user preferences

Ιβηρική / Διάφορα / Γνώμη / Ανάλυση Wednesday November 22, 2017 18:39 byΣαλβαδόρ*

...η δημιουργία νέων εθνικών κρατών, με θεσμούς δημοκρατικούς, σοσιαλιστικούς, φασιστικούς ή κομμουνιστικούς δεν λύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Η αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία των λαών είναι πάντα καλοδεχούμενη, αρκεί να έρχονται μέσα από κοινωνικά απελευθερωτικά προτάγματα και να προωθούνται μέχρι τις εσχατιές τους. Να πάψει ο κόσμος να γίνεται έρμαιο πολιτικών επιδιώξεων, που το μόνο που εξυπηρετούν είναι να σφίξουν περισσότερο οι αλυσίδες στα σώματα των λαών.

Φυσικά και είναι αναγκαίο
να αγωνιζόμαστε,
όχι όμως στις μάχες στις οποίες
οι εχθροί μας, μάς καλούν
να ενωθούμε μαζί τους… (Τόμας Ιμπάνιεζ, Βαρκελώνη 11/10/2017)

Ο κυριότερος λόγος, που βρίσκεται πίσω από τους εθνικούς (γλώσσα, ταυτότητα, ιστορία) για τον οποίο θέλει η Καταλονία την ανεξαρτησία της, είναι οι οικονομικοί. Για τους ίδιους λόγους, το ισπανικό κράτος θέλει την Καταλονία υπό την κυριαρχία του και δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανεξαρτησία της. Η οικονομία αυτής της σχετικά μικρής περιφέρειας είναι ισχυρότερη από πολλά κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης. Της αντιστοιχεί παραπάνω από το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ, με προϋπολογισμό 215,6 δις ευρώ. Η Καταλονία, παρά την μικρή της έκταση, κατέχει το 1/4 όλων των εξαγωγών του ισπανικού κράτους με έσοδα 65,2 δις ευρώ τον χρόνο. Επίσης το 1/4 των ξένων επενδύσεων στο ισπανικό κράτος γίνονται στην περιφέρεια της Καταλονίας, με έσοδα 37 δις ευρώ. Επιπλέον, κατέχει τρία μεγάλα λιμάνια και επτά αεροδρόμια.

Η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας φαίνεται πως, μέχρι στιγμής, είναι το απόγειο των πολιτικών κινήσεων της κυβέρνησης Πουτζντεμόν. Είναι όμως και ουσιαστική ή πρόκειται για μια κίνηση ώστε να διαφυλαχθεί το πολιτικό τομάρι του Πουτζντεμόν, που μετά το δημοψήφισμα εγκλωβίστηκε; Ας πάρουμε τα γεγονότα από την μέρα του δημοψηφίσματος:

Το δημοψήφισμα

Την 1 Οκτώβρη, πολλοί καταλανοί σύρθηκαν να ψηφίσουν παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Μαδρίτης, με σαφή οδηγία της κυβέρνησης να δεχτούν παθητικά την βία των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να προκαλέσουν τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινής γνώμης και να γυρίσουν το κλίμα υπέρ τους. Εννοείται ότι αυτό ουδέποτε έγινε. Δεν υπήρξε ούτε ένα κράτος που να στήριξε πολιτικά, την επιλογή της καταλανικής κυβέρνησης για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή ένωση αλλά και πολλά ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Κύπρος) δήλωσαν πλήρη στήριξη στον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι. Ο σχεδιασμός της παθητικότητας είχε αποτέλεσμα 800 και πλέον άνθρωποι να τραυματιστούν από τις επιθέσεις της αστυνομίας, δίχως να πέσει ούτε μια πέτρα για την άμυνά τους. Οι καταλανοί πλήρωσαν με αυτό τον τρόπο την πίστη τους στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση της ανεξαρτησίας, παρά τον ντόρο που κάνει, φαίνεται πως δεν έχει αγγίξει αρκετά τους καταλανούς, τουλάχιστον όχι όσο η κυβέρνηση θα ήθελε, και αυτό το μαρτυρά η συμμετοχή στο δημοψήφισμα που ανήλθε μόλις στο 43,03%, δηλαδή στους 2.286.217 εκατομμύρια από τους 5,3 συνολικά εγγεγραμμένους. Μπορεί το ισπανικό κράτος να έδειξε σιδηρά πυγμή ώστε να αποτρέψει την διεξαγωγή του και αυτό να αποτελεί μια δικαιολογία για την μικρή συμμετοχή, αλλά το σίγουρο είναι ότι όποιος ήθελε να ψηφίσει εκείνη την ημέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έβρισκε κάπου ένα ελεύθερο διαθέσιμο εκλογικό κέντρο. Έτσι, λοιπόν, μπορεί το 90,18% του Ναι, να φαντάζει συντριπτικό ποσοστό, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού αυτό το μεγάλο ποσοστό στην ουσία είναι ψεύτικο. Αυτό φαίνεται πως το γνωρίζει καλά η καταλανική κυβέρνηση Πουτζντεμόν.

Η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Στις 27 Οκτώβρη, η καταλανική βουλή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Στο σύνολο 135 βουλευτών, 70 ψήφισαν υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά, ενώ 53 βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos), που είναι αντίθετοι με την ανεξαρτησία, αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία. Το γεγονός της αποχώρησης των κομμάτων, που αριθμητικά είναι σχεδόν οι μισοί βουλευτές, αντανακλά τον διχασμό για το ζήτημα της ανεξαρτησίας, που υπάρχει στην επαρχία της Καταλονίας. Ο διχασμός εκτός από το πλαίσιο της βουλής, φαίνεται και στην κοινωνία. Οι πολυπληθείς διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία αλλά και αυτές που είναι ενάντια σε αυτή, είναι σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο. Στο περιθώριο των βραδινών πανηγυρισμών της 27ης Οκτωβρίου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εξελίχθηκαν πορείες χιλιάδων ανθρώπων που αντιτίθονταν στην ανεξαρτησία. Μάλιστα, στην πορεία υπήρχαν μικροσυγκρούσεις με την καταλανική αστυνομία, αλλά και μεταξύ καταλανών, ενώ σπάστηκε η είσοδος του ραδιοφωνικού σταθμού της Καταλονίας.

