user preferences

Recent articles by by Sevinc Karaca - WSM-Cork Personal Capacity
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Εργατικοί Αγώνες

Για τα νέα αντ&... Apr 03 20 by ΕΣΕ-Αθήνας

Δήλωση Αλληλ ... Nov 30 19 by International Confederation of Labour

Εκλογές στην &#... Nov 28 19 by ΕΣΕ Ρεθύμνου

Οι Τούρκοι ναυπηγοί προς απεργία

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday June 10, 2008 14:37author by by Sevinc Karaca - WSM-Cork Personal Capacity - Anarkismoauthor email nazire.sevinc at gmail dot com Report this post to the editors

92 εργάτες νεκροί στη δουλειά

Οι Τούρκοι εργαζόμενοι στα εθνικά ναυπηγεία οδεύουν προς απεργία στις 16 Ιούνη, για να μπει τέρμα στους θανάτους στους εργασιακούς χώρους. [ English]

Οι Τούρκοι εργαζόμενοι στα εθνικά ναυπηγεία οδεύουν προς απεργία στις 16 Ιούνη, για να μπει τέρμα στους θανάτους στους εργασιακούς χώρους στα ναυπηγεία της Tuzla, κοντά στην Ιστανμπούλ. Από τότε που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υποσχέθηκε ότι το όλο ζήτημα θα απασχολούσε το Υπουργείο και ότι τα αιτήματα των εργαζομένων θα λαμβάνονταν υπόψη, από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν σημειωθεί 11 θάνατοι και συνολικά 82 (*) κατά τα τελευταία 5 χρόνια από τότε που η διεύθυνση των εργασιών παραδόθηκε σε υπεργολάβους στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Η Limter-Is είναι το κύριο συνδικάτο στα ναυπηγεία και μαζί με το Εργατικό Συμβούλιο Ναυπηγείων κάλεσαν σε απεργία διαρκείας σε εθνικό επίπεδο ώστε να μπει τέρμα στους θανάτους στους χώρους εργασίας στα ναυπηγεία, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού ασφαλείας και απερίσκεπτης και αλαζονικής αμέλειας στην τήρηση των σχετικών κανονισμών που επιδεικνύεται από τη διαχείριση των ναυπηγείων, τους ιδιώτες υπεργολάβους και το ίδιο το Υπουργείο.

Τον Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι απείργησαν δυο μέρες μετά από 5 θανάτους μόνο κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.

Η φασιστική θρησκευτική κυβέρνηση και τα εθνικά ΜΜΕ τηρούσαν σιωπή ιχθύος για τους θανάτους αυτούς έως ότου βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια περαιτέρω οργανωμένη δράση, τις διαμαρτυρίες των οικογενειών των νεκρών εργαζομένων και μια τεράστια υποστήριξη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τον Φλεβάρη, επίσης, έγιναν 70 συλλήψεις εργαζομένων, ενώ ένας εργαζόμενος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που ανήκε σε έναν από τους υπεργολάβους. Η δε αστυνομία όχι μόνο συνέλαβε τους εργαζομένους και δήμευσε κάθε περιουσιακό στοιχείο της Limter-Is, αλλά συνέλαβε ακόμα και στελέχη του συνδικάτου.

Οι - ελέω ΜΜΕ - «ανίδεοι» αντιπρόσωποι των υπεργολάβων, οι οποίοι είναι άμεσα υπεύθυνοι γι’ αυτούς τους θανάτους, έριξαν την ευθύνη στους εργαζομένους οι οποίοι πιστεύουν σε… «βλακώδεις θεωρίες συνωμοσίας». Η κυβέρνηση υποστήριξε κάποιο δεξιό συνδικάτο που εμφανίστηκε σους χώρους εργασίας μετά από χρόνια σιωπής για τους θανάτους αυτούς, για να διανείμει αιτήσεις εγγραφής μελών, ενώ παραβρέθηκε και σε συνεδρίαση με τον υπουργό και τους αντιπροσώπους της ένωσης των υπεργολάβων ναυπηγείων, μια σκοτεινή σιωπηλή ομάδα.

