user preferences

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στην “Black Flag”, (τεύχος 198, Μάης 1990) και αναβαθμίστηκε στο https://libcom.org/history/1943-1944-cnt-liberation-of-paris Μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης

1943-1944: Η CNT και η απελευθέρωση του Παρισιού

Στο τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και της Επανάστασης, ο Jesus βρισκόταν στο μέτωπο της Μαδρίτης και δεν μπορούσε να περάσει στη Γαλλία μέχρι τις αρχές του 1941. Στο Περπινιάν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μήνα για παράνομη διέλευση των συνόρων. Φυλακίστηκε στο Argeles από όπου απελάθηκε στην Αλγερία.

«Εκεί αποφάσισα να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στο Γαλλικό Αφρικανικό Σώμα με το οποίο συμμετείχα σε ολόκληρη την εκστρατεία της Τυνησίας. Στη συνέχεια κατατάχθηκα στην Ταξιαρχία Marching που αργότερα μετονομάστηκε σε Σύνταγμα Chad και έγινε διάσημο σε όλες τις μάχες ενάντια στις δυνάμεις του Ρόμελ στην Αφρική.

Στο τέλος του αφρικανικού πολέμου συνέχισα στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις. Αναχωρήσαμε από την Καζαμπλάνκα στις 4 Απρίλη 1944, φτάσαμε στο Swansea στην Αγγλία στις 22του ίδιου μήνα και αφού μείναμε σε πολλούς στρατιωτικούς καταυλισμούς, ξεκινήσαμε με ένα «πλοίο ελευθερίας» για τη Νορμανδία στις 31 Ιούλη.

Έχοντας γίνει λοχίας από τον στρατηγό Leclerc (που δεν σήμαινε τίποτα για μένα), πολεμούσα σε όλη τη Γαλλία και τη Γερμανία πριν μπω στο Παρίσι. Ο στρατηγός Leclerc συγκέντρωσε το 9ο Τμήμα -που αποτελείτο σχεδόν ολοκληρτωτικά από Ισπανούς και μέλη της C.N.T.- και έκανε την ακόλουθη ομιλία:

“Στρατιώτες για την ελεύθερη Γαλλία και ξένοι μαχητές για την ελευθερία της Γαλλίας. Το τμήμα μας που δοξάστηκε σε χιλιάδες δράσεις πρέπει να είναι το πρώτο που θα εισέλθει στο Παρίσι. Επειδή ξέρω ότι δεν θα υποχωρήσετε και ότι ενδιαφέρεστε πολύ την τιμή του Τμήματος, δίνω την εντολή στο 9ο Τμήμα Company ξένων εθελοντών) να είστε επικεφαλής των δυνάμεων και οι πρώτοι που θα απελευθερώσετε το Παρίσι”.

Αυτό και συνέβη. Ήμασταν οι πρώτοι που μπήκαμε στο Παρίσι. Ήμουν υπεύθυνος για το πρώτο κανόνι που εγκαταστάθηκε στην πλατεία Δημαρχείου (Hotel de Ville). Το ονομάσαμε “El-Abuelo” (“Παππούς”). Τα τανκς και τα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα έφεραν τα ονόματα “Ascaso”, “Durruti”, “Casas Viejas” και “Teruel” ... και μπροστά ανεμίσαμε την ισπανική δημοκρατική σημαία αφού εξουσιοδοτηθήκαμε γι’ αυτό από τον διοικητή».
(Απολογισμός του Jesus Abenza).

Εκτός από την άμεση συμμετοχή στην απελευθέρωση του Παρισιού, οι Ισπανοί αναρχικοί και αναρχοσυνδικαλιστές έλαβαν μέρος στον ένοπλο αγώνα ενάντια στο φασιστικό καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία και πολέμησαν στη Γαλλική Αντίσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής. Στη 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του Leclerc, οι Ισπανοί δημιούργησαν ολόκληρους λόχους που δημιούργησαν ουσιαστικά ένα ολόκληρο Σύνταγμα - το 3ο Σύνταγμα Chad. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9ο Τμήμα -"La Nueve”, όπως την ονόμαζαν οι σύντροφοί μας- αποτελείτο σχεδόν ολοκληρωτικά από ελευθεριακούς μαχητές της CNT (Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας) και της Ιβηρικής Αναρχικής Ομοσπονδίας (FAI).

«Το ισπανικό σώμα που ανήκε στη Φάλαγγα Leclerc ήταν τόσο σημαντικό που ο ίδιος ο στρατηγός Leclerc αποκάλυψε και χαιρέτησε την ισπανική Δημοκρατική σημαία που έφερε το 9ο Τμήμα. Αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 1943 κοντά στο Djidjelli.

Αυτό το Τμήμα αποτελείτο εξ ολοκλήρου από Ισπανούς, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών. Τα άλλα Τμήματα, αποτελούνταν από Ισπανούς κατά περίπου 60 ... Φτάσαμε στη Γαλλία μεταξύ 1 και 3 Αυγούστου 1944 στην ακτή της Νορμανδίας. Εκεί, πολλοί από εμάς έπεσαν, ιδιαίτερα στην περίφημη μάχη του “Falaise Pocket” ... Στο νεκροταφείο Echouche (στη Νορμανδία), έχει ταφεί μεγάλος αριθμός Ισπανών προσφύγων που έπεσαν στις λυσαλέες μάχες …

Τα πρώτα τανκς που εισήλθαν στο Παρίσι είχαν ισπανικά ονόματα. Οι Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις πίστευαν ότι ήμασταν Αμερικανοί, και καθώς μιλούσαμε άσχημα Γαλλικά, υπήρχε πιθανότητα σύγχυσης. Είπαμε: "Δεν είμαστε Αμερικανοί, δεν είμαστε Άγγλοι, είμαστε Ισπανοί και πρόσφυγες”. Το πρωί της 25ης κατευθυνθήκαμε προς τους στρατώνες στην Place de la Republique. Πολύ ισπανικό αίμα έτρεξε ξανά στη διαδρομή από το Δημαρχείο προς το PI. Republique».
(Απολογισμός του V. Echegaray)

Η Οδύσσεια της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας δεν τελείωσε στο Παρίσι, αλλά συνεχίστηκε σε εκστρατείες στην Αλσατία και τη Λωρραίνη. Το 9ο Τμήμα διακρίθηκε περίλαμπρα στο Moselle, στην απελευθέρωση του Στρασβούργου στις 23 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια στις μάχες στη Γερμανία, περνώντας από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου (που είχε ήδη απελευθερωθεί από τους Αμερικανούς) με την τελική σύλληψη των χιτλερικών. Οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο Eagles Nest στο Berchtesgarten.

Η μαζική παρουσία ελευθεριακών μαχητών στη 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και ιδιαίτερα στο 9ο Τμήμα, μπορεί να εξηγηθεί εύκολα αν λάβουμε υπόψη ότι πολλοί από αυτούς πίστευαν ότι μόλις απελευθερωνόταν η Γαλλία, θα ερχόιταν η σειρά της Ισπανίας.