Μπορεί οι πλατείες να πανηγύριζαν, αλλά οι διάδρομοι της βουλής των καταλανών, σύμφωνα με κάποιους δημοσιογράφους, βρίσκονταν σε αμηχανία. Πικρά τα χαμόγελα. Η ανεξαρτησία μπορεί να δηλώθηκε αλλά η ουσιαστική ανεξαρτησία προϋποθέτει την αναγνώριση από αρκετά κράτη ευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι στις προθέσεις κανενός ευρωπαϊκού κράτους, που αμέσως μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός και να δηλώσουν στήριξη στον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι. Όλοι οι ευρωπαίοι εξουσιαστές έχουν στα κράτη τους μικρές ή μεγάλες εστίες που θα μπορούσαν, κάποια στιγμή στο μέλλον, να ζητήσουν αυτονομία. Επίσης, δια στόματος Γιούνκερ, η Ε.Ε. διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να αποτελείται από 95 κράτη-μέλη και ότι δεν χρειάζεται άλλα ρήγματα. Ίσως οι αυτονομιστές να προέβλεπαν το πολύ αισιόδοξο σενάριο του Κοσσυφοπεδίου, όπου μετά την μονομερώς ανακήρυξη της αυτονομίας του από την Σερβία, υπήρξε αναγνώριση από πολλά κράτη διεθνώς. Αλλά τα μεγέθη και τα συμφέροντα είναι διαφορετικά, άλλο Ισπανία, με αρκετές αυτονομιστικές τάσεις στο εσωτερικό της, κράτος μέλος της Ε.Ε και ιστορικά με αυξημένο ρόλο στην παγκόσμια κυριαρχία και άλλο Σερβία.

Τα μέτρα επιβολής του ισπανικού κράτους

Έτσι, λοιπόν, λίγο μετά την ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας, το ισπανικό κράτος προχώρησε στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και την διενέργεια εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, απολύθηκε ο αρχηγός της καταλονικής αστυνομίας. Ενώ, ο Πουτζντεμόν με πολλά μέλη της κυβέρνησής του αναμένεται να διωχθούν για «εξέγερση» από την εισαγγελία της Ισπανίας. Επίσης, το ισπανικό κράτος έθεσε σε εφαρμογή το άρθρο 155 που περιλαμβάνει:

Α) Την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης και την πλήρη επιτροπεία της Καταλονίας από το ισπανικό κράτος.
Β) Τον έλεγχο των 16.000 καταλανών αστυνομικών που υπακούουν μόνο στην καταλανική κυβέρνηση.
Γ) Τον έλεγχο όλων των χρηματοοικονομικών εργασιών, του προϋπολογισμού και της φορολογικής πολιτικής.
Δ) Τον πλήρη έλεγχο των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών μέσων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ισπανικό κράτος στοχεύει να αλλάξει την ροή των ειδήσεων που προπαγανδίζουν την ανεξαρτησία.
Ε) Η βουλή πλέον θα είναι υπό την πλήρη επιτροπεία του ισπανικού κράτους, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί αν τα νομοσχέδια που θα ψηφίζονται αντιτείνονται στον έλεγχο της Καταλονίας από την Ισπανία.

Οι πανηγυρισμοί του κόσμου και τα αδιέξοδα των πολιτικών

Δεν θα πρέπει να περάσουν, επίσης, απαρατήρητοι οι πανηγυρισμοί της 1ηςΟκτώβρη, ημέρα του δημοψηφίσματος και αυτοί της 27 Οκτώβρη ημέρα κήρυξης ανεξαρτησίας, που συντελέστηκαν στην επαρχία της Καταλονίας και ειδικότερα στην Βαρκελώνη. Αμφότεροι ήταν υποκινούμενοι, κούφιοι και δεν αντιπροσώπευαν την πραγματικότητα. Και στους δύο, ο κόσμος πανηγύριζε στις πλατείες αλλά οι κυβερνώντες ήξεραν ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Στο δημοψήφισμα, η νίκη του Ναι παρουσιάστηκε σαν θρίαμβος του 90,18%, αλλά αποσιωπήθηκε ότι οι μισοί και πλέον καταλανοί δεν προσήλθαν στις κάλπες γιατί δεν επιθυμούσαν την ανεξαρτησία και δεν ήθελαν να νομιμοποιήσουν την διαδικασία. Πίσω από τα πανηγύρια, η κυβέρνηση Πουτζντεμόν ήξερε ότι η φαινομενικά μεγάλη πλειοψηφία στην ουσία ήταν οριακή και ότι δεν φτάνει για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ήξερε ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Στους πανηγυρισμούς της 27 Οκτώβρη έχουμε την ίδια αντίθεση. Στο σημείο αυτό, δεν μπορούμε να μην μπούμε στον πειρασμό να θυμηθούμε το ελληνικό δημοψήφισμα, που είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και αντιθέσεις στις αντιδράσεις του κόσμου και των κυβερνώντων. Από την μία οι κούφιοι πανηγυρισμοί και από την άλλη ο σκεπτικισμός και ο σχεδιασμός για το επόμενο ψέμα. Η εξαπάτηση της πολιτικής, όσο ο κόσμος δεν θα σκέφτεται απελευθερωτικά, θα έχει ίδια μέθοδο, είτε στον ισπανικό είτε στον ελλαδικό χώρο!

Η δημιουργία ενός νέου εθνικού κράτους δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα το απελευθερωτικό, παρά μια στείρα μεταφορά των υπαρχουσών ανισοτήτων που, ούτως ή άλλως, υφίστανται στο Ισπανικό κράτος. Είναι κρίμα ο κόσμος να σέρνεται από τις κάλπες στις πλατείες, ακολουθώντας τις εκάστοτε πολιτικές επιδιώξεις, χωρίς καμία απελευθερωτική προοπτική. Η φτώχεια, η ανεργία, η καταπίεση και η εκμετάλλευση, είναι κάποια από τα πολλά ενωτικά στοιχεία μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας και αυτών που είναι υπέρ της συνέχισης της ένωσης με το ισπανικό κράτος. Είναι κρίμα όλος αυτός ο κόσμος να δέχεται να παίζουν, με την δική του συναίνεση, πολιτικάντικα παιχνίδια στην πλάτη του. Να στοιχίζεται πίσω από τον εξουσιαστή Ραχόι ή πίσω από τον μαθητευόμενο μάγο Πουτζντεμόν.

Να ξεχνάει τα μεγάλα καθημερινά του προβλήματα, την μεγάλη λιτότητα των τελευταίων χρόνων, τις περικοπές και την βίαιη εκκένωση χιλιάδων χρεοκοπημένων κατοικιών και την μετέπειτα πώλησή τους μέσω πλειστηριασμών και να συναινεί με αυτούς που τελικά είναι εχθρός τους. Έτσι, η δημιουργία νέων εθνικών κρατών, με θεσμούς δημοκρατικούς, σοσιαλιστικούς, φασιστικούς ή κομμουνιστικούς δεν λύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Η αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία των λαών είναι πάντα καλοδεχούμενη, αρκεί να έρχονται μέσα από κοινωνικά απελευθερωτικά προτάγματα και να προωθούνται μέχρι τις εσχατιές τους. Να πάψει ο κόσμος να γίνεται έρμαιο πολιτικών επιδιώξεων, που το μόνο που εξυπηρετούν είναι να σφίξουν περισσότερο οι αλυσίδες στα σώματα των λαών.

*Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 176, Νοέμβριος 2017

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος / Αναρχικό κίνημα / Ανακοίνωση Τύπου Monday November 20, 2017 04:31 byΑναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Η εικόνα που κυκλοφόρησε από τον βαρύ τραυματισμό της Νατάσας Τσουκαλά, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην αμφιβολία: οι ομάδες αυτές λειτουργούν με απόλυτη αδιαφορία προς την ανθρώπινη ζωή, που είναι το μέτρο κάθε ελευθεριακής και εξεγερτικής αντίληψης, προκειμένουν να επιδοθούν σε ασκήσεις δύναμης, επιβολής, κυριαρχίας και εξουσίας. Οι ομάδες αυτές δεν αντιμάχονται το Κράτος, λειτουργούν ως ένα εν δυνάμει Κράτος που διεκδικεί την αυθαίρετη εξουσία για λογαριασμό τους.

Ενάντια στον ανταγωνισμό, η αλληλεγγύη: Να πετάξουμε από το κίνημα ό,τι αναπαράγει τον κόσμο της δύναμης και της επιβολής

Η Νατάσα Τσουκαλά, δικηγόρος που βρέθηκε για πολλά χρόνια στο πλευρό των καταπιεσμένων και των θυμάτων καταστολής, δίνει μάχη για τη ζωή της στον Ευαγγελισμό. Ακόμα κι αν την κερδίσει είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να σώσει το πόδι της.

Το χτύπημα που δέχθηκε η Νατάσα Τσουκαλά δεν ήταν ένα εκδικητικό χτύπημα από αστυνομικό, δεν ήταν αποτέλεσμα ενέδρας που έστησαν ακροδεξιοί φασίστες. ‘Ηταν αποτέλεσμα μια φωτοβολίδας που έπεσε σε ευθεία βολή μέσα σε κατοικημένη περιοχή, από κάποιο μέλος από τις ομάδες αυτές που εδώ και κάποιον καιρό επιχειρούν με την ανοχή μεγάλου τμήματος του κινήματος να εκκενώσουν τον αναρχισμό από όλο το ανθρωπιστικό, αλληλέγγυο, κοινωνικό και ελευθεριακό περιεχόμενό του.

Θα ήμασταν ανειλικρινείς αν παριστάναμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα. Είναι αρκετά χρόνια τώρα που ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικές λειτουργούν σε αντίθεση με κάθε αρχή της ελευθεριακής και της αναρχικής σκέψης:

Εκεί όπου ο αναρχισμός προτάσσει την αλληλεγγύη, αυτές προτάσσουν τον ανταγωνισμό.

Εκεί όπου ο αναρχισμός προτάσσει την κοινωνικότητα, αυτές προτάσσουν τον ατομικισμό.

Εκεί όπου ο αναρχισμός προτάσσει την σύνθεση και τη δημιουργία, αυτές προτάσσουν την τυφλή βία και τον μιλιταρισμό.

Εκεί που ο αναρχισμός προτάσσει την ελευθερία και τη ζωή, αυτές προτάσσουν τον κυνισμό, τη συνωμοσία, την «αποτελεσματικότητα» και τη λατρεία της δύναμης.

Τις είδαμε να δρουν τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Κερατσίνι, όταν κόντεψαν να σκοτώσουν την συντρόφισσα Κ.Κ., χτυπώντας την με λοστό στο κεφάλι επειδή διαφωνούσε με το σπάσιμο των… ΚΕΠ. Τις είδαμε να επιτίθενται σε εκδηλώσεις και πάρτι αντικαπιταλιστικών οργανώσεων, χτυπώντας γυναίκες, συντρόφισσες και συντρόφους για να πάρουν το ταμείο. Τις είδαμε να επιτίθενται σε συντρόφισσες και συντρόφους που έστηναν τα τραπεζάκια τους στο Πολυτεχνείο του 2015. Τις είδαμε και στο τριήμερο του Πολυτεχνείου, να αποκλείουν τις υπόλοιπες τάσεις από τον χώρο και να πετάνε πέτρες σε όποιον πλησιάζε το στρατόπεδό τους.

Τις είδαμε κυρίως, να υπερασπίζονται κατά κανόνα με υπερηφάνεια τη δράση τους την επόμενη μέρα. Όπως χθες και σήμερα, με το ναζιστικής προέλευσης και απύθμενης χυδαιότητας επιχείρημα της «παράπλευρης απώλειας» ή με την ελεεινή γκεμπελίστικη απόπειρα να παρουσιάσουν τη Νατάσα Τσουκαλά ως συνεργάτιδα της αστυνομίας.

Η εικόνα που κυκλοφόρησε από τον βαρύ τραυματισμό της Νατάσας Τσουκαλά, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην αμφιβολία: οι ομάδες αυτές λειτουργούν με απόλυτη αδιαφορία προς την ανθρώπινη ζωή, που είναι το μέτρο κάθε ελευθεριακής και εξεγερτικής αντίληψης, προκειμένουν να επιδοθούν σε ασκήσεις δύναμης, επιβολής, κυριαρχίας και εξουσίας. Οι ομάδες αυτές δεν αντιμάχονται το Κράτος, λειτουργούν ως ένα εν δυνάμει Κράτος που διεκδικεί την αυθαίρετη εξουσία για λογαριασμό τους.

Δεν έχει απομείνει καμία απολύτως δικαιολογία για να συνεχιστεί η ανοχή του κινήματος απέναντι σε αυτές τις ομάδες. Η πρακτική τους προσβάλει, συκοφαντεί, αδυνατίζει και ντροπιάζει το κοινωνικό και το ελευθεριακό κίνημα και κάθε αγώνα για μια κοινωνία χωρίς επιβολή. Η μοναδική τους συνεισφορά είναι η σχετικοποίηση της καταστολής, σαν αυτή που είδαμε να εκτυλίσσεται από τις αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ της Παρασκευής, απέναντι σε διαδηλωτές που επέστρεφαν από την πορεία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και απέναντι στην γειτονιά των Εξαρχείων, που πέρα από τη δυσφήμιση των ΜΜΕ και των πολιτικών παπαγάλων έχει κάθε τόσο να αντιμετωπίσει και την εισβολή των ΜΑΤ εν είδει κατοχικού στρατού.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί κάθε ελευθεριακή και αντικαπιταλιστική οργάνωση, κάθε άνθρωπο που παλεύει για την ελευθερία, σε συντονισμό για την αυτοάμυνα του κινήματος, τόσο απέναντι στην κρατική καταστολή που παραμένει η ίδια είτε κυβερνά η «Δεξιά» είτε κυβερνά η «Αριστερά» όσο και απέναντι σε φαινόμενα αντικοινωνικής βίας, περιφρόνησης της ανθρώπινης ζωής και απόπειρας να υποκατασταθούν οι κοινωνικές διεργασίες από έναν ατελείωτο τυφλό μιλιταρισμό.

