user preferences

Upcoming Events

No upcoming events.

image«Δεν φοβόμαστε» 19:23 Sep 21 0 comments

image[Colombia] Encuentro Ácrata 23:59 Sep 20 0 comments

imageThe naked emperor and the new Syria 23:12 Sep 18 1 comments

imageΕθνικισμός-πατριω ... 19:47 Sep 16 0 comments

imageMigration: Europe and Aotearoa/New Zealand 08:04 Sep 16 0 comments

more >>

«Δεν φοβόμαστε». Δεν θα τρομοκρατηθούν από τις φασιστικές επιθέσεις ή από την απάθεια της αστυνομίας που κοιτούσε καθώς μαχαιρωνόντουσαν. Το φεμινιστικό κίνημα κατανοεί ότι ενώ κατατίθενται αιτήματα για νέους νόμους, η πάλη για τον φεμινισμό είναι έξω, στους δρόμους, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές.

Δεν Φοβόμαστε: Ο φεμινισμός στη Χιλή κερδίζει έδαφος παρά τις φασιστικές επιθέσεις

Η Black Rose/Rosa Negra Anarchist Federation στέλνει την απόλυτη αλληλεγγύη της στις φεμινίστριες σε όλη τη Χιλή που μάχονται για ελεύθερη και νόμιμη πρόσβαση στην έκτρωση! Θέλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα την υποστήριξή μας στην Coordinadora Feminista 8 de Marzo, την Coordinadora Feministas en Lucha, καθώς και τις δεκάδες φεμινιστικές κολεκτίβες και άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον αγώνα.

Στις 25 Ιουλίου 2018, 50.000 φεμινίστριες και υποστηρικτές των ελεύθερων και νόμιμων υπηρεσιών έκτρωσης κατέβηκαν στους δρόμους του Σαντιάγκο στη Χιλή. Η πορεία τίμησε την 5η επέτειο από την κατάληψη του κεντρικού καθεδρικού ναού από τις φεμινίστριες στη διάρκεια λειτουργίας που πρωτοστατούσε ο αρχιεπίσκοπος της Χιλής προς τιμήν του Άγιου Σαντιάγκο με επισκόπους, τον δήμαρχο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να παρευρίσκονται. Το γεγονός ήταν η πρώτη φεμινιστική toma (κατάληψη) και αποτέλεσε ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα στη Χιλή που, από το 2013, άνθισε σε μαζικό κίνημα με αντίκτυπο στους πολιτικούς χώρους και διαλόγους σε ολόκληρη τη χώρα.

Το φεμινιστικό κίνημα κερδίζει αργά έδαφος σε όλη τη Λατινική Αμερική. Στην Ουρουγουάη, μετά από χρόνια αγώνα, η έκτρωση πριν τις 12 εβδομάδες νομιμοποιήθηκε το 2012. Η Χιλή, μέχρι πρόσφατα μαζί με το Ελ Σαλβαντόρ, είχε την αυστηρότερη νομοθεσία γύρω από τις εκτρώσεις, που δεν επιτρέπονταν υπό οποιοσδήποτε συνθήκες, νομοθεσία που θεσπίστηκε το 1989 από το καθεστώς Pinochet. Τον Αύγουστο του 2017, η γερουσία της Χιλής ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε την έκτρωση μόνο σε τρεις περιπτώσεις: αν η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο, αν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, ή στην περίπτωση βιασμού κοριτσιών 14 ετών και κάτω. Στην Αργεντινή, οι φεμινίστριες είναι στο μεταίχμιο να δουν την νομιμοποίηση της έκτρωσης, που περιμένει την ψήφιση της στη Σύγκλητο της Αργεντινής στις 8 Αυγούστου.

Σε ένα άρθρο της Alondra Carrillo, μιας vocera (εκπρόσωπος Τύπου) από την Coordinadora Feminista 8 de Marzo, έγραψε, «Για αρκετά χρόνια, ένα φάντασμα πλανάται πάνω από το κόσμο και, σε αυτή την περίπτωση, είναι το φάντασμα του φεμινισμού». Η Carrillo έχει δίκιο. Το φάντασμα του φεμινισμού μεγαλώνει και η εξουσία και η πατριαρχία που βρίσκονται σε παρακμή, αμφισβητούνται σε πραγματικό χρόνο. Καθώς το σύστημα εξουσίας αμφισβητείται, τα παραληρήματα και η βία εκείνων που χάνουν τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο γίνονται αισθητά.

Σε αντίδραση προς την άνοδο και τον αντίκτυπο του φεμινιστικού κινήματος, έχει δραστηριοποιηθεί μια οργάνωση πατριαρχικών ανδρών που ονομάζεται Κοινωνικό Πατριωτικό Κίνημα και περιγράφει τον εαυτό του ως εθνικιστική οργάνωση που αντιτίθεται στην νομιμοποίηση της έκτρωσης και την «ιδεολογία του φύλου». Ο εκπρόσωπος Τύπου τους, Pedro Kuntsman, δήλωσε ότι η οργάνωση δέχεται γκέι άνδρες γιατί δεν είναι υπόθεσή τους τι κάνει ο κόσμος στο κρεβάτι του, αλλά περιέγραψε τις φεμινίστριες ως hembras (θηλυκά ζώα) που θα έπρεπε να στειρωθούν. Αρκετές εκατοντάδες άνδρες μέλη αυτής της φασιστικής οργάνωσης κινητοποιήθηκαν για να εμποδίσουν την φεμινιστική πορεία, γέμισαν το δρόμο με αίμα ζώων, και επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτ(ρι)ών, μαχαιρώνοντας τρεις γυναίκες. Ενώ αισθανόμαστε ανακούφιση που δεν χάθηκε κάποια ζωή, στεκόμαστε δίπλα στις φεμινίστριες και τους υποστηρικτές τους που διαδηλώνουν κατά της φασιστικής επίθεσης.