Ο σύντροφος Manuel Lozano, στον οποίο απονεμήθηκε ο Στρατιωτικός Σταυρός από τον Leclerc για τη συμμετοχή του στις εκστρατείες του 9ου Τμήματος, εξηγεί: «Συνεργαστήκαμε με τη διοίκηση του Leclerc επειδή πιστεύαμε ότι μετά τη Γαλλία θα είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε την Ισπανία. Στο Τμήμα μου, “La Nueve”, όλοι ήμασταν έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τη Γαλλία με όλο τον εξοπλισμό και να πάμε στην Ισπανία. Ο Campos, ο διοικητής του 3ου Τμήματος, ήρθε σε επαφή με τους αντάρτες του Union Nationale που πολεμούσαν στα Πυρηναία. Αλλά το Union Nationale ελεγχόταν από τους κομμουνιστές, και έπρεπε να απορρίψουμε τη σκέψη αυτή ... Αν οι κομμουνιστές δεν κυριαρχούσαν εκεί, τότε όχι το Τμήμα μας και όχι μόνο το Τμήμα μας, αλλά και όλα τα άλλα σώματα που κυρίως αποτελούνταν από Ισπανούς πρόσφυγες θα είχαν συνεργαστεί με το Union Nationale. Είχαμε οργανώσει τα πάντα. Τα φορτηγά ήταν γεμάτα εξοπλισμό, καύσιμα, και άλλα υλικά θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τη Βαρκελώνη. Και τότε, ποιος ξέρει, ίσως η ιστορία της Ισπανίας θα ήταν διαφορετική …».

Πάντα με γνώμονα τη συνέχιση του αγώνα στην Ισπανία, οι σύντροφοι της «La Nueve» είχαν οργανώσει μια συστηματική επιχείρηση απόκτησης όπλων από τα πεδία των μαχών. Χρησιμοποιήθηκαν δύο ημιφορτηγά γι’ αυτό το σκοπό και τα όπλα που αποκτήθηκαν αποθηκεύθηκαν εν μέρει στο μικρό εργαστήριο που είχε δημιουργήσει ο Manuel Fernandez, ένας ηλικιωμένος αγωνιστής του Συνδικάτου υλοτόμων, κοντά στο Montpelier, για χρησιμοποιείτο από ομάδες δράσης που διείσδυαν την Ισπανία εκείνη την εποχή.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι επίσημοι ιστορικοί έχουν σιωπήσει περίεργα για το ρόλο των Ισπανών στην Αντίσταση γενικά, και ιδίως του στρατού του Leclerc. Από το 1946 ο ιστορικός Adrien Dansette, αρνήθηκε την παρουσία των Ισπανών, προσποιούμενος ότι ήταν Μαροκινοί! Στη συνέχεια, δεν υπάρχουν αναφορές στα ισπανικά ούτε στο έργο των Lapieffe, Collins ή Michel. Ακόμα και ο Raymond Dronne, ο οποίος ήταν διοικητής του 9ου Τμήματος, δύσκολα τους αναφέρει στο βιβλίο του για την απελευθέρωση του Παρισιού. Όμως στο ημερολόγιο της εκστρατείας του (αναπαράγεται στα ισπανικά, αλλά δεν δημοσιεύεται στα γαλλικά από όσο γνωρίζουμε) θυμάται, συχνά και με συγκίνηση, αυτούς τους μαχητές, οι οποίοι ήταν κυρίως μέλη των CNT και FAI. Επικρατεί αυτή η σιωπή σκόπιμα ή είναι απλώς τυχαία; Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή ξένων (είτε Ισπανών είτε Γερμανών αντιφασιστών είτε Πολωνών προσφύγων, Εβραίων μαχητών, Αλγερινών, Κάνακ ή Σενεγαλέζων πεζικάριων), στον αγώνα για την απελευθέρωση, είτε αναφέρεται ελάχιστα είτε διαστρεβλώνεται συστηματικά είτε απλώς διαγράφεται, παρουσιάζοντας μόνο τους Γάλλους μαχητές, δημιουργώντας τη θεωρία περί μιας εθνικής συναίνεσης, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη συνεργασίαπολλών Γάλλων με τους Ναζί.

Ένα άρθρο που περιγράφει εν συντομία την ιστορία της προκατόχου της Alternative Libertaire, Union des Travailleurs Communistes Libertaires

Οι πρόγονοι της Alternative Libertaire: Η UTCL - Από τάση δίκτυο

Ένα άρθρο που περιγράφει εν συντομία την ιστορία της προκατόχου της Alternative Libertaire, Union des Travailleurs Communistes Libertaires

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της γέννησης της Alternative Libertaire (AL - Ελευθεριακή Εναλλαγή) ήταν η Union des Travailleurs Communistes Libertaires (UTCL - Ένωση Ελευθεριακών Κομμουνιστών Εργατών). Αυτή η οργάνωση -η ζωή της οποίας διήρκεσε 17 χρόνια- κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να διατηρήσει έναν ελευθεριακό προσανατολισμό στην ταξική πάλη της εποχής της.

Αλλά πριν γίνει οργάνωση, η UTCL ήταν μια τάση μέσα στην Organisation Révolutionnaire Anarchiste (ORA - Αναρχική Επαναστατική Οργάνωση) (1). Μετά το 1968, η ORA είχε προσελκύσει πολλούς νέους που είχαν διαγραφεί ή αποχωρήσει από λενινιστικές, τροτσκιστικές και μαοϊκές οργανώσεις.

Αν πρέπει να χαρακτηρίσουμε το πολιτικό σχέδιο της ORA, θα πρέπει να πούμε ότι επιδίωξε να οικοδομήσει μια οργάνωση για τον “εργατικό αναρχισμό”. Στις αναφορές της στον μαρξισμό, που γίνονταν όλο και πιο αποδεκτές, προστέθηκε η επιθυμία να συμμετάσχει στους τότε εργατικούς αγώνες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία δελτίων σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς. Δύο από αυτά τα δελτία έμελλε να διαρκέσουν λίγο παραπάνω από άλλα: “Le Rail enchaîné” (2) στην εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF και "Le Postier affranchi" (3) στα Ταχυδρομεία. Φτιαγμένα από νεαρούς υπαλλήλους αυτών των υπηρεσιών, τα εν λόγω δελτία ήταν στα μάτια κάποιων το καλύτερο σημείο της ORA. Από την άλλη πλευρά, ενώ οι ελπίδες μιας επικείμενης επανάστασης ξεθώριασαν, η πλειοψηφία της ORA ξεκίνησε μια εξέλιξη που θα την οδήγησε στην εγκατάλειψη αυτής της εργατικής προσέγγισης, προτιμώντας το είδος του κινηματισμού σαν αυτό που προτιμούσαν οι Ιταλοί αυτόνομοι.