Βρισκόμαστε στο πλάι της Νατάσας Τσουκαλά και κάθε ενός από τα εκατοντάδες θύματα της αστυνομικής βίας της Παρασκευής 17/11

-Ενάντια στον ανταγωνισμό, η αλληλεγγύη.

-Περιφρουρούμε τις ελευθεριακές και κοινωνικές αρχές του κινήματος, από απόπειρες εκτροπής προς τη λατρεία της δύναμης και τον μιλιταρισμό.

-Οργανωνόμαστε απέναντι στη φτώχεια, την καταστολή και κάθε είδος επιβολής και κυριαρχίας.

-Παλεύουμε για την οριζόντια ελευθεριακή οργάνωση των καταπιεσμένων σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε αμφιθέατρο και κάθε γειτονιά.

-Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων.

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

image rocinante.jpg 0.02 Mb

iberia / miscellaneous / opinión / análisis Monday November 20, 2017 00:54 byAzadi

Mucho se ha hablado en los últimos años de la lucha del pueblo kurdo y el modelo de sociedad que están construyendo en Rojava. No hace mucho tuvieron en lugar en Bilbao las segundas Jornadas Internacionales de Ecología Social, donde, entre otras cosas, se abordaron otras experiencias prácticas que tienen cierta similitud: Luchas por la defensa del territorio en el bosque de Hambach y Euskal Herria, el neo-zapatismo chiapaneco,... El confederalismo democrático kurdo no es sólo una bella y lejana idea, sino una fuente de inspiración. En esa línea la plataforma catalana Azadî de solidaridad con el pueblo kurdo ha realizado una interesante propuesta de organización para los Comités de Defensa de la República [CDRs].

Recordamos que los Comités de Defensa de la República son grupos surgidos en Cataluña en 2017 con el objetivo inicial de facilitar la realización del referéndum de independencia del 1 de octubre. Tras el referéndum, adoptaron el nuevo objetivo de luchar por el cumplimiento de su resultado y la proclamación de la república catalana. Se basan en asambleas abiertas y realizaron su primera reunión de coordinación el 15 de octubre en Sabadell, a la que asistieron delegaciones de más de 100 CDRs. La cuarta reunión de coordinación tuvo lugar el 4 de noviembre en Manlleu donde representantes de 172 comités de los más de 250 existentes a día de hoy [ver mapa] decidieron cambiar su denominación por de Defensa de la República [hasta entonces habían sido de Defensa del Referéndum] y dieron por concluído el proceso de creación de la coordinadora nacional [@CDRCatOficial en Twitter]. A los 4 días tuvo lugar la huelga del 8N en la que participaron activamente.

Sin entrar a valorar aquí el procés, o la participación de las libertarias en él, reproducimos a continuación la propuesta, que no deja de ser las típicas asambleas de delegadas revocables en las que se basan los comités y los consejos obreros, pero incorporando algunas de las herramientas que han utilizado en Kurdistán para una mejor integración de las distintas sensibilidades.


¿Como combinar agilidad y horizontalidad en la toma de decisiones?

Esta es una pregunta que ahora mismo se deben de estar haciendo muchos CDRs (Comités de Defensa del Referéndum) en todo Cataluña, dado que se está debatiendo el modelo de estructura coordinadora entre estas entidades arraigadas a los barrios y pueblos.

Puede resultar complicado encontrar un equilibrio entre agilidad y horizontalidad para superar los peligros de acumulación de poder que tendría una estructura donde el vínculo entre el ámbito municipal y el ámbito supra-municipal se hiciera mediante representantes escogidos por cada CDR, y de inoperatividad, si el vínculo se hiciera a través de portavoces que no pueden tomar nunca ningún tipo de decisión sin antes volverlo a bajar a su CDR. El debate que hay detrás es profundo y puede estancarse o provocar divisiones o exclusiones dentro de los CDRs.

El modelo de Rojava, en el Kurdistán Sirio

Actualmente en Rojava y desde hace 5 años, más de 3 millones de personas se organizan a través de un sistema que encuentra una solución (imperfecta, evidentemente, pero fértil) a este debate: el Confederalismo Democrático[1]. Este modelo es complejo y afecta a todos los ámbitos de la sociedad, pero parte de la idea principal que la sociedad se tiene que organizar de «abajo» hacia «arriba», es decir partiendo del ámbito local:

Cada barrio/pueblo se reúne periódicamente en un comité vecinal abierto a todos los vecinos y vecinas.

A través de este comité se designan 2 co-delegados, que tienen que ser dos personas que se ofrezcan y el máximo de diferentes posible (diferente género, diferente etnia, diferente edad…), pues precisamente su trabajo es recoger el sentir general, complejo y diverso, del barrio o pueblo.

Estos co-delegados acuden periódicamente a las reuniones de ámbito territorial más amplio (ciudades, sub-comarcas…), en las cuales trasladan las decisiones y propuestas de su barrio/pueblo que afectan el ámbito territorial más amplio, y también pueden tomar decisiones sobre temas de urgencia que surjan… PERO: estas decisiones posteriormente son revocables en todo momento por parte de los vecinos y vecinas de su barrio/pueblo, que además pueden acordar también en cualquier momento sustituir las personas co-delegadas si consideran que estas no hacen bien su trabajo.

Si no han sido revocados antes, pasado un cierto tiempo (6 meses, un año, dos años…) y acordado por el comité, se escogerán nuevos co-delegados, para establecer una rotatividad que fomente la implicación de más personas y evite ciertas dinámicas de concentración de poder en algunos co-delegados.

Para ir al ámbito territorial todavía más amplio (ciudades grandes, regiones…), a la vez se designan análogamente dos co-delegados.

Para acabar, es muy importante el principio de subsidiariedad, que dice que toda decisión se tiene que tomar al nivel más local posible, de forma que la inmensa mayoría de las decisiones se toma al nivel más local, y sólo unas pocas van a los niveles confederales más elevados.

El contexto catalán

Pensamos que, más allá de si podríamos copiar el modelo del Confederalismo Democrático (u otro) en nuestro contexto actual (que es diferente y particular), aplicar ciertos aspectos como el modelo basado en co-delegados, que permite una mucho mayor integración de la diversidad, puede dar mucha fuerza organizativa a los CDRs.

Lluís Maria Xirinacs[2] ya propuso un modelo de organización social comunal para los Países Catalanes, basado en agrupaciones de asambleas confederadas siguiendo los principios que se presentan en este documento, en el marco de una Confederación Ibérica y mundial de pueblos libres.