Μετά το περιστατικό, οι φεμινίστριες στη Χιλή γέμισαν τις σελίδες των κοινωνικών δικτύων τους με φωτογραφίες από την διαδήλωση λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε». Δεν θα τρομοκρατηθούν από τις φασιστικές επιθέσεις ή από την απάθεια της αστυνομίας που κοιτούσε καθώς μαχαιρωνόντουσαν. Το φεμινιστικό κίνημα κατανοεί ότι ενώ κατατίθενται αιτήματα για νέους νόμους, η πάλη για τον φεμινισμό είναι έξω, στους δρόμους, τους χώρους εργασίας και τις γειτονιές.

Δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα! Το φάντασμα του φεμινισμού είναι εδώ για να αλλάξει το κόσμο.

Από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Black Rose/Rosa Negra

26 Ιουλίου 2018

Απέναντι στον κόσμο της εξουσίας, απέναντι στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό κράτους και κεφαλαίου, οφείλουμε να υψώσουμε συλλογικά ελευθεριακά αναχώματα ανάσχεσης της ολομέτωπης επίθεσής τους, αποδομώντας καταρχήν έναν από τους βασικότερους ιδεολογικούς πυλώνες του κράτους, αυτόν της εθνικιστικής-πατριωτικής ιδεολογίας. Η αποδόμηση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και την αναγκαία συνθήκη για την οικοδόμηση της ελευθεριακής επαναστατικής προοπτικής, που στρατηγικό της στόχο έχει την καταστροφή κράτους και κεφαλαίου και την κοινωνική και ατομική απελευθέρωση.

22 Σεπτέμβρη 2018 / Εκδήλωση – συζήτηση: Εθνικισμός-πατριωτισμός ως πυλώνες του κράτους. Η αποδόμησή τους ως προϋπόθεση για την ελευθεριακή επαναστατική προοπτική.

Ιστορικά, σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης εντείνονται οι εκμεταλλευτικές και καταπιεστικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών/ταξικών αντιθέσεων. Η διαρκής υποτίμηση της εργασίας, η ένταση της εξαθλίωσης και η συνολική υποβάθμιση των υλικών όρων και της ποιότητας διαβίωσης της τάξης μας, αποτελεί τη βασική στρατηγική επιλογή στην κατεύθυνση επιβίωσης και διαιώνισης του κυρίαρχου εξουσιαστικού συστήματος. Σε μια τέτοια συνθήκη, η κοινωνική συναίνεση και ο διαρκώς επιδιωκόμενος έλεγχος του πληθυσμού καθίστανται ιδιαίτερα επισφαλείς. Συνεπώς, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία κρατική και καπιταλιστική αναδιάρθρωση, επιστρατεύονται αφενός οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους στην κατεύθυνση της τρομοκράτησης και της πειθάρχησης της τάξης μας (ποινικοποίηση κοινωνικών/ταξικών αγώνων, εγκλεισμός και εξοντωτικές ποινές σε αγωνιζόμενους/ες, πρακτική κατάργηση απεργιών, θεσμικός ρατσισμός, με στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών/στριών) και αφετέρου κάθε δυνατός μηχανισμός προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού του κοινωνικού σώματος. Μια τέτοια συνθήκη βιώνουμε στην παρούσα συγκυρία, τόσο παγκόσμια όσο και ειδικότερα στο ελληνικό κράτος.