Το 1974 ξέσπασαν μεγάλες απεργίες από εργαζόμενους στις τράπεζες, στα ταχυδρομεία και στο σιδηροδρομκό δίκτυο SNCF, τρεις τομείς όπου η ORA διέθετε αγωνιστές. Για όσους βρίσκονταν πίσω από το "Le Postier affranchi", η υπόθεση ήταν ξεκάθαρη: έπρεπε να είναι με το μέρος των μαζικών αγώνων, υποστηρίζοντάς τους μέσω της συνδικαλιστικής δουλειάς που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος του έργου των επαναστατών. Συμμετείχαν σε αυτήν την ανάλυση από άλλους, ιδίως από τους σιδηροδρομικούς εργαζόμενους. Έτσι σχηματίστηκε ένας μαχητικός πυρήνας, ο οποίος θα γινόταν γνωστός ως Tendance pour une Union des Travailleurs Communistes Libertaires (Τάση για ένα Συνδικάτο Κομμουνιστών Ελευθεριακών Εργαζομένων). (4)

"Μια άλλη μικρή ομάδα!" (1976-1982)

Ο αγώνας της τάσης αυτής μέσα στην ORA δεν κράτησε πολύ, δεδομένης της διαφορετικής στρατηγικής και των οργανωτικών της ιδεών. Στο συνέδριο της Ορλεάνης τον Απρίλη του 1976, η μειοψηφική αυτή τάση UTCL διαγράφτηκε από την οργάνωση και η πλειοψηφία της ORA πήρε το όνομα Organisation Communiste Libertaire (OCL - Ελευθεριακή Κομμουνιστική Οργάνωση). Το πρώτο τεύχος του "Tout le pouvoir aux travailleurs" (5), επίσημου εκφραστικού οργάνου της UTCL, ήταν ήδη στο τυπογραφειο, με τον κάπως ειρωνικό τίτλο "Μια άλλη μικρή ομάδα!". Η διακοπή των σχέσεων με την OCL ολοκληρώθηκε, και η δεύτερη κινήθηκε προς μια πιο αντι-συνδικαλιστική κατεύθυνση, ενώ οι “Βασικές Αρχές” που υιοθετήθηκαν από το 1ο Συνέδριο της UTCL το 1978 απαιτούσαν από τους αγωνιστές να είναι και μέλη των εργατικών συνομοσπονδιών CGT ή CFDT. (6)

Τα μέλη της UTCL αφιέρωσαν, ωστοσο, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους ουσιαστικά στην CFDT, η οποία ήταν υπέρ της αυτοδιαχείρισης. Τα δελτία σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς πολλαπλασιάστηκαν, με ποικίλες μορφές και κανονικότητα: "Le Postier affranchi" στα ταχυδρομεία, "Le Court-circuit" στο χώρο των εργαζομένων στο ηλεκτρικό (Électricité de France), (7), ”L’Éclateur" στην Air-France (8) και "Cheminots en lutte" στο SNCF. (9) Αλλά η νέα οργάνωση σύντομα έπρεπε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και την κρίση του ακτιβισμού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 επικράτησε μια περίοδος παρακμής στους αγώνες. Ο Μάιος του 1968 ήταν ήδη πολύ πίσω και οι περισσότερες ακροαριστερές οργανώσεις είχαν εισέλθεοι σε μια καθοδική πορεία. Αυτό που ήταν το ισχυρό σημείο της UTCL -ριζωμένο μεταξύ των εργαζομένων και η επιλογή της συνδικαλιστικής εργασίας ως η καθημερινή εναλλακτική λύση για τον ανεξέλεγκτο ατομικισμό- ήταν επίσης και η αδυναμία της. Στην πραγματικότητα, ήταν δύσκολο για την UTCL να οικοδομήσει "την εργατική οργάνωση για τον ελευθεριακό κομμουνισμό" όταν δεν είχε φτάσει να διαθέτει έναν ικανό αριθμό μελών, και όταν μεταξύ αυτών υπήρχαν τόσοι πολλοί που είχαν εκλεγεί εκπρόσωποι του αντίστοιχου συνδικάτου από τους συναδέλφους τους στους χώρους εργασίας τους και δεν μπορούσαν να τους απαρνηθούν.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την UTCL να αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως εκστρατείες υποστήριξης των εργαζομένων στην Ανατολική Ευρώπη. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε με την οργάνωση ενός συμποσίου υπό τον γενικό τίτλο "1921-1981: Από την Κροστάνδη στο Γκντανσκ - 60 χρόνια αντίστασης στον κρατικό καπιταλισμό", όπου συμμετείχαν οι διάσημοι αντιφρονούντες σοβιετικοί συνδικαλιστές Ante Ciliga και Marcel Body, καθώς και οι ιστορικοί Marc Ferro και Daniel Guérin, που ήταν και ο ίδιος μέλος της UTCL.

Μια "ακούσια Μπακουνική Συμμαχία” (1982-1991)

Τον Μάη του 1982 το "Lutter!" πήρε τη θέση του "Tout le pouvoir aux travailleurs". Τόσο στον Τύπο όσο και στην ίδια την οργάνωση, η στρατηγική ανάλυση της συνδικαλιστικής και της εργατικής εργασίας ήταν υψηλού επιπέδου.

Φυσικά, η UTCL συνέχισε τις δημόσιες εκστρατείες της: προς υποστήριξη των λαών Kanak, των αγώνων στην Ανατολική Ευρώπη, για τη διακοσαετία της Γαλλικής Επανάστασης και ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Όμως, στην πραγματικότητα η UTCL ως οργάνωση γινόταν όλο και περισσότερο ένα δίκτυο έμπειρων συνδικαλιστών, γνωστών σε ολόκληρο σχεδόν το κίνημα. Στην πολιτική διαθήκη της το 1991, η UTCL θα αυτοπεριγραφόταν ως μια “ακούσια Μπακουνική Συμμαχία”, σε σχέση με τους μυστικούς συνδέσμους που ήταν τόσο αγαπητές στους διάσημους Ρώσους αναρχικούς.

Εάν χρειαζόταν απόδειξη της επιρροής της σε αυτόν τον τομέα, υπήρχε η δημόσια συνάντηση που διοργανώθηκε το 1986 από την UTCL σχετικά με τον επαναστατικό συνδικαλισμό, στην οποία συμμετείχαν 400 άτομα, ένας πολύ καλός αριθμός, οι περισσότεροι από τους οποίους αρκετά χρόνια αργότερα θα γίνονταν βασικά πρόσωπα στα νέα εναλλακτικά συνδικάτα SUD, SNPIT και CRC. (10)

Το δίκτυο UTCL πολέμησε ενάντια στον συγκεντρωτικό έλεγχο της CFDT, ο οποίος άρχισε τότε να αντικαθιστά την αυτοδιαχείριση με την τακτική των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσίευσε το "Projet communiste libertaire" (“Ελευθεριακό Κομμουνιστικό Σχέδιο"), ένα πυκνογραμμένο ντοκουμέντο (11) που εγκρίθηκε από το 4ο Συνέδριο της UTCL τον Μάρτη του 1986. Ορίζει την έννοια του αντι-εξουσιαστικού συντονισμου του αγώνα "ως εναλλακτική λύση στην πρωτοπορία”. Αυτή η ιδέα θα εφαρμοζόταν πολύ γρήγορα από ομάδες απεργών το χειμώνα του 1986-1987, στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη της UTCL. Και ενώ οι αγώνες άρχισαν ξανά, οι μορφές ακτιβισμού εξελίχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έτσι, το 1989, οι συνδικαλιστές που είχαν ανακληθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την ηγεσία της CFDT θα συγκροτούσαν τη συνδικαλιστική ένωση SUD στο χώρο των ταχυδρομείων. (12)

