user preferences

Search author name words: s.c

Η σημερινή αναρχική παρουσία

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Αναρχικό κίνημα | Κριτική / Παρουσίαση author Tuesday February 12, 2008 20:02author by Dmitri (pers.capacity) - Anarkismoauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Σε Πόλη του Μεξικού και Οαχάκα

Στοιχεία για την αναρχική παρουσία στο Μεξικό του σήμερα και η ανάγκη ειδική αναρχικής οργάνωσης.

Τον Ιούλη του 2007 συγκλήθηκε ένα Αναρχικό Συνέδριο στην Πόλη του Μεξικού, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 10 σύντροφοι, από νεαρούς πανκ μέχρι ιθαγενείς που δεν έχουν πάει ποτέ στο σχολείο. Συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα καθώς και ένας αριθμός ομάδων εργασίας γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης.

Στο Συνέδριο μίλησε και ο σύντροφος Χοσέ (από τη Χιλή που τώρα διαμένει στην Ιρλανδία) σχετικά με την οργάνωση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελευθεριακό επαναστατικό κίνημα στη Λατινική Αμερική, που χαρακτηρίστηκε από τους οργανωτές ως η καλύτερη συνεισφορά στο Συνέδριο.

Το Συνέδριο αυτό οργανώθηκε αποκλειστικά με θέμα την συγκρότηση αναρχικής οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν αποφασίστηκε κάτι στο τέλος.

Τα κύρια στοιχεία που αναδείχθηκαν από το εν λόγω Συνέδριο ήταν ότι, κατ’ αρχάς, έχει ήδη συγκροτηθεί μια αναρχοκομμουνιστική πλατφορμιστική κίνηση στην Πόλη του Μεξικού της οποίας μερικά μέλη συμμετείχαν στην οργανωτική ομάδα του Συνεδρίου. Η κίνηση αυτή βρίσκεται σε στενή επαφή με τη NEFAC και αρκετά μέλη της συμμετέχουν ή πηγαίνουν στην Biblioteca Social Reconstruir (Βιβλιοθήκη Κοινωνική Ανοικοδόμηση) η οποία ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1980 από έναν Ισπανό εξόριστο αναρχικό. Έχουν επίσης καλές σχέσεις με το κίνημα στην Οαχάκα και τους Ζαπατίστας.

Ωστόσο, ένα νέο Συνέδριο καλέστηκε για τον Μάρτη του 2008, όπου κυρίως αυτή η πλατφορμιστική κίνηση ενδέχεται να θέσει ευθέως το ζήτημα της οργάνωσης.

Το τεράστιο λαϊκό κίνημα στην Οαχάκα αποτέλεσε σοβαρή πηγή έμπνευσης για το ελευθεριακό κίνημα όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Γιατί όχι μόνο αναπτύχθηκε ένα τεράστιο μαζικό κίνημα σε ελευθεριακές βάσεις, δημιουργώντας μια μεγάλη οργάνωση από τα κάτω, την APPO, αλλά απέκτησε τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της πόλης της Οαχάκα για διάστημα περίπου 5 μηνών, δείχνοντας ότι ο οργανωμένος από τα κάτω λαός μπορεί να ρυθμίσει τις υποθέσεις του χωρίς καμία κυβερνητική ή άλλη παρέμβαση. Σε όλη τη Λατινική Αμερική δεν υπάρχει στην ιστορία άλλο τέτοιο κίνημα.

Η αναρχική επιρροή στην Οαχάκα είναι μεγάλη και η πιο καλά οργανωμένη σε όλη τη χώρα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι αναρχικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται έως τώρα μόνο μέσα από τεράστιες λαϊκές συσπειρώσεις και άλλες οργανώσεις και δεν υπάρχει μια καθαρά πολιτική αναρχική οργάνωση. Οι σχέσεις που διατηρεί το κίνημα αυτό με την αναρχοσυνδικαλιστική ισπανική CGT πάντως, δεν έχουν βοηθήσει και τόσο στο ξεκαθάρισμα της ανάγκης και του ρόλου μιας αναρχικής ειδικής οργάνωσης.

