user preferences

Τζόρτζες Μπαλκάνσκι

category Βαλκανικές Χώρες | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Friday September 05, 2008 21:16author by Dmitri - MACG - personal capacityauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Δραστήριος ώς το τέλος

Σύντομη βιογραφία του Βούλγαρου αναρχικού αγωνιστή Τζόρτζες Μπαλκάνσι (Γκεόργκι Γκριγκόριεφ) στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων για την ιστορία του αναρχικού κινήματος της Βουλγαρίας

O Georges Balkanski (του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Georgi Grigoriev) – γνωστός και ως George ή Gregory Balkanski ή Balkansky καθώς και με άλλα ψευδώνυμα όπως Georgi Khadjiev – γεννήθηκε στις 16 Απρίλη 1906. Η οικογένειά του ήταν αγροτική και ζούσε στα βόρεια της Βουλγαρίας.

Από το 1920, σε ηλικία 14 χρόνων, ο George Balkanski αυτοχαρακτηρίζεται αναρχικός και τον επόμενο χρόνο γίνεται μέλος της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Βουλγαρίας (FAKB), η οποία ιδρύθηκε το 1919.

Το 1925, αποφεύγει απόπειρα δολοφονίας του από κύκλους των βασιλικών, καταφεύγοντας στην Τσεχοσλοβακία. Επιστρέφει, όμως, στη Βουλγαρία, για να μεταβεί στη Γαλλία το 1927, όπου σπουδάζει Αγρονομία στην Τουλούζη. Παράλληλα, είναι ο συγγραφέας - με το πραγματικό του όνομα - μιας εργασίας με τίτλο με τίτλο «Αγροτική μεταρρύθμιση και κολλεκτιβοποίηση στη Βουλγαρία».

Τον Νοέμβρη του 1936, βρίσκεται στην Ισπανία ως εκπρόσωπος της FACB στο κοινό συνέδριο CNT-FAI. Επιστρέφει στη Βουλγαρία και το διάστημα 1938-1939 γνωρίζει τις φυλακές και μετέπειτα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απ’ όπου απελευθερώνεται στις 19 Σεπτέμβρη 1944.

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν καθεστώτος σχετικής ελευθερίας στη χώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναλαμβάνει το ρόλο να εξαφανίσει το αναρχικό κίνημα και σχεδόν χίλιοι αναρχικοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ο Balkanski καταφέρνει να αποφύγει τη σύλληψη και τη φυλάκιση, αναγκάζεται να χωρίσει με τη σύζυγό του και εγκαθίσταται οριστικά στη Γαλλία στις αρχές του 1950.

Εκεί παίρνει ενεργό μέρος στη ζωή και τις δραστηριότητες του εξόριστου βουλγάρικου αναρχικού κινήματος διαμέσου της Ένωσης Βούλγαρων Αναρχικών (UAB), της επιθεώρησης της Ένωσης με τίτλο «Ο Δρόμος μας» και των εκδόσεών της. Επίσης, συμμετέχει ενεργά στη συγκρότηση της Διεθνούς των Αναρχικών Ομοσπονδιών (IFA). Είναι, επίσης, συγγραφέας έργων για την αναρχική οργάνωση, την ιστορία του αναρχικού κινήματος της Βουλγαρίας, το ζήτημα των εθνοτήτων και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Στο Παρίσι, ζει με την Madeleine Lamberet, αναρχική ζωγράφο και σχεδιάστρια.

Μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της σοβιετικής δικτατορίας, επιστρέφει στη Βουλγαρία, όπου επανασυνδέεται με την πρώτη σύζυγό του και αγωνίζεται για την αναδιοργάνωση του αναρχικού κινήματος στη χώρα, μέσα από την ίδρυση της Βουλγάρικης Αναρχικής Ομοσπονδίας.

Πέθανε στις 12 Οκτώβρη 1996 στη Σόφια.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Freedom/Libertad #6

Front page

Exigimos la presentación con vida de David Venegas Reyes

Irã: prenúncio de mais uma invasão imperialista.

Solidarity with the Sparks!

Perú: Ollanta Humala y el gobierno nacionalista

الأناركيون و الإشتراكيون الثوريون في مصر 

Which way forward for the 99%?

A 10 años del levantamiento de diciembre de 2001

מותו של משליך אבנים

Los libertarios vuelven a la Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH)

Un paso adelante, ¿dos atrás? Balance político del 2011 en Colombia

بيان تضامن التحرريين الأممين مع نضال شعب م

Iran-Israel: non aux menaces de guerre de l’Etat israélien

L'ora dei banchieri

Να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα

Semana de Lucha (14-18 Nov) contra el Pacto Social y por la Huelga General

A un año de la muerte de Georges Fontenis

The Egyptian military council promotes sectarian strife and massacres protestors

Build on the Anarchist and Revolutionary Potentialities of the Occupy Wall Street Movement.

Intimidación Policial y Detención de 24 Compañeros en Oaxaca de Magón, México

نداء من اجل ملتقى أممي في تونس

6 settembre, sciopero generale di lotta e indignazione

Sobre el encuentro de Barrancabermeja: un paso adelante para el movimiento popular colombiano

London burns - causes & consequences of the riots - an anarchist perspective

Los libertarios y las Bases para un Acuerdo Social por la Educación Chilena

Opinion and Analysis

textΑναρχικά κείμενα α&#... Sep 11 by Βούλγαροι αναρχικοί 0 comments

textΟι Αναρχικοί σήμερ&#... Sep 10 by Ασπαριούκ 0 comments

textΤο βουλγάρικο αναρ&#... Sep 03 by Dmitri 0 comments

imageΟ αναρχικός κομμου&#... Sep 01 by Michael Schmidt (ZACF) 0 comments

imageΟ αναρχικός κομμου&#... Sep 01 by Michael Schmidt (ZACF) 1 comments

more >>

Press Releases

Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2012 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]