user preferences

Upcoming Events

No upcoming events.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στην “Black Flag”, (τεύχος 198, Μάης 1990) και αναβαθμίστηκε στο https://libcom.org/history/1943-1944-cnt-liberation-of-paris Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης

1943-1944: Η CNT και η απελευθέρωση του Παρισιού

Στο τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και της Επανάστασης, ο Jesus βρισκόταν στο μέτωπο της Μαδρίτης και δεν μπορούσε να περάσει στη Γαλλία μέχρι τις αρχές του 1941. Στο Περπινιάν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μήνα για παράνομη διέλευση των συνόρων. Φυλακίστηκε στο Argeles από όπου απελάθηκε στην Αλγερία.

«Εκεί αποφάσισα να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στο Γαλλικό Αφρικανικό Σώμα με το οποίο συμμετείχα σε ολόκληρη την εκστρατεία της Τυνησίας. Στη συνέχεια κατατάχθηκα στην Ταξιαρχία Marching που αργότερα μετονομάστηκε σε Σύνταγμα Chad και έγινε διάσημο σε όλες τις μάχες ενάντια στις δυνάμεις του Ρόμελ στην Αφρική.

Στο τέλος του αφρικανικού πολέμου συνέχισα στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις. Αναχωρήσαμε από την Καζαμπλάνκα στις 4 Απρίλη 1944, φτάσαμε στο Swansea στην Αγγλία στις 22του ίδιου μήνα και αφού μείναμε σε πολλούς στρατιωτικούς καταυλισμούς, ξεκινήσαμε με ένα «πλοίο ελευθερίας» για τη Νορμανδία στις 31 Ιούλη.

Έχοντας γίνει λοχίας από τον στρατηγό Leclerc (που δεν σήμαινε τίποτα για μένα), πολεμούσα σε όλη τη Γαλλία και τη Γερμανία πριν μπω στο Παρίσι. Ο στρατηγός Leclerc συγκέντρωσε το 9ο Τμήμα -που αποτελείτο σχεδόν ολοκληρτωτικά από Ισπανούς και μέλη της C.N.T.- και έκανε την ακόλουθη ομιλία:

“Στρατιώτες για την ελεύθερη Γαλλία και ξένοι μαχητές για την ελευθερία της Γαλλίας. Το τμήμα μας που δοξάστηκε σε χιλιάδες δράσεις πρέπει να είναι το πρώτο που θα εισέλθει στο Παρίσι. Επειδή ξέρω ότι δεν θα υποχωρήσετε και ότι ενδιαφέρεστε πολύ την τιμή του Τμήματος, δίνω την εντολή στο 9ο Τμήμα Company ξένων εθελοντών) να είστε επικεφαλής των δυνάμεων και οι πρώτοι που θα απελευθερώσετε το Παρίσι”.

Αυτό και συνέβη. Ήμασταν οι πρώτοι που μπήκαμε στο Παρίσι. Ήμουν υπεύθυνος για το πρώτο κανόνι που εγκαταστάθηκε στην πλατεία Δημαρχείου (Hotel de Ville). Το ονομάσαμε “El-Abuelo” (“Παππούς”). Τα τανκς και τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα έφεραν τα ονόματα “Ascaso”, “Durruti”, “Casas Viejas” και “Teruel” ... και μπροστά ανεμίσαμε την ισπανική δημοκρατική σημαία αφού εξουσιοδοτηθήκαμε γι’ αυτό από τον διοικητή».
(Απολογισμός του Jesus Abenza).

Εκτός από την άμεση συμμετοχή στην απελευθέρωση του Παρισιού, οι Ισπανοί αναρχικοί και αναρχοσυνδικαλιστές έλαβαν μέρος στον ένοπλο αγώνα ενάντια στο φασιστικό καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία και πολέμησαν στη Γαλλική Αντίσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής. Στη 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του Leclerc, οι Ισπανοί δημιούργησαν ολόκληρους λόχους που δημιούργησαν ουσιαστικά ένα ολόκληρο Σύνταγμα - το 3ο Σύνταγμα Chad. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9ο Τμήμα -"La Nueve”, όπως την ονόμαζαν οι σύντροφοί μας- αποτελείτο σχεδόν ολοκληρωτικά από ελευθεριακούς μαχητές της CNT (Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας) και της Ιβηρικής Αναρχικής Ομοσπονδίας (FAI).

«Το ισπανικό σώμα που ανήκε στη Φάλαγγα Leclerc ήταν τόσο σημαντικό που ο ίδιος ο στρατηγός Leclerc αποκάλυψε και χαιρέτησε την ισπανική Δημοκρατική σημαία που έφερε το 9ο Τμήμα. Αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 1943 κοντά στο Djidjelli.

Αυτό το Τμήμα αποτελείτο εξ ολοκλήρου από Ισπανούς, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών. Τα άλλα Τμήματα, αποτελούνταν από Ισπανούς κατά περίπου 60 ... Φτάσαμε στη Γαλλία μεταξύ 1 και 3 Αυγούστου 1944 στην ακτή της Νορμανδίας. Εκεί, πολλοί από εμάς έπεσαν, ιδιαίτερα στην περίφημη μάχη του “Falaise Pocket” ... Στο νεκροταφείο Echouche (στη Νορμανδία), έχει ταφεί μεγάλος αριθμός Ισπανών προσφύγων που έπεσαν στις λυσαλέες μάχες …

Τα πρώτα τανκς που εισήλθαν στο Παρίσι είχαν ισπανικά ονόματα. Οι Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις πίστευαν ότι ήμασταν Αμερικανοί, και καθώς μιλούσαμε άσχημα Γαλλικά, υπήρχε πιθανότητα σύγχυσης. Είπαμε: "Δεν είμαστε Αμερικανοί, δεν είμαστε Άγγλοι, είμαστε Ισπανοί και πρόσφυγες”. Το πρωί της 25ης κατευθυνθήκαμε προς τους στρατώνες στην Place de la Republique. Πολύ ισπανικό αίμα έτρεξε ξανά στη διαδρομή από το Δημαρχείο προς το PI. Republique».
(Απολογισμός του V. Echegaray)

Η Οδύσσεια της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας δεν τελείωσε στο Παρίσι, αλλά συνεχίστηκε σε εκστρατείες στην Αλσατία και τη Λωρραίνη. Το 9ο Τμήμα διακρίθηκε περίλαμπρα στο Moselle, στην απελευθέρωση του Στρασβούργου στις 23 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια στις μάχες στη Γερμανία, περνώντας από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου (που είχε ήδη απελευθερωθεί από τους Αμερικανούς) με την τελική σύλληψη των χιτλερικών. Οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο Eagles Nest στο Berchtesgarten.

Η μαζική παρουσία ελευθεριακών μαχητών στη 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και ιδιαίτερα στο 9ο Τμήμα, μπορεί να εξηγηθεί εύκολα αν λάβουμε υπόψη ότι πολλοί από αυτούς πίστευαν ότι μόλις απελευθερωνόταν η Γαλλία, θα ερχόιταν η σειρά της Ισπανίας.

Ο σύντροφος Manuel Lozano, στον οποίο απονεμήθηκε ο Στρατιωτικός Σταυρός από τον Leclerc για τη συμμετοχή του στις εκστρατείες του 9ου Τμήματος, εξηγεί: «Συνεργαστήκαμε με τη διοίκηση του Leclerc επειδή πιστεύαμε ότι μετά τη Γαλλία θα είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε την Ισπανία. Στο Τμήμα μου, “La Nueve”, όλοι ήμασταν έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τη Γαλλία με όλο τον εξοπλισμό και να πάμε στην Ισπανία. Ο Campos, ο διοικητής του 3ου Τμήματος, ήρθε σε επαφή με τους αντάρτες του Union Nationale που πολεμούσαν στα Πυρηναία. Αλλά το Union Nationale ελεγχόταν από τους κομμουνιστές, και έπρεπε να απορρίψουμε τη σκέψη αυτή ... Αν οι κομμουνιστές δεν κυριαρχούσαν εκεί, τότε όχι το Τμήμα μας και όχι μόνο το Τμήμα μας, αλλά και όλα τα άλλα σώματα που κυρίως αποτελούνταν από Ισπανούς πρόσφυγες θα είχαν συνεργαστεί με το Union Nationale. Είχαμε οργανώσει τα πάντα. Τα φορτηγά ήταν γεμάτα εξοπλισμό, καύσιμα, και άλλα υλικά θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τη Βαρκελώνη. Και τότε, ποιος ξέρει, ίσως η ιστορία της Ισπανίας θα ήταν διαφορετική …».