Por otra parte, la iniciativa Proceso Constituyente[3] también plasmó propuestas parecidas a las que hizo Xirinacs, a través de su sectorial de “Democracia participativa”.

Propuesta de sistema de co-delegadas

A continuación se presenta una propuesta de funcionamiento confederal con co-delegadas, inspirado en los ejemplos antes mencionados:


Elección

Cada asamblea designa dos personas como co-delegadas, que tendrán que representar la máxima diversidad, es decir, tendrán que pertenecer a un género, etnia y/o rango de edad diferente, pues precisamente su trabajo es recoger el sentir general, complejo y diverso, de cada barrio o pueblo.

Las co-delegadas pueden ser escogidas entre personas voluntarias para asumir la función o por sorteo. Idealmente, una persona voluntaria y otra por sorteo para no perder la representatividad estadística y al mismo tiempo, no correr el riesgo de carencia de gente conocedora del tema y/o motivada.

Atribuciones

Los co-delegados tendrán otorgado un cierto grado de autonomía para poder deliberar y votar decisiones. En ningún caso habrá privilegios ni existirán cargos sino únicamente responsabilidades. Cada asamblea tiene atribuciones para tomar decisiones políticas en función del principio de subsidiariedad.

Renovación y rotación

Los co-delegados escogidos serán renovados según la temporalidad estipulada (6 meses, 1 año, etc.), para establecer una rotativitad que fomente la implicación de más personas y evite ciertas dinámicas de concentración de poder en algunos co-delegados.

La renovación se puede dar de manera escalonada, es decir, al final del mandato se renueva uno de los co-delegados y a medio mandato de este se renueva el otro, garantizando así una óptima transmisión de las funciones atribuidas por la asamblea.

Revocación

Cada asamblea puede revocar, por votación favorable de una amplía mayoría (que se tiene que definir), cualquiera de los niveles asamblearios de la agrupación superior (tanto sus portavoces como las decisiones que tomen). Este mecanismo sirve para tomar acciones urgentes y ser ágiles en la toma de decisiones.

El principio de subsidiariedad

La subsidiariedad es un principio organizativo muy poderoso, puesto que permite determinar en qué nivel de agrupación se tiene que tomar cada decisión en los colectivos humanos, de forma que se llegue a un equilibrio óptimo entre libertad individual y respeto por los demás. Es decir, cada nivel de agrupación asambleario decide sobre temas que afectan exclusivamente a su gente; en caso contrario el tema se resuelve en el nivel de agrupación superior que alcance todo el territorio afectado por el tema en cuestión.

Agrupaciones territoriales confederadas[4]

Las asambleas de los comités pueden agruparse por criterio de pertenencia a una misma región, comarca y/o por proximidad territorial, hasta un máximo de 25 asambleas por agrupación y un mínimo de 5. Teniendo en cuenta número de comités actual (superior a 100) y la distribución territorial de los mismos (ver mapa), una distribución orientativa de las agrupaciones podría ser esta:

 • Norte-montaña (unos 12 comités)
 • Girona (unos 8 comités)
 • Occidental-centro (unos 20 comités)
 • Barcelona (unos 20 comités)
 • Llobregat (unos 12 comités)
 • Maresme (unos 10 comités)
 • Vallés Oriental (12-15 comités)
 • Sur (unos 12 comités)

  Partiendo de este escenario, pueden haber diferentes maneras de articular un siguiente nivel de agrupación. Por ejemplo: cada una de las 8 agrupaciones de segundo nivel escogería 2 co-delegados (16 en total), que se encontrarían en una agrupación de tercer nivel, dando alcance a todo el territorio catalán. Cada agrupación podría traer un 3er co-delegado que de manera rotatoria podría hacer la función de observador y apoyar a los otros dos co-delegados (haciendo un total de 24 miembros). En todo caso, se podrían aplicar diferentes fórmulas para dotar de la máxima solidez a la coordinación.

  Esperamos que esta propuesta pueda tener buena acogida a los CDRs y nos ayude a encontrar el equilibrio entre agilidad y horizontalidad.

  Azadî – Plataforma en solidaridad con el pueblo kurdo


  Aclaraciones después del encuentro catalán de CDRs en Igualada el 21 de octubre:

  Esta es una propuesta que busca generar un marco organizado de partida, desde donde ir definiendo la coordinación de los CDRs. Por lo tanto, es abierta a modificaciones de todo tipo en un futuro, y perfectamente compatible con:

 • Que las funciones del 3r nivel confederal (nivel “catalán” o “nacional”) se limiten provisionalmente (por ejemplo que la coordinación a nivel catalán de momento sólo sea comunicativa, técnica y de cara a movilizaciones)
 • Que los CDRs se centren en el trabajo local (de hecho es lo que dice el principio de subsidiariedad)
 • Que se constituyan (o no) comisiones o grupos de trabajo sectoriales a nivel catalán.

  Por otro lado, la propuesta que hacemos de Agrupaciones Territoriales es completamente orientativa y a modo de ejemplo. Evidentemente, lo que tiene sentido es que sean los CDRs de cada localidad los que decidan con quienes se quieren agrupar. De todos modos, posteriormente las Agrupaciones que salgan tendrían que recoger más o menos el mismo número de CDRs (o del mismo orden de magnitud). Si esto no se cumpliera y, por ejemplo, la Agrupación de Barcelona Ciutat reuniera 25 comités mientras que la Agrupación de una comarca determinada reuniera sólo 2 o 3, tendríamos que encontrar mecanismos para equilibrarlo. Por eso decimos que haría falta que no hubieran Agrupaciones Territoriales de menos de 5 CDRs.


  [1].Vídeo-entrevista a Dilar Dirik explicando el Confederalismo Democrático (Vilaweb).
  [2].Comunidad humana. Manifiesto de Germanies (2000)
  [3].http://www.procesconstituent.cat
  [4]. El modelo de agrupaciones se ha inspirado en el documento “DEMOCRACIA INCLUSIVA Y OTRAS FORMAS AVANZADAS” que sirvió para definir la sectorial de Democracia Participativa de Proceso Constituyente. De ahí se han sacado parte de los contenidos, así como el gráfico que lo ilustra.

 • brazil/guyana/suriname/fguiana / represión / presos / opinión / análisis Monday November 20, 2017 00:42 byJosé Luis Carretero Miramar

  La situación social y política en Brasil es cada vez más comprometida. Desde la llegada al gobierno de Michel Temer mediante un golpe institucional y palaciego, la deriva neoliberal, en lo económico, y fascistizante, en lo relacionado con los derechos civiles, del gobierno del principal representante de los BRICS en América Latina, es cada vez más acusada. El gigante emergente ha iniciado un proceso cada vez más autoritario de enfrentamiento con los movimiento sociales al hilo del despliegue de toda una barahúnda de medidas de ajuste y reformas flexibilizadoras de la regulación laboral y de pensiones. El movimiento libertario, de hecho, ha sufrido también sus zarpazos.