Οι κυρίαρχοι μηχανισμοί προπαγάνδας, επιστρατεύονται από κράτος και κεφάλαιο προκειμένου να επιτευχθεί ο ιδεολογικός έλεγχος των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων τμημάτων της κοινωνίας. Τα θεσμικά ΜΜΕ, ο εκκλησιαστικός μηχανισμός της θρησκείας και το εκπαιδευτικό σύστημα, αποτελούν δομικούς μηχανισμούς για την προώθηση των πιο συντηρητικών και σκοταδιστικών δογμάτων, στην κατεύθυνση προώθησης της «εθνικής ενότητας και ομοψυχίας». Το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» επανέρχεται ενισχυμένο στο προσκήνιο, καθώς οι κυρίαρχοι επιχειρούν να διασπείρουν και να ενισχύσουν τα θεμελιώδη ιδεολογήματα και δομικά χαρακτηριστικά του κρατισμού, της αστικής δημοκρατίας και του εθνοκεντρισμού (εθνικισμός, ανορθολογισμός, πατριαρχία). Ο εθνικισμός-πατριωτισμός, ως ιδεολογικός πυλώνας της αστικής κυριαρχίας, έχει ιστορικά αποτελέσει πετυχημένο ιδεολογικό εργαλείο του κράτους, για την χειραγώγηση των συνειδήσεων των υπηκόων του. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ανάγεται σε κυρίαρχο ενοποιητικό αφήγημα πλούσιων και φτωχών, καταπιεστών και καταπιεσμένων, εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων. Ως πολιτική ιδεολογία του κράτους και ως βασικός πυλώνας της κοινωνικής του νομιμοποίησης, ο εθνικισμός-πατριωτισμός αναβαθμίζεται από τους ιδεολογικούς (σχολείο, παν/μιο, ΜΜΕ, στρατός) και κατασταλτικούς (στρατός, αστυνομία, δικαστικό σύστημα) μηχανισμούς του, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη για τα αφεντικά «εθνική ενότητα», ως αντίβαρο στη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης. Για την ενίσχυση της εθνικής ενότητας επιστρατεύονται τόσο εξωτερικοί (Μακεδονία-FYROM, Τουρκία) όσο και εσωτερικοί (όσοι δεν εμπίπτουν ή αμφισβητούν την κυρίαρχη εθνική αφήγηση) «εχθροί του έθνους». Το εθνικό αφήγημα, που προσπαθεί να θολώσει και να σκεπάσει τις οξυνόμενες ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις, βρίσκει εύφορο έδαφος σε κομμάτι του κοινωνικού σώματος, με αποτέλεσμα τα εθνικιστικά, ρατσιστικά και πολεμοχαρή συλλαλητήρια του τελευταίου χρόνου σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και επαρχιακές πόλεις.

Τα φασιστικά και ακροδεξιά κόμματα υποστηρίζουν ιδεολογικά κι εκμεταλλεύονται αυτόν τον κρατικό σχεδιασμό, αυξάνοντας την πολιτική και κοινωνική τους επιρροή μέσω της προώθησης της εθνικιστικής ιδεολογίας. Από την άλλη, η ουσιαστική πολιτική συμφωνία της αριστεράς (κυβερνώσας και αντικυβερνητικής, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής, μνημονιακής και αντιμνημονιακής) στο ιδεολόγημα της φαντασιακής κοινότητας του «έθνους», παίρνει σάρκα και οστά με την προπαγάνδιση κρατικών μοντέλων «εθνικής» ανεξαρτησίας, προωθώντας και ενισχύοντας την εθνική-πατριωτική συνείδηση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο, η αριστερά ενισχύει τις στρατηγικές επιδιώξεις κράτους και κεφαλαίου.

Το σύγχρονο αστικό κράτος, τόσο ως δομή όσο και ως κοινωνική σχέση, δημιούργησε και εξέθρεψε τον εθνικισμό-πατριωτισμό και συμπορεύτηκε μαζί του, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούνται πλέον από την συντριπτική πλειοψηφία, ως αξεδιάλυτες έννοιες. Έτσι, κάθε ιδεολογικό σύστημα το οποίο αποδέχεται το κράτος είτε ως το ιδανικό σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, είτε ως εργαλείο για την ταξική και κοινωνική χειραφέτηση, είναι αναγκασμένο να αποδεχτεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, και το ιδεολόγημα του έθνους. Το μοναδικό πολιτικό ρεύμα που επί εκατοντάδες χρόνια αντιτάχθηκε, από τη γέννησή του κιόλας, τόσο στο κράτος όσο και στο αστικό ιδεολόγημα του εθνικισμού, ήταν (και παραμένει) το αναρχικό ρεύμα. Απέναντι στον κόσμο της εξουσίας, απέναντι στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό κράτους και κεφαλαίου, οφείλουμε να υψώσουμε συλλογικά ελευθεριακά αναχώματα ανάσχεσης της ολομέτωπης επίθεσής τους, αποδομώντας καταρχήν έναν από τους βασικότερους ιδεολογικούς πυλώνες του κράτους, αυτόν της εθνικιστικής-πατριωτικής ιδεολογίας. Η αποδόμηση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και την αναγκαία συνθήκη για την οικοδόμηση της ελευθεριακής επαναστατικής προοπτικής, που στρατηγικό της στόχο έχει την καταστροφή κράτους και κεφαλαίου και την κοινωνική και ατομική απελευθέρωση.

ΚΑΝΕΝΑ «ΕΘΝΟΣ» ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΟΡΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ.

15 Σεπτέμβρη 2018

Αναρχική Συλλογικότητα Καθ’οδόν & Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto

Εκδήλωση – συζήτηση, Σάββατο 22 Σεπτέμβρη στις 18:30′, αρχιτεκτονική σχολή Π.Θ.

Βόρεια Αμερική / Μεξικό / Καταστολή / Φυλακές / Ανακοίνωση Τύπου Monday September 10, 2018 22:08 byΔιεθνές Συνδικ. Γραφείο

Ως Διεθνές Συνδικαλιστικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα υπερασπιζόμαστε την ίση πληρωμή για ίση εργασία. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό κρατούμενοι που έχουν να υπομένουν την ίδια την φυλάκιση, να δέχονται και εργασιακή εκμετάλλευση. Θεωρούμε ευθέως υπεύθυνες τις πολιτείες που φυλακίζουν αυτούς τους ανθρώπους για αυτές τις πρακτικές.
Καταγγέλλουμε, επίσης, την πίεση και τις απειλές που ασκούν οι κρατικές δύναμης καταστολής προς τους απεργούς κρατουμένους, προκειμένου να καταστείλουν την κινητοποίηση τους και να φιμώσουν τις δράσεις τους.