Πάντα με γνώμονα τη συνέχιση του αγώνα στην Ισπανία, οι σύντροφοι της «La Nueve» είχαν οργανώσει μια συστηματική επιχείρηση απόκτησης όπλων από τα πεδία των μαχών. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ημιφορτηγά γι’ αυτό το σκοπό και τα όπλα που αποκτήθηκαν αποθηκεύθηκαν εν μέρει στο μικρό εργαστήριο που είχε δημιουργήσει ο Manuel Fernandez, ένας ηλικιωμένος αγωνιστής του Συνδικάτου υλοτόμων, κοντά στο Montpelier, για χρησιμοποιείτο από ομάδες δράσης που διείσδυαν την Ισπανία εκείνη την εποχή.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι επίσημοι ιστορικοί έχουν σιωπήσει περίεργα για το ρόλο των Ισπανών στην Αντίσταση γενικά, και ιδίως του στρατού του Leclerc. Από το 1946 ο ιστορικός Adrien Dansette, αρνήθηκε την παρουσία των Ισπανών, προσποιούμενος ότι ήταν Μαροκινοί! Στη συνέχεια, δεν υπάρχουν αναφορές στα ισπανικά ούτε στο έργο των Lapieffe, Collins ή Michel. Ακόμα και ο Raymond Dronne, ο οποίος ήταν διοικητής του 9ου Τμήματος, δύσκολα τους αναφέρει στο βιβλίο του για την απελευθέρωση του Παρισιού. Όμως στο ημερολόγιο της εκστρατείας του (αναπαράγεται στα ισπανικά, αλλά δεν δημοσιεύεται στα γαλλικά από όσο γνωρίζουμε) θυμάται, συχνά και με συγκίνηση, αυτούς τους μαχητές, οι οποίοι ήταν κυρίως μέλη των CNT και FAI. Επικρατεί αυτή η σιωπή σκόπιμα ή είναι απλώς τυχαία; Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή ξένων (είτε Ισπανών είτε Γερμανών αντιφασιστών είτε Πολωνών προσφύγων, Εβραίων μαχητών, Αλγερινών, Κάνακ ή Σενεγαλέζων πεζικάριων), στον αγώνα για την απελευθέρωση, είτε αναφέρεται ελάχιστα είτε διαστρεβλώνεται συστηματικά είτε απλώς διαγράφεται, παρουσιάζοντας μόνο τους Γάλλους μαχητές, δημιουργώντας τη θεωρία περί μιας εθνικής συναίνεσης, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη συνεργασίαπολλών Γάλλων με τους Ναζί.

brazil/guyana/suriname/fguiana / migração / racismo / comunicado de imprensa Sunday August 09, 2020 18:06 byCoordenação Anarquista Brasileira

Neste fim de semana foi atingida a marca oficial de 100 mil mortos pela covid-19, em menos de seis meses desde o primeiro caso notificado. Morre-se mais de covid do que de qualquer outra doença, do que de acidente de trânsito, do que de violência urbana.

A doença chegou a lares de todo o país e levou entes queridos de milhões de pessoas. Longe de ser uma doença “democrática”, a covid-19 escancara o projeto genocida dos de cima e a desigualdade brasileira que atinge os de baixo. Ser negro ou indígena, por exemplo, é um grande fator de risco que pode fazer a diferença entre morrer ou viver. Além disso, o abismo social joga os mais pobres para lugares sem saneamento básico, moradias precárias e trabalhos informais e precarizados, que não permitem tomar as medidas necessárias para evitar a disseminação da doença.

Enquanto isso, o governo federal a todo o tempo minimizou a pandemia e fez de tudo para boicotar os esforços no SUS para controle e efetiva redução nas mortes. Já os governos estaduais, apesar do discurso de que se importam com vidas, também têm grande responsabilidade em tantas mortes e quando conseguiram proporcionar atendimento à população, seguiram normalizando os óbitos como fato consumado.

O resultado de tudo isso é que o Brasil é o país com maior número de mortes diárias nas últimas semanas e no total de vítimas só perde para os EUA, onde não há sistema público de saúde.

Frente a essa tragédia, nós, da Coordenação Anarquista Brasileira, nos solidarizamos a quem perdeu parentes ou amigos para a covid e seguimos na luta em defesa da saúde pública, além de fortalecer as organizações populares e ações de solidariedade em todos os espaços de militância Brasil afora. Somente um povo forte terá condições de suportar esse duro período que está longe de acabar e poderá avançar no combate ao Estado e ao capital, os maiores responsáveis pelo genocídio em curso no país!

EM DEFESA DA SAÚDE PÚBLICA!

SOLIDARIEDADE DE CLASSE PELO PODER POPULAR!

BOLSONARO RACISTA E ANTIPOVO! COMBATER COM FORÇA POPULAR!

aotearoa / pacific islands / anarchist movement / opinion / analysis Saturday August 08, 2020 17:04 byAWSM

In September 2020 Aotearoa will experience a General Election. Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM) has written this article to outline an Anarchist case against participating in such events.

The right to vote is seen as a necessary prerequisite for freedom across the world. People have fought and died for the right to vote in elections. Women across the world fought bitter battles for the right to vote. So why are the Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM) questioning this as a right worth having?

The entire electoral show is designed to encourage us to believe that not only does our vote matter, but that it’s the most important decision we could possibly make. Indeed voting is held so sacred by many that the mere mention of not voting is enough to cause outrage. When we have pointed out that our vote makes no difference anyway, we’ve been accused of being apathetic, privileged, immature, and even being part of the alt-right!

But as noted anarchist Vernon Richards wrote, “so long as we have capitalism and government, the job of anarchists is to fight both, and at the same time encourage people to take what steps they can to run their own lives.” [“Anarchists and Voting”, pp. 176-87, The Raven, No. 14, p. 179]

We argue that electoralism ensures that a statist perspective becomes dominant. Everything is seen in terms of state intervention and following the decisions of the leaders, which has always proved deadly to encouraging a spirit of revolt, self-management and self-help – the very keys to creating change in a society. Rather than being something other people discuss on behalf of working class people, anarchists argue that politics shouldn’t be a specialised activity in the hands of the so-called experts (i.e. politicians) but instead lie in the hands of those directly affected by it in the process of participation, direct action and self-management. Those that channel any “political” conclusions into electoral politics distort discussions into only what is possible within the current system. Given this, is it surprising that anarchists argue that the people “must organise their powers apart from and against the State?” [Bakunin, The Political Philosophy of Bakunin, p. 376]

We’ve already had some fairly heated debates with those who say we are wrong in saying we should ignore the electoral circus, and, as we get closer to election day, we are sure we will have some more.

We get told that “If you don’t vote, you have no right to complain about the outcome”, but we consider the opposite to be true. It is those who have voted, who have agreed to the rules, and agreed to be governed by the winners who can’t complain. It is those, like us, who don’t participate, who have the right to complain about the outcome more than anyone else.

We get told that the reality is that voting does change things, but we can, and do, deny that. Voting attempts to provide the population with the illusion of change while in reality it reinforces the current system. A policy here and there may change, the faces may change, but the system of a wealthy minority ruling a poorer majority remains. People are continually telling us that abstaining from voting will help the right-wing win the election, that it is better if the lesser evil wins. This may possibly be the case (although we remain to be convinced), but why should we base our society on a compromise with evil? In fact the progressive left wing party you vote for will often be ready to take the same actions as a right wing government when it comes to imposing anti-working class action upon us, (as we shall show on in this essay the state has a corrupting effect on those who enter politics with high principles). There should be a better way, and we say the dismantling of government, in all of its existing and potential forms is that way.

