user preferences

New Events

Oost-Azië

no event posted in the last week

Tibet in de greep van Chinees imperialisme

category oost-azië | imperialisme / oorlog | persbericht author Tuesday March 25, 2008 20:46author by Federazione dei Comunisti Anarchici - FdCAauthor email internazionale at fdca dot it Report this post to the editors

Verklaring van de Italiaanse anarchistisch communistische federatie FdCA

De tragedie van Tibet en diens volk is hetzelfde als de tragedie van Chinese arbeiders, slachtoffers van de statelijke overheersing van de Volksrepubliek China, in de naam … van het volk! [ Italiano] [ English] [ Français]


Tibet in de greep van Chinees imperialisme


De opstand van het volk van Tibet tegen de Chinese bezetting heeft opnieuw de aandacht van de wereld gevestigd op de situatie van onderwerping waarin het gebied gedurende decennia is gehouden door de militaire aanwezigheid van China’s “Volksbevrijding Leger”. Tibet is geografisch strategisch. Na de ontdekking en daarop volgende plundering van grondstoffen die essentieel zijn voor China’s economie (in de eerste plaats uranium), waardoor het land wordt teruggebracht tot weinig meer dan een nucleaire dumpplaats, werd Tibet ook opgescheept met het demografische beleid van “Sinizering” van het regime in Beijing, deel van een algemeen plan voor het gehele Verre Oosten dat China sinds de jaren ’60 stimuleert, zonder aarzeling over het gebruik van zwaar repressieve maatregelen om dit te doen.

Tibet is aldus een gebied van strategisch belang voor China, naast Birma of Darfur, waar Chinese belangen worden beschermd en verdedigd door lokale regimes, met het gebruik van systematische repressie van alle vormen van strijd. Inderdaad, gedurende jaren heeft China nu al de ogen gehad op Afrika.

Diens enorme financiele middelen hebben China nu in staat gesteld om een investeerder van internationaal niveau te worden, waarbij industriële projecten in landen als Zuid Afrika, Venezuela, Soedan en Indochina worden gesteund. Het kan overeenkomsten sluiten om corridors voor grondstoffen van de Kaspische Zee tot de industriële gebieden in Zuid-Oost Azie te beheersen, een gelijke concurrent met Rusland, de VS en lokale potentaten zoals Iran of India. En dankzij de Sjanghai Samenwerking Organisatie is het ook de anti-islamitische politieman van de regio.

China’s gigantische financiele overschot is het gevolg van decennia van accumulatie dankzij de tweede wijze van “parallelle ontwikkeling” (de winsten uit de landbouw geïnvesteerd in industrialisering) die China’s leiders volgden vanaf de late jaren ’60 tot de vroege jaren ’70, die bestond uit de uitbuiting van Chinese arbeiders, en ook het behalen, toeeigenen en beheren van het overschot door de Chinese staat, die nooit bang was om open repressie te gebruiken om diens plannen op te leggen – en dit nog steeds doet.

In feite was er nooit een overgang naar communisme in China. Geen enkele technocratie nam ooit de macht over. Wat we gedurende de laatste 60 jaar hebben gezien is staatskapitalistisch management van het land door een rigide-gecentraliseerde bureaucratie, dat nu de overgang naar de wildste vorm van kapitalisme regelt, zonder eerst het Westerse democratische systeem te passeren.

De tragedie van Tibet en diens volk is hetzelfde als de tragedie van Chinese arbeiders, slachtoffers van de statelijke overheersing van de Volksrepubliek China, in de naam … van het volk!

Voor de bevrijding van Tibet, voor het zelfbeschikkingsrecht van het volk van Tibet, voor de autonomie van arbeiders in Tibet en in China!


Nationaal secretariaat
FEDERAZIONE dei COMUNISTI ANARCHICI

17 maart 2008

[Translation by a-infos-nl]

Related Link: http://www.fdca.it/fdcaen
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]