user preferences

New Events

Νοτιοανατολική Ασία

no event posted in the last week

Για τον αναρχισμό στη Μαλαισία

category Νοτιοανατολική Ασία | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Saturday July 23, 2005 14:29author by Hilary Munro Report this post to the editors

Απόσπασμα μεγαλύτερου κειμένου

Translation in Greek of “A fragmnet on anarchism in Malaysia”.

Οι Μαλαισιανοί (Malayan) κομμουνιστές επηρεάστηκαν βαθιά και αναδύθηκαν ως αποτέλεσμα των πολιτικών αναταραχών στην Κίνα στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι πολιτικές οργανώσεις της εποχής αυτής ήταν αρκετά συνεκτικές ανάμεσα σε συγκεκριμένες κινέζικες λαϊκές ομάδες που έτειναν προς επαγγελματική ειδίκευση.

Κατά συνέπεια, οι φυσικοί υποστηρικτές του αναρχικού Sun Yat Sen και της κινέζικης «Μαφίας» (triads) ήταν αυτοί που μιλούσαν καντονέζικα (Cantonese, τη δεύτερη κινέζικη γλώσσα, η άλλη είναι η Mandarin, γλώσσα που μιλά η πλειοψηφία των Κινέζων) και οι οποίοι ήταν κυρίως αστοί (κάτοικοι της πόλης), αλλά δεν διηύθυναν τις λιγοστές βιομηχανίες, εργαζόμενοι στα μεταλλεία κασσίτερου Hakka, που σπούδαζαν ταυτόχρονα σε νυκτερινά σχολεία ενηλίκων, και Χανανέζοι (Hainanese) που εργάζονταν κυρίως με Ευρωπαίους στις φυτείες καουτσούκ.

Οι Hokkienese δεν ήταν υποστηρικτές των κομμουνιστικών ιδεών επειδή ήταν πλούσιοι από το εμπόριο εισαγωγών/εξαγωγών.

Ιστορικά, ο κομμουνισμός στην Ευρώπη ήταν προγενέστερος του αναρχισμού και ριζωμένος στην εργατική τάξη της πόλης. Εντούτοις, η Μαλαισία διέφερε από άλλους υποψηφίους για προσηλυτισμό στον κομμουνισμό επειδή δεν υπήρχε καμία μεγάλη βιομηχανία και οι περισσότερες προσλήψεις γίνονταν σε δευτερεύοντες τομείς και επαγγέλματα (υποδηματοποιοί, επεξεργαστές καουτσούκ, ανθρακωρύχοι κ.λπ...).

Έτσι, το αναρχικό κίνημα ήταν ισχυρότερο στις αστικές περιοχές των αποικιών στα Στενά της Μαλαισίας (Straits), αλλά εξασθένισε σημαντικά κατά το 1925, μετά από μια άσχημα οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας του κυβερνήτη της αποικίας Penang, αλλά και εξαιτίας της καθολικής σχεδόν μεταστροφής της κοινής γνώμης ως αποτέλεσμα μιας βόμβας που ρίχτηκε στο κινεζικό αυτό προτεκτοράτο.

Η αποτυχία του αναρχικού κινήματος συνέπεσε, επίσης, και με το θάνατο του Sun Yat Sen το 1925, αλλά και με τη διάσπαση του Kuomintang και τα επακόλουθα χτυπήματα των εθνικιστών του Chiang Kai Shek ενάντια στον Mao Tse Tung.

Το κενό ηγεσίας κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεων του Μάο καλύφθηκε από την Γ’ Διεθνή από τη Μόσχα.

Τα γεγονότα αυτά στην Κίνα συνέπεσαν με τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού κομμουνιστών της Ιάβας προς τη Μαλαισία, ειδικά προς τις φυτείες Johore και Selangor, μετά την κατάπνιξη και συντριβή από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες της ινδονησιακής (κυρίως στην Ιάβα) κομμουνιστικής εξέγερσης το 1926. Οι κομμουνιστές αυτοί ήσαν παραδοσιακά υποστηρικτές της Μόσχας και η επιρροή αυτή στα μετέπειτα χρόνια δημιούργησε διασπάσεις μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα.

* Το κείμενο αυτό γράφτηκε από την Hilary Munro και αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου κειμένου για τον κομμουνισμό στη Μαλαισία, στο www.malaysianculturegroup.com.oldevents/mar03events.html Μετάφραση στα ελληνικά από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 19 Ιούλη 2005.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]