user preferences

New Events

Zuidelijk Afrika

no event posted in the last week
Search author name words: Zabalaza Anarchist Communist Front

De arbeidersklasse neemt een standpunt in: stop het verschepen van Chinese wapens naar het Zimbabwaa

category zuidelijk afrika | imperialisme / oorlog | persbericht author Monday April 21, 2008 18:49author by Zabalaza Anarchist Communist Front - ZACFauthor email zacf at zabalaza dot netauthor address Postnet Suite 47, Private Bag X1, Fordsburg, 2033, South Africaauthor phone 00 27 (0) 82 334 6665 or 00 27 (0) 84 946 4240 Report this post to the editors

We verwelkomen en steunen het besluit van de South African Transport and Allied Workers Union dat hun arbeiders de wapens op een schip uit China die bestemd zijn voor Zimbabwe niet zullen verladen noch zullen transporteren. Dit is een zeer bemoedigend teken van arbeidersklasse solidariteit en internationalisme, en we hopen dat zulke acties inderdaad zullen voorkomen dat deze wapens hun bestemming bereiken – het leger van Zimbabwe.


De arbeidersklasse neemt een standpunt in: stop het verschepen van Chinese wapens naar het Zimbabwaanse regime


We verwelkomen en steunen het besluit van de South African Transport and Allied Workers Union dat hun arbeiders de wapens op een schip uit China die bestemd zijn voor Zimbabwe niet zullen verladen noch zullen transporteren. Dit is een zeer bemoedigend teken van arbeidersklasse solidariteit en internationalisme, en we hopen dat zulke acties inderdaad zullen voorkomen dat deze wapens hun bestemming bereiken – het leger van Zimbabwe.

Tegelijkertijd, als de transport arbeiders zouden falen, als de vrienden van president Robert Mugabe een manier vinden om hun verzet te omzeilen, zouden al degenen die het volk van Zimbabwe steunen gereed moeten zijn om een standpunt in te nemen. Als de actie door Satawu er niet in zou slagen te voorkomen dat de wapens worden getransporteerd door het grondgebied van Zuid Afrika naar Zimbabwe, roepen we alle progressieve elementen in het hele land op in te grijpen.

Op 29 maart 2008 werden in Zimbabwe parlementaire, presidentiele en lokale verkiezingen gehouden. Dit was de laatste poging van de Movement for Democratic Change om het 28 jaar oude regime van de zittende president Robert Mugabe af te zetten, nadat een serie geschillen sinds 2000 tot een impasse had geleid.

De uitslagen van de parlementsverkiezingen laten zien dat de MDC een kleine meerderheid heeft, maar de uitslagen van de presidentsverkiezingen zijn steeds zonder reden uitgesteld – vermoedelijk om het regime van Mugabe in staat te stellen diens autoriteit over de massa’s van het volk, die brutaal zijn behandeld en arm geworden, te herstellen.

Deze feiten zijn goed bekend bij de progressieve krachten in de wereld en bij degenen die strijden voor economische, sociale en politieke rechtvaardigheid en gelijkheid. Nu, in het uur van Mugabe’s ultieme bedrog, is een nieuwe bedreiging ontstaan in de vorm van een verscheping van wapens uit China – waaronder door raketten af te schieten granaten, AK-47 machinegeweren en mortieren – die, naar we met reden vrezen, zullen worden gebruikt om de democratische krachten in Zimbabwe te onderdrukken, en direct zouden kunnen leiden tot de moord op duizenden mensen uit Zimbabwe.

We zijn ons volledig bewust van het heroïsche verzet van het Zimbabwaanse volk tegen racistische overheersing en hun succesvol verslaan van het regime van Ian Smith in 1980. Dit verzet was zowel pluralistisch via de guerilla’s van zowel Zanla als Zipra, als multiraciaal – zelfs als de meerderheid van de blanke “Rhodesiers” er voor koos na de onafhankelijkheid het land te verlaten.

Maar we zijn ons evengoed bewust van de ernstige schade die Mugabe’s paranoia heeft veroorzaakt aan het volk – zelfs als deze paranoia gebaseerd was op pogingen van het apartheidsbewind om hem om het leven te brengen – en de doden van Matabeleland [1] en degenen die tijdens de Operatie Murambatsvina [2] zijn verplaatst roepen om sociale rechtvaardigheid.

Nu, terwijl de hele wereld kijkt – en de Southern Africa Development Community weifelt in diens infeffectieve inzet – Mugabe heeft weer niet alleen een overwinning van de oppositie gestolen, maar ook de toekomst van zijn volk.

