Benutzereinstellungen

Search author name words: Linchpin

Αφγανιστάν: Κλίμα φόβου

category Διεθνή | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Γνώμη / Ανάλυση author Friday December 07, 2007 11:15author by «Linchpin» - Common Cause - Anarkismo Report this post to the editors

Μια παρουσίαση από το «Linchpin»

Greek translation of «Afghanistan: Climates of Fear» που δημοσιεύτηκε στο «Linchpin» (Νο1), περιοδικό της νέας καναδικής αναρχοκομμουνιστικής ομοσπονδίας «Common Cause».

Το Αφγανιστάν αποτελεί πρωταρχική εστία διεξαγωγής του αποκαλούμενου «πολέμου ενάντια στον τρόμο» που άρχισε με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 200, όπου, κατά συνέπεια, η ήδη κατακερματισμένη κοινωνία έχει ωθηθεί ακόμα βαθύτερα στο χάος, την καταστροφή και τη βία.

Ο Καναδάς διαδραμάτισε αρχικά δευτερεύοντα ρόλο στην κατοχή του Αφγανιστάν δεδομένου, αλλά κάτω από τη συντηρητική κυβέρνηση Harper η συμμετοχή του έχει ενταθεί. Ο πόλεμος δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι επιβράδυνσης ούτε και η κυβέρνηση Harper. Ο παρανοϊκός φόβος χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την περιστολή των δικαιωμάτων μας, τα θύματα του πολέμου αυτού αριθμούν χιλιάδες, όλο και περισσότεροι Καναδοί επιστρέφουν νεκροί από το Αφγανιστάν και φαίνεται από αρκετό καιρό τώρα ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα μιας κάποιας θετικής έκβασης.

Η δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή αποτελεί το σημείο εκκίνησης εκείνων που βρίσκονται πίσω από τον πόλεμο, αλλά η έννοια μιας βίαιης κατοχής ως οχήματος προς την ειρήνη και την ευημερία έχει φέρει τα αποτελέσματα εκείνα που κάποιος είναι φυσικό να αναμένει από μια τέτοια οπισθοδρομική άποψη. Το κόστος από τον πόλεμο τόσο στην υποδομή όσο και στον πληθυσμό του Αφγανιστάν είναι τεράστιο.

Αν και δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να γίνουν γνωστοί οι ακριβείς αριθμοί, υπολογίζεται ότι τα θύματα στο Αφγανιστάν ανέρχονται σε 5.000. Εκτός από εκείνους που έχουν χάσει τη ζωή τους, υπάρχουν και πολύ πιο περισσότεροι τραυματισμένοι καθώς και όσοι υποφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις επιθέσεις «συνασπισμού» και την αναμενόμενη βία που αφορά την πρόσβαση στη τροφή, την ιατρική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες που έχουν διακοπεί λόγω της όλης καταστροφής.

Η αποκαλούμενη σταθερότητα που παρέχεται στους Αφγανούς από τους ξένους απελευθερωτές τους, περιέχει μια πλήρη κακή χρήση της λέξης. Όχι μόνο η παραγωγή οπίου (που εξαρθρώθηκε ουσιαστικά το 2000) άρχισε και πάλι, καταλαμβάνοντας αυτήν την περίοδο το 52% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά πολλοί φονταμενταλιστές πολέμαρχοι και κερδοσκόποι από το εμπόριο ναρκωτικών έχουν καταλάβει υψηλές θέσεις στην υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ κυβέρνηση και την αστυνομία.

Η Επαναστατική Ένωση Γυναικών του Αφγανιστάν (Revolutionary Association of the Women of Afghanistan) συμπέραινε πολύ σωστά σε μια ανακοίνωσή της τον περασμένο Ιούλη: «Οι ΗΠΑ δεν ξέρουν ότι μια αντιδραστική δύναμη μπορεί να ηττηθεί από μια διαφορετική δύναμη η οποία πρέπει καταρχήν να πιστέψει στη δημοκρατία.[...] λόγω αυτής της ενθαρρυντικής για τους φονταμενταλιστές πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει θετικά στη χώρα μας. Ζούμε κάτω από τη σκιά της μαφίας των ναρκωτικών και των χειρότερων εχθρών της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών [...]