Ανακοίνωση του Διεθνούς Συνδικαλιστικού Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνα για την απεργία των φυλακισμένων στις ΗΠΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ
ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Από τις 21 Αυγούστου, οι κρατούμενοι στις φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε απεργία. Οι κρατούμενοι, οι οποίοι δουλεύουν στη φυλακή για λογαριασμό δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, κατήγγειλαν τις συνθήκες της εργασιακής εκμετάλλευσης που υπόκεινται, όπως επίσης και την έλλειψη σεβασμού στα βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα στους χώρους συνεύρεσης τους.

Μεταξύ των διεκδικήσεων τους, απαιτούν να τελειώσει ο ρατσισμός και οι διακρίσεις στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, την ανάκληση όλων των ρατσιστικών νόμων και την κατάργηση των νόμων που απαγορεύουν την συνδικαλιστική τους ένωση για να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Παρόλο που κατά την διάρκεια τέλεσης της ποινής τους, δουλεύουν και προσφέρουν υπηρεσίες που η δημόσια διοίκηση πουλάει σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες.

Η απεργία αρχικά προωθήθηκε από τους Jailhouse Lawyers Speak («Οι Δικηγόροι των Φυλακών Μιλούν»), ένα δίκτυο κρατουμένων που παλεύουν για τα δικαιώματα τους στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Lee, στην Νότια Καρολίνα. Μετά από τρεις μέρες, η απεργία των κρατουμένων είχε επεκταθεί σε φυλακές στο Χάλιφαξ, την Βόρεια Καρολίνα, την Νέα Σκωτία, την Νότια Καρολίνα, την Τζόρτζια, το κέντρο κράτησης της Τακόμα στην Φλόριντα, το Φόλσομ στην Καλιφόρνια και την Γουασιγκτόν. Στην Τακόμα, οι κρατούμενοι του κέντρου κράτησης είναι μετανάστες εργάτες χωρίς χαρτιά, που βρίσκονται επίσης σε απεργία (κυρίως απεργία πείνας) σε αλληλεγγύη με την απεργία των κρατουμένων και με όλους τους ανθρώπους που έχουν φυλακιστεί άδικα.

Μεταξύ άλλων, οι δράσεις που χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι εργάτες συμπεριλαμβάνουν την απεργία κατανάλωσης απέχοντας από τα συσσίτια των φυλακών και δεσμεύονται σε απεργίες πείνας και μη-βίαιες καθιστικές διαμαρτυρίες, όπως επίσης και την εργατική απεργία.

Ως Διεθνές Συνδικαλιστικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα υπερασπιζόμαστε την ίση πληρωμή για ίση εργασία. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό κρατούμενοι που έχουν να υπομένουν την ίδια την φυλάκιση, να δέχονται και εργασιακή εκμετάλλευση. Θεωρούμε ευθέως υπεύθυνες τις πολιτείες που φυλακίζουν αυτούς τους ανθρώπους για αυτές τις πρακτικές.

Καταγγέλλουμε, επίσης, την πίεση και τις απειλές που ασκούν οι κρατικές δύναμης καταστολής προς τους απεργούς κρατουμένους, προκειμένου να καταστείλουν την κινητοποίηση τους και να φιμώσουν τις δράσεις τους.

Δεσμευόμαστε να λειτουργήσουμε σαν ένα μεγάφωνο για τους εργάτες κρατούμενους που απεργούν, όπως επίσης και να στηρίξουμε όλες τις δράσεις υποστήριξης που οργανώνονται εκτός των φυλακών.
-Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις!
-Για τον σεβασμό και το τέλος της εργασιακής εκμετάλλευσης των κρατουμένων!

#PrisionStrike #August21

Οι οργανώσεις μέλη του Διεθνούς Συνδικαλιστικού Δικτύου Αγώνα και Αλληλεγγύης:

Central Sindical e Popular Conlutas (CSP-Conlutas) – Βραζιλία.
Confederación General del Trabajo (CGT) – Ισπανία.
Union syndicale Solidaires (Solidaires) – Γαλλία.
Confédération Générale du Travail du Burkina (CGT-B) – Μπουρκίνα Φάσο.
Confederation of Indonesia People’s Movement (KPRI) – Ινδονησία.
Confederación Intersindical (Intersindical) – Ισπανία.
Confédération Générale Autonome des Travailleurs en Algérie (CGATA) – Αλγερία.
Batay Ouvriye – Αϊτή.
Unione Sindacale Italiana (USI) – Ιταλία.
Confédération Nationale des Travailleurs – Solidarité Ouvrière (CNT SO) – Γαλλία.
Sindicato de Comisiones de Base (CO.BAS) – Ισπανία.
Organisation Générale Indépendante des Travailleurs et Travailleuses d’Αιτή (OGTHI) – Αϊτή.
Sindacato Intercategoriale Cobas (SI COBAS) – Ιταλία.
Confédération Nationale du Travail (CNT-f) – Γαλλία.
Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) – Καταλονία.
Union Générale des Travailleurs Sahraouis (UGTSARIO) – Ανατολική Σαχάρα.
Ezker Sindikalaren Konbergentzia (ESK) – Χώρα των Βάσκων.
Confédération Nationale de Travailleurs du Sénégal Forces du Changement (CNTS/FC) – Σενεγάλη.
Sindicato Autorganizzato Lavorator COBAS (SIAL-COBAS) – Ιταλία.
General Federation of Independent Unions (GFIU) – Παλαιστίνη.
Confederación de la Clase Trabajadora (CCT) – Παραγουάη.
Red Solidaria de Trabajadores – Περού.
Union Syndicale Progressiste des Travailleurs du Niger (USPT) – Νιγηρία.
Union Nationale des Syndicats Autonomes du Sénégal (UNSAS) – Σενεγάλη.
Unión Nacional para la Defensa de la Clase Trabajadora (UNT) – Ελ Σαλβαδόρ.
Solidaridad Obrera (SO) – Ισπανία.
Confederazione Unitaria di Base (CUB) – Ιταλία.
Independent Workers Union of Great Britain (IWGB) – Μεγάλη Βρετανία.
Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza (OZZ IP) – Πολωνία.
National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT/TUC) – Μεγάλη Βρετανία.
Centrale Nationale des Employés – Confédération Syndicale Chrétienne (CNE/CSC) – Βέλγιο.
Sindicato Nacional de Trabajadores del Sistema Agroalimentario (SINALTRAINAL/CUT) – Κολομβία.
Fédération Générale des Postes, Telecom et Centres d’appel – Union Générale Tunisienne du Travail (FGPTT/UGTT) – Τυνησία.
Trade Union in Ethnodata – Trade Union of Empoyees in the Outsourcing Companies in the financial sector – Ελλάδα.
Syndicat national des travailleurs des services de la santé humaine (SYNTRASEH) – Μπενίν
Sindicat dos Trabalhadores da Fiocruz (ASFOC-SN) – Βραζιλία.
Organizzazione Sindicati Autonomi e di Base Ferrovie (ORSA Ferrovie) – Ιταλία.
Union Nationale des Normaliens d’Haiti (UNNOH) – Αιτή.
Confederazione Unitaria di Base Scuola Università Ricerca (CUB SUR) – Ιταλία.
Coordinamento Autorganizzato Trasporti (CAT) – Ιταλία.
Syndicat des travailleurs du rail – Union Nationale des Travailleurs du Mali (SYTRAIL/UNTM) – Μαλί.
Gıda Sanayii İşçileri Sendikası – Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GIDA-IŞ/DISK) – Τουρκία.
Syndicat National des Travailleurs du Petit Train Bleu/SA (SNTPTB) – Σενεγάλη.
Asociación Nacional de Funcionarios Administrativos de la Caja de Seguro Social (ANFACSS) – Παναμάς.
Palestinian Postal Service Workers Union (PPSWU) – Παλαιστίνη.
Union Syndicale Etudiante (USE) – Βέλγιο.
Sindicato dos Trabalhadores de Call Center (STCC) – Πορτογαλία.
Sindicato Unitario de Trabajadores Petroleros (Sinutapetrolgas) – Βενεζουέλα.
Alianza de Trabajadores de la Salud y Empleados Publicos – Μεξικό.
Canadian Union of Postal Workers / Syndicat des travailleurs et travailleuses des postes (CUPW-STTP) – Καναδάς.
Syndicat Autonome des Postiers (SAP) – Ελβετία.
Federación nacional de trabajadores de la educación (SUTE-Chili) – Χιλή.
Plateforme Nationale des organisations professionnelles du secteur public – Ακτή Ελεφαντοστού.
Fédération nationale des ouvriers et collectivités locales – Union Marocaine du Travail (UMT-Collectivités locales) – Μαρόκο.
Centrale Générale des Services Publics FGTB, Cheminots (CGSP/FGTB Cheminots) – Βέλγιο.
Botswana Public Employees Union (BOPEU) – Μποτσουάνα.
Organisation Démocratique du Travail – Organisation Démocratique du Travail (ODR/ODT) – Μαρόκο.
Federacao Nacional dos Ttrabalhadores em Transportes Aéros do Brasil (FNTTA) – Βραζιλία.
Federação Nacional dos Metroviários (FENAMETRO) – Βραζιλία.
Namibia Football Players Union (NAFPU) – Ναμίμπια.
Palestinian Electricians’ Trade Union (PETU) – Παλεστίνη
Trades Union Congress, Liverpool (TUC Liverpool) – Αγγλία.
Sindacato Territoriale Autorganizzato, Brescia (ORMA Brescia) – Ιταλία.
Fédération syndicale SUD Service public, canton de Vaud (SUD Vaud) – Ελβετία
Sindicato Unitario de Catalunya (SU Metro) – Καταλονία.
Türkiye DERİ-İŞ Sendikasi, Tuzla et Izmir (DERİ-İŞ Tuzla et Izmir) – Τουρκία.
L’autre syndicat, canton de Vaud (L’autre syndicat) – Ελβετία
Centrale Générale des Services Publics FGTB, Ville de Bruxelles (CGSP/FGTB Bruxelles) – Βέλγιο
Arbeitskreis Internationalismus IG Metall, Berlin (IG Metall Berlin) – Γερμανία
Sindicato Unificado de Trabajadores de la Educación de Buenos Aires, Bahia Blanca (SUTEBA/CTA de los trabajadores Bahia Blanca) – Αργεντινή.
Sindicato del Petróleo y Gas Privado del Chubut/CGT – Αργεντινή.
UCU University and College Union, University of Liverpool (UCU Liverpool) – Αγγλία.
Sindicato di base Pavia (SDB Pavia) – Ιταλία.
United Auto Workers local 551 Ford Chicago (UAW Ford Chicago) – Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Sindicato Uno Prodinsa, Maipú – Χιλή.
Industrial Workers of the World – International Solidarity Commission (IWW).
Transnationals Information Exchange Germany (TIE Germany) – Γερμανία.
Emancipation tendance intersyndicale (Emancipation) – Γαλλία.
Globalization Monitor (Gmo) – Χονγκ Κονγκ.
Courant Syndicaliste Révolutionnaire (CSR) – Γαλλία.
No Austerity – Coordinamento delle lotte – Ιταλία.
Solidarité Socialiste avec les Travailleurs en Iran (SSTI) – Γαλλία.
Basis Initiative Solidarität (BASO) – Γερμανία.
LabourNet Germany – Γερμανία.
Resistenza Operaia – operai Fiat-Irisbus – Ιταλία.
Workers Solidarity Action Network (WSAN) – Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
United Voices of the World (UVW) – Μεγάλη Βρετανία.
Unidos pra Lutar – Βραζιλία