Journalisten worden uitgewezen en verkiezingswaarnemers zijn al gevlucht, waardoor het vloeien van bloed in de straten ongezien en ongecontroleerd kan gebeuren: karige berichten verschijnen nu over marteling, moord, ontruimingen, onteigeningen en pakken slaag.

En nu hebben we een Chinese levering van wapens aan dit regime gezien, een regime dat in alle opzichten in de eindfase is, met het hoogste inflatie percentage in de wereld en een elite die al de meest groteske elementen van sociaal verval die je je kunt voorstellen vertoont.

We roepen alle progressieve groepen, organisaties en individuen op de levering van wapens aan een van de meest verachte paria dictaturen van de wereld fysiek te voorkomen, geweldloos of met noodzakelijk geweld. Deze oproep breidt zich uit tot de progressieve wereld gemeenschap, om te doen wat ze kunnen om dit onder de aandacht van het publiek te brengen en een mogelijk bloedbad te voorkomen.

Dit zou inhouden:

  • Het onder druk zetten van Zuid Afrikaanse Haven Autoriteiten om niet toe te staan dat de levering aan land komt.
  • Het onder druk zetten van Zuid Afrikaanse, Chinese en Zimbabwaanse ambassades en diplomatieke missies met pikets, protesten en andere geweldloze directe acties – tegen vertegenwoordigers van deze regeringen – en niet de gewone burgers van deze staten (acties tegen Chinese, Zimbabwaanse of Zuid Afrikaanse mensen op basis van hun etniciteit en/of nationaliteit zullen we niet tolereren).
  • Het verzamelen van informatie over de plaats, geplande route en wijze van transport voor de wapens, en deze publiceren.
  • Het op geweldloze wijze blokkeren van deze route, om te voorkomen dat de wapens hun bestemming bereiken.
  • Het blokkeren van de Zuid Afrikaanse grens met Zimbabwe, voor het geval de wapens daar komen.
  • Het steunen van de transport arbeiders in hun weigering om de wapens te verladen en transporteren.
  • Het verdedigen van de transport arbeiders en ieder ander die last krijgt van repressie als gevolg van hun inspanningen om te voorkomen dat de wapens hun bestemming bereiken.
  • Breng deze strijd direct in verband met de wereldwijde oppositie tegen China’s campagne om het Tibetaanse volk te onderdrukken en het verwerken van de Olympische Spelen van 2008 tot een kopie van de Olympische Spelen in Nazi Duitsland in 1936 – waar nationalistische sport evenementen werden gebruikt als een dekmantel voor grootschalige mensenrechten schendingen.
Wat we weten:
  • Een Chinees schip, An Yue Jiang – eigendom van een Chinees scheepvaart bedrijf – vervoert wapens die bestemd zijn voor Zimbabwe en ligt in de haven van Durban.
  • Het schip bevat bijna drie miljoen rondes ammunitie voor kleine wapens en AK-47s, ongeveer 3500 mortieren en mortier lanceerders, evenals 1500 raketten voor granaten, en wordt geschat op R9,88 miljoen.
  • De documentatie van de voorraad van het schip werd naar wordt beweerd pas 3 dagen na de verkiezingen in Zimbabwe definitief geregeld.
  • De South African Transport and Allied Workers Union heeft geweigerd de wapens te verladen en te transporteren, hoewel dit niet betekent dat niemand anders dit doet.
  • Ongeveer 10 Chinese soldaten gewapend met pistolen zijn in Harare gezien met Zimbabwaanse militaire officials.
DEZE LEVERING ZAL DOOR DE DIRECTE ACTIE VAN HET VOLK WORDEN TEGENGEHOUDEN!

MUGABE ZAL VALLEN! MAAR WIJ, HET AFRIKAANSE VOLK, ZULLEN OP ZIJN PLAATS KOMEN!


[1] Het Matabeleland bloedbad, tussen 1982-1983 was een poging door ZANU-PF tot etnische zuivering van mensen van de etnisch-politieke groep Ndebele die in de regio Matabeleland woont. Naar schatting werden 20000 mensen vermoord.

[2] In het Engels bekend als Operation Drive Out Trash, was Operatie Murambastvina een grootschalige campagne van de regering om sloppenwijken met geweld op te ruimen, waardoor naar schatting 2,4 miljoen mensen hun woning kwijt raakten. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Murambatsvina

Translation by a-infos-nl

Related Link: http://www.zabalaza.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]