«Μερικοί Αφγανοί λένε, ότι σήμερα οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν, όμως οι Ταλιμπάν αυτοί φορούν μεν παντελόνια και γραβάτες αλλά έχουν τη ίδια νοοτροπία!».

Η απειλή που συνιστά αυτός ο πόλεμος δεν περιορίζεται μόνο εναντίον εκείνων που αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή από πρώτο χέρι μαζί του. Μια μελέτη 16 μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι ο κόσμος είναι τώρα πιο ευαίσθητος στην τρομοκρατία ως αποτέλεσμα της κατοχής της χώρας. Εντούτοις, ο ορισμός της τρομοκρατίας ως τέτοιας δεν περιορίζεται στα βομβαρδιστικά αεροπλάνα αυτοκτονίας και τα παρόμοια, αλλά και στον τρόμο και την καταστολή εκ μέρους του καναδικού κράτους, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που εντείνεται παράλληλα με τον πόλεμο.

Μαζί με την πρόσφατα βελτιωμένη στρατιωτική του παρουσία, ο Καναδάς έχει εντείνει επίσης το κλίμα φόβου και μίσους που αποτελεί είδος κατανάλωσης αυτήν την περίοδο στις ΗΠΑ. Οι Harper και Bush συνεχίζουν να συνεργάζονται για να αφαιρέσουν τα δικαιώματα του καθένα που αισθάνονται ότι αποτελεί απειλή. Υπάρχουν αυτήν την περίοδο τα παραδείγματα 6 τέτοιων ανθρώπων που κρατιούνται είτε στις φυλακές είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά χωρίς κατηγορία. Αυτό νομιμοποιείται μέσω της χρήσης των πιστοποιητικών ασφάλειας, τα οποία έχουν στόχο μη Καναδούς πολίτες και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τους φυλακίζει επ’ αόριστον χωρίς δίκη και χωρίς να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο, εξαλείφοντας αποτελεσματικά κάθε πιθανότητα υπεράσπισης.

Εκείνοι που προβάλλουν τους ίδιους ισχυρισμούς για το Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν μια ακόμα χειρότερη κατάσταση. Στις αρχές αυτού του χρόνου, ο υπουργός Άμυνας Gordon O’Connor, δήλωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός επέβλεψε την έκδοση και μεταφορά φυλακισμένων από τις καναδικές στις αφγανικές αρχές, κάτι που άμεσα αντικρούστηκε αργότερα όταν ο Ερυθρός Σταυρός αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην όλη διαδικασία.

Οι ισχυρισμοί δε ότι στις φυλακές του Αφγανιστάν γίνονται βασανιστήρια και καταχρήσεις δεν είναι δυστυχώς τίποτα νέο, και ελάχιστα γίνονται γι’ αυτό το θέμα. Αυτή η διαδικασία από μόνη της πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε το ρόλο μας ως «πολιτισμένων ειρηνοποιών».

* Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τον Kim C. Δημοσιεύτηκε ακόμα και στα www.anarkismo.net και www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης», 1 Δεκέμβρη 2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Διεθνή | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | gr

Fri 29 Mar, 14:02

browse text browse image

4.jpg imageΕθνικά ζητήματα - δη... 18:39 Tue 09 May by Dmitri 0 comments

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός διεθνιστικού παρατηρητηρίου για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο ως θάλασσα που βρέχει τον ευρωπαϊκό Νότο και την πολύπαθη Αφρική. Είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία επαφών, ανταλλαγών και προώθησης των αντιλήψεων της δημοκρατικής αυτονομίας και του συνομοσπονδισμού.

rocinante.jpg imageΝα απαλλάξουμε την &... 05:57 Thu 21 Jul by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

Να απαλλάξουμε την ανθρωπότητα από τη δολοφονική μηχανή των κρατών, των θρησκειών και του Κεφαλαίου. Να αναδείξουμε την τρυφερότητα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

iwwdemonstrationny_1.jpg imageΓια την Ειρήνη 22:07 Wed 27 Apr by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κίνημα της εργατικής τάξης, που να εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα και να μην αφήνει έδαφος στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία λύση για τα διεθνή προβλήματα, παρά μόνο τον πόλεμο. Πρέπει να οικοδομήσουμε την επανάσταση των εργατών και την ανατροπή του καπιταλισμού. Και μόνο τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης - έναν κόσμο σε ειρήνη.