Την ίδια χρονιά, η UTCL ξεκίνησε τη διαδικασία που θα οδηγούσε στη διάλυσή της και στην ακόλουθη δημιουργία της Alternative Libertaire (AL). Η UTCL είχε κάνει τον κύκλο της. Ωστόσο, εκτός από την οικοδόμηση συνδέσμων και ενός κοινού μονοπατιού, διήνυσε μια περίοδο μαχητικής συλλογικής δουλειάς δεκαεπτά ετών, η οποία δημιούργησε, με τη σειρά της, μια στρατηγική και πολιτική συνοχή η οποια αποτελεί μια σημαντική κληρονομιά για το σημερινό ελευθεριακό κίνημα στη Γαλλία.

Théo Rival (AL Ορλεάνη)

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο "Alternative libertaire", Αρ. 207 - Ιούνης 2011. Αγγλική μετάφραση FdCA-Γραφείο Διεθνών Σχέσεων. Ελληνική μετάφραση: Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης.

Σημειώσεις:
1. Για την ORA, δείτε τη συνέντευξη με τους Rolf Dupuy και Guy Malouvier στο "Alternative libertaire", Μάης 2008.
2. Σημείωση του μεταφραστή: "Οι ασυνόδευτοι σιδηρόδρομοι".
3. Σημείωση του μεταφραστή: "Η απελευθερωμένη ταχυδρομική μηχανή".
4. Σημείωση του μεταφραστή: Τάση για ένα Συνδικάτο Κομμουνιστών Ελευθεριακών Εργαζομένων. Σημείωση του συγγραφέα: Les dix-sept années de l'UTCL, συλλογική ανασκόπηση που κυκλοφόρησε το 1991 για το 5ο και τελευταίο συνέδριο της UTCL (διατίθεται στα γαλλικά στο Raforum.info).
5. Σημείωση του μεταφραστή: "Όλη η εξουσία στους εργαζόμενους”.
6. Σημείωση του μεταφραστή: Confédération Française Démocratique du Travail.
7. Σημείωση του μεταφραστή: "Το βραχυκύκλωμα". Η EDF είναι ο εθνικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.
8. Σημείωση του μεταφραστή: "The Spark Gap".
9. Σημείωση του μεταφραστή: “Σιδηροδρομομικοί στον αγώνα".
10. Βλ. "1988, des moutons noirs fondent SUD-PTT" στο "Alternative libertaire", Οκτώβριος 2008.
11. Δείτε τη μερική δημοσίευση αυτού του κειμένου από την AL: Un projet de societyé communiste libertaire.
12. Patrice Spadoni, "Rayon de SUD, les dix ans de SUD-PTT", συνέντευξη με την Annick Coupé και τη Martine Donio, στο "Alternative libertaire", Ιανουάριος 1999.

france / belgium / luxemburg / workplace struggles / non-anarchist press Thursday January 16, 2020 06:59 byRichard Greeman

The nationwide general strike in France, now entering its record seventh week, seems to be approaching its crisis point. Despite savage police repression, about a million people are in the streets protesting President Emmanuel Macron’s proposed neoliberal “reform” of France’s retirement system, established at the end of World War II and considered one of the best in the world. At bottom, what is at stake is a whole vision of what kind of society people want to live in – one based on cold market calculation or one based on human solidarity – and neither side shows any sign of willingness to compromise.

On one side, the Macron government has staked its legitimacy on pushing through this key “reform” intact as a matter of principle, however unpopular. On the other side stand the striking railroad and transit workers, who are bearing the brunt of this conflict and have already sacrificed thousands of Euros in lost pay since the strike began last December 5. After six weeks, they cannot accept the prospect of returning to work empty-handed, and they have set their sights high: withdrawal of the whole government project.

Now or Never?

This looks like a “now or never” situation. Moreover, it seems clear that the transport workers mean business. When the government (and the union leaders) proposed a “truce” in the transport strike during the sacred Christmas/New Year vacation period, the rank-and-file voted to continue the struggle, and their leaders were obliged to eat their words.

Nor are the transport workers isolated, despite the inconvenience to commuters and other travelers. They have been joined by emergency-room nurses and doctors (who have been on strike for months over lack of beds, personnel and materials), public school teachers (protesting undemocratic and incomprehensible “reforms” to the national curriculum), lawyers and judges (visible in their judicial robes), and the dancers at the Paris Opera (visible in their tutus), among the other professions joining the strike.

Strikers and “Yellow Vests” Together
Alongside the strikers, and quite visible among them, the so-called Yellow Vests (Gilets jaunes) are a crucial element. For over a year, they have been setting a “bad example” of self-organized, largely leaderless, social protest, which captured the public imagination, and through direct action in the streets, won some real concessions from Macron in December 2018. This victory impressed the rank-and-file of the French organized labour movement, which after three months of disciplined, but limited, stop-and-go strikes in the Spring of 2018, failed utterly to wring any concessions and went back to work poor and empty-handed while Macron pushed through a series of neoliberal privatizations and cuts in unemployment compensation.1

Although their numbers diminished, the Yellow Vests continued their spontaneous protests throughout 2019 despite savage government repression, distorted media coverage stressing Black Block violence, and snubbing on the part of the union leadership, but their “bad example” was not lost on the union rank-and-file. January 13th’s general strike was originally sparked last September by a spontaneous walkout by Paris subway workers, who, contrary to custom, shut down the system without asking permission from their leaders and management.

Meanwhile, the Yellow Vests, initially suspicious of the unions but isolated in their struggle with Macron, had begun to seek “convergence” with the French labour movement. Finally, at the Yellow Vest national “Assembly of Assemblies” last November, their delegates voted near-unanimously to join the “unlimited general strike” proposed for December 5 by the unions. Reversing his previous standoffishness, Philippe Martinez, head of the CGT labour federation, immediately welcomed their participation.2

Government Provocation

The January 13 intractable nationwide confrontation over retirement – a sacred cow, like Social Security in the US – is best understood as a deliberate provocation on the part of Macron, both in its form and its substance. There was no urgent reason for pension reform, nor for abolishing the venerable system outright and hastily replacing it from above with an abstract neoliberal plan based on “universality.” The pension program was not in debt, and the alleged need to replace the twenty-odd “special” retirement funds – negotiated over the years with the representatives of different trades and professions – with a single “point system” in the name of fairness, efficiency, and rationality was only a smokescreen.

