user preferences

Αναρχικοί; Πού πάμε;

category Κάτω Χώρες / Γερμανία / Αυστρία | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Monday December 01, 2008 11:56author by Anarchistische Gruppe Solidaritat von Unten Report this post to the editors

Άποψη συντρόφων από τη Γερμανία

Δεν θέλουμε να πάρουμε μέρος σε δράσεις που δεν έχουν καμία επίδραση στον πραγματικό κόσμο, κάνοντας τις δράσεις αυτές ελιτίστικες, ούτε και να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τους παθητικούς μας κύκλους ενώ ο κόσμος γύρω μας φλέγεται.

Εάν ρίξουμε μια ματιά στην αποκαλούμενη “αριστερή ριζοσπαστική σκηνή” στην οποία συμμετέχουμε, θα διαπιστώσουμε γρήγορα ότι υπάρχουν μερικά αρκετά σοβαρά προβλήματα…. Δεν χρησιμοποιούμε ελεύθερα τη σκέψη μας αλλά δεχόμαστε πράγματα χωρίς αντίρρηση μέχρι που φεύγουμε με τίποτε άλλο παρά με ένα νεκρό δόγμα… Δεν υπάρχει καθαρότητα σκέψης ή ιδεών στις οποίες μπορούμε να στηριχτούμε ή με τις οποίες να βαδίσουμε… Οι ομάδες μας είναι γεμάτες άτυπες ιεραρχίες στις οποίες ποτέ δεν μπορούμε να αντισταθούμε ή να τις αντιπαλέψουμε… Οι δραστηριότητές μας είναι το πήδημα από ζήτημα σε ζήτημα χωρίς στην ουσία να φέρνουμε οποιαδήποτε αλλαγή σε οτιδήποτε… Έχουμε κλειστεί σε ένα γκέττο που φτιάξαμε εμείς και φαίνεται ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι να μείνουμε σ’ αυτό και με δυσκολία μπορούμε να δούμε κάποια προσπάθεια να βγούμε απ’ αυτό λες και ο αναρχισμός τελειώνει στην πόρτα μας όταν φεύγουμε από τους “ελεύθερους χώρους” μας… Εγκαταλείπουμε μόνους αυτούς που αγωνίζονται για να επιβιώσουν, είμαστε μακριά από αυτούς…, έχουμε γίνει ελιτιστές όσον αφορά την άποψή μας για όλο αυτό τον κόσμο που βρίσκεται έξω από τα γκέττο μας, νομίζοντας ότι εμείς είμαστε οι “αγνοί”, ενώ όλοι οι άλλοι που είναι έξω από μας είναι “ρεφορμιστές”, γραφειοκράτες”, προλετάριοι” ή “ευτυχείς σκλάβοι” όταν πάνε να δουλέψουν για να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Φαίνεται ότι ξεχνάμε πως οι ιδέες μας και οι ελάχιστες ελευθερίες που έχουμε σήμερα είναι προϊόντα αιώνων αγώνα απ’ αυτόν τον ίδιο και απαράλλαχτο κόσμο, και ότι πρέπει να προωθήσουμε τις ιδέες μας στον έξω κόσμο και να εργαστούμε από κοινού μ’ αυτούς εάν θέλουμε αληθινά να είμαστε ελεύθεροι – δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς την υπόλοιπη ανθρωπότητα!

“Βάλε σε κύκλο αυτό το άλφα, motherfucker*

Πόσοι από μας έχουν κονκάρδες στα τζάκετ τους με το άλφα σε κύκλο και φωνάζουν αντι-κρατικά και αντι-καπιταλιστικά συνθήματα στις διαδηλώσεις… αλλά πόσοι από μας παίρνουν αυτή την ιδέα στα σοβαρά; Ας είμαστε ξεκάθαροι, αναρχισμός σημαίνει μεν κυριολεκτικά χωρίς εξουσία, αλλά και κάτι παραπάνω απ’ αυτό: σημαίνει αγώνας για μια κοινωνία όπου κανένας δεν θα ασκεί εξουσία σε βάρος κανενός.