10696316_525133070956380_7931529301277717834_n.jpg imageAλληλεγγύη στους έν&... 05:47 Sun 19 Oct by Σύμπραξη για τον Αναρχικό Κομμουνισμό 0 comments

Εδώ και ένα μήνα, στην πόλη Κομπανί, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, κουρδικές ένοπλες αντάρτικες ομάδες δίνουν έναν αγώνα ενάντια στους φονταμενταλιστές και επεκτατιστές του ISIS. Η επίθεση ξεκίνησε στις 15/9 όταν χιλιάδες μαχητές του ISIS, υποστηριζόμενοι από δεκάδες άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό επιτέθηκαν στην πόλη σε τρία μέτωπα. Μέχρι αυτή την στιγμή, 2000 κούρδοι πολιτοφύλακες δίνουν ηρωικές μάχες ενάντια στους 10000 μαχητές του ισλαμικού κράτους και έχουν καταφέρει να ανακτήσουν εδάφη μέσα και έξω από την πόλη. Οι απώλειες για τον εχθρό είναι μεγάλες τόσο σε έμψυχο δυναμικό αλλά και όσον αφορά βαρύ οπλισμό και οχήματα που πέφτουν στα χέρια των ανταρτών.

10496017_1558551564379531_3839427405373818498_o.jpg imageΑλληλεγγύη στον αγ&#... 19:57 Fri 17 Oct by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης 0 comments

Η κρίση κι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία άνοιξε μια ακόμη πληγή στην πολύπαθη Μ. Ανατολή που δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες από τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τα αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα που υπάρχουν στην περιοχή. Με το πρόσχημα της ανατροπή του Άσαντ οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε αυτούς και τοπικές ομάδες της Αλ Κάιντα (που υποτίθεται πολεμούν τα τελευταία 15 χρόνια) και ομάδες που συγκρότησαν μετέπειτα το Ισλαμικό Κράτος (IS).

460_0___30_0_0_0_0_0_curdistao_1.jpg imageΑλληλεγγύη με τις γ&... 14:13 Thu 16 Oct by FARJ 0 comments

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει φέρει νέα στοιχεία στην όλη κατάσταση που επικρατεί στις κουρδικές περιοχές. Παίρνοντας έμπνευση από διάφορες λαϊκές παραδόσεις της αντίστασης, μια σημαντική περιοχή των Κούρδων συμμετέχει σε μια εμπειρία που πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής από κάθε επαναστατικό κίνημα.

1982088_284166421738901_314659921_n.jpg imageΠόλεμο κατά του πολ&... 11:04 Mon 03 Mar by Κοινή δήλωση διεθνιστών 0 comments

Δεν θα υποκύψουμε στην εθνικιστική μέθη. Στο διάολο το κράτος και τα “έθνη” τους, οι σημαίες και τα αξιώματά τους! Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος, και δεν πρέπει να πάρουμε μέρος σε αυτόν, πληρώνοντας με το δικό μας αίμα τα παλάτια τους, τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και την απόλαυσή τους να κάθονται στις μαλακές καρέκλες των αρχών. Και αν τα αφεντικά στη Μόσχα, το Κίεβο, το Λβιβ, το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ και τη Συμφερόπολη ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο, καθήκον μας είναι να αντισταθούμε με όλα τα μέσα! Όχι πόλεμος μεταξύ των “εθνών”, όχι ειρήνη μεταξύ των τάξεων!