Ο Selby Semela, ηγετική φυσιογνωμία της εξέγερσης του 1976 εναντίον του απαρτχάιντ, πολιτικός εξόριστος και συγγραφέας (με τους Sam Thompson και Norman Abraham έγραψε το «Reflections on the Black Consciousness Movement and the South African Revolution» - «Σκέψεις για το Κίνημα Μαύρης Συνειδητοποίησης και τη Νοτιοαφρικανική Επανάσταση»), πέθανε την Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018, σε ηλικία 60 ετών.

Έφυγε ένας Νοτιοαφρικανός επαναστάτης - Jabisile Selby Semela (1958-2018)

Ο Selby Semela, ηγετική φυσιογνωμία της εξέγερσης του 1976 εναντίον του απαρτχάιντ, πολιτικός εξόριστος και συγγραφέας (με τους Sam Thompson και Norman Abraham έγραψε το «Reflections on the Black Consciousness Movement and the South African Revolution» - «Σκέψεις για το Κίνημα Μαύρης Συνειδητοποίησης και τη Νοτιοαφρικανική Επανάσταση»), πέθανε την Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018, σε ηλικία 60 ετών.

Γεννημένος στις 23 Ιανουαρίου, στο Pimville του Soweto, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση των μαθητών και των εργαζομένων του 1976 κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Η αιτία της εξέγερσης ήταν η επιβολή της διδασκαλίας της γλώσσας Αφρικάνερ στο εκπαιδευτικό σύστημα διαχωρισμού που προοριζόταν για τη μαύρη αφρικανική εργατική τάξη και τη φτωχή νεολαία. Αλλά η εξέγερση ήταν μια ευρύτερη αντίδραση στο απαρτχάιντ, ενάντια στους χαμηλούς μισθούς και τον έντονο ρατσισμό στους χώρους εργασίας που αντιμετώπιζαν οι γονείς των μαύρων μαθητών και η πρώιμη εμφάνιση του νεοφιλελευθερισμού: το Κράτος αύξησε τα επιτόκια και τα ενοίκια στις πόλεις, μειώνοντας παράλληλα τα χρήματα που δίνονταν για την εκπαίδευση.

Η εξέγερση εξαπλώθηκε στην καρδιά της βιομηχανίας του Witwatersrand και του Vaal και στη συνέχεια στο Δυτικό Ακρωτήριο - στην οποία συμμετείχαν μεγάλα τμήματα έγχρωμης νεολαίας της εργατικής τάξης, που μιλούσαν κυρίως τη γλώσσα Αφρικάνερ. Ήταν μέρος ενός κύματος αγώνων που ξεκίνησε με μαζικές εργατικές απεργίες στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι αγώνες του 1976-1977 κλιμακώθηκαν σε τρεις γενικές απεργίες και μαζικές συγκρούσεις στους δρόμους με το στρατό και την αστυνομία, με το τραγικό αποτέλεσμα των 575 θανάτων (451 από τους οποίους στα χέρια της αστυνομίας).

Στα μετέπειτα χρόνια, πολλά πολιτικά κόμματα διεκδίκησαν την πατρότητα της εξέγερσης ή προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι αυτά την προκάλεσαν ή την καθοδήγησαν. Στην πραγματικότητα, ήταν νεαροί άνδρες και γυναίκες όπως ο Semela -ο οποίος ήταν η πιο σημαντική φυσιογνωμία του African Student Movement (Αφρικανικό Φοιτητικό Κίνημα) και του τότε Soweto Student Representative Council (SSRC -Συμβούλιο Εκπροσώπων Φοιτητών του Soweto)- που διαδραμάτισε βασικό ρόλο. Από πολιτικής πλευράς, αρκετοί επηρεάστηκαν από το Black Consciousness Movement (BCM - Κίνημα της Μαύρης Συνειδητοποίησης), το οποίο τόνιζε την αλλαγή νοοτροπίας ως βάση της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής, καθώς και μερικές αμεσοδημοκρατικές δομές που προωθούνταν από τα νέα συνδικάτα.

