user preferences

Eerste Naties - Als het eigendom niet wordt toegepast

category noord-amerika / mexico | indigenous struggles | opinion/analysis author Monday December 31, 2007 20:21author by Andrew Fleming - Common Cause Report this post to the editors

Anarchistisch blad, "Linchpin", No.1

Normaal is de regeling van claims op eigendom iets wat het rechtssysteem heel serieus neemt. De basis van het kapitalisme is tenslotte dat een persoon het eigendom van een stuk land kan opeisen, en door dat eigendom van anderen huur kan eisen voor het gebruik, verklaart Andrew Fleming. [ English ]


Eerste Naties - Als het eigendom niet wordt toegepast


Normaal is de regeling van claims op eigendom iets wat het rechtssysteem heel serieus neemt. De basis van het kapitalisme is tenslotte dat een persoon het eigendom van een stuk land kan opeisen, en door dat eigendom van anderen huur kan eisen voor het gebruik, verklaart Andrew Fleming.

Of dat het eigendom van machines kan worden gebruikt om het meeste van de waarde die de arbeiders die de machines gebruiken produceren verkopen voor winst. Het is duidelijk dat zo’n systeem af hangt van de rechtbanken en de dreiging van geweld, om te voorkomen dat degenen die het werk doen of op het land wonen tegen de ‘eigenaar’ zeggen dat hij moet ophoepelen.

De voornaamste uitzondering is als degenen met de wettige claims van de Eerste Naties afkomstig zijn, in het bijzonder als de claim er een is van collectief eigendom door een gemeenschap van het land. Dan zien we dat in plaats van het gebruikelijke patroon van zorgvuldig onderzoek en stipte besluiten de meest absurde ‘verkopen’ worden behandeld als geldig, wettelijke documenten niet ondersteboven worden gehaald en juridische processen gedurende decennia worden uitgesmeerd zonder conclusie.

Ondertussen worden de rechtbanken gebruikt om de protesten van degenen die de beste wettelijke claims op het eigendom lijken te hebben te onderdrukken.

In 1995 brachten de Tyendinaga Mohawks een officiële claim uit waartoe de steengroeve die wordt bewerkt door Thurlow Aggregates behoorde. Het duurde tot 2003 voordat de claim door de Canadese regering als legitiem werd toegekend. Toch betekende dit niet het einde van het bewerken van de steengroeve, het bestuur van Ontario ging verder met het vernieuwen van de vergunning voor Thurlow en duizenden vrachtwagens vol met grond bleven vertrekken.

Een andere bezetting begon in februari 2006 toen leden van Six Nations de Douglas Creek Estates die grenzen aan Caledonie opeisten. Hun claim is gebaseerd op het feit dat de zogenaamde overeenkomst waarbij ze dit land zouden hebben opgegeven duidelijk ongeldig was. Toch, in plaats van aan de zijkant te wachten tot de rechtbanken dit oplosten, kwam in april de politie om ze te ontruimen.

Dus waarom verdedigen de Canadese rechtbanken niet de inheemse eigendomsrechten op de manier dat ze dit zouden doen als arbeiders een fabriek bezetten of huurders weigeren huur te betalen aan een landeigenaar?

Ze zitten met het probleem waar alle rechtbanken in Amerika mee zitten. Het kapitalisme in Amerika werd gebouwd op een massieve diefstal, waarbij het bestaan van de inheemse bevolkingen die op het land woonden niet eens werd erkend. Inheemse naties die probeerden hun land te verdedigen werden vermoord. Velen werden als slaven te werk gesteld in de mijnen en op het land van de nieuwe eigenaren. In geheel Amerika zou enig wettig systeem dat de de facto claim op het land door degenen die er op hadden gewoond zou erkennen de basis van het Noord Amerikaanse kapitalisme ondermijnen.

Historische situaties in Canada hielden in dat meer dan elders de koloniale macht gedwongen was in enige mate te erkennen dat er al mensen op het land woonden. Wettelijke akkoorden die dit erkenden zijn daardoor gangbaar en van vrij recente oorsprong. Maar tegelijkertijd maakt een belangrijke vleugel van het kapitalisme in Canada winsten met het massief onttrekken van grondstoffen van het land dat wordt gedekt door zulke akkoorden.

Een snelle en eerlijke oplossing van de land conflicten zou een groot probleem zijn voor deze bedrijven en de rechtbanken en de regering weten dit. Dit is waarom Canada afgelopen augustus een van slechts vier landen was die tegen een VN verklaring over inheemse rechten stemden.


Translation by a-infos-nl

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]