460_0___30_0_0_0_0_0_logo_fcl.jpg imageΓια την παρούσα διε&... 18:28 Sat 26 Mar by Federación Comunista Libertaria-Chile 0 comments

Ανακοίνωση της FCL για την διεθνή κατάσταση με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιλή. Επίσης χρησιμοποιούμε την ευκαιρία για να καλέσουμε σε διεθνή αλληλεγγύη στους αγώνες που διεξάγονται από τους Άραβες αδελφούς και αδελφές μας. [Castellano] [English]

460_0___30_0_0_0_0_0_bahrain_tanks.jpg imageΟι Άραβες δικτάτορ&#... 05:37 Thu 17 Mar by Mazen Kamalmaz 0 comments

Οι διαδηλωτές στη Λιβύη, την Υεμένη και το Μπαχρέιν, θα είναι πιο δυνατοί εάν μπορούν να αισθανθούν την αλληλεγγύη σας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον αγώνα των αραβικών μαζών για την ελευθερία τους. [English] [Castellano] [Italiano] [العربية ]

textΙταλία 90 χρόνια πριν... 19:07 Wed 05 Nov by Federazione dei Comunisti Anarchici 0 comments

Ιταλία 90 χρόνια πριν: ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει - Ιταλία σήμερα: θρήνος και γιορτή. Ανακοίνωση της Federazione dei Comunisti Anarchici (FdCA – Ομοσπονδία Κομμουνιστών Αναρχικών). [Italiano] [English]

more >>

imageΤώρα δεν είναι η ώρα... Mar 30 by Anarchist Communists Meanjin 0 comments

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί απάντηση των Αναρχικών Κομμουνιστών Meanjin (Anarchist Communists Meanjin) από τo Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, σε άρθρο που φιλοξενήθηκε στην βρετανική αναρχική ιστοσελίδα Freedom News, με τίτλο “Fuck Leftist Westplaining” , αλλά και άλλων άρθρων με παρόμοια θεματολογία, που ως κύριο σκεπτικό τους έχουν την θέση πως η ευρωπαϊκή Αριστερά -και το Αναρχικό Κίνημα ειδικότερα- θα πρέπει να επικεντρώσει την κριτική της μόνο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του Ρωσικού Στρατού και να μην καταπιάνεται καθόλου στην παρούσα συνθήκη με το θέμα του ΝΑΤΟ και της δικής του ιμπεριαλιστικής επέκτασης και των σχεδιασμών του στην Ανατολική Ευρώπη. Οι συντάκτες του άρθρου φτάνουν δε μέχρι και το σημείο να θεωρούν θεμιτή τακτική για την παρούσα χρονική περίοδο την αποδοχή της συμμετοχής των χωρών της περιοχής στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, ως “κίνηση αυτοπροστασίας” απέναντι στον Πούτιν.

imageAUKUS: Mεγάλο βήμα προς το... Sep 29 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

AUKUS: Ένα μεγάλο βήμα προς τον πόλεμο
Ανακοίνωση της Melbourne Anarchist Communist Group για τη σύναψη της συνεργασίας AUKUS. Δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτέμβρη 2021.

imageΜπακούνιν για Αντι-&... Apr 13 by agitprop anarquista 0 comments

Σημείωση Agitprop Anarquista: Οι επισημάνσεις έγιναν από τον Leroy Maisiri, ZACF(Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Zabalaza, αναρχική πολιτική οργάνωση της Νοτίου Αφρικής), πλην αυτών που βρίσκονται σε παρενθέσεις, οι οποίες έγιναν από το Agitprop. Προστέθηκαν τίτλοι και επεξηγηματικές σημειώσεις(αυτά που βρίσκονται μέσα σε αγκύλες), πλην αυτών που βρίσκονται σε παρενθέσεις, οι οποίες έγιναν από το Agitprop.

Οι βιογραφίες του συγγραφέα και του Μιχαήλ Μπακούνιν γράφτηκαν από τον Lucien van der Walt.