Οι εργαζόμενοι στην Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τεράστια πίεση για να προβάλουν αιτήματα για βασικά εργατικά δικαιώματα όπως η ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, ασφάλιση και καλύτερους μισθούς για ένα μίνιμουμ βιοτικό επίπεδο. Αντιμετωπίζουν συλλήψεις, ανταπεργίες και απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων προχωρούν στην απεργία αυτή ώστε να σταματήσουν να έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο.

Δύο ανώτερα ενεργά στελέχη του τουρκικού συνδικάτου εργαζομένων στις μεταφορές (TaMTIS), ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της προηγούμενης Πρωτομαγιάς στην Ιστανμπούλ.

Για μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης, οικονομική ενίσχυση για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και ενίσχυσης των οικογενειών των νεκρών εργαζομένων και των αγωνιζόμενων εργαζομένων που αρχίζουν την απεργία στις 16 Ιούνη, ελάτε σε επαφή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις disk@disk.org.tr, limteris@gmail.com και posta@tersaneiscikurulu.org.

Παρακαλούμε διαδώστε το μήνυμα αυτό. Ο συγγραφέας αυτού του μηνύματος διατίθεται να μεταφράσει και να αποστείλει στους απεργούς οποιοδήποτε μήνυμα υποστήριξης στην τουρκική γλώσσα.

Πρόσθετα στοιχεία

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 92 στις 18 Μάη 2008.

Το ζήτημα των θανάτων στους χώρους εργασίας άρχισε να παίρνει δημοσιότητα και να απασχολεί ευρεία τμήματα της τουρκικής κοινωνίας από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 2007. Πρώτα είχαμε τους μαζικούς θανάτους εποχιακών εργαζομένων στη γεωργία σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα, επειδή δεκάδες από αυτούς συσσωρεύτηκαν σε φορτηγά αυτοκίνητα, και έπειτα είχαμε το θάνατο 5 εργαζομένων στα ναυπηγεία μέσα σε 12 ημέρες. Βέβαια, ο αριθμός ίσως ήταν μεγαλύτερος αν δεν κινητοποιούνταν οι εργαζόμενοι, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι πεθαίνουν ετησίως εν ώρα εργασίας στην Τουρκία. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι θάνατοι εξαιτίας επαγγελματικών ασθενειών για τη αρίθμηση ή τη θεραπεία των οποίων δεν υπάρχει σύστημα. Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές, οι ασθένειες αυτές σκοτώνουν πέντε φορές περισσότερο από ό,τι τα εργατικά ατυχήματα, έτσι ο πραγματικός φόρος θανάτων για την εργατική τάξη της Τουρκίας ανέρχεται σε περίπου 6.000 εργαζομένους ετησίως.

Τέλος, να σημειωθεί ότι και οι 3 συνδικαλιστικές οργανώσεις που δρουν στα ναυπηγεία της Tuzla ελέγχονται από διαφορετικές λενινιστικές οργανώσεις. Η Limter-Is είναι η μεγαλύτερη από τις οργανώσεις αυτές και διαθέτει 1.360 μέλη σε σύνολο 17.500 καταγραμμένων εργαζομένων στα ναυπηγεία (μάλλον ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 40-50.000). Βασικά, τα ενεργά στελέχη δεν είναι παραπάνω από 100, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις με 5.000 και πλέον συμμετέχοντες. Έτσι, ελπίζουμε ότι η νέα απεργία θα αποτελέσει ένα νέο σημείο αιχμής.

Μια άλλη οργάνωση στο χώρο είναι η TIB-DER (Ένωση Ενότητας Εργαζομένων Ναυπηγείων), που είναι περισσότερο κοινωνικοπολιτική οργάνωση παρά συνδικάτο. Τέλος, το Εργατικό Συμβούλιο Ναυπηγείων δεν έχει προς στιγμήν καμιά πραγματική βάση λόγω του ότι άρχισε τη δραστηριότητά του μόλις στα μέσα του προηγούμενου χρόνου.

Επίσης, από διάφορους αλληλέγγυους (ανάμεσά τους και τους συντρόφους μας αναρχοκομμουνιστές στην Τουρκία) έχει φτιαχτεί ιστοσελίδα στη διεύθυνση http://www.16haziran.org /info@16haziran.org & 16hazirangrevi@gmail.com

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης» 9 Ιούνη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Março, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]