user preferences

New Events

West-Azië

no event posted in the last week

Georgië: de dood ligt waar gas en zwart goud lopen

category west-azië | imperialisme / oorlog | persbericht author Friday August 15, 2008 16:34author by Federazione dei Comunisti Anarchici - FdCAauthor email internazionale at fdca dot it Report this post to the editors

Verklaring van de FdCA over de huidige situatie in de Kaukasus

Er zal geen vrede of stabiliteit in de Kaukasus zijn totdat de volkeren volledige autonomie en zelfbeschikking over hun eigen lot krijgen en totdat ze in solidariteit samenwerken bij de productie en het verschepen van grondstoffen, tegen dictators en lokale heersende klassen, tegen alle vormen van nationalisme, tegen alle vormen van imperialisme en tegen het kapitalisme.


DE DOOD LIGT WAAR GAS EN ZWART GOUD LOPEN:

OORLOG TUSSEN GEORGIE EN RUSLAND OVER DE ZIJDE ROUTE VAN DE 21E EEUW


Mikhail Saakashvili en zijn rechtse Nationale Beweging werden op de golf van een "roze revolutie" in 2004 aan de macht gebracht. In de laatste vier jaar heeft Georgië de banden met de NAVO en de EU versterkt, maar het heeft moeten omgaan met een stevig embargo van diens goederen door Rusland, dat de twee afscheidende regio's Abchazië en Zuid Ossetië steunt, beide in feite buiten Georgische controle.

Saakashvili heeft zich als president niet aan zijn beloften gehouden. Minstens een derde van de bevolking van Georgië leeft onder de armoedegrens; de werkloosheid bedraagt officieel 16%, maar is eigenlijk veel hoger; het maandelijkse bedrag aan pensioen is 16 euro. De huidige sociale wetgeving staat werkgevers toe arbeiders zonder gerechtvaardigde reden te ontslaan. De ontevredenheid van het volk explodeerde bij de gelegenheid van de presidentsverkiezingen van afgelopen januari, waarvoor was gekozen vanwege de enorme demonstraties in november 2007: de armoede was in het zelfde tempo gegroeid als de economie. Saakashvili won voor de tweede keer, maar om dit te doen was hij gedwongen tienduizenden demonstranten in de hoofdstad, Tbilisi, die protesteerden tegen het kopen van stemmen, corruptie, autoritair gedoe en economische rampspoed, te onderdrukken.

Maar wat dan nog?! De strategische controle van Georgië is veel meer waard dat de staat waar de mensen in wonen. En die feitelijke door Rusland gegarandeerde autonomie die bestaat in Zuid Ossetië is geen kleine zorg voor VS - en Europese belangen in het gebied. Georgische toetreding tot de NAVO zou een internationale militaire aanwezigheid rechtvaardigen, met het doel twee enorm belangrijke strategische corridors voor het Westen te beschermen en te beheersen: de beroemde Baku-Tbilisi-Cehyan (BTC) corridor die gas levert van de Kaspische Zee naar de Middellandse Zee, en de Baku-Tbilisi-Erzerum corridor die gas levert van de Kaspische Zee naar Turkije, waarvan wordt gepland dat het wordt verbonden met de TIG ("Nabucco") corridor die Turkije zal verbinden met Griekenland en Italië. Maar deze olie en gas pijpleidingen passeren te dichtbij het zuiden van Rusland en te dichtbij Ossetië. Rusland (en Gazprom) zullen zeker niet stil zitten zonder wat te doen! Zo lang er spanning is in de Kaukasus zal er geen plaats zijn voor de NAVO en Europa zal gedwongen zijn zaken te doen met Rusland als het Kaspische olie en gas wil.

De minister van buitenlandse zaken van Italië maakt zich zorgen dat het conflict zich zal uitbreiden naar Abchazië, maar in werkelijkheid betreffen zijn angsten meer de belangen van ENI (dat een belang van 5% heeft in de BTC) en Edison (BTE), en hij biedt al aan een Italiaanse "peacekeeping" missie naar de Kaukasus te sturen, op basis van een Europees mandaat.

Langs de 21e eeuwse Zijde Route zijn de levens van 70.000 bewoners van Zuid Ossetië (voor wie onafhankelijkheid wordt ontkend, anders dan Kosovo) niets waard; net als de levens van de mensen uit Georgië - twee volkeren die schijnbaar verdeeld zijn door een etnisch conflict, maar in werkelijkheid worden gegijzeld in het inter-imperialistische conflict voor de controle over grondstoffen en corridors.

Er zal geen vrede of stabiliteit in de Kaukasus zijn totdat de volkeren volledige autonomie en zelfbeschikking over hun eigen lot krijgen en totdat ze in solidariteit samenwerken bij de productie en het verschepen van grondstoffen, tegen dictators en lokale heersende klassen, tegen alle vormen van nationalisme, tegen alle vormen van imperialisme en tegen het kapitalisme.

Permanente wapenstilstand. Internationale solidariteit met alle arbeiders in de Kaukasus.

Federazione dei Comunisti Anarchici

12 augustus 2008


Vertaling door a-infos-nl

Related Link: http://www.fdca.it
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]