Τι εννοούμε με την λέξη εξουσία; Εννοούμε ότι ένας ή περισσότεροι να έχουν την εξουσία να σου πουν ”κάνε αυτό” ή “κάνε το άλλο” και εάν αρνηθείς να σε αναγκάσουν να το κάνεις υπό την απειλή της πείνας ή της αστυνομικής καταστολής. Η κατανόηση αυτή του αναρχισμού μας οδηγεί στην αναγκαιότητα μιας ταξικής ανάλυσης και προοπτικής καθώς χωρίς αυτό ο αναρχισμός δεν θα γίνει κάτι παραπάνω απο ένα ιστορικό ψέμα και μια λέξη άνευ νοήματος. Εξαιτίας αυτού, ο αναρχισμός πρέπει να αγωνιστεί ξεκάθαρα ενάντια στην κυβέρνηση (τους πολιτικούς κ.λπ. που νομοθετούν), τα Κράτη (αστυνομίες, δικαστές κ.λπ. που επιβάλλουν τους νόμους) και καπιταλιστές (αφεντικά, ιδιοκτήτες κ.λπ που οι νόμοι έχουν φτιαχτεί γι’ αυτούς).

Ο αναρχισμός είναι ο αγώνας για έναν κόσμο όπου όλος ο κόσμος θα είναι ίσος και ελεύθερος και θα υπάρχει σεβασμός του ενός προς τον άλλον, όπου όλος ο κόσμος θα παίρνει μέρος στη διαδικασία των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή του… είναι ο αγώνας για έναν κόσμο αληθινής ελευθερίας και ειρήνης.

Ο αναρχισμός επίσης επηρεάζει ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν είναι δυνατό να τα αναφέρουμε όλα σε ένα τόσο μικρό κείμενο. Ο αγώνας για ελεύθερη, αξιοπρεπή εκπαίδευση για όλους και όχι για πλύση εγκεφάλου, ο αγώνας στους εργασιακούς χώρους ενάντια στα αφεντικά για μια αξιοπρεπή ασφαλή ζωή, ο αγώνας για την γυναικεία απελευθέρωση, ο αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού μέσω του οποίου ο ένας τίθεται απέναντι στον άλλο, ενάντια στα εθνικά σύνορα τα οποία δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μας χωρίζουν κ.λπ., κ.λπ. όλα συμπτώματα μιας ιεραρχικής κοινωνίας.

Αυτό είναι κάτι που οι αναρχικοί πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα και το οποίο πρέπει να είμαστε ικανοί να το κοινωνούμε στους άλλους.

Πρέπει να αναπτύξουμε μια ξεκάθαρη αναρχική θεώρηση και πρακτική, πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην απληστία και την κυριαρχία που διακατέχει εμάς τους ίδιους, χρειαζόμαστε μέσα προπαγάνδας που να διαδώσουν το αναρχικό ιδανικό μέσα στους αγώνες στους εργασιακούς χώρους και τις κοινότητές μας…, κοντολογής πρέπει να είμαστε οργανωμένοι ως αναρχικοί, για τον αναρχισμό.

Έτσι, μια ομάδα από μας αποφασίσαμε τελικά ότι τα πράγματα πρεπει ν’ αλλάξουν! Δεν θέλουμε να πάρουμε μέρος σε δράσεις που δεν έχουν καμία επίδραση στον πραγματικό κόσμο, κάνοντας τις δράσεις αυτές ελιτίστικες, ούτε και να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τους παθητικούς μας κύκλους ενώ ο κόσμος γύρω μας φλέγεται. Καλούμε εσένα να έρθεις σε επαφή μαζί μας, με την ελπίδα ότι μαζί μπορούμε να αρχίσουμε την αργή, αλλά σημαντική, διαδικασία της οικοδόμησης της μαχητικής εκείνης οργάνωσης που απαιτείται ώστε να ασχοληθεί με τις αδικίες του καπιταλισμού και της εξουσίας και να αρχίσει να οικοδομεί έναν αληθινά ελεύθερο κόσμο.

Δικοί σας στον αγώνα.

Anarchistische Gruppe Solidaritat von Unten

*Αυτό αναφέρεται σε στίχους τραγουδιού του αναρχοπανκ μουσικού συγκροτήματος R.A.M.B.O. (Revolution Anarchy Mosh Bike Overthrow).

**Το κείμενο αυτό προέρχεται από μια νέα ομάδα στη Γερμανία η οποία εμφορείται από τις αναρχοκομμουνιστικές απόψεις και, μάλιστα, το “πλατφορμιστικό” ρεύμα. Δημοσιεύτηκε σε ένα απο τα φόρουμ της ιστοσελίδας www.anarchistblackcat.org Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης, 29 Νοέμβρη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]