Ο Semela, όπως και άλλοι, κατέφυγε στην εξορία. Άλλοι, όπως ο ηγέτης του BCM, Steve Biko, δολοφονήθηκαν. Από την εξορία, ο Semela αγωνίστηκε ακούραστα ενάντια στο απαρτχάιντ, προωθώντας τα μποϊκοτάζ και τις αποεπενδύσεις ως όπλα κατά του καθεστώτος.

Στο έργο «Reflections on the Black Consciousness Movement and the South African Revolution», που εμφανμίστηκε το 1979, άσκησε έντονη κριτική στις πρωτοπορίες, στις τάσεις εκείνες που ήθελαν να ποδηγετήσουν τους αγώνες με στόχο την κατάληψη της κρατικής εξουσίας, αυτό που αποκαλούσε «οργανώσεις παλαιών γυρολόγων» (στμ: μάλλον λογοπαίγνιο του «the old spinster-huckster organisations»): το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το Παναφρικανικό Κογκρέσο (PAC) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Νότιας Αφρικής (SACP). Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για την πορεία του BCM που μεταβλήθηκε σε πολιτικό κόμμα και την μιλιταριστική του πολιτική μετά το 1976. Υποστήριξε ότι «η επίσημη διακήρυξη του BCM ως οργάνωσης εξηγεί ξεκάθαρα με τα αληθινά της χρώματα, ότι η ιδεολογία και η ιεραρχία είναι ο εχθρός του πραγματικού μαύρου προλεταριακού αγώνα στη Νότια Αφρική». Εκεινη την εποχή είχε επηρεαστεί από τον Καταστασιασμό, μια αντικρατιστική, αντιλενινιστική σοσιαλιστική παράδοση που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1960, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αυτο-δραστηριότητας, των εργατικών συμβουλίων (σοβιέτ) και του τέλους της αποξένωσης.

Ο Semela ζούσε στην Κολούμπια του Μέριλαντ και αφήνει πίσω τη σύζυγό του Mary, τους γιους του Linda Mathe, Rise, Naledi και Mohapi, τα εγγόνια του Lwandile, Molemo και Warona, τον αδελφό του Tumelo, και τις θείες του Mary Ntilane, Mavis Moloi και Dora Simela.

*Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

southern africa / the left / press release Thursday August 30, 2018 08:14 byZACF

Selby Semela, a leading figure in the 1976 revolt against apartheid, political exile, and author (with Sam Thompson and Norman Abraham), of “Reflections on the Black Consciousness Movement and the South African Revolution”, passed away on Wednesday, 22 August, 2018, aged but 60 years.

A South African Revolutionary Passes:
Jabisile Selby Semela, 1958-2018

by ZACF
Born January 23, Pimville, Soweto, South Africa, he played a key role in the 1976 student and worker revolt against the apartheid regime. The trigger was the imposition of Afrikaans-language teaching in the wretched segregated schooling system set aside for the black African working class and poor youth. But the revolt was a broader response to apartheid, including the low wages and intense workplace racism faced by parents, and the early onset of neo-liberalism: the state was rapidly raising rates and charges in townships while cutting education money.

The revolt spread across the industrial heartlands of the Witwatersrand and the Vaal, and then into the Western Cape — including here many Coloured working class youth, mostly Afrikaans-speaking. It was part of a wave of struggle beginning with mass worker strikes in the early 1970s. The struggles of 1976-1977 escalated into three general strikes, massive confrontations on the streets with the army and police, and tragically, 575 deaths (451 at police hands alone).

In later years, many political parties have claimed ownership of the revolt, or pretended their undergrounds caused or led it. In truth, it was young men and women like Semela — who was key to the African Student Movement, then the Soweto Student Representative Council (SSRC) — who played the key role. Politically, many were influenced by the Black Consciousness Movement (BCM), which stressed changing minds as the basis of change; and some by the bottom-up democracy promoted by the new unions.

Semela, like others, fled the country into exile. Others, like BCM leader Steve Biko, were killed. From exile, Semela campaigned tirelessly against apartheid, promoting boycotts, disinvestment, and sanctions.

In the 1979 “Reflections on the Black Consciousness Movement and the South African Revolution”, he was sharply critical of the vanguardist, top-down tendencies to hijack struggles in pursuit of state power, of what he called “the old spinster-huckster organisations”: the African National Congress (ANC), the Pan-Africanist Congress (PAC) and the South African Communist Party (SACP). He was also dismayed by the BCM’s turn towards political party and militarism after 1976. He argued that “the BCM’s official proclamation as an organisation spells out unfailingly that in its true colours as ideology and hierarchy, it is an enemy of real black proletarian struggle in South Africa.” At the time he was influenced by Situationism, an anti-statist, anti-Leninist socialist tradition that emerged in the 1960s; it stressed self-activity, workers’ councils (soviets) and an end to alienation.

At the time of his death, Semela lived in Columbia, Maryland, and leaves behind his wife (Mary), sons (Linda Mathe, Rise, Naledi and Mohapi), grandchildren (Lwandile, Molemo, and Warona), his brother (Tumelo) and his aunts (Mary Ntilane, Mavis Moloi, and Dora Simela).