In fact, these “special funds” cover only about one percent of retirees – a million or so miners, railroad workers, transit workers, sailors, ballet dancers, and such – who get to retire early because of the physically or mentally taxing nature of their specific labours. (Even if you include the four million public employees as “special,” the figure rises to under 25%). Moreover, Macron has himself recently violated this principle of “universality” by giving special exceptions to the police and army (whom he cannot afford to alienate) and the ballerinas of the Opera (whom no one can imagine toe-dancing at the age of sixty).

Behind this confusing smokescreen of “fairness to all” is an old con: equalize benefits by reducing them to the lowest common denominator. Indeed, according to independent calculations, under Macron’s point system the average pension would be reduced by about 30%. And since these “points” would be calculated over the total lifetime number of years worked before retirement, rather than on the current criterion of 75% of the worker’ best or final years, Macron’s point system would particularly penalize those whose careers were irregular – for example, women who took off years for childcare. Yet the government brazenly claims that women will be “the big winners” in this so-called reform!

A Pig in a Poke
However, the biggest con embodied in this point system is that the actual cash value of each accumulated point would only be calculated at the time of retirement. The sum in Euros would then be determined by the government then in power on the basis of the economic situation at that moment (for example in 2037 when the plan goes into full effect). Thus, under the present system, every school-teacher, railroad worker and clerk can calculate how much s/he will receive when they retire at 62 and plan accordingly (for example, opting for early retirement). Macron’s point system would leave them in total darkness until it is too late. His system resembles a gambling casino where you buy 10 chips for a certain amount (say 10 Euros each), place your bets, and later take your winning chips to the cashier’s window only to discover that your chips are now worth only 5 Euros each. Surprise! The house wins!

Today, thanks to their existing pension system, French people live on the average five years longer than other Europeans. Moreover, according to the New York Times: “In France the poverty rate among those older than 65 is less than 5 percent, largely because of the pension system, while in the United States it approaches 20 percent, according to the Organization for Economic Cooperation and Development. In France, life expectancy is increasing, while in the United States it is diminishing in significant sectors of the population.” And although the pro-government French media have presented Macron’s confused and confusing reform in the best possible light, it is a hard sell. So why change it?

Not an Ordinary President
When Emmanuel Macron took power in 2017, he vowed he would not be “an ordinary president.” From the beginning he has openly proclaimed his iron determination to revolutionize French society in order to bring it into line with the neoliberal Thatcher/Reagan revolution of the 1980s, and his methods have been authoritarian. He has imposed his program of privatizations and counter-reforms from above, mainly by decree, deliberately circumventing negotiations with “intermediate bodies” like the parliament, the political parties, the local authorities, and above all, the labour unions, who have traditionally been the “social partners” (official designation) of government, along with the employers’ associations (who are Macron’s main base of support).

Backed by the mainstream media (controlled by the government and three big corporations), Macron has so far been largely successful in steam-rolling through his neoliberal program, openly designed to improve French “competivity” (i.e., corporate profits) by lowering living standards (thus increasing inequality). If successful, his proposed “reform” of pensions would open the gates to his ultimate goal, the “reform” of France’s socialized healthcare system (Medicare for all), already on the road to privatization.

Naturally, all these moves have been unpopular, but until now, Macron, whose executive style has been characterized as “imperial,” has been successful in dividing and destabilizing his opposition – if necessary, through massive use of police violence. This has been the fate of the spontaneous movement of Yellow Vests, who have been subjected to routine beatings and tear-gas attacks as well as hundreds of serious injuries (including blindings, torn-off hands, and several deaths) – all with police impunity and media cover-ups. Now the government’s savage repressive methods – condemned by the U.N. and the European Union – are being applied to strikers and union demonstrators traditionally tolerated by the forces of order in France.

This repression may turn out to be like throwing oil on the flames of conflict. On January 9, at the end of the peaceful, legal mass marches (estimated half-million demonstrators nationwide), members of the particularly brutal BAC (Anti-Criminal Brigade) in Paris, Rouen and Lille were ordered to break off sections of the marches, surround them, inundate them with teargas, and then charge in among them with truncheons and flash-ball launchers fired at close range, resulting in 124 injuries (25 of them serious), and 980 sickened by gas.

These brutal attacks, which focused particularly on journalists and females (nurses and teachers), were captured on shocking videos, viewed millions of times on YouTube, but pooh-poohed by government spokesmen. Far from discouraging the strikers, this deliberate violence may only enrage them. And, what with the “bad example” of the Yellow Vests, the labour leaders may not be able to reign them in.

The Center Cannot Hold
Why is Macron risking his prestige and his presidency on this precarious face-off with the labour leadership, traditionally viewed as the compliant hand-maidens of the government on such occasions? Historians here recall that in 1936 Maurice Thorez, leader of Communist-affiliated CGT (General Confederation of Workers), brought the general strike and factory occupations to an end with the slogan “We must learn how to end a strike” and that at the Liberation of France in 1945, the same Thorez, fresh from Moscow, told the workers to “roll up your sleeves” and rebuild French capitalism before striking for socialism. Similarly, in 1968, during the spontaneous student-worker uprising, the CGT negotiated a settlement with De Gaulle and literally dragged reluctant strikers back to work.

Not for nothing are today’s government-subsidized French unions officially designated as “social partners” (along with government and business), yet Macron, loyal to neoliberal Thatcherite doctrine, has consistently humiliated the CGT’s Martinez and the other union leaders, and excluded them – along with the other “intermediary bodies” – from the policy-making process.

Something’s Got to Give
France’s “not-an-ordinary-President” has from the beginning remained consistent with his vision of an imperial presidency. Although seen by many abroad as a “progressive,” Macron, like Trump, Putin, and other contemporary heads of state, adheres to the neoliberal doctrine of “authoritarian democracy,” and he is apparently willing to stake his future, and the future of France, on subduing his popular opposition, particularly the unions, once and for all.

Thus, what is at stake today is not just a quarrel over pension rights, which would normally be negotiated and adjudicated through a political process including political parties, elected representatives, parliamentary coalitions, and collective bargaining with labour, but a question of what kind of future society French people are going to live in: social-democratic or neoliberal authoritarian. The seasoned Paris bureau chief of the New York Times, Adam Nossiter, put it simply in his revealing January 9 article: “A fight between the rich and the poor amplified by 200 years of French history.”

A technocrat and former Rothschild banker, Macron rose to power unexpectedly in 2017 when the traditional Left and Right parties fell apart during the first round of the presidential election, leaving him alone as the lesser-of-two-evils candidate in a face-off with the proto-fascist National Front of LePen. Considered “the President of the rich” by most French people, Macron must remain inflexible because he has nothing behind him but the Bourse (Stock Exchange), the MEDEF (Manufacturers’ Association), and the police.

Second Thoughts

On the other hand, as the struggle enters its seventh week, it occurs to me that if this were a true general strike, if all the organized workers had walked out on December 5, if the railroads, the subways, the buses, the schools, and the hospitals – not to mention the refineries and the electrical generators – had been shut down, it would all have been over in a few days.

