user preferences

Recent articles by OCL (Chile)
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή Λαϊκοί Αγώνες

Los seis meses que transformaron Chile Mar 04 20 by Pablo Abufom

[Chile] Observar, movilizar y articular para avanzar Mar 04 20 by Solidaridad

Οι κοινωνικέ ... Dec 11 19 by Αναρχική Ομοσπονδία Σαντιάγο

Για την κατάσταση στη Βολιβία

category Βολιβία / Περού / Ισημερινός / Χιλή | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Monday September 22, 2008 22:06author by OCL (Chile) - Anarkismo Report this post to the editors

Ανακοίνωση της OCL Χιλής

Ανακοίνωση της Organización Comunista Libertaria (OCL) Χιλής για την παρούσα πολιτική κατάσταση στη Βολιβία.
ocl_3.jpg

Δεδομένης της παρούσας πολιτικής κατάστασης που αντιμετωπίζει το λαϊκό κίνημα της Βολιβίας, η οργάνωσή μας (σ.τ.μ.: η ακριβής φράση που χρησιμοποιούν οι σύντροφοι είναι “το κόμμα μας”) επιθυμεί να δηλώσει τα παρακάτω και να διαδηλώσει κάθε της διεθνή αλληλεγγύη που εξυπηρετεί τους σκοπούς του κινήματος.
Η Λατινική Αμερική βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Όπως και ό,τι συμβαίνει με τη Βενεζουέλα, ο ιμπεριαλισμός – σε συνεργασία με την μπουρζουαζία της Βολιβίας – προπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη διαδικασία των πολιτικών και οικονομικών μεταρυθμίσεων από τον πρόεδρο Evo Morales Ayma, μια διαδικασία που επιχειρεί να θέσει ένα τέρμα σε μια πολιτική σκηνή σε μια ήπειρο η οποία μόλις μέχρι πρόσφατα “τιθασεύτηκε” μέσω στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Η διαδικασία αυτή είναι αναμφίβολα αντιφατική προς στιγμήν καθώς γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ημίμετρα, ότι δεν μπορούν να θυσιαστούν τα συμφέροντα του λαού και των εργατών στην ολιγαρχία, η οποία επιζητά να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με δολοφονίες και πραξικοπήματα.
Το ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της σημερινής πολιτικής κρίσης στη Βολιβία έχει προκαλέσει την προσοχή των προέδρων των χωρών-μελών της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών, που, από τη μια πλευρά, καταγγέλουν τα αποσταθεροποιητικά αυτά γεγονότα, αλλά, από την άλλη, καλούν τη βολιβιανή κυβέρνηση να επιζητήσει διαπραγματεύσεις με την ολιγαρχία του Βολιβιανού Μισοφέγγαρου (Bolivian Half Moon). Η σπουδαιότητα της φασιστικής εξέγερσης, η προφανής επέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού καθώς και η συντριπτική υποστήριξη της κυβέρνησης υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, απλώς και μόνο επιβεβαιώνουν τον παραλογισμό μιας τέτοιας προσέγγισης.

Αυτή τη στιγμή, το Movimiento al Socialismo (MAS – Κίνημα για το Σοσιαλισμό) και ο πρόεδρος Morales, έχοντας κερδίσει κάποιο χρόνο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από το να σταθούν και κινητοποιηθούν στο πλευρό και μέσα στις εξεγερμένες μάζες καθώς και αυτό το τμήμα του στρατού που μένει πιστό στην κυβέρνηση, ώστε να επεκτείνουν το σκοπό της “Ατζέντας του Οκτώβρη”, που είναι μια μορφή επαναστατικής διαδικασίας που έχει οικοδομήσει επί χρόνια ο ίδιος ο λαός μέσω ενός ολοένα αυξανόμενου κύμματος συσσώρευσης δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική της αμφταλάντευσης που λέει να επιδειχθεί μια κατανόηση για τον φασισμό, θα έχει ξεκάθαρες επιπτώσεις οι οποίες ήταν οι ίδιες με αυτές από την εμπειρία της Χιλής με την “Unidad Popular” (“Λαϊκή Ενότητα”). Η εμπειρία αυτή όχι μόνο δείχνει ξεκάθαρα τα όρια του αστικού δημοκρατικού πλαισίου, αλλά επίσης δείχνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διαλόγου με τους φασίστες. Απλώς παρέχει τη δυνατότητα στην μπουρζουαζία και τον ιμπεριαλισμό να ευθυγραμμίσουν τις δυνάμεις τους ώστε να συγκροτήσουν μια αποφασιστική δύναμη που θα οδηγούσε το βολιβιανό κοινωνικό κίνημα σε ένα σφαγείο με ανείπωτες επιπτώσεις.