  El hombre clave en las “tareas del gobierno Temer” es H. Meirelles, ministro de economía, que mantiene una política agresivamente neoliberal : sin reforma de las jubilaciones no se puede cumplir con la Enmienda Constitucional 95 aprobada hace un año (que limita el aumento del gasto público por 20 años); sin nuevas privatizaciones y externalizaciones (que empezarían en breve con Electrobras) no habrá beneficios ampliados para las élites; sin desregulación de las actividades extractivas no aumentará la inversión (y de ahí la normativa en ciernes para habilitar la explotación minera en un área estratégica de la Amazonia); sin reforma laboral no se engrasarán las tuberías de un mercado laboral basado en la hiperexplotación y la flexibilidad (una reforma que se plantea, incluso, modificar el significado legal del trabajo esclavo). Todo un recetario de ajuste neoliberal duro para la principal economía de América Latina.

  Además, desde el punto de vista geoestratégico, la línea del nuevo gobierno brasileño es, también clara: subordinación frente a los intereses económicos y militares de Estados Unidos, y voluntad expresa de convertirse en plataforma militar de la agresividad imperialista del gigante del Norte, con preocupantes efectos sobre el equilibrio político en países vecinos como Venezuela. De hecho, del 6 al 12 de noviembre se ha llevado a cabo un ejercicio militar conjunto auspiciado por las Fuerzas Armadas brasileñas en la triple frontera entre Brasil, Colombia y Perú con la participación de Estados Unidos. El ejercicio se ha llamado “Operación América Unida” o “Amazonlog 17”.

  Por primera vez en décadas, se ha instalado una base militar internacional temporal en la ciudad de Tabatinga (Amazonas, Brasil) fronteriza con Colombia y Perú. El ejercicio ha tenido el objetivo “oficial” de prepararse para una situación de “carácter humanitario”. El trasfondo de la participación militar estadounidense en estas maniobras, queda más claro si atendemos a las palabras del Comandante del Comando Sur de Estados Unidos, Kurt Tidd, en su informe ante el Congreso estadounidense en este mismo año : “La creciente crisis humanitaria en Venezuela puede obligar a una respuesta regional”.

  Todas estas derivas, por supuesto, se han visto acompañadas de un aumento drástico de la represión sobre los movimientos sociales y de la expansión de las organizaciones y de la influencia pública de la extrema derecha. Declaraciones de diputados, como Bolsonaro, reivindicando la última dictadura militar y la tortura; acciones violentas de grupos, como el Movimiento Brasil Livre (MBL), impidiendo el desarrollo actividades artísticas (como en el Santander Cultural de Porto Alegre); los generalizados discursos criminalizadores, sexistas, conservadores, antipopulares y racistas realizados por personalidades públicas o por organizaciones como Vem para Rua, Aliança Brasil, etc.

  Este proceso, por supuesto, ha sido respondido con decisión por los movimientos sociales brasileños, mediante movilizaciones masivas y con la extensión de la actividad de organizaciones de pobladores, campesinos sin tierra, trabajadores precarios, mujeres y excluidos de todo tipo. Es en el marco de este contexto que las agresiones contra el movimiento libertario y el resto de los movimientos populares por parte de un poder estatal plenamente deslegitimado y crecientemente autoritario, se han sucedido con una enorme intensidad. Los casos paradigmáticos de esta represión se precipitan a una enorme velocidad, como la incriminación de 18 estudiantes y un profesor en el Estado de Goiás (que acabó finalmente con un acuerdo ante el juzgado) por su participación en la ocupación de la Secretaría de Educación, Cultura y Deporte (Seduce) y de al menos 27 escuelas de este Estado brasileño en una oleada de luchas estudiantiles contra el cierre de centros de enseñanza, entre diciembre de 2015 y enero de 2016.

  Pero la agresión más grave contra el movimiento libertario en Brasil se produjo el 25 de octubre de este mismo año, cuando la policía de Rio Grande do Sul inició una investigación conocida como Operación Erebus, cuyo objetico principal era criminalizar a la Federación Anarquista Gaucha (FAG), una organización popular de larga trayectoria en el Sur de Brasil .

  En el marco de esta operación, la sede de la FAG fue registrada, así como el espacio cultural Parhesia y la ocupación urbana Pandorga. Se confiscaron ordenadores, USB y HDs , así como garrafas de plástico que la policía afirma que se iban a utilizar para confeccionar explosivos caseros. También se confiscaron libros y materiales de teoría y propaganda anarquista, cosa que incluso la justicia prohibió, sin que la policía hiciera caso. Treinta activistas fueron acusados, en medio de una gigantesca campaña criminalizadora en la que la Rede Globo, el principal grupo mediático brasileño, en su programa estrella “El Fantástico”, presentaba de forma descontextualizada a la militancia de la FAG, mientras supuestos expertos debatían sobre los tipos penales que cabría teóricamente aplicar; y la cadena televisiva SBT calificaba de “neonazis” a un grupo declaradamente anarquista que ha trabajado durante décadas con los sectores más excluidos y discriminados racialmente de la sociedad.

  Mientras tanto, los movimientos populares de Rio Grande do Sul, denuncian que la constitución de proto-milicias fascistas y el aumento de los crímenes de odio se desarrollan impunemente en el Estado. Reuniéndose en grupos de apoyo al diputado Bolsonaro, los militantes de la extrema derecha muestran una gran actividad en las redes sociales, enseñando armas de fuego y animando a los " Ciudadanos de bien" a atacar a los "izquierdistas”. De hecho, en una movilización de los funcionarios municipales de Porto Alegre (capital de Rio Grande do Sul) un profesor fue golpeado con un bate retráctil por un matón de un youtuber, supuestamente vinculado al MBL, organización que al día siguiente fue recibida con gran cordialidad por el alcalde. También, en la universidad, fue atacada una actividad académica relativa al centenario de la Revolución Rusa, al grito de “¡intervención militar, ya!”