But this is not the US where in September-October 2019, 48,000 members of the United Auto Workers shut down 50 General Motors plants for more than six weeks, and where not a single worker, not a single delivery of parts, not a single finished car crossed the picket lines until the strike was settled.

In France, there are no “union shops,” much less closed shops, few if any strike funds, and as many as five different union federations competing for representation in a given industry. Here, picket lines, where they exist, are purely informational, and anywhere from 10% to 90% of the workers may show up on the job on any given day during a strike. Today, for example, seven out of ten TGV high-speed bullet-trains were running as many railroad workers returned to the job to pay their bills while planning to go back on strike and join the demonstrations later in the week. How long can this go on?

“When an irresistible force meets an immovable object, something’s got to give,” goes the old saying, and a showdown seems to be in the offing. With his arrogant intransigence over the retirement issue, Macron is apparently risking his presidency on one throw of the dice. Only time will tell. And Macron may be betting that time is on his side, waiting for the movement to slowly peter out so as to push through his reforms later in the Spring.

Update: French Prime Minister Edouard Philippe’s much ballyhooed January 12 declaration of a “provisionary” withdrawal of his proposal to extend the “pivotal” age of retirement from 62 to 64 is yet another smokescreen designed to divide the opposition and further prolong the struggle, as suggested above.

Although denounced as such by the CGT and other striking unions, the government’s promise was immediately accepted by the openly class-collaborationist (“moderate”) CFDT union, to their mutual advantage. The CFDT will now be included in the negotiations over the financing of the proposed point system, which the CFDT, having collaborated with previous governments in earlier neoliberal reforms, supports.

Philippe’s declaration is obviously an empty promise, as there are only two ways of increasing the retirement fund: either by extending the number of years paid in or by increasing the amount of annual contributions, which are shared by labour and management. And although labour has signaled its willingness to raise its dues, the MEDEF (manufacturers’ association) has adamantly refused to pay its share, ruling out the obvious solution to this manufactured crisis. Even if the official “pivotal” retirement age is retained, if the value of their pensions is reduced, employees will be obliged to continue working past age 62 in order to live. •

Endnotes

For details on 2018 strikes, please see my “French Labour’s Historical Defeat; US Teachers’ Surprising Victories.”
Please see “French Unions, Yellow Vests Converge, Launch General Strike Today” by Richard Greeman.
francia / bélgica / luxemburgo / workplace struggles / entrevista Sunday December 29, 2019 22:49 byBlack Rose Anarchist Federation

Mientras los trabajadores franceses lanzaban una huelga general cerrando las principales ciudades con manifestaciones masivas, presentamos esta entrevista sobre la situación actual con un miembro de la Unión Comunista Libertaria (UCL). Que se fundó a mediados de 2019 con la fusión de las plataformas de grupos Alternativa Libertaria y Coordinadora de Grupos Anarquistas. Esta entrevista ha sido editada para mayor claridad. [English]


¿Cuándo comenzó esta huelga general y cuales son sus motivos?

UCL: A mediados de septiembre, los trabajadores del metro de París lanzaron una poderosa huelga de 24 horas. Esto animó a una gran parte de la clase obrera y decidieron iniciar una huelga ilimitada a partir del 5 de diciembre de otros sectores, como los ferroviarios, empezaron a llamar a la huelga en esa fecha. Finalmente, todos los sindicatos, excepto la central reformista CFDT, que está a favor del gobierno, llamaron a la huelga el 5 de diciembre y ya estaba claro que algunos sectores no volverían a trabajar después de esa fecha.

El tema principal al que se oponen los sindicatos es la reforma de las pensiones. Desde el final de la Segunda Guerra Mundial, el sistema de pensiones se basa en la solidaridad entre generaciones y en sistemas específicos en algunos sectores. Este sistema de solidaridad no es perfecto pero es la consecuencia de grandes luchas y sacrificios de los trabajadores durante y después de la guerra. Gobiernos anteriores ya habían intentado propuestas similares, como en 2003 o 2010. Y también hubo grandes luchas durante estos tiempos. Pero ahora el presidente francés Emmanuel Macron y los empresarios que lo respaldan están dispuestos a poner en marcha un cambio completo del sistema. El objetivo es borrar todas las conquistas de los diversos sectores de la clase obrera y bajar las pensiones en general. Pero, por supuesto, la desconfianza va más allá de la reforma de las pensiones: ahora está claro que Macron gobierna para los patrones y los ricos, particularmente después de un año del levantamiento de los Chalecos Amarillos y algunas otras reformas realizadas como la del desempleo.

BRRN: ¿Cómo se relacionan estos cambios propuestos para el sistema de pensiones con otras reformas iniciadas o propuestas por el gobierno de Macron?

UCL: Macron es un novato en política. Aunque se formó de la misma forma que otros políticos - en "Grandes Escuelas" como E.N.A (Colegio "Normal" de Administración) - dice no molestarse con las viejas recetas. Con esto no quiere decir que sea una especie de socialista de nuevo cuño. Lo que quiere decir con esto es que no le importa cuál sea el status quo, o cuáles los compromisos históricos alcanzados entre los trabajadores/patrones y los trabajadores/Estado, aplicará su visión de un neoliberalismo idealista donde los nuevos empresarios son los nuevos líderes y la solidaridad es sólo una palabra vacía.

De esta manera, encontró aliados estratégicos en la patronal y en los altos cargos de la administración. En general, ha favorecido a los ricos desde el momento mismo de su llegada al poder, suprimiendo los impuestos sobre la riqueza, liberalizando sectores clave (liberalizó el sistema de transporte de personas al ser Ministro de Economía), suprimiendo los derechos de los exiliados y los desempleados, etc. Pero una moneda tiene dos caras y esto no puede funcionar sin el aumento de la represión para los pobres cuando protestan. En un año de los Chalecos Amarillos, ha habido cerca de 11.000 personas detenidas por su participación en este movimiento social, miles fueron heridas y/o condenadas. Un periodista que se ha centrado claramente en el trabajo policial durante el último año dice que la policía ha causado tantos heridos (ciegos y mutilados de un ojo) como en los últimos 20 años de movimientos sociales - incluyendo grandes movimientos sociales y disturbios como el levantamiento de las banlieues en 2005 [levantamiento de jóvenes mayoritariamente norteafricanos en los suburbios de París en torno al desempleo y el racismo] y la reforma de la CPE en 2006 [intento de introducir un proyecto de ley de empleo juvenil que creara salarios más bajos y menos protecciones].

Pero hay que tener claro que Macron no es el problema en sí mismo. Es la nueva cara que permite a los librecambistas acelerar la aplicación de su política y esto es sólo un paso más en la misma dirección que los gobiernos anteriores, tanto de derechas como de izquierdas.

BRRN: ¿Qué sectores están más comprometidos con la huelga?

UCL: Evidentemente, los trabajadores del metro de París y de los ferrocarriles son los más comprometidos con la huelga. El sector ferroviario ha sido un bastión muy fuerte de la clase obrera en Francia desde hace décadas y está directamente afectado por la reforma, ya que tienen un régimen de pensiones concreto que defender.