Να γιατί είναι τόσο επείγον να παρθούν δραστικά μέτρα ενάντια στις παραστρατιωτικές ομάδες που συγκροτούν το “Μισοφέγγαρο” καθώς και ενάντια σε κάθε μέσο και ανώτατο στέλεχος του βολιβιανού στρατού που κλίνει υπέρ του πραξικοπήματος.

Αλλά πέρα από τις πιθανότητες που προσφέρονται από τον ρεφορμισμό, έχει καταστεί απαραίτητο να υπάρξει ενότητα ανάμεσα σε εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν τη μια ή την άλλη επεναστατκή αντίληψη, έτσι ώστε να παρθεί ένα κοινό μονοπάτι που να πηγαίνει πέρα από το στενό πλαίσιο της αστικής νομιμότητας. Πράγματι, υπάρχει επείγουσα ανάγκη το βολιβιανό λαϊκό κίνημα να επεκτείνει την επαναστατική διαδικασία χωρίς αναστολή, ώστε να πάρει με το μέρος του τους στρατιώτες, την εργατική τάξη, τους αντιφασίστες καθώς και τις σοσιαλιστικές ΜΚΟ και αξιωματικούς με την πλευρά του λαού, να αναπτύξει το έμβρυο της λαϊκής εξουσίας και να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντα της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, τη συγκρότηση ενός επαναστατικού προγράμματος που θα φέρει τον σοσιαλισμό μια για πάντα στην καρδιά της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον, μπορούμε όπως και ο πρόεδρος τη Βενεζουέλας Chavez – με την ίδια δύναμη με την οποία καταδικάσαμε τη δολοφονία των 30 Βολιβιανών αγροτών στα χέρια των βολιβιανών “Cambas” (τσιφλικάδων) στην επαρχία Pando – να καταδικάσουμε και να παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη όλους όσους είναι υπεύθυνοι για την άνανδρη δολοφονία τεσσάρων μαχητών των Βολιβιανών Δυνάμεων Απελευθέρωσης (FBL), νωρίτερα αυτό το μήνα, στα σύνορα με την Κολομβία και από τα χέρια των “pitiyanqui” (βολιβιανών δυνάμεων ασφαείας), μαχητές οι οποίοι στάθηκαν ενεργά αλληλέγγυοι στον αγώνα 300 αγροτών. Επίσης τη δολοφονία δύο συντρόφων μελών της Coordinadora Simón Bolívar, ενός Tupamaro και ενός μέλους της Colectivo Alexis Vive, που δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικές συμμορίες που δρούσαν ανενόχλητες κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης και σε πλήρη συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές, τους “escualidos” και τμήματα της βολιβιανής μπουρζουαζίας.
Τέλος, η υπέρτατη αυτή ανάγκη να προωθηθούν τα επαναστατικά καθήκοντα δεν αποτελεί μόνο εγγύηση για τη ευτυχία των λαών μας, αλλά και τον μόνο δρόμο υπεράσπισης της ζωής μας , για την επίτευξη της ελευθερίας για εκατομμύρια ανθρωπίνων υπάρξεων.

Arriba los y las que luchan!

Venceremos!

Organización Comunista Libertaria de Chile (Ελευθεριακή Κομμουνιστική Οργάνωση Χιλής)

16 Σεπτέμβρη 2008

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net και στο www.ainfos.ca Αγγλική μετάφραση από τα πορτογαλικά Γραφείο Διεθνών Σχέσεων της ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “ούτε θεός-ούτε αφέντης”, 21 Σεπτέμβρη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]