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά Deutsch#Nobastan3Causales: seguimos luchando por aborto libre en Chile

#Nobastan3Causales: seguimos luchando por aborto libre en Chile

Press Release

Sun 23 Sep, 11:28

browse text browse image

0004f0c1_big610x380.jpg image«Δεν φοβόμαστε» Sep 21 19:23 by Black Rose/Rosa Negra 0 comments

38016048_1565638766874703_2001858735969927168_n.jpg imageΕθνικισμός-πατρι... Sep 16 19:47 by Καθ’οδόν & mⒶnifesto 0 comments

prisonersarestrikingnationwidesept9oaklandposterblackoutcollective.jpg imageΗΠΑ: Απεργία φυλα ... Sep 10 22:08 by Διεθνές Συνδικ. Γραφείο 0 comments

selbysemela.jpg imageΈφυγε ένας Νοτιο^... Sep 01 14:21 by ZACF 0 comments

Selby Semela, 1958-2018 imageA South African Revolutionary Passes: Jabisile Selby Semela, 1958-2018 Aug 30 08:14 by ZACF 0 comments

fau.png imageDeclaración de la Federación Anarquista Uruguaya acerca de los sucesos en Nicaragua Aug 15 07:24 by Federación Anarquista Uruguaya 2 comments

cropped96194995296576995695795996541.jpg imageΕίμαστε εδώ για ν ... Jul 29 22:53 by ΕΣΕ Ρεθύμνου 0 comments

srebrenica343x480.jpg imageΠοτέ δεν θα ξεχάσ ... Jul 13 18:39 by antifanakata 0 comments

rssnprsnrs_3.jpg imageΑλληλεγγύη με το`... Jun 13 21:28 by Workers Solidarity Movement 0 comments

mayday.jpg imageMay Day 2018 May 01 15:49 by Melbourne Anarchist Communist Group (MACG) 0 comments

images.jpg imageThe useful dead Apr 27 21:25 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

textAbahlali baseMjondolo to hold their annual UnFreedom Day rally tomorrow Apr 22 02:43 by Abahlali baseMjondolo 0 comments

no_nato.jpg imageΟ κόσμος ή αλλάζε ... Apr 13 20:22 by Διεθνιστική Αλληλεγγύη 0 comments

comunicatcntcat_1.jpg imagePosicionament de la CNT Catalano-Balear Davant L’actual Situació Política a Catalunya Apr 13 03:31 by Secretariat Permanent del Comitè Regional 0 comments

comunicatcntcat.jpg imagePosicionamiento de la CNT catalano-balear ante la situación política en Cataluña. Programa... Apr 13 03:28 by Secretariado Permanente del Comité Regional 0 comments

valse05611_1.jpg image[ZAD] Los desalojos empezaron, la ZAD llama a la movilización Apr 12 07:41 by ZAD 0 comments

expulsion_zad_1.jpg image[ZAD] Le espulsioni sono cominciate, la ZAD lancia un appello di mobilitazione Apr 12 07:39 by ZAD 0 comments

expulsion_zad_2.jpg image[ZAD] For Immediate Release - Evictions Have Begun; the ZAD Calls for Mobilization Apr 12 07:37 by ZAD 1 comments

download.jpg imageΟι διακρατικοί α_... Apr 10 18:20 by Πέλοτο 0 comments

28b9eebf550d43177f73a101bb5894a5.jpg imageCNT: A la clase trabajadora de Catalunya Mar 31 14:28 by Secretariado Permanente del Comité Regional de CNT Catalunya 0 comments

images.jpeg imageΑλληλεγγύη στο Α`... Mar 21 18:36 by Πυρήνας Αναρχικών Κομμουνιστών Καλαμπάκας 0 comments

textAssassinio Politico, Terrorismo di Stato: Marielle Franco lotta con noi! Mar 19 22:30 by Coordinazione Anarchica Brasiliana 0 comments

460_0___30_0_0_0_0_0_29250100_10204225355389931_3506571102731584640_n_1.jpg imageΜαριέλ Φράνκο. Πα ... Mar 18 19:37 by Brazilian Anarchist Coordination 0 comments

a795c05aeb3535e2389f0ffc7b2de995.jpg imageΠορεία αλληλεγγύ... Mar 17 08:22 by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

c4a698429e8ba2ed9ba22bc49f3d6674.jpg imageΣυγκέντρωση αλλη... Mar 14 20:35 by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

cgt_1.png imageSolidarité avec Ermengol Gassiot, militant de la CGT Catalogne Mar 14 04:29 by Relations extérieures 0 comments

img20150308wa0066.jpg imageVre Sans 8 Mas Klas Ouvriyè A Mar 13 20:46 by Batay Ouvriye 0 comments

severas_flores.png imageComunicado sobre el 8 de Marzo Mar 13 06:17 by Colectiva Libertaria Severas Flores 0 comments

publicidad_8_de_marzo_cpep.jpg imagePor un 8 de marzo de lucha y feminista las educadoras populares nos movilizamos Mar 13 06:06 by Coordinadora de Procesos de Educación Popular En Lucha 0 comments

plantn_8_de_marzo.jpg imageDía Internacional de las Mujeres Trabajadoras 2018 Mar 13 06:01 by Grupo Libertario Vía Libre 0 comments

more >>
© 2005-2018 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]