El sector de la electricidad también está bastante activo por las mismas razones, cortando la energía a las estaciones de policía y a las instituciones oficiales.

Pero también hay otros sectores que se involucraron en la lucha anteriormente. El sector de la salud ha estado luchando durante los últimos seis meses, especialmente en los servicios de emergencia de los hospitales estatales. Los bomberos también tuvieron un gran paro nacional en noviembre y fueron reprimidos en París por los antidisturbios mientras se manifestaban, lo que fue un gran escándalo ya que son muy populares y no se les puede acusar de ser saqueadores y matones. Los trabajadores de la radio estatal iniciaron una huelga a finales de noviembre por cuestiones de empleo local y de gestión. Fue muy fuerte los primeros días, luego disminuyó y a partir del 5 de diciembre se ha reforzado.

También hay huelgas importantes en el transporte urbano de diferentes ciudades y en el sector de la educación.

BRRN: ¿Se han comprometido los movimientos sociales, como el de los "gilets jaunes" [el movimiento de los chalecos amarillos], a apoyar las acciones de huelga?

UCL: Hubo muchos bloques y colectivos diferentes en las manifestaciones del 5 de diciembre. Hemos visto bloques antirracistas y de migrantes (con o sin afiliación sindical), bloques feministas, bloques climáticos, un bloque en apoyo de un "levantamiento internacional" en París con camaradas de todo el mundo. Creo que podemos decir que el 5 de diciembre, todos los que están involucrados en un movimiento social estaban en las calles.

El movimiento de los Chalecos Amarillos en sí mismo no es tan fuerte como el año pasado. Desde entonces, se ha producido un año de represión, aclaración política y conflictos interpersonales. Pero los que se mantienen activos están ciertamente muy comprometidos en la lucha, bloqueando las carreteras, los depósitos de transporte urbano y la entrada de grandes fábricas, animando los bloques amarillos en las manifestaciones y acciones de ese estilo. La situación es muy diferente entre una ciudad a otra, pero en general la gente se conoce mejor, por lo que se puede producir un diálogo relativo entre las estructuras tradicionales de la clase obrera y el movimiento de los Chalecos Amarillos, aunque las críticas contra la apatía de los sindicatos sigue siendo un tema importante en los discursos de los Chalecos Amarillos.

BRRN: ¿De qué manera los militantes de la UCL han participado en la actividad huelguística?

UCL: Una parte importante de los militantes de UCL son trabajadores y activistas sindicales de los sectores más importantes de la lucha, como el ferroviario y el de la educación. Así que la primera acción que tenemos es informar a nuestros compañeros, animar la huelga y asegurar en la medida de lo posible la auto-organización de la huelga por parte de los trabajadores. Sostenemos que la única manera de ganar la lucha es con la auto-organización ya que permite la creatividad y la apropiación de la huelga por parte de los trabajadores. Y que no debemos volver al trabajo antes de que se retiren las medidas.

Algunos de nosotros también militamos en los colectivos y asambleas de los Chalecos Amarillos y tratamos de crear puentes con otros sectores de la clase obrera. También intentamos aparecer como socialistas libertarios en manifestaciones, distribuyendo folletos y pegatinas, vendiendo nuestro periódico y compartiendo y defendiendo nuestro análisis revolucionario, y participando en diferentes acciones para ampliar la huelga y hacerla más eficiente, como con bloqueos, apoyo de partidos, etc.

BRRN: Por favor, describe la situación local en tu región y lo que has presenciado.

UCL: Mi ciudad es de tamaño medio para el contexto francés - es decir, alrededor de 200.000 habitantes - y con un ambiente muy popular y de clase trabajadora. Sin embargo, en general no es una de las ciudades más famosas por sus manifestaciones y actividad política y algunos izquierdistas pueden incluso bromear sobre lo aburrida que es mi ciudad.

El jueves 5 de diciembre, sin embargo, tuvimos un número histórico de personas en la manifestación. Los sindicatos hablaron de unas 18.000 personas. En un momento dado, estaba esperando el bloque de Solidaires [un sindicato alternativo, en el que participan muchos militantes de la UCL], ya que pensaba que era el final de la manifestación. Resultó ser sólo la mitad de la misma. ¡Y no eran como una docena como de costumbre, sino varios cientos!

Antes de nada, nos levantamos muy temprano para ir con otros camaradas a apoyar una acción de los Chalecos Amarillos frente al depósito de la compañía de transporte urbano. Luego nos movimos con unas 60 personas para bloquear la entrada de la fábrica de Renault (una de las principales fábricas de la ciudad) con pallets, madera y contenedores de basura. La CGT [el sindicato dominante y más grande de Francia] local allí se unió. En el camino, nos encontramos con un grupo de trabajadores que estaban en huelga por cuestiones locales e iniciamos el contacto con el sindicato ya que dependen del mismo sector. ¡Alimentaban el fuego de su piquete con parachoques de Renault que tenían en el almacén de su empresa!

Luego tuve que dirigirme a la asamblea general del sector educativo. Antes tuvieron una pequeña reunión, así que llegaron unas 300 personas como manifestación, fue muy poderoso. Tomamos el salón de deportes ya que era el único lugar cerca del punto de partida de la manifestación que podía reunir a tanta gente. Más de 110 escuelas primarias estuvieron completamente cerradas durante el día, lo que nunca antes se había visto hasta donde yo sé. Discutimos muy seriamente la posibilidad de renovar la huelga y mucha gente que no conocíamos de antes se comprometieron en la lucha para los días siguientes a partir de ese momento. En mi ciudad, a diferencia de otras, la mayoría del sector educativo no optó por renovar la huelga al día siguiente, pero la gente sigue en el movimiento. De nuevo el martes, éramos 250 en la asamblea general y esta vez éramos más personas dispuestas a participar en una huelga ilimitada [en curso].
En el sector ferroviario, la huelga fue y sigue siendo muy fuerte y nadie se cuestionó seguir con la huelga en los días siguientes. Votaron como uno solo.

A continuación fui a una reunión local que habíamos propuesto como militantes locales de la CGT por primera vez en la zona industrial donde trabajo. Recuerdo que teníamos miedo de que nadie viniera pero al final, cuando nos fuimos, éramos tres veces más de lo que esperábamos al principio y llegamos aún más pues la gente se nos unía en el camino.

Los días siguientes, tuvimos protestas tanto el viernes como el sábado, lo que normalmente nunca sucede en mi ciudad. Eran pequeñas manifestaciones, en su mayoría activistas, con chalecos amarillos y trabajadores del sector ferroviario (y de la educación), pero aún así era una buena señal. Entonces, hubo arrestos y tuvimos otro gran día de huelga que no estaba preparado el martes. Nadie sabía que podíamos esperar, ya que habíamos preparado el 5 de diciembre durante un mes y medio y el martes no estaba previsto, así que no estábamos seguros de que se presentara mucha gente. Al final, fuimos unas 8.000 personas, lo cual es muy bueno y todavía inusual para el tamaño de mi ciudad. La próxima manifestación es mañana y la más grande está planeada para el día 17, así que deberíamos tener tiempo para prepararla. El reto ahora es llevar al sector de la educación a una verdadera huelga indefinida que podría durar hasta las vacaciones de Navidad, lo que podría ser una muy buena señal para el resto de la sociedad. Mientras tanto, los trabajadores del ferrocarril se mantienen, aunque diciembre es el peor mes para ir a la huelga con las fiestas y todo. Pero una parte importante de la población está dispuesta a luchar.

