user preferences

Αναρχικοί στις Φιλιππίνες

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Αναρχικό κίνημα | Νέα author Monday August 08, 2005 13:59author by KAT Report this post to the editors

Η σημερινή αναρχική δραστηριότητα στις Φιλιππί_

Ένα μικρό γράμμα που κρύβει μέσα του μια μεγάλη αγωνία και όρεξη για ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο αναρχικό κίνημα στις Φιλιππίνες.

Γεια σας. Είμαι ο Kat από τη Μανίλα, Φιλιππίνες. Σας γράφω για την τωρινή κατάσταση που ζούμε, ειδικά στη Μανίλα.

Αρκετοί από μας προερχόμαστε από το κίνημα πανκ, το οποίο αργότερα εξελίχτηκε σε κίνημα αντικουλτούρας. Μερικοί, επίσης, προήλθαν από αριστερές (κομμουνιστικές ή σοσιαλιστικές) οργανώσεις, έχοντας αποφασίσει να εγκαταλείψουν το αριστερό κίνημα για πολλούς λόγους.

Οι απαρχές της εμφάνισής μας εντοπίζονται όταν αρχίσαμε να διαβάζουμε αναρχικά κείμενα που κυκλοφορούσαν στο εσωτερικό της πανκ μουσικής σκηνής μέχρι που μερικοί συνειδητοποιημένοι αγωνιστές συγκρότησαν μια ομάδα της FOOD NOT BOMBS, οι πρωτοβουλίες της οποίας εξαπλώθηκαν και επεκτάθηκαν, αφού σήμερα έχουμε τέτοιες ομάδες και στο βόρειο και στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων.

Κάποια στιγμή προς τα τέλη του 2001, καταφέραμε να κάνουμε μια κατάληψη κτιρίου και να στεγάσουμε εκεί μια κομμούνα, η οποία αποτελείτο από όλους αυτούς τους αγωνιστές της πανκ σκηνής που ενδιαφέρονταν ειδικά για τον αναρχισμό και η οποία διήρκεσε μόνο 4 μήνες. ¨Όμως, στο διάστημα αυτό συναντηθήκαμε και ήρθαμε σε επαφή με άλλες αυτόνομες ομάδες και άτομα από διάφορες περιοχές της χώρας.

Τότε ήταν που συγκροτήθηκε η συσπείρωση Anti-Capitalist Convergence (Αντικαπιταλιστική Σύγκλιση).

Σήμερα διατηρούμε δύο ιστοσελίδες οι οποίες είναι:

www.manila-infoshop.tk και http://a-manila.org

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι περισσότερες δραστηριότητές μας από την εμφάνισή μας έως σήμερα κινούνται γύρω από τα οικολογικά ζητήματα και τον αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές εταιρίες. Νιώθουμε να είμαστε πολύ πιο κοντά στα ζητήματα αυτά ως χώρα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

Έχουμε, επίσης, συνειδητοποιήσει ότι ενώ στις περισσότερες δυτικές χώρες αρκετοί τρέφουν μεγάλο ενδιαφέρον για ζητήματα του αντι-ιμπεριαλισμού, εμείς εδώ είμαστε λίγο επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοια άτομα επειδή απειλούν το μικρό ακόμα, αλλά ανερχόμενο, αναρχικό κίνημα στις Φιλιππίνες.

Από τις αρχές αυτού του χρόνου, με έκπληξή μας, δεχόμαστε μηνύματα και καλέσματα από διάφορα άτομα που παρουσιάζονται ως έχοντες συνδικαλιστικό παρελθόν και ως πρώην μέλη συνδικάτων, σχετικά με το πώς μπορούν να ενωθούν μαζί μας. Και διατηρούμε αυτή την έκπληξη επειδή έχουμε επιφυλακτικότητα απέναντι σε αριστερές ομάδες και τα συνδικάτα τους.

Και, για να λέμε και την αλήθεια, κανείς από μας σήμερα δεν προέρχεται από συνδικάτα και, σίγουρα, δεν έχουμε προσπαθήσει να οργανώσουμε κάτι τέτοιο. Φυσικά, είμαστε αλληλέγγυοι με τους εργατικούς αγώνες, αλλά δεν έχουμε καμία εμπειρία πάνω σε τέτοιους αγώνες. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εργάτες στους αγώνες τους; Μερικοί από μας είναι ακόμα μαθητές, ενώ και από όλους όσους πάνε στο πανεπιστήμιο πολλοί διακόπτουν.

Μια φορά τους προσκαλέσαμε στα μαθήματα αυτοάμυνας που κάνουμε σε ένα πάρκο, για να προετοιμαστούμε για πιθανή μας σύγκρουση με τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους, αλλά αυτό δεν είχε και τόση επιτυχία. Ίσως είδαν ότι δεν είμαστε παρά μια χούφτα παιδαρέλια.

Εσείς τι μας προτείνετε; Kat 5 Αυγούστου 2005 madness_of_civilization@yahoo.com * Αυτό το γράμμα στάλθηκε στην εκδοτική ομάδα του www.anarkismo.net (στο APeditors@yahoogroups.com) και φανερώνει την αγωνία των νέων αναρχικών των Φιλιππίνων να συγκροτήσουν κάτι καλύτερο. Μετάφραση «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 7 Αυγούστου 2005.

This page has not been translated into Nederlands yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]