Most of the left wing in Aotearoa, and quite a few people who claim to identify as anarchists, will support reformist parties in the upcoming election. You will hear them saying things like “vote Labour (or Green) without illusions”, or, “vote Labour/Green but build a socialist alternative”. The slogans that these others may shout only reflect the idea that change can and should be brought about by a small number of elite politicians. Here in AWSM we don’t say things like this. There are many problems with our electoral system of democracy, which we shall run through, but we must state that first and foremost, as anarchists, we see voting as against running contrary to our anti-statist and anti-hierarchy principles, and we see electoralism as contrary to our goals and practice. It reinforces the idea that society is divided into order-givers and order-takers. Famed French anarchist, Elisee Reclus, put it well when he said :
“Everything that can be said about the suffrage may be summed up in a sentence. To vote is to give up your own power. To elect a master or many, for a long or short time, is to resign one’s liberty… Instead of entrusting the defense of your interests to others, see to the matter by yourselves. Instead of trying to choose advisers that will guide you in future actions, do the thing yourselves, and do it now!…. Don’t vote!”

Before going any further, it is important to clarify that we as anarchists aren’t merely against voting, in fact we are for democracy. What we are against is a system that allows for us to tick a box every few years for candidates that are selected for us, and policies that are chosen for us, which gives whoever received the most X’s to make decisions that affect our lives in all ways. Much of our so-called “democracy” is bogus and undemocratic, as many of the hundreds of thousands of kiwis who don’t vote understand. Politicians, once elected, have no compunction to keep their promises they made while campaigning, they can, and do, pretty much what they like because we have no power to recall them until the next election comes along, when again we will be given a barrage of promises that don’t have to be kept, and mostly won’t be kept. To call this democracy and representative of our demands is a blatant falsehood.

So to continue, we view voting in government elections as an inherently authoritarian activity, and authoritarian means can never yield libertarian results. In the words of Emma Goldman, “participation in elections means the transfer of one’s will and decisions to another, which is contrary to the fundamental principles of anarchism.” [Emma Goldman, Vision on Fire, p. 89]. The very act of voting is an attempt on the part of the voters to delegate to another person power. While states of various sorts provide some services and benefits to their citizens, the institution of government also maintains and makes use of the police ,the courts, the prison, the military, etc, to coercively interfere in the lives of its subjects. For anarchists, it is a basic belief that individuals should not have the authority to coerce others, and therefore they should not put themselves in a position to delegate such authority to any one else, which, after all, is the essence of voting.

As anarchists we argue that no one, whether in or out of government, should have such power. We argue that anarchists who oppose political power and coercion of any sort cannot advocate voting in national elections and stay true to the principles of anarchism. This is a system that divides us into a massive majority ruled by a tiny minority, and which allows for power, wealth and privilege to be ever more concentrated into the hands of that minority. The state is not a neutral body which can be used by all classes in society to protect their interests, rather it is an instrument of class rule that exists to protect the wealth and power of the ruling class and enforce their property rights and authority.

We believe that what we are offered as democracy is a farce, a dictatorship of capital devoid of any real choice. Even worse is that this form of democracy gives the illusion that we, the people, have the power to change it, while simultaneously reinforcing it. No wonder all politicians agree on one point – that we should vote. They want you to sanction the process by which they acquire their position, because without that sanction they have no legitimacy, and it is that claim to legitimacy they use to dismiss any actions taken by oppressed or marginalised groups outside of parliament as illegitimate. Before going to cast your vote remember that there is a real limit to what governments can do anyway – winning an election is not taking power. The real decision-making takes place in the boardrooms of corporations, not in parliament. Political parties, even in a majority government, can only do what capitalism allows them to. The politicians’ only argument is to organise capitalism in a “kinder way”, but we at AWSM want to smash capitalism, not waste our time trying to make it kinder.

MPs are little more than the committee for managing the affairs of capitalism. We cannot elect the revolution, or even a radical government, because capitalism will use its economic power, in the form of things such as sanctions and the flight of capital, to punish anyone who wishes to radically reform society, regardless if the majority voted for it or not. Even worse, in some situations the elected government may well see itself undermined by outside influences, even facing invasion and war. Realistically though the nature of the state means that capitalists rarely have to use these tactics.

While many radicals may be tempted to agree with our analysis of the limitations of electioneering and voting, very few automatically agree with our anarchist arguments of not voting. Instead, they argue that we should combine direct action with electioneering, and they will suggest that the state is too powerful to leave in the hands of right-wingers. Those that say this though ultimately fail to take into account the nature of the state and the corrupting effect it has on politicians. If history is anything to go by, the net effect of radicals using elections is that by the time they are elected to office the radicals will happily do what they once would have condemned the right-wing for doing.

Given that we have had many decades of universal suffrage, not only in Aotearoa but worldwide, and we have seen the rise of Labour and other so-called progressive parties aiming to use that system to effect change, it’s sad to say that we are probably further away from socialism than ever. The simple fact is that these parties have spent so much time trying to win elections that they have stopped even thinking about creating socialist alternatives in our communities and workplaces.

The state shapes people. As Noam Chomsky argues, “within the constraints of existing state institutions, policies will be determined by people representing centres of concentrated power in the private economy, people who, in their institutional roles, will not be swayed by moral appeals but by the costs consequent upon the decisions they make — not because they are ‘bad people,’ but because that is what the institutional roles demands.”

It was Bakunin who predicted in 1869 (three years before Marx hoisted his parliamentarianism onto the First International) that when “the workers . . . send common workers . . . to Legislative Assemblies . . . The worker-deputies, transplanted into a bourgeois environment, into an atmosphere of purely bourgeois ideas, will in fact cease to be workers and, becoming Statesmen, they will become bourgeois . . . For men do not make their situations; on the contrary, men are made by them.” [The Basic Bakunin, p. 108] Similarly, Krotpotkin argued that “in proportion as the socialists become a power in the present bourgeois society and State, their socialism must die out.” [Kropotkin’s Revolutionary Pamphlets, p. 189]. History has undoubtedly proven the anarchists correct.

We can’t repeat this often enough, electioneering results in the party using it to become more moderate and reformist — indeed the party often becomes the victim of its own success. In order to gain votes, the party must appear “moderate”, “responsible” and “sensible” and that means working within the system. This has meant that (to use Rudolf Rocker’s words):
“Participation in the politics of the bourgeois States has not brought the labour movement a hair’s-breadth nearer to Socialism, but thanks to this method, Socialism has almost been completely crushed and condemned to insignificance. . . Participation in parliamentary politics has affected the Socialist Labour movement like an insidious poison.” [Anarcho-Syndicalism, p. 49]

Every time a so-called or Labour party has come to power, they have acted in a way that makes them almost indistinguishable from their more right-wing opponents. Despite their promises to act for the working class, once in government they always seem to be more concerned with being ‘respectable’ and ‘reasonable’, and not doing anything that would offend the rich, the real rulers of our society. Nowadays we have ‘progressed’ to the stage where parties don’t even pretend to campaign on the basis of representing the working class, limiting themselves to saying they are more “trustworthy”, or are a “safe pair of hands” to control the economy. Socialism is an embarrassment from the past.

The Labour Party in Aotearoa has been one of a history of compromise with capitalism and anti-working class action. Three quotes from Peter Fraser, early once a self-proclaimed revolutionary socialist and Labour prime minister 1940-49 demonstrates this. In 1913 Fraser was writing: “Industrial Unionism plus revolutionary political action, in my opinion, provide the most effective and expeditious means of reaching [socialism].” By 1918, Fraser had moderated his views. Instead of revolution he called for “the peaceful and legal transformation of society from private to public ownership and the increasing of democratic control over land and industry”. By the early 1930s Fraser saw Labour’s main objective as a simple one: jobs for the unemployed.