El primer ministro de Macron, Edouard Phillipe, pronunció un discurso hoy [11 de diciembre] y logró ponerse del lado equivocado del único seudo-sindicato que apoya la reforma y probablemente también llamarán a una huelga en los próximos días. No confiamos en ellos en absoluto, pero representan a la clase obrera alta favorable a los liberales y puede polarizar aún más a toda la sociedad contra la reforma y el gobierno.

BRRN: ¿Tienes algún mensaje para los militantes dentro de Estados Unidos que están viendo lo que está pasando en Francia?

UCL: Aunque no tenemos mucho tiempo para concentrarnos en el trabajo internacional en estos días, puedo adivinar fácilmente que Trump es feliz de que su rival Macron reciba un empujón. Pero seamos claros: nos iría mucho peor con él en el poder porque es aún más arrogante que Macron, ¡y eso es toda una hazaña!

En serio, Francia tiene muchos intereses económicos con los Estados Unidos. Francia exportó en 2016 a los Estados Unidos unos 32.600 millones de euros [unos 40.000 millones de dólares estadounidenses].

El mejor consejo que podría darles es que primero ganen sus propias luchas, que refuercen sus organizaciones y contrapoderes para que un día podamos derrocar este sistema capitalista y el Estado. Sé que la situación actual no es la mejor para ser optimista en los EE.UU., pero como dijo un gran antepasado nuestro un día en esa parte del globo: ¡No se lamenten! Organícense!

france / belgium / luxemburg / workplace struggles / feature Thursday December 19, 2019 03:57 byBlack Rose Anarchist Federation
featured image

As French workers launched a general strike shutting down major cities with massive demonstrations we present this interview on the current situation with a member of the Unión Comuniste Libertaire (UCL) or Libertarian Communist Union in France. The group was founded in mid-2019 through the merger of platformist groups Alternative Libertaire and Coordination des Groupes Anarchistes. This interview has been edited for clarity.

[Castellano]

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Català Ελληνικά DeutschGeorge Floyd: one death too many in the “land of the free”

George Floyd: one death too many in the “land of the free”

France / Belgium / Luxemburg

Sun 27 Sep, 20:04

browse text browse image

cnt_paris.jpg imageCNT και απελευθέρωσ&... Aug 09 22:14 by Dmitri (tr/ed) 0 comments

utcl.jpg imageΟι πρόγονοι της Alternati... Jul 22 22:56 by Théo Rival (AL Ορλεάνη) 0 comments

textFrance at a Crossroads Jan 16 06:59 by Richard Greeman 0 comments

francefirefighter1_1.jpg imageMás allá de la reforma de las pensiones: Entrevista sobre la Huelga General en Francia Dec 29 22:49 by Black Rose Anarchist Federation 0 comments

francefirefighter1.jpg imageBeyond Pension Reforms: Interview on the General Strike in France Dec 19 03:57 by Black Rose Anarchist Federation 0 comments

arton8307515c9.png imageΛευτεριά στον Antonin, τ&... Aug 26 19:27 by Union Communiste Libertaire 0 comments

460_0___30_0_0_0_0_0_p1110496338280_1.jpg imageUnion Communiste Libertaire (UCL) Jun 17 06:33 by Union Communiste Libertaire 0 comments

cga_1.jpg imageLa Unión hace la fuerza Jun 15 21:42 by Coordination des Groupes Anarchistes 0 comments

cga.jpg imageL'Union fait la force Jun 15 21:28 by Coordination des Groupes Anarchistes 0 comments

p1110496338280_2.jpg imageFinal declaration of the founding congress of the Union Communiste Libertaire (UCL) Jun 15 21:11 by Union Communiste Libertaire 0 comments

p1110496338280_1.jpg image[Francia] Congreso fundacional de la Unión Comunista Libertaria (UCL): declaración final Jun 13 19:31 by Union Communiste Libertaire 0 comments

constrcomlib2f1ae8_1.jpg image[Francia] Alternative Libertaire se disuelve para crear Union Comuniste Libertaire Jun 13 19:27 by Alternative Libertaire 0 comments

p1110496338280.jpg imageCongrès de fondation de l’Union communiste libertaire (UCL) : déclaration finale Jun 13 19:24 by Union Communiste Libertaire 0 comments

constrcomlib2f1ae8.jpg imageAlternative libertaire se dissout pour créer l’Union communiste libertaire Jun 13 19:07 by Alternative Libertaire 0 comments

yellow.png imageYellow Vests and Raincoats Jun 05 12:26 by Morgan 0 comments

460_0___30_0_0_0_0_0_218553.jpg imageLos Chalecos Amarillos han destrozado las viejas categorías políticas Feb 28 17:27 by Jerome Roos 0 comments

textWhat Colour is Your Vest? The Gilets Jaunes Revolt Shaking France Feb 14 20:53 by Stefan Kipfer 0 comments

1070099052_1.png imageΔιδάγματα από τα ... Jan 31 17:39 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

1070099052.png imageLessons from the Yellow Vests Jan 30 20:36 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

textYellow Vests and I Jan 12 19:55 by Pamela Anderson 0 comments

218553.png image“The Gilets Jaunes have blown up the old political categories” Jan 12 19:53 by Jerome Roos 0 comments

textCONDITIONNEMENT TOXIQUE Oct 01 00:21 by Lukas Stella 0 comments

ba_jin.jpg imageΟ Ba Jin και η "Πλατφόρμ&... Jun 06 20:18 by Angel Pino 0 comments

41cbhezm4nl_1.jpg image“Zero de Conduite” του Jean Vigo May 11 21:00 by Barrie Sargeant 0 comments

41cbhezm4nl.jpg imageBook Review: Jean Vigo by P.E. Salles Gomes (1998) May 07 11:09 by Barrie Sargeant 0 comments

vraies_rouges59e26_4.jpg imageΔιαγαλαξιακή αλλ... Apr 12 10:10 by ZAD 0 comments

expulsion_zad.jpg image[ZAD] Les expulsions ont commencé, la zad appelle à se mobiliser Apr 12 08:34 by ZAD 0 comments

valse05611_3.jpg imageAppel pour une solidarité intergalactique et des actions partout pour mettre fin à la dest... Apr 12 07:57 by ZAD 0 comments

valse05611_1.jpg image[ZAD] Los desalojos empezaron, la ZAD llama a la movilización Apr 12 07:41 by ZAD 0 comments

expulsion_zad_1.jpg image[ZAD] Le espulsioni sono cominciate, la ZAD lancia un appello di mobilitazione Apr 12 07:39 by ZAD 0 comments

more >>
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]