user preferences

Anarchistisch communistische verklaring over de wereldwijde economische crisis en de G20 bijeenkomst

category internationaal | economie | persbericht author Monday November 24, 2008 06:35author by Anarkismo Report this post to the editors

Internationale anarchistisch communistische verklaring over de wereldwijde economische crisis en de G20 bijeenkomst, uitgebracht door Alternative Libertaire (Frankrijk), Federazione dei Comunisti Anarchici (Italië), Melbourne Anarchist Communist Group (Australie) en Zabalaza Anarchist Communist Front (Zuid Afrika), Federação Anarquista do Rio de Janeiro (Brazilië), Common Cause (Ontario, Canada), Union Communiste Libertaire (Québec, Canada), Unión Socialista Libertaria (Peru), Union Communiste Libertaire (Québec, Canada), Liberty & Solidarity (Verenigd Koninkrijk), Asociación Obrera de Canarias (Afrika) en Anarchistische Föderation Berlin (Duitsland). [English] [Français] [Castellano] [Italiano] [Ελληνικά] [Polska] [Deutsch] [中文] [عَرَبيْ ] [Português]


Anarchistisch communistische verklaring over de wereldwijde economische crisis en de G20 bijeenkomst


1. De huidige crisis is typerend voor de crises die regelmatig optreden in de kapitalistische economie. "Overproductie", speculatie en daaropvolgende ineenstorting zijn inherent aan het systeem (zoals Alexander Berkman en anderen hebben aangetoond, is wat kapitalistische economen overproductie noemen eigenlijk onderconsumptie: het kapitalisme voorkomt dat grote aantallen mensen hun behoeften bevredigen, en ondermijnt zo diens eigen markten).

2. Iedere oplossing voor de crisis die wordt voorbereid door kapitalisten en regeringen zal een oplossing binnen het kapitalisme blijven. Het zal geen oplossing voor de volksklassen zijn. Zoals in iedere crisis betalen de arbeiders en de armen - terwijl het financieel kapitaal met enorme sommen wordt uitgekocht. Dit zal waarschijnlijk door gaan. Geen verandering binnen het kapitalisme kan de problemen van de volksklassen oplossen; nog minder kan zo'n oplossing worden verwacht van individuele politici, zoals Barack Obama. Het meeste dat zulke politici kunnen doen is een deel zijn van het aanbieden van een uitweg aan de kapitalisten, en misschien het gooien van wat kruimels naar de arbeidersklasse.

3. Het uitkopen van banken toont niet alleen aan wier belangen de staat dient, maar ook het hol zijn van de inzet van kapitalisten voor vrije markten. Gedurende de hele geschiedenis hebben kapitalisten voor markten gestaan als het hen uit kwam, en regulering door de staat en subsidies als ze die nodig hebben. Het kapitalisme kon nooit zonder steun van de staat hebben bestaan.

4. In de VS, Groot Brittanie en elders heeft het uitkopen de vorm aangenomen van nationalisatie van financiele instituties die in moeilijkheden zaten - met de volledige steun van het kapitaal. Dit toont aan dat kapitalisten geen fundamenteel bezwaar hebben tegen bezit van de staat, en dat nationalisering niets te maken heeft met socialisme. Het kan ook een methode zijn om de arbeidersklasse de duimschroeven aan te halen. Wij zelf, niet de staat, moeten de controle over de economie overnemen.

5. Vanwege de globalisering van kapitaal onder het neo-liberalisme erkent de heersende klasse dat de oplossing wereldwijd moet zijn. De G20 komt vanaf 15 november bijeen om over de crisis te discussiëren. Dit is opmerkelijk. De heersers van de VS, Europa en Japan beginnen zich te realiseren dat ze de crisis niet op eigen houtje kunnen oplossen; dat ze elkaar en andere machten, vooral China (wat een top industriële producent wordt, en op weg is de derde grootste economie van de wereld te worden) nodig hebben. India, Brazilie en andere "opkomende" economieen zullen plaatsen aan de tafel hebben. Dit kan een erkenning betekenen - gedurende enige jaren ter discussie - dat de G8 alleen niet langer de economische besluitvormers van de wereld zijn. Het zal waarschijnlijk een verschuiving in het beheren van het wereldwijde economische systeem signaleren.

6. We hebben geen hoop in het betrekken van nieuwe kapitalistische machten. China's heersers mogen beweren socialistisch te zijn; anderen, zoals Lula van Brazilie en Motlanthe van Zuid Afrika mogen zichzelf soms presenteren als kampioenen van de armen. Maar in feite verdedigen ze allemaal het kapitalisme, uitbuiters en onderdrukkers van de volkeren uit hun eigen landen, en, in toenemende mate, imperialistische of sub-imperialistische uitbuiters van de volkeren uit andere landen.

7. Als de crisis tot iets anders moet leiden dan tot een volledige nederlaag van de wereldwijde volksklassen, armoede, uitbuiting en oorlog, moeten de volksklassen zich mobiliseren. We moeten uitkopen eisen, niet voor de kapitalisten, maar voor ons. Wij zullen als anarchistische communisten strijden voor degenen die onder slechte voorwaarden huizen kregen, dat ze worden uitgekocht en hun huizen mogen houden. We zullen voortgaan ons in te zetten voor banen met betere lonen en kortere werktijden, huisvesting, dienstverlening, gezondheidszorg, sociale zekerheid en onderwijs, bescherming van het milieu. We strijden voor een einde aan imperialistische oorlogen en aan repressie van onze klasse en diens vormen van strijd.

8.We presenteren deze eisen in reactie op de G20 bijeenkomst, en zullen in de toekomst voortgaan ze te presenteren. Door zulke eisen, en door directe actie om ze doorgevoerd te krijgen, zullen we werken in de richting van het opbouwen van een wereldwijde beweging van de volksklassen, die een einde kan maken aan het kapitalisme, de staat en de crises die ze scheppen.

Ondertekend:

Alternative Libertaire (Frankrijk)
Federazione dei Comunisti Anarchici (Italië)
Melbourne Anarchist Communist Group (Australie)
Zabalaza Anarchist Communist Front (Zuid Afrika)
Federação Anarquista do Rio de Janeiro (Brazilië)
Common Cause (Ontario, Canada)
Union Communiste Libertaire (Québec, Canada)
Unión Socialista Libertaria (Peru)
Union Communiste Libertaire (Québec, Canada)
Liberty & Solidarity (Verenigd Koninkrijk)
Asociación Obrera de Canarias/Ēššer Ămăhlan n Təkanaren (Afrika)
Anarchistische Föderation Berlin (Duitsland)

[Vertaling door a-infos-nl]

Related Link: http://www.anarkismo.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2023 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]