Janet Biehl sums up the effects on the German Green Party of trying to combine radical electioneering with direct action:
“the German Greens, once a flagship for the Green movement worldwide, should now be considered stink normal, as their de facto boss himself declares. Now a repository of careerists, the Greens stand out only for the rapidity with which the old cadre of careerism, party politics, and business-as-usual once again played itself out in their saga of compromise and betrayal of principle. Under the superficial veil of their old values – a very thin veil indeed, now – they can seek positions and make compromises to their heart’s content. . . They have become ‘practical,’ ‘realistic’ and ‘power-orientated.’ This former New Left ages badly, not only in Germany but everywhere else. But then, it happened with the S.P.D. in August 1914, then why not with Die Grunen in 1991? So it did.” [“Party or Movement?”, Greenline, no. 89, p. 14]

Here in Aotearoa the effect has been the same on our own Green Party, whose evolution has seen it tie itself firmly to sensible budgeting and relying on market forces to solve our problems, and moved from something of an activist party to one of “professional politicians”.

It’s not enough to blame the individuals elected to office for these betrayals, arguing that we need to elect better politicians, or select better leaders. For anarchists nothing could be more wrong as it is the means used, not the individuals involved, which is the problem. Writing of his personal experience as a member of Parliament, Proudhon recounted that “[a]s soon as I set foot in the parliamentary Sinai, I ceased to be in touch with the masses; because I was absorbed by my legislative work, I entirely lost sight of the current events . . . One must have lived in that isolator which is called a National Assembly to realise how the men who are most completely ignorant of the state of the country are almost always those who represent it. “There was “ignorance of daily facts” and “fear of the people” (“the sickness of all those who belong to authority”) for “the people, for those in power, are the enemy.” [Property is Theft!, p. 19] Ultimately, as syndicalist Emile Pouget argued, this fate was inevitable as any socialist politician “could not break the mould; he is only a cog in the machine of oppression and whether he wishes it or not he must, as minister, participate in the job of crushing the proletariat.” [quoted by Jeremy Jennings, Syndicalism in France, p. 36]

Ultimately, supporters of using political action can only appeal to the good intentions and character of their candidates,and hope for the best. Anarchists, however, in contrast to Marxists and other radicals, continually give an analysis of the structures of government and the other influences that will determine how the character of the successful candidates and political parties will change. Only anarchists, like us in AWSM, continually present an analysis of the effects of electoralism and its effects on radicals. History is our proof, electoralism, as Bakunin put it, “inevitably draws and enmeshes its partisans, under the pretext of political tactics, into ceaseless compromises with governments and political parties; that is, it pushes them toward downright reaction.” [The Basic Bakunin p. 288]

Not only is making use of the ballot box as a tactic harmful to politicians and their parties, but it also has a negative effect on the rest of the population too. Support for electioneering is at odds with us being in favour of collective mass action. It hinders the arguments for collective organisation and action as the voters expect their representative to act and fight for them. Political actions become solely considered to be parliamentary activities, made for the people by their representatives. There is no other role for the people than that of passive support and spectators. So, instead of working class self-activity and self-determination, there results in a non-working class leadership acting for the people. The real causes and solutions to the problems we face are not understood and ignored by those at the top of the party and rarely discussed in the open, less they damage their chance of re-election.

There is nothing more isolated and individualistic than voting. It is the act of one person in a booth by themselves. It is the total opposite of collective struggle. The individual is alone before, during and after the act of voting. Indeed, unlike direct action, which, by its very nature, throws up new forms of organisation in order to manage and coordinate the struggle, voting creates no alternative forms of working class self-management. Nor can it. It simply empowers an individual (the politician) to act on behalf of a collection of other individuals (the voters). Political parties forsake direct action in favour of success in elections (indeed, winning elections will soon enough become the be-all and end-all of their activity). Also, if radicals are elected the whole focal point of struggle changes. Rather than direct struggle against the state and the boss, this is seen as being no longer needed as the elected representatives will act, or people will think they will act, and so do not act themselves. They have elected someone to fight for them and so do not see, or realise, the need to fight themselves.

In a lot of ways, direct action is a more effective means for people to have a say in society than voting is. Voting is a lottery, your preferred candidate may not get elected, and all the time and energy put into supporting them is wasted. With direct action, you can be sure that your work will offer some kind of results, and the experience you gain, the lessons learnt, and networks and connections built up in the process, cannot be taken away from you.

Also voting is only possible when election time comes around, direct action can be applied whenever the need rises. Relying on electoralism means you can only address whatever topics are current in the political agendas of candidates, while direct action can be applied to deal with the issues in every aspect of your life.

In other words our support for direct action is linked with our rejection of voting, and our call to not vote stresses the importance of direct action, as well as having an important educational effect in highlighting that the state is not neutral, but serves to protect class rule, and that meaningful change only comes from below. So just not voting is not enough, we need to organise and fight. In the words of an anarchist member of the Jura Federation writing in 1875:
“Instead of begging the State for a law compelling employers to make them work only so many hours, the trade associations directly impose this reform on the employers; in this way, instead of a legal text which remains a dead letter, a real economic change is effected by the direct initiative of the workers . . . if the workers devoted all their activity and energy to the organisation of their trades into societies of resistance, trade federations, local and regional, if, by meetings, lectures, study circles, papers and pamphlets, they kept up a permanent socialist and revolutionary agitation; if by linking practice to theory, they realised directly, without any bourgeois and governmental intervention, all immediately possible reforms, reforms advantageous not to a few workers but to the labouring mass — certainly then the cause of labour would be better served than . . . legal agitation.” [quoted by Caroline Cahm, Kropotkin and the Rise of Revolutionary Anarchism, p. 226]

So we urge people to not vote in order to encourage activity, not apathy. Instead of spending our time urging people to vote for one set or another of groups offering slightly different ways to manage capitalism, we raise the option of choosing to rule yourself, to organise with others in your workplace, in your community, everywhere. We offer the option of something you cannot vote for, a new society. Instead of waiting for others to make some changes for you, along with all anarchists we urge people to do it themselves. In this way, we can build an alternative to the state, which can reduce its power now and, in the long run, replace it. This is the core of our anarchist principles and why we say don’t vote.

By making the principled choice not to participate in the election, we open up an opportunity to question the acceptance of the status quo. We consider it is important to stand up and remind people what’s wrong with voting. Maybe by consciously not voting, and explaining to others why we’re not voting, we can change people’s beliefs about government. We use this opportunity to say that there are better, more meaningful ways to achieve a fairer, freer, more meaningful life; that we don’t need to resort to the state to solve problems.

As anarchists we simply think that our policy should be the destruction of the State rather than looking to work with it. We believe this stance is essential if we are to be able to promote anarchism, and if we are going to mark a divide between others and ourselves, and place ourselves firmly outside the activity and the political games of all the other parties. We believe this is essential so as not to be seen as another bunch of leftists after votes, and to avoid being tainted by the inevitable failure of any government to meet our needs. We believe in revolution and have a revolutionary ideology and we want to win people over to anarchism. If people started associating Anarchism with the political parties, then it would be difficult for people to understand what Anarchism actually is.

By arguing for our anti-electoral position we can get our ideas across about the nature of the current system, how elected politicians are controlled and shaped by the state, and how the state acts to protect capitalism. In addition, it allows us to present our ideas of direct action and encourage those disillusioned with political parties and the current system to become anarchists by presenting a viable alternative to the sham of party politics. For, after all, a sizeable percentage of not just non-voters but voters too are disillusioned with the current set-up. Many who do not vote do so for essentially political reasons, such as being fed up with the political system, failing to see any major differences between the parties, or recognition that the candidates do not represent their interests. Many who do vote do so simply against the other candidate, seeing them as the least-worst option. This is an opportunity when people are talking a little more about politics to challenge the notion that important decisions can only be made by a few, and put across our anarchist ideas.

