user preferences

New Events

Ιταλία / Ελβετία

no event posted in the last week

Franco Salomone

category Ιταλία / Ελβετία | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday March 27, 2008 19:40author by Federazione dei Comunisti Anarchici (FdCA) - Anarkismoauthor email internazionale at fdca dot it Report this post to the editors

Σύντροφος με μεγάλη προσφορά

Ο Franco ήταν σύντροφος που είχε τεράστια συμβολή στο αναρχικό κομμουνιστικό κίνημα και την ταξική πάλη γενικότερα.

Ο Franco Salomone, μέλος της Federazione dei Comunisti Anarchici (Ομοσπονδία των Κομμουνιστών Αναρχικών, της Ιταλίας) πέθανε μετά από χρόνια επίπονης ασθένειας, στις 24 Μαρτίου 2008, στη Savona.

Ο Franco ήταν σύντροφος που είχε τεράστια συμβολή στο αναρχικό κομμουνιστικό κίνημα και την ταξική πάλη γενικότερα.

Από πολύ νεαρή ηλικία, συμμετείχε σε διάφορες αναρχικές οργανώσεις στην περιοχή της Liguria, επιλέγοντας τη γραμμή της ταξικής πάλης και του αναρχικού κομμουνισμού και αφιερώθηκε επί δεκαετίες στη διπλή μάχη της δουλειάς στο εσωτερικό της τοπικής κοινότητας και στους αγώνες των εργαζομένων, ενώ συγχρόνως αγωνίστηκε για την επανοικοδόμηση του αναρχισμού που, από τη δεκαετία του 1950 είχε αρχίσει να χάνει τις αναρχικές κομμουνιστικές αρχές του, που υπερνικήθηκαν από τον ανθρωπιστικό αναρχισμό, συχνά αυτού του είδους το οποίο ο Luigi Fabbri είχε καταγγείλει στις προηγούμενες δεκαετίες ως «αστική έμπνευση».

Μαζί με άλλους συντρόφους, πολλοί από τους οποίους ήταν επίσης από τη Liguria, ο Franco δούλεψε σκληρά για να επαναφέρει στο προσκήνιο τον αναρχισμό της ταξικής πάλης, βλέποντάς τον να ανθίζει στη δεκαετία του 1970, τόσο από οργανωτική άποψη όσο και από πολιτική και συνδικαλιστική δουλειά στους αγώνες.

Ο Franco αναμείχθηκε επίσης σε μια μακρά διασυνοριακή πολιτική δουλειά, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ήταν μία από τις σημαντικές φυσιογνωμίες του ανανεωμένου ρεύματος του αναρχισμού της ταξικής πάλης στις αρχές της δεκαετίας του 1970 - ανανέωση που εκφράστηκε με τα Αναρχικά Εργατικά Συνέδρια τα οποία έγιναν έδαφος εκπαίδευσης ενός μεγάλου αριθμού αντι-αυταρχικών αριστερών αγωνιστών – καθώς και της αναγέννησης των ομοσπονδιών των τάσεων, που εκείνη την εποχή χρησιμοποίησαν τον όρο «ελευθεριακός κομμουνιστής», σύμφωνα με όσα συνέβαιναν και στη Γαλλία.

Συμμετείχε στη συνδικαλιστική ομοσπονδία CGIL, όπως και διάφοροι άλλοι ονομαστοί αναρχικοί της εποχής όπως ο Umberto Marzocchi, και στη δεκαετία του 1980 ανέλαβε υπεύθυνες συνδικαλιστικές αρμοδιότητες στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Πράγματι, ο τομέας της Savona της CGIL θυμάται σήμερα τον Franco ως αναρχικό, αλλά και ως τον ιστορικό ηγέτη της CGIL της Savona, της οποίας ήταν για χρόνια υπεύθυνος για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και, επίσης, από το 1997 έως το 2003, γενικός γραμματέας του δημόσιου τομέα. Ολόκληρη η CGIL της Savona θυμάται τον Franco με μεγάλη αγάπη και πενθεί το θάνατό του.

Το 2003, ο Franco έγινε μέλος της Federazione dei Comunisti Anarchici. Οι σύντροφοί του στην FdCA τον θυμούνται με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη και δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τα ιδανικά που ο Franco αγωνίστηκε επί αρκετές δεκαετίες.

Η κηδεία του επρόκειτο να γίνει σήμερα Πέμπτη, 27 Μάρτη 2008, στο San Paolo Hospital της Savona.

Federazione dei Comunisti Anarchici (FdCA)

* Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 27 Μάρτη 2008.

Related Link: http://fdca-ellinika.blogspot.com/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]