο είχαν ήδη απολυθεί. Αλλά υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν πάρει τους μισθούς και την αποζημίωσή τους, κάπου πάνω από 15.000 ζλότι (περίπου 3.500 ευρώ) και τα χρήματα αυτά έπρεπε να είχαν πληρωθεί μέχρι τις 10 Γενάρη. Αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει πάρει τίποτε.

Η ηγεσία της “Αλληλεγγύης” προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους να πάνε σπίτι και ακόμα να τους πείσει ότι τα χρήματα θα έμπαιναν σοτυς λογαριασμούς τους. Αλλά στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ εύκολο να το ελέγξεις αυτό.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν μέχρι να πάρουν διαβεβαιώσεις ότι θα τους δοθούν τα χρωστούμενα. Μερικοί λένε ότι φοβούνται ότι η εταιρία θα τους κλέψει. Λένε ότι τεχνικά απασχολούνται από μια εταιρία με την επωνυμία Eagle Corporation η οποία έχει έδρα στα νησιά Cayman. Στην εταιρία αυτή η Videocon αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο στο 81% πριν αγοράσει τα εργοστάσια της Thomson. Οι εργαζόμενοι ερεύνησαν για τη χρηματο-πιστωτική κατάσταση της Eagle Corporation και έχουν φόβους ότι η Videocon τους έχει ήδη “ρίξει” όλους.

Επίσης, δεκάδες πρώην απασχολούμενοι έχουν καταφύγει νομικά κατά της εταιρίας για παράνομη απόλυση.

* Η αναφορά αυτή δημοσιεύτηκε στο libcom.org Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 23 Γενάρη 2009.

This page has not been translated into Esperanto yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]