  Podríamos seguir, en esta narración de la fascistización creciente del ejercicio del poder por parte de la clase dirigente brasileña ligada a las fuerzas que sostienen el gobierno de Michel Temer. Las tensiones sociales se acumulan en Brasil, principal economía de América Latina y uno de los países emergentes con más potencialidad estratégica. En palabras de Emir Sader, Brasil constituye hoy en día, ante la falta de legitimidad del gobierno neoliberal y la creciente actividad de los movimientos sociales, el eslabón débil de la cadena neoliberal en América Latina. El proceso de derechización del continente, tras victorias electorales como la de Mauricio Macri en Argentina, o golpes palaciegos como el desarrollado en el país carioca, aún puede detenerse y revertirse por la movilización de los organismos populares que, por ello, están siendo objeto de una acrecentada represión. La solidaridad y el apoyo mutuo son bienes de ida y vuelta, la cadena de ternura y amistad que recorre y hace fuerte el hilo rojo de la rebeldía que se extiende a través del mundo. Tirar de ese hilo, alimentarlo, apoyar a quienes construyen el mañana, es también trabajar por nuestro horizonte más preciado.

  italia / svizzera / economia / opinione / analisi Friday November 17, 2017 02:04 byBrunoL

  consideriamo essenziale interpretare il concetto di imperialismo globalizzato e finanziario. Questo si manifesta con forme più grossolane, come l'invasione militare, all'oggetto di studio a cui questo testo si collega, i rapporti complementari e subordinati delle Transnational Corporations (TNC), paradisi fiscali, capitale finanziario come forma di accumulazione selvaggia contemporanea, indebitamento assicurato di intere popolazioni e l'esistenza di una nefasta somma di élite organiche che agiscono attraverso porte girevoli su scala nazionale e transnazionale, servendo e localizzando l'attuale versione del neoliberismo.


  Per una definizione dell'imperialismo nella fase del capitalismo globale e finanziario post-2008


  Ho lavorato sul tema della globalizzazione finanziaria dall'agosto 2008, al culmine della "crisi" - che io chiamo crisi-farsa - originata dalla bolla immobiliare americana e dalla conseguente liquidazione di mutui senza zavorra. Il passo precedente di questa ricerca è stato fatto nel libro "Svelare la farsa con il nome di crisi" (Bruno Lima Rocha / Anderson Santos Vista: encurtador.com.br/abPVX). Vale la pena ricordare che il 2008 non è stata la prima "crisi" del dopo-Guerra Fredda se consideriamo la situazione del pianeta dopo gli attacchi dell'11 settembre del 2001. Da quel momento, ho deciso di dedicare parte dello sforzo analitico per collegare alcune variabili fondamentali per la scala del dominio planetario di questo mondo post-2008.

  E' necessario caratterizzare l'azione imperialista nel XXI secolo sia nelle cosiddette "rivoluzioni colorate", come nel suo effetto successivo, l'internazionalizzazione delle imprese nazionali, la dismissione del patrimonio collettivo e lo sfruttamento sfrenato delle risorse naturali non rinnovabili. L'obiettivo permanente è la finanziarizzazione delle economie subordinando la volontà sovrana delle società reali. In questa azione congiunta e combinata, l'opinione pubblica viene coinvolta in maniera strutturale. La capillarità di Internet e la manipolazione dei Big Data da parte di fornitori statunitensi implicano la fragile sovranità delle società civili dell'America Latina.

  Una variabile di base è il concetto di imperialismo e la necessità di una sua revisione. Vivendo in America Latina e insegnando scienze politiche e relazioni internazionali, ci troviamo automaticamente in una posizione polarizzata dagli Stati Uniti e nella capacità di proiettare altri inserimenti nel Sistema Internazionale lontano dall'asse anglosassone e dall'Europa Unita. Allo stesso tempo, una nozione realistica ci fa evitare qualsiasi adesione alle posizioni della Russia, dell'India e ancora meno della Cina. Nel nostro caso, osservando le relazioni asimmetriche del potere globale dal Brasile come paese continentale leader, è possibile manovrare all'interno dell'ombrello BRICS, ma riconoscendo l'esistenza di un imperialismo cinese su scala globale e le relative proiezioni dentro e fuori l'Eurasia per queste tre potenze.

  Con queste avvertenze, consideriamo essenziale interpretare il concetto di imperialismo globalizzato e finanziario. Questo si manifesta con forme più grossolane, come l'invasione militare, all'oggetto di studio a cui questo testo si collega, i rapporti complementari e subordinati delle Transnational Corporations (TNC), paradisi fiscali, capitale finanziario come forma di accumulazione selvaggia contemporanea, indebitamento assicurato di intere popolazioni e l'esistenza di una nefasta somma di élite organiche che agiscono attraverso porte girevoli su scala nazionale e transnazionale, servendo e localizzando l'attuale versione del neoliberismo.

  Tale sistema di dominio opera attraverso una dimensione complementare di intellighenzia e spionaggio elettronico (vedi interruzione dei segnali o il sigint- lo spionaggio di segnali elettromagnetici), l'appoggio giuridico-politico e non ideologico dei media specializzati (come il ruolo del "giornalismo" economico), agenzie di analisi "di rischio", le raccomandazioni degli organismi di Bretton Woods (come il Fondo monetario internazionale e la Banca Mondiale), gli operatori "nazionali" legati a fondi voluminosi e poco o nulla regolamentati come gli hedge funds e l'insieme di strumenti di accumulazione attraverso il cosiddetto sistema bancario ombra. Al primo posto, attiva in ogni società reale, osserviamo l'interiorizzazione degli interessi esterni (imperialisti) tramite gli accordi di cooperazione legale internazionale, negli istituti e nei think tank della "nuova" destra (che si è diffusa come metastasi in America Latina), nel soggiogamento delle istituzioni dello stato capitalista - riducendo i margini della democrazia di massa - ed espandendo tanto gli spazi di mercato - la commercializzazione - come la privatizzazione delle risorse, delle società e dei beni collettivi (come le riserve di risorse naturali) e la pressione costante proveniente dalla maggior parte dei vertici della piramide delle nostre società per essere assorbite come partner di minoranza nella distopia del capitalismo globale con la "libertà e l'efficienza" del mercato.

  Nella dimensione dell'obiettivo permanente, il modus operandi su scala mondiale esprime la crescente concentrazione di TNC - inclusi i conglomerati cinesi, russi, indiani e fino a poco tempo fa brasiliani la cui capacità di interconnessione è inversamente proporzionale alla conservazione di risorse rinnovabili del pianeta e dei biomi. L'internazionalizzazione delle catene di approvvigionamento secondarie, l'interdipendenza subordinata di interi mercati e società reali- come la vendita nel mercato dei futures di colture agricole e la dollarizzazione di prodotti primari - e una produzione scientifica piramidale in cui la circolazione della ricerca scientifica è inversamente proporzionale al segreto industriale e alle capacità di ricerca e sviluppo con contenuto nazionale, definiscono un pianeta in cui i conglomerati di capitali trasversali e il controllo degli azionisti multipli, ma subordinati a centri decisionali esterni, aumentano le fragilità di ogni paese e fanno della sovranità decisionale un obiettivo sempre più distante .