Πρωτότυπο κείμενο: [αχρονολόγητο] Φυλλάδιο της Workers Solidarity Alliance (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

imageΗ δικτατορία που έρ&... Jan 02 by Dmitri (αναδημοσίευση) 0 comments

Στις 8 Ιουλίου, το Ευρωκοινοβούλιο με 432 ψήφους υπέρ, 241 κατά και 32 αποχές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για την υπογραφή συνθήκης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ με την επωνυμία «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (TTIP). Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση αυτού που ο Κ. Πολάνυι αποκαλούσε «μεγάλο μετασχηματισμό» της καπιταλιστικής κοινωνίας.

imageΑυτοκρατορικοί πό ... Nov 20 by Lucien van der Walt 0 comments

Ο ιμπεριαλισμός, όπως εκφράζεται είτε από τις μεγάλες Δυτικές δυνάμεις είτε από ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα ή η Ρωσία, είτε, ακόμα και από μικρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Νότια Αφρική, δεν ωφελεί την πλειοψηφία των λαών τους. Επίσης, προφανώς, δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων των απλών ανθρώπων που υπόκεινται στον ιμπεριαλισμό - αν και οι τοπικές άρχουσες τάξεις βρίσκουν συχνά τρόπους για να φιλοξενήσουν το σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν είναι μια μάχη μεταξύ ενωμένων εθνών ή περιφερειών, όπως ο «Βορράς» ή ο «Νότος», αλλά ένας αγώνας που πρέπει να καθοδηγείται από τις λαϊκές τάξεις, σε όλο τον κόσμο, κατά των αρχουσών ελίτ, σε όλο τον κόσμο.

more >>

imageΕθνικά ζητήματα - δη... May 09 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός διεθνιστικού παρατηρητηρίου για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο ως θάλασσα που βρέχει τον ευρωπαϊκό Νότο και την πολύπαθη Αφρική. Είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία επαφών, ανταλλαγών και προώθησης των αντιλήψεων της δημοκρατικής αυτονομίας και του συνομοσπονδισμού.

imageΝα απαλλάξουμε την &... Jul 21 0 comments

Να απαλλάξουμε την ανθρωπότητα από τη δολοφονική μηχανή των κρατών, των θρησκειών και του Κεφαλαίου. Να αναδείξουμε την τρυφερότητα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

imageΓια την Ειρήνη Apr 27 Anarkismo 0 comments

Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κίνημα της εργατικής τάξης, που να εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα και να μην αφήνει έδαφος στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία λύση για τα διεθνή προβλήματα, παρά μόνο τον πόλεμο. Πρέπει να οικοδομήσουμε την επανάσταση των εργατών και την ανατροπή του καπιταλισμού. Και μόνο τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης - έναν κόσμο σε ειρήνη.

imageAλληλεγγύη στους έν&... Oct 19 0 comments

Εδώ και ένα μήνα, στην πόλη Κομπανί, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, κουρδικές ένοπλες αντάρτικες ομάδες δίνουν έναν αγώνα ενάντια στους φονταμενταλιστές και επεκτατιστές του ISIS. Η επίθεση ξεκίνησε στις 15/9 όταν χιλιάδες μαχητές του ISIS, υποστηριζόμενοι από δεκάδες άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό επιτέθηκαν στην πόλη σε τρία μέτωπα. Μέχρι αυτή την στιγμή, 2000 κούρδοι πολιτοφύλακες δίνουν ηρωικές μάχες ενάντια στους 10000 μαχητές του ισλαμικού κράτους και έχουν καταφέρει να ανακτήσουν εδάφη μέσα και έξω από την πόλη. Οι απώλειες για τον εχθρό είναι μεγάλες τόσο σε έμψυχο δυναμικό αλλά και όσον αφορά βαρύ οπλισμό και οχήματα που πέφτουν στα χέρια των ανταρτών.

imageΑλληλεγγύη στον αγ&#... Oct 17 0 comments

Η κρίση κι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία άνοιξε μια ακόμη πληγή στην πολύπαθη Μ. Ανατολή που δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες από τις ενδοκαπιταλιστικές συγκρούσεις, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και τα αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα που υπάρχουν στην περιοχή. Με το πρόσχημα της ανατροπή του Άσαντ οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε αυτούς και τοπικές ομάδες της Αλ Κάιντα (που υποτίθεται πολεμούν τα τελευταία 15 χρόνια) και ομάδες που συγκρότησαν μετέπειτα το Ισλαμικό Κράτος (IS).

more >>
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]