Στην περιοχή της Οαχάκα κυρίως οι κύριες λαϊκές οργανώσεις είναι κατ’ αρχάς η CIPO-RFM, η οποία είναι καθαρά ιθαγενική οργάνωση, αποτελούμενη από διαφορετικές κοινότητες. Συμμερίζεται τις ελευθεριακές ιδέες και συνεχίζει την παράδοση του Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν. Ήταν η μεγαλύτερη οργάνωση αυτού του είδους στην περιοχή, αλλά κυρίως εξαιτίας του κύματος καταστολής εναντίον της από τον πρώην κυβερνήτη Murat, αλλά και κάποιες διασπάσεις, ο αριθμός των μελών της ελαττώθηκε. Συμμετέχει από την αρχή στην APPO και υποστήριξε τα οδοφράγματα. Μια από τις κοινότητες που συμμετέχουν στο CIPO-RFM η Isidro de Aloapan υπέστη φοβερό κύμα καταστολής από την τοπική κυβέρνηση Ρουίζ. Αρκετοί αναρχικοί από την Πόλη του Μεξικού δεν συμπαθούν το CIPO-RFM, αλλά η πλειοψηφία των αναρχικών στην Οαχάκα επειδή είναι πιο κοντά στην όλη δραστηριότητά του το υποστηρίζουν.

Υπάρχει επίσης και η Alianza Magonista Zapatista (AMZ) που είναι διάσπαση του CIPO-RFM. Έχουν οργανώσεις στην Πόλη του Μεξικού και την Οαχάκα και το χαρακτηριστικό είναι όλοι οι «ηγέτες» της οργάνωσης και ειδικά αυτοί που διακηρύσσουν ότι είναι αναρχικοί, είναι γυναίκες. Η AMZ είναι η οργάνωση που προσπαθεί πολύ πιο σοβαρά από άλλες να επαναφέρει την κληρονομιά του Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν. Η AMZ συμμετέχει και σε πλατύτερους ιθαγενικούς οργανισμούς όπως οι OIDHO και CODEDI. Μια από τις κοινότητες που ανήκουν στην CODEDI, η Santiago Xanica, έχει υποφέρει ιδιαίτερα από την κρατική καταστολή. Επίσης, η AMZ συνεργάζεται και με μια άλλη συσπείρωση ιθαγενικών κοινοτήτων την COMPA (Consejo Oaxaqueno Magonista Popular Anti-Neoliberal) που είναι μια χαλαρή συσπείρωση, τα μέλη της οποίας πριν ήσαν στο CIPO-RFM και εμφορούνται από αριστερές απόψεις για οργάνωση από τη βάση κ.λπ.

Στην Οαχάκα υπάρχει και δρα και το VOKAL (Voces Oaxaquenas Creando Autonomia y Libertad) που είναι βασικά ένας τόπος συγκέντρωσης και δράσης που αποτελείται από διάφορους αναρχικούς και νεαρούς ελευθεριακούς από εκείνους οι οποίοι ήταν στην εμπροσθοφυλακή των οδοφραγμάτων του Νοέμβρη του 2006. Έχουν πολιτικούς κρατούμενους και κυκλοφορούν την πολύ καλής ποιότητας εφημερίδα «Barrikada». Πάντως, η επιρροή του CIPO-RFM σ’ αυτούς είναι τεράστια.

Επίσης, μια άλλη συσπείρωση η CODEP, αν και χαρακτηρίζεται μαρξιστική, στη ουσία είναι πιο κοντά στις αναρχοκομμουνιστικές απόψεις περί οργάνωσης, ενώ οι περισσότεροι αναρχικοί στην Οαχάκα τους θεωρούν τους πολυτιμότερους συμμάχους.

Μιας και η πλατφορμιστική κίνηση της Πόλης του Μεξικού όπως και η ΑΜΖ καλέστηκαν να πάρουν μέρος στο Anarkismo.net, πρέπει να επαναλάβουμε ότι η αναρχική επιρροή και συμμετοχή σε λαϊκές ιθαγενικές και άλλες λαϊκές οργανώσεις στην Οαχάκα είναι τεράστια και παρά την ύπαρξη τάσεων και επιμέρους ομαδοποιήσεων κρίνεται απαραίτητη η συνεύρεση με στόχο τη συγκρότηση μιας ανοιχτής αναρχικής πολιτικής ειδικής οργάνωσης, κάτι που πρέπει αν είναι και τα αντικείμενο του συνεδρίου του Μάρτη του 2008.

* Τα στοιχεία για το περιληπτικό αυτό κείμενο πάρθηκαν από ανταποκρίσεις και αναφορές συντρόφου από τη συμμετοχή στο Αναρχικό Συνέδριο του Ιούλη 2007 επίσκεψη και επαφές στην Πόλη του Μεξικού και την Οαχάκα. Συγγραφή κειμένου 9 Φλεβάρη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]