  Questo insieme complesso si realizza nell'accumulazione selvaggia della ricchezza attraverso gli impegni di rimborso - obbligazioni, titoli, strumenti finanziari - e depositi all'estero in un autentico casinò globale protetto da una legislazione specifica in territori con giurisdizioni speciali. Sia gli individui che le aziende sono beneficiari di questo meccanismo e i depositi nei "paradisi" possono essere considerati la forma contemporanea di arricchimento. I valori che si accumulano in queste giurisdizioni eludono sia il fisco dei paesi - e quindi non si trasformano in politiche pubbliche o di finanziamento dell'apparato statale - né aumentano il reddito medio delle società. È esattamente l'opposto. Il modello di accumulazione finanziaria e l'azione dell'imperialismo nella sua fase di globalizzazione post-2008 vede l'aumento della circolazione del "settore finanziario" non regolamentato, in modo che la ricchezza non provenga nemmeno dallo sfruttamento del lavoro e dall'estrazione di plusvalore. Il capitalismo esistente non ha più bisogno di generare un volume di lavoro vivo e un massiccio impiego diretto, ma di subordinare le società a fini privati ​​in nome della "crescita" di alcuni settori o della "stabilità".

  L'assenza di lavoro vivo e il sequestro della capacità estrattiva degli Stati aumenta la lacuna di rappresentanza e la cattura di beni collettivi da parte di entità private, dato che i loro rappresentanti entrano e escono dal governo e dalle tecnocrazie di carriera. Come si può vedere, la complessità dell'imperialismo contemporaneo ci costringe ad affrontare importanti sfide teoriche e organizzative.


  Bruno Lima Rocha é professore di scienze politiche e relazioni internazionali / (www.estrategiaeanalise.com.br para textos e colunas de áudio / estrategiaeanaliseblog.com para vídeos e entrevistas / blimarocha@gmail.com para E-mail e Facebook)

  (traduzione a cura di Alternativa Libertaria/fdca - Ufficio Relazioni Internazionali)

  This page has not been translated into 한국어 yet.

  This page can be viewed in
  English Italiano Català Ελληνικά Deutsch  ¿Què està passant a Catalunya?

  ¿Què està passant a Catalunya?

  Wed 22 Nov, 20:45

  browse text browse image

  ap_17274270518815353x221.jpg imageΗ ανεξαρτησία τω_... Nov 22 18:39 by Σαλβαδόρ* 0 comments

  1286890_06_0025_11172017_20171117203118__mg_49251510945375_4_1.jpg imageΕνάντια στον αντ^... Nov 20 04:31 by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

  azadi.jpg image[Catalunya] Propuesta de organización para los Comités de Defensa de la República inspirad... Nov 20 00:54 by Azadi 0 comments

  fag1.jpg imageBrasil, deriva neoliberal y represión de los movimientos populares y del movimiento libert... Nov 20 00:42 by José Luis Carretero Miramar 0 comments

  460_0___30_0_0_0_0_0_economicimperialisminindiaexamplemeaning.jpg imagePer una definizione dell'imperialismo nella fase del capitalismo globale e finanziario pos... Nov 17 02:04 by BrunoL 0 comments

  donosl8waaaumn7.jpg image17 Νοέμβρη, Όλοι στο... Nov 15 18:09 by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

  maorilandworkerheader1912.jpeg imageThe Maoriland Worker on the Haymarket Martyrs Nov 15 11:11 by Copasetic65 0 comments

  65327777a0f1ee1ab8a82c5d1d88c0c0.jpg imageTraditional Values: Housing & Direct Action Nov 15 11:06 by AWSM 0 comments

  economicimperialisminindiaexamplemeaning.jpg imageTraçando uma definição de imperialismo na etapa do capitalismo global e financeiro pós-200... Nov 15 07:37 by BrunoL 0 comments

  textGenova: Incontro europeo delle organizzazioni comuniste anarchiche/libertarie. Nov 14 07:24 by Alternativa Libertaria/FdCA 0 comments

  textPordenone: welfare aziendale Nov 14 07:12 by Alternativa Libertaria/FdCA 0 comments

  28b9eebf550d43177f73a101bb5894a5_1.jpg imageIl movimento anticapitalista nella Repubblica Catalana Nov 14 06:35 by Aitor Tarradellas 0 comments

  textLucca: Donne Contro - intervista a 10 donne anarchiche, marxiste e femministe nella Rivolu... Nov 14 06:09 by Alternativa Libertaria/FdCA 0 comments

  460_0___30_0_0_0_0_0_28b9eebf550d43177f73a101bb5894a5.jpg imageΗ κατάσταση στην ... Nov 13 19:43 by Aitor Tarradella 0 comments

  15.jpg imageΌχι πυρηνικά στο_... Nov 13 04:18 by «δυσήνιος ίππος» 0 comments

  cine_mujeres_y_acuerdo_de_paz_remap.jpg imageCine, Mujeres y Acuerdo de Paz Nov 12 22:38 by Alexander Escobar 0 comments

  textNew Mass Resistance as Spanish State Jails Catalan Ministers Nov 10 18:02 by Dick Nichols 0 comments

  28b9eebf550d43177f73a101bb5894a5.jpg imageThe anticapitalist movement in the Catalan Republic Nov 09 18:14 by Aitor Tarradellas 0 comments

  122115a1ad15482bbd2649c87bda8a88.jpg imageΔικαίωμα στην αυ`... Nov 09 04:11 by Αναρχική Συλλογικότητα mⒶnifesto 0 comments

  rating_agencies.jpg imageAs agências de “análise” de risco e a violação de soberanias Nov 08 21:41 by BrunoL 0 comments

  kiel_ne_endas__portada__a5.png imageKiel ne endas fari revolucion Nov 08 16:21 by Jurgo 0 comments

  001africa1968africalazaroabreuemorydouglas.jpg imageNational Self-Determination, Internationalism, and Libertarian Socialism Nov 08 05:56 by Wayne Price 0 comments

  textFace à la situation en Catalogne Nov 08 01:13 by Several Organizations 0 comments

  sebokengphoto0042.jpg imageThe Cheap Politics that Destroy Our Communities Nov 07 23:24 by Nonzukizo Mute 0 comments

  anarchistbanneratantiprivatisationforummarchjohannesburgca2007.jpg imageThe Way Forward for South Africa Nov 07 23:19 by Nkululeko Khubisa 0 comments

  powertotheworkers.jpg imageHail the October Revolution Nov 07 16:22 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

  .jpg imageΠιοτρ Κροπότκιν, ... Nov 07 15:49 by ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΗΣ 0 comments

  textNella battaglia dell'acciao GENOVA protagonista contro i LICENZIAMENTI! Nov 07 15:17 by Alternativa Libertaria /fdca 0 comments

  textStuck in a Rut Nov 07 10:45 by Pink Panther 0 comments

  textBrasile - Giù le mani dal movimento anarchico! Solidarietà con la FAG e gli anarchici bras... Nov 06 18:26 by Anarkismo Organizations - Anarkismo Network 0 comments

  more >>
  © 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]