user preferences

Search author name words: Batay Ouvriye

Διεθνής αλληλεγγύη

category Κεντρική Αμερική / Καραϊβική | Εργατικοί Αγώνες | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Sunday November 18, 2007 17:44author by «Batay Ouvriye» Report this post to the editors

Στους εργάτες της CD Apparell

Πρέπει να αναγκάσουμε την Hanes να αποζημιώσει τους εργαζομένους δίκαια. Πρέπει, επίσης, να εργαστούμε για να συνδέσουμε αυτόν τον αγώνα με την παγκόσμια πάλη της εργατικής τάξης.

Πρέπει να αναγκάσουμε την Hanes να αποζημιώσει τους εργαζομένους δίκαια. Πρέπει, επίσης, να εργαστούμε για να συνδέσουμε αυτόν τον αγώνα με την παγκόσμια πάλη της εργατικής τάξης. Από τον Μάη του 2007, υπάρχει μια συνεχιζόμενη κρίση στη βιομηχανία ιματισμού CD Apparell, ένα εργοστάσιο που βρίσκεται στο κτίριο 3, στο βιομηχανικό πάρκο SONAPI στο λιμάνι του Πορτ Ο’Πρενς, στην Αϊτή. Το εν λόγω εργοστάσιο παράγει ιματισμό για την εταιρία Hanes, η οποία, όμως, απέσυρε ξαφνικά όλες τις παραγγελίες με αποτέλεσμα το αναγκαστικό κλείσιμο του CD Apparell.

Σύμφωνα με τον Αϊτινό ιδιοκτήτη του εργοστασίου Frantz Pilorge, φαίνεται ότι όλη αυτή η ιστορία αποτελεί έναν πόλεμο εναντίον του εκ μέρους δύο άλλων μεγάλων Αϊτινών εργοστασιαρχών των εταιριών Apaid και Richard Coles που έχουν επίσης συμβάσεις με την Hanes. Βέβαια, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, γιατί, από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι έχουν σταματήσει να εργάζονται εξαιτίας τους. Αν και έχουν καταβληθεί τα «νόμιμα» στους εργαζόμενους αυτούς εντούτοις είναι πενιχρά δεδομένου ότι οι μισθοί στην Αϊτή είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Και στις περιστάσεις αυτές, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποζημιωθούν πολύ καλά, με πραγματικές αποδοχές, με τον ίδιο τρόπο που η Hanes μεταχειρίζεται τους εργαζομένους σε εργοστάσια άλλων χωρών με τα οποία συνεργάζεται.

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία διάκριση σε βάρος των Αϊτινών εργαζομένων! Δεν πρέπει να δεχτούμε οποιαδήποτε διάκριση! Το ζήτημα αυτό είναι θέμα δικαιοσύνης. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον αγώνα έχουν θέσει και διατυπώσει αυτό το αίτημα από τον Μάη του 2007. Έχουν κάνει διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις. Έχουν διατηρήσει την ενότητά τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Έχουν, επίσης, διεξάγει και νομικό αγώνα ώστε να αποζημιωθούν δίκαια με το κλείσιμο του εργοστασίου.

Επιδιώκοντας τη διεθνή αλληλεγγύη, οι εργαζόμενοι και έχουν δημιουργήσει τον ιστοχώρο http://www.ocdap600-haiti.13.fr/.

Για μας στην «Batay Ouvriye» («Εργατικός Αγώνας»), ο αγώνας αυτός που συνεχίζεται από τον Μάη, δείχνει την αποφασιστικότητα αυτών των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν την πλεονεξία των δι-εθνικών καπιταλιστών καθώς και των τοπικών αστών πρακτόρων τους, απαιτώντας δικαιοσύνη. Ο Pilorge σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτούς τους εργαζομένους ενάντια στους ανταγωνιστές του, αλλά αυτός ο αγώνας έχει δείξει σαφώς ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αφεντικών δεν μπορούν ποτέ να είναι τα ίδια.

Ναι, για μας στην «Batay Ouvriye», αυτός είναι ένας αγώνας που πρέπει να υποστηρίξουμε με όλη μας τη δύναμή. Πρέπει να αναγκάσουμε την Hanes να αποζημιώσει τους εργαζομένους δίκαια. Πρέπει, επίσης, να εργαστούμε για να συνδέσουμε αυτόν τον αγώνα με την παγκόσμια πάλη της εργατικής τάξης. Σήμερα, οι αστοί καπιταλιστές στην Αϊτή ενώνονται ενάντια στους εργαζομένους. Αυτές οι από δεύτερο χέρι αψιμαχίες μεταξύ του