We started with a quote from Vernon Richards, and we will finish with one:
“If the anarchist movement has a role to play in practical politics it is surely that of suggesting to, and persuading, as many people as possible that their freedom from the Hitlers, Francos and the rest, depends not on the right to vote or securing a majority of votes ‘for the candidate of one’s choice,’ but on evolving new forms of political and social organisation which aim at the direct participation of the people, with the consequent weakening of the power, as well of the social role, of government in the life of the community.” [“Anarchists and Voting”, pp. 176-87, The Raven, no. 14, pp. 177-8]

So… Don’t vote, or spoil your vote if you want, and let’s start making a real difference.

argentina / uruguay / paraguay / lotte indigene / comunicato stampa Saturday August 08, 2020 05:39 byAlternativa Libertaria/FdCA

Siamo solidali con la lotta del popolo Mapuche che sta vivendo un altro episodio di persecuzione e repressione da parte dello Stato cileno razzista e coloniale. Lo Stato del Cile è aiutato da gruppi e milizie di estrema destra.

Comunicato internazionale delle organizzazioni anarchiche

Solidarietà con la Lotta del Popolo Mapuche

Siamo solidali con la lotta del popolo Mapuche che sta vivendo un altro episodio di persecuzione e repressione da parte dello Stato cileno razzista e coloniale. Lo Stato del Cile è aiutato da gruppi e milizie di estrema destra.
.
Da più di 90 giorni, quasi 30 prigionieri politici Mapuche sono impegnati in uno sciopero dei cacciatori che chiedono la libertà immediata o almeno la modifica delle misure precauzionali per Covid-19. La revisione dei processi giudiziari è ancora in corso. Le loro richieste: la fine della criminalizzazione del popolo Mapuche, l'abrogazione della legge antiterrorismo (ereditata dal dittatore Augusto Pinochet), e l'applicazione della Convenzione 169 dell'OIL (art. 7, 8, 9 e 10) la cui omissione dalla legge dello Stato ha determinato il grave stato di salute di Machi Celestino Córdova. Le condizioni di salute della Cordova sono il risultato di diversi scioperi della fame per protestare contro la repressione della spiritualità Mapuche da parte dello Stato e delle sue istituzioni coloniali.
.
Inoltre, chiediamo una risposta da parte dello Stato del Cile per la morte di Camilo Catrillanca (assassinato da agenti dello Stato), Macarena Valdés (assassinata da sicari di compagnie estrattive), Alejandro Treuqui (assassinato in circostanze strane), e Brandon Huentecol (il cui corpo ospita ancora le pallottole che i poliziotti delle forze speciali gli hanno sparato). Esigiamo anche una risposta per i secoli di violenza sistematica e di morti dei Mapuche. Questa violenza sistemica è una pratica costante di tutte le precedenti amministrazioni dello Stato del Cile.
.
Come forma di pressione sul governo di Piñera, diverse comunità Mapuche hanno iniziato ad occupare una serie di edifici municipali nella regione dell'Araucanía (Victoria, Collipulli, Galvarino, Angol, Curacautín e Traiguén). Recentemente, sabato 1 gennaio, i fascisti e gruppi di delinquenti ingaggiati dai datori di lavoro hanno attaccato violentemente una comunità Mapuche, ferendo gravemente diversi uomini, donne e bambini. Lo hanno fatto con la complicità dello Stato. Subito dopo, la polizia ha arrestato 46 membri della comunità, in attesa di essere processati dalla giustizia razzista cilena.
.
Denunciamo le azioni del nuovo ministro degli Interni cileno, Víctor Pérez, come incitatore e "ideologo" di questo atto violento. Pérez ha partecipato attivamente alla dittatura di Pinochet e ha difeso un nazista, Paul Schafer. In una visita di qualche giorno fa nei territori Mapuche, Pérez ha minacciato il popolo di dare il via libera a gruppi di estrema destra come l'APRA e la "Pace in Araucanía" per portare avanti questi vili attacchi nella più totale impunità.
.
Come anarchici ripudiamo tutti gli atti di razzismo, fascismo e colonialismo. Rivendichiamo le richieste per l'autonomia e l'autodeterminazione territoriale di tutti i popoli oppressi in lotta. Chiediamo una solidarietà attiva con le comunità del popolo Mapuche in resistenza, che da più di 500 anni sono in conflitto con gli interessi economici capitalisti e coloniali che hanno distrutto ed espropriato i loro territori ancestrali. È tempo di porre fine alla militarizzazione, alla repressione e all'imprigionamento delle comunità in resistenza in tutto il mondo.

IL RAZZISMO E IL FASCISMO DEVONO ESSERE SEPOLTI INSIEME AL CAPITALISMO E AL PATRIARCATO!

TUTTO IL NOSTRO SOSTEGNO E LA NOSTRA SOLIDARIETÀ AL POPOLO MAPUCHE CHE LOTTA CONTRO LA VIOLENZA DELLO STATO E DELLA POLIZIA!


☆ Coordenação Anarquista Brasileira – CAB (Brasilr)
☆ Federación Anarquista Uruguaya – FAU (Uruguay)
☆ Federación Anarquista de Rosario – FAR (Argentina)
☆ Organización Anarquista de Córdoba – OAC (Argentina)
☆ Federación Anarquista Santiago – FAS (Cile)
☆ Grupo Libertario Vía Libre (Colombia)
☆ Union Communiste Libertaire (Francia)
☆ Embat - Organització Llibertària de Catalunya (Catalogna)
☆ Alternativa Libertaria – AL/fdca (Italia)
☆ Die Plattform - Anarchakommunistische Organisation (Germania)
☆ Devrimci Anarşist Faaliyet – DAF (Turkey)
☆ Organisation Socialiste Libertaire – OSL (Svizzera)
☆ Libertaere Aktion (Svizzera)
☆ Melbourne Anarchist Communist Group - MACG (Australia)
☆ Aotearoa Workers Solidarity Movement - AWSM (Aotearoa / Nuova Zelanda)
☆ Zabalaza Anarchist Communist Front - ZACF (Sud Africa)
☆ Anarchist Unión of Afghanistan and Iran - AUAI
☆ Workers Solidarity Movement - WSM (Irlanda)
☆ Bandilang Itim (Filippine)
☆ Αναρχική Ομοσπονδία - Anarchist Federation (Grecia)


bolivia / peru / ecuador / chile / indigenous struggles / comunicado de imprensa Friday August 07, 2020 01:40 byVários organizações anarquistas

Solidarizamos com a luta do povo mapuche, que vive atualmente mais um episódio de perseguição e repressão por parte do racista e colonial Estado do Chile, junto com grupos de extrema direita.

Há mais de 90 dias, cerca de 30 presxs políticxs mapuche se encontram em greve de fome, exigindo a liberdade imediata ou mudança nas medidas cautelares considerando o contexto do Covid; a revisão dos processos judiciais em virtude do devido processo; o fim da criminalização do povo mapuche, da Lei Antiterrorista (herança do ditador Augusto Pinochet) e da aplicação do Convênio 169 da OIT (art. 7, 8, 9 e 10), cuja omissão do Estado coloca Machi Celestino Córdova em graves condições de saúde em decorrência de várias greves de fome motivadas pela negação da espiritualidade mapuche por parte do Estado e de suas instituições coloniais.

Comunicado Internacional

SOLIDARIEDADE COM A LUTA DO POVO MAPUCHE

Solidarizamos com a luta do povo mapuche, que vive atualmente mais um episódio de perseguição e repressão por parte do racista e colonial Estado do Chile, junto com grupos de extrema direita.

Há mais de 90 dias, cerca de 30 presxs políticxs mapuche se encontram em greve de fome, exigindo a liberdade imediata ou mudança nas medidas cautelares considerando o contexto do Covid; a revisão dos processos judiciais em virtude do devido processo; o fim da criminalização do povo mapuche, da Lei Antiterrorista (herança do ditador Augusto Pinochet) e da aplicação do Convênio 169 da OIT (art. 7, 8, 9 e 10), cuja omissão do Estado coloca Machi Celestino Córdova em graves condições de saúde em decorrência de várias greves de fome motivadas pela negação da espiritualidade mapuche por parte do Estado e de suas instituições coloniais. Além disso, se exige uma resposta do Estado do Chile pelas mortes de Camilo Catrillanca, assassinado por agentes do Estado; por Macarena Valdés, assassinada por sicários de empresas extrativistas; por Alejandro Treuquil, assassinado em estranhas circunstâncias; por Brandon Huentecol,cujo corpo ainda aloja os tiros que polícias de forças especiais dispararam; e por séculos de violência sistemática e mortes de membrxs da comunidade mapuche (comunerxs) que, nos últimos anos, têm sido uma constante em todos os governos.

No marco desta mobilização e como forma de pressão ao governo de Piñera, diferentes comunidades mapuche iniciaram a ocupação de uma série de edifícios municipais na zona de Araucanía (Victoria, Collipulli, Galvarino, Angol, Curacautín e Traiguén). No sábado 1 de agosto, grupos fascistas e patronais armados, com a cumplicidade de agentes estatais, atacaram violentamente xs comunerxs mapuche, resultando em vários homens, mulheres e crianças gravemente feridxs. Imediatamente depois, a força policial prendeu 46 comunerxs que aguardam a ação da justiça racista chilena. Denunciamos a ação do novo ministro o interior do estado do Chile, Víctor Pérez (participante ativo da ditadura de Pinochet e defensor do Nazi Paul Schafer), como incitador e ideólogo desta violência, que, em sua visita alguns dias atrás ao território mapuche, em tom ameaçador e patronal, deu carta branca para que os grupos de ultradireita como APRA e "Paz na araucania" pudessem realizar esse covarde ataque com completa impunidade.

Como anarquistas, repudiamos todo ato de racismo, fascismo e colonialismo, e levantamos a reivindicação de autonomia e autodeterminação territorial de todo povo oprimido em luta.

Chamamos a solidariedade ativa com as comunidades em resistência do povo mapuche, que há mais de 500 anos vivem um conflito com os interesses econômicos capitalistas e coloniais que destroem e despojam seus territórios ancestrais. É hora de pôr fim à militarização, repressão e encarceramento das comunidades em resistência ao redor do mundo.

O RACISMO E O FASCISMO TÊM QUE SER ENTERRADOS JUNTO COM O CAPITALISMO E O PATRIARCADO!

TODO NOSSO APOIO E SOLIDARIEDADE AO POVO MAPUCHE QUE LUTA CONTRA A VIOLÊNCIA POLICIAL E DOS ESTADOS!

☆ Coordenação Anarquista Brasileira – CAB
☆ Federación Anarquista Uruguaya – FAU
☆ Federación Anarquista de Rosario – FAR (Argentina)
☆ Organización Anarquista de Córdoba – OAC (Argentina)
☆ Federación Anarquista Santiago – FAS (Chile)
☆ Grupo Libertario Vía Libre (Colombia)
☆ Union Communiste Libertaire (Francia)
☆ Embat - Organització Llibertària de Catalunya
☆ Alternativa Libertaria – AL/fdca (Italia)
☆ Die Plattform - Anarchakommunistische Organisation (Alemania)
☆ Devrimci Anarşist Faaliyet – DAF (Turquía)
☆ Organisation Socialiste Libertaire – OSL (Suiza)
☆ Libertaere Aktion (Suiza)
☆ Melbourne Anarchist Communist Group - MACG (Australia)
☆ Aotearoa Workers Solidarity Movement - AWSM (Aotearoa / Nueva Zelanda)
☆ Zabalaza Anarchist Communist Front - ZACF (Sudáfrica)
☆ Anarchist Unión of Afghanistan and Iran - AUAI
☆ Workers Solidarity Movement - WSM (Irlanda)
☆ Bandilang Itim (Filipinas)
☆ Αναρχική Ομοσπονδία - Anarchist Federation (Grecia)


newsfilter

Fri 14 Aug, 10:21

browse text browse image

cnt_paris.jpg imageCNT και απελευθέρωσ&... Aug 09 22:14 by Dmitri (tr/ed) 0 comments

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στην “Black Flag”, (τεύχος 198, Μάης 1990) και αναβαθμίστηκε στο https://libcom.org/history/1943-1944-cnt-liberation-of-paris Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης

cab100_mil1024x564.png image100 mil mortos e a normalização do genocídio Aug 09 18:06 by Coordenação Anarquista Brasileira 0 comments

Neste fim de semana foi atingida a marca oficial de 100 mil mortos pela covid-19, em menos de seis meses desde o primeiro caso notificado. Morre-se mais de covid do que de qualquer outra doença, do que de acidente de trânsito, do que de violência urbana. A doença chegou a lares de todo o país e levou entes queridos de milhões de pessoas. Longe de ser uma doença “democrática”, a covid-19 escancara o projeto genocida dos de cima e a desigualdade brasileira que atinge os de baixo. Ser negro ou indígena, por exemplo, é um grande fator de risco que pode fazer a diferença entre morrer ou viver. Além disso, o abismo social joga os mais pobres para lugares sem saneamento básico, moradias precárias e trabalhos informais e precarizados, que não permitem tomar as medidas necessárias para evitar a disseminação da doença.

dont_vote.jpg imageWhy We Don't Vote Aug 08 17:04 by AWSM 0 comments

In September 2020 Aotearoa will experience a General Election. Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM) has written this article to outline an Anarchist case against participating in such events.

photo_20200807_054316.jpg imageSolidarietà con la Lotta del Popolo Mapuche Aug 08 05:39 by Alternativa Libertaria/FdCA 0 comments

Siamo solidali con la lotta del popolo Mapuche che sta vivendo un altro episodio di persecuzione e repressione da parte dello Stato cileno razzista e coloniale. Lo Stato del Cile è aiutato da gruppi e milizie di estrema destra.

photo_20200806_192400.jpg imageSolidariedade com a Luta do Povo Mapuche Aug 07 01:40 by Vários organizações anarquistas 0 comments

Solidarizamos com a luta do povo mapuche, que vive atualmente mais um episódio de perseguição e repressão por parte do racista e colonial Estado do Chile, junto com grupos de extrema direita.

Há mais de 90 dias, cerca de 30 presxs políticxs mapuche se encontram em greve de fome, exigindo a liberdade imediata ou mudança nas medidas cautelares considerando o contexto do Covid; a revisão dos processos judiciais em virtude do devido processo; o fim da criminalização do povo mapuche, da Lei Antiterrorista (herança do ditador Augusto Pinochet) e da aplicação do Convênio 169 da OIT (art. 7, 8, 9 e 10), cuja omissão do Estado coloca Machi Celestino Córdova em graves condições de saúde em decorrência de várias greves de fome motivadas pela negação da espiritualidade mapuche por parte do Estado e de suas instituições coloniais.

photo_20200806_040131.jpg imageSolidaridad con la Lucha del Pueblo Mapuche Aug 06 19:42 by Vários organizaciones anarquistas 0 comments

Solidarizamos con la lucha del pueblo mapuche, quien actualmente vive un episodio más de persecución y represión por parte del Racista y Colonial Estado de Chile junto con grupos de extrema derecha.

Desde hace más de 90 días cerca de 30 presxs políticxs mapuche se encuentran en huelga de hambre exigiendo la Libertad inmediata o cambio a las medidas cautelares considerando el contexto del Covid; la revisión de los procesos judiciales en virtud del debido proceso; el Fin de la criminalización del pueblo mapuche y de la Ley Antiterrorista, herencia del dictador Augusto Pinochet y de la aplicación del Convenio 169 de la OIT (art. 7, 8, 9 y 10) cuya omisión del Estado tiene al Machi Celestino Córdova en graves condiciones de salud producto de varias huelgas de hambre motivadas por la negación de la espiritualidad mapuche de parte del Estado y sus instituciones coloniales. Además se exige una respuesta del Estado de Chile por las muertes de Camilo Catrillanca, asesinado por agentes del Estado; por Macarena Valdés asesinada por sicarios de empresas extractivistas; por Alejandro Treuquil, asesinado en extrañas circunstancias; por Brandon Huentecol, cuyo cuerpo aún aloja los perdigones que policías de fuerzas especiales que le dispararon y por siglos de violencia sistemática y muertes de comunerxs mapuche que en los últimos años ha sido una constante de todos los gobiernos.

photo_20200806_024947.jpg imageSolidarity with the Struggle of the Mapuche People Aug 06 19:09 by Various anarchist organisations 1 comments

We stand in solidarity with the struggle of the Mapuche people who are currently experiencing another episode of persecution and repression by the racist and co-lonial State of Chile. The State of Chile is aided by far-right groups and militias. For more than 90 days, nearly 30 Mapuche political prisoners have been on a hun-ger strike demanding immediate freedom or at least a change to precautionary measures for Covid-19. The review of judicial processes is still underway. Their demands: the end of the criminalisation of the Mapuche people, the repeal of the Anti-Terrorism Law (which was inherited from the dictator Augusto Pinochet), and the application of ILO Convention 169 (art. 7, 8, 9 and 10) whose omission from the State’s law resulted in the serious health condition of Machi Celestino Córdova. Córdova’s condition is a result of several hunger strikes protesting the repression of Mapuche spirituality by the State and its colonial institutions.

textSta andando come prima anzi peggio Aug 03 17:43 by Alternativa Libertaria/FdCA 0 comments

La pandemia determinata dal virus Covid-19 sembra, almeno sul continente europeo, in via di attenuazione benché continuino ad apparire sempre nuovi focolai di infezione e sul futuro penda l’incertezza di una possibile e paventata nuova ondata nel periodo autunnale; al momento la diffusione del virus colpisce, sia per contagiati che per vittime, soprattutto il continente americano con la massima espansione proprio in quei paesi come gli Usa ed il Brasile dove i rispettivi presidenti ne avevano minimizzato la pericolosità in maniera superficiale ed irresponsabile. E ovunque la gestione della pandemia aggrava le condizioni delle classi subalterne e delle categorie sociali più deboli.

mascates_arabismo_primeiro_texto_jul2020.jpg imageOnde está a esquerda árabe-brasileira? Iniciando o debate. Aug 01 23:30 by BrunoL 0 comments

“Porque temos uma gigantesca colônia árabe-brasileira, incluindo o conjunto de árabes descendentes e não se organiza uma fração desta base social como apoiadora incondicional da libertação da Palestina?”

guillen.jpg image1η Αυγούστου 1993 έφυ^... Aug 01 15:57 by Dmitri 0 comments

Την 1η Αυγούστου 1993, πριν από 27 χρόνια, πέθανε στη Μαδρίτη ο Abraham Guillén Sanz (Αβραάμ Γκιγέν Σανθ), δάσκαλος, μαχητής στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του σύγχρονου αναρχισμού.

too_much_and_never_enough_front_cover_2020_first_edition.jpg imageMary Trump on the Political Psychopathology of President Donald Aug 01 02:46 by Wayne Price 2 comments

Book on the personality of Donald Trump by his niece, who is also a psychologist.

whatsapp_image_20200727_at_13.13.jpeg imageLucio Urtubia, revolucionario Jul 30 18:57 by José Luis Carretero 0 comments

“Para dejar de ser esclavo hay que trabajar”. Estas palabras, pronunciadas por el anarquista Lucio Urtubia en una entrevista en Radio Klara, fueron las que elegí colocar al inicio del prólogo de mi segundo libro, “El bienestar malherido. Seguridad Social, desempleo y flexiguridad en el siglo XXI”, publicado en el año 2008.

Eran los tiempos del inicio de la crisis global más importante desde 1929. “El bienestar malherido”, un libro breve en formato de bolsillo con una portada del compañero Oscar O., que imitaba, trascendiéndolas, las ilustraciones de sendos discos de Dead Kennedys y The Crass, pretendía hacer una aproximación didáctica y manejable a las nuevas (entonces) tendencias gerenciales a favor de la flexibilidad laboral y la reforma de las pensiones. El corazón de lo que luego conoceríamos como “austeridad neoliberal” estaba ahí.

Y también, como ya he dicho, estaba Lucio Urtubia.

2020_6_20__covera__733x1024.jpg imageΗ τομή της αναπαρ ... Jul 28 22:05 by Φάμπρικα Υφανέτ 0 comments

Νέα έκδοση από την κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ με τίτλο "Η τομή της αναπαραγωγής, παλιές και σύγχρονες ιστορίες για τη δυνατότητα της έκτρωσης και τις κινήσεις εναντίον της". Διατίθεται με ελεύθερη συνεισφορά σε πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.

utcl.jpg imageΟι πρόγονοι της Alternati... Jul 22 22:56 by Théo Rival (AL Ορλεάνη) 0 comments

Ένα άρθρο που περιγράφει εν συντομία την ιστορία της προκατόχου της Alternative Libertaire, Union des Travailleurs Communistes Libertaires

10_aos_4.jpg imageReseña Foros: Historia del Anarquismo en Colombia Jul 22 08:25 by ViaLibre 0 comments

En este escrito se presenta una reseña del conjunto de foros virtuales sobre Historia del Anarquismo en Colombia realizados en junio de 2020, 3 días de actividades de formación y debate, que contaron en total con 210 asistentes en línea, organizados por el Grupo Libertario Vía Libre por los 10 años de actividad de su organización.

textCarlo Giuliani, un ragazzo ribelle Jul 20 22:21 by Lucio Garofalo 0 comments

19 anni or sono, il 20 luglio del 2001, Carlo Giuliani era solo un ragazzo di 23 anni. Era nato nel 1978, un anno di straordinari cambiamenti intervenuti nella società italiana, anzitutto sul fronte dei diritti e delle libertà civili e del costume...

img_20200719_195015_723.jpg imageSolidaridad internacionalista con el pueblo kurdo Jul 20 20:03 by Vários organizaciones anarquistas 0 comments

Defenderemos la revolución social en Rojavá con todas nuestras fuerzas.Las sanguinarias intervenciones imperialistas solo se pueden frenar con la acción internacionalista coordinada de las clases oprimidas. Desde julio de 2012, se desarrolla un proceso revolucionario en Rojavá (Kurdistán Occidental), y que se ha hecho extensivo a toda el área del norte y este de Siria. Este proceso revolucionario lucha contra el capitalismo, el imperialismo, el fascismo y el patriarcado. El esfuerzo social liberador del confederalismo democrático consiste en la convivencia pacífica de los pueblos en términos de democracia directa. Al mismo tiempo, se centra en la ecología social y el feminismo, cuestionando el rol del Estado como herramienta de dominación, mientras demuestra de manera tangible que los capitalistas en el fondo carecen de fuerza, y cuya autoridad tarde o temprano será derrocada por las/os trabajadoras/os y campesinos/as revolucionarias/os. Ese es el deber histórico de las clases oprimidas.

lucio300x300.jpg image¡Salú Lucio Urtubia! Jul 20 19:51 by Federación Anarquista Uruguaya 0 comments

Ha fallecido Lucio Urtubia, compañero militante anarquista español, exiliado en Francia, donde vivió gran parte de su vida. Obrero albañil, dedicó su vida a la actividad militante hasta el final. Luchador contra la dictadura franquista, participó en actividades de resistencia y colaboró activamente con todos los movimientos sociales y políticos que luchan por un mundo mejor. Brindó solidaridad a compañeros/as perseguidos/as y exiliados/as que llegaban a Europa desde América Latina.

19_de_junho_de_2020_4a_parte_parapoliciais_charge_rafael_costa.jpg imageNo Bananistão dos Parapoliciais (4ª parte): o perigo da complexidade no modelo de controle... Jul 20 02:18 by BrunoL 0 comments

Introdução do quarto e último artigo da série
Até este episódio viemos apelando para a narrativa de fábula macabra, pois seria um risco jurídico muito grande escrever que a Terra é plana e dar nomes aos bois, incluindo sobrenomes e apelidos. Neste texto, a fábula só retorna na conclusão, e vamos nos valer do que circula de informação, conceitos e análises históricas recentes a respeito da complementaridade da economia política do crime, as estruturas de organizações criminosas como forma contemporânea de “acumulação selvagem” e os riscos reais consequentes da maximização dessas estruturas.

unnamed.jpg imageGrave diggers: the grim tale of states, capitalism and COVID-19 Jul 15 01:40 by Shawn Hattingh 0 comments

In the midst of the COVID-19 pandemic, it often seems as if we are stuck in a dystopian movie. In this movie death is stalking us, hospitals overflow with the sick and dying, and the grave diggers are at work. We know more victims will soon die as the folly of millions of workers being forced by circumstances to return into cramped mines, banks, factories and warehouses is so evident. Those that are no longer needed by the billionaires who own the companies are marshalled daily by the police and military dishing out violence and on occasion, humiliation, to underline their power and the power of their bosses. It all feels so unreal, a ghastly movie playing out before our eyes.

The trauma of it all has led many people to seek solace in fiction or conspiracy theories. It can be morbidly comforting to believe in fantasy in times of strife. We, however, fall into such fantasies at our own peril. When we try and deny reality and escape from it – even if we are traumatised – we are left powerless. We miss that all of this has to do with the workings and power relations that define our everyday lives – the very workings and power relations of capitalism and state systems.

green_new_deal.jpg imageΈνα Πράσινο New Deal Jul 14 21:31 by Wayne Price 0 comments

Στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή μπορούν και πρέπει να ειπωθούν πολλά. Το παρόν κείμενο του Price είναι ένα κείμενο σημερινό (δημοσιεύτηκε το Γενάρη 2019 – πριν γίνει ο μεγάλος ντόρος) το οποίο μας δίνει τη μεγάλη εικόνα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Οι αναγνώστες ας έχουν κατά νου ότι αντίστοιχο με του αμερικανικού «Πράσινου New Deal» πάει να επιτευχθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι προτάσεις έχουν ήδη κατέβει στο ευρωκοινοβούλιο). Αυτά σαν μια προσπάθεια κατανόησης της πρεμούρας των αστών για το κλίμα σήμερα…
Το κείμενο είναι “σημερινό” ωστόσο τα ζητήματα αυτά οι Αναρχικοί, ανά τον κόσμο, τα έχουν στην ατζέντα τους εδώ και πολλά χρόνια. Σε θεωρητικό επίπεδο τίποτα δεν έχει αλλάξει· το ζήτημα της οικολογίας παραμένει στην επιφάνεια, μαζί με την αναγκαιότητα καταστροφής του συστήματος της ατομικής ιδιοκτησίας.

revolucin_espaola_2020.jpg imageEncuentros Ácratas: Revolución Española. Jul 14 08:09 by ViaLibre 0 comments

Encuentros Ácratas: Revolución Española. 84 años, debates y perspectivas

b79284c926354a14a0081aea65daaac1.jpeg imageLe Classi Oppresse Si Ribellano Contro il Razzismo e la Discriminazione Jul 14 04:43 by Alternativa Libertaria/FdCA 0 comments

L'assassinio di George Floyd negli Stati Uniti da parte della polizia ha scatenato un'ondata di indignazione popolare in quel paese e in tutto il mondo. Manifestazioni massicce, azioni dirette contro la polizia e in risposta alla repressione sono state comuni in queste ultime settimane. Questo omicidio, che si aggiunge a migliaia di altri, fa rivivere le proteste diffuse del 2014 negli Stati Uniti, dopo i numerosi omicidi di persone di colore, soprattutto di giovani.

460_0___30_0_0_0_0_0_200785180_e4e16812d7.jpg imageWhy anarchism isn’t a popular idea? Jul 13 20:26 by Zaher Baher 0 comments

This is a very tiny contribution about the factors that caused the weakness of anarchism and the anarchist movement. Once we establish our weakness perhaps it won’t be difficult to overcome our problems. This article covers only three of our weak areas.

5ec02f10f4b8404ba4c895255560cef6.jpeg imageDie Menschen Erheben Sich Gegen Rassismus Und Diskriminierung Jul 13 08:10 by Verschiedene anarchistische Organisationen 0 comments

Die Ermordung von George Floyd durch die Polizei in den USA hat dort und auf der ganzen Welt eine Welle der Empörung von unten ausgelöst. Massendemonstrationen und direkte Aktionen gegen die Polizei als Reaktion auf Repressionen waren in den letzten Wochen an der Tagesordnung. Dieser Mord, neben Tausenden von anderen, lässt die weit verbreiteten Proteste von 2014 in den USA wieder aufleben, die als Folge der vielen Morde an, insbesondere jungen, Schwarzen entbrannten.

textWhy Did the US Fund Anti–Hugo Chávez Rock Bands in Venezuela? Jul 13 07:49 by Tim Gill 0 comments

Recently obtained documents show that in 2011, the US funded rock bands in Venezuela — through a group sympathetic to right-wing forces that later attempted a coup. Giving money to young musicians seems innocuous, but it’s part of a long history of US meddling in the democratic processes of countries to advance American interests.

12_de_junho_bananisto_dos_parapoliciais_3a_parte.jpg imageNo Bananistão dos Parapoliciais_3ª parte Jul 13 02:15 by BrunoL 0 comments

Na 1ª parte desta série de ficção não ficcional, abordamos um panorama geral das mazelas da segurança pública sob o regime de democracia liberal capitalista no estado do Arroio de Fevereiro. Na 2ª parte analisamos a periodização histórica dos modelos de exploração e controle da economia política do crime nos territórios segundo o tipo de organização criminosa operando na Região Metropolitana da antiga capital da República do Bananistão. Nesta 3ª parte analisamos o modelo de novos negócios, complementando ou competindo contra o formato anterior, quando clãs familiares se involucram diretamente no negócio de proteção de segurança e extorsão, projeção eleitoral com base em bairros da Zona Oeste da cidade e grilagem de terras públicas, devolutas e de proteção ambiental.

9b00be5a7b9d45dcb11a27d73d9915c2.jpeg imageLes classes opprimées se soulèvent contre le racisme et la discrimination Jul 13 01:12 by Various anarchist organisations 0 comments

L’assassinat de George Floyd aux États-Unis par la police a déclenché une vague d’outrage populaire dans ce pays et à travers le monde. Les manifestations massives et l’action directe contre la police et en réponse à la répression ont été fréquentes au cours de ces dernières semaines. Le meurtre, s’ajoutant à des milliers d’autres, ravive la révolte étendue de 2004 aux États-Unis, suivant les nombreux assassinats de Noir-e-s, spécialement de jeunes. Ces faits ont mis en évidence le racisme profond qui existe dans les sociétés aujourd’hui.

107517637.jpg imageΟι καταπιεσμένες... Jul 10 20:05 by Αναρχικές οργανώσεις 0 comments

Επειδή το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σύστημα ή κάτι που αποκόπτεται αποκλειστικά από τις οικονομικές του βάσεις, καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και την κρατική βία που στηρίζει, είναι επίσης ένας αγώνας ενάντια στις δομές του καπιταλιστικού συστήματος, ένα σύστημα πείνας, θανάτου και βίας κατά των καταπιεσμένων του κόσμου, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος ή τη γλώσσα τους. Ακριβώς, ενάντια σε αυτό το κράτος -που δεν ήταν ποτέ «ουδέτερο» στην επέκταση του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά κεντρικό και οργανωτικό στοιχείο του- καλούμαστε να προωθούμε και να στηρίζουμε πάντα την αυτο-οργάνωση και τον αγώνα του κάθε καταπιεσμένου!

cc2dde7575964b3bb3a3bf5f146d168a.jpeg imageLos Pueblos Se Levantan Contra el Racismo y la Discriminación Jul 10 16:54 by Vários organizaciones anarquistas 0 comments

El asesinato de George Floyd en Estados Unidos a manos de la policía, ha desatado una ola de indignación popular en dicho país y a lo largo del mundo. Manifestaciones masivas, hechos de acción directa contra la policía y en respuesta a la represión han sido comunes en estas semanas. Este hecho, ha colocado en el tapete el profundo racismo que existe en las sociedades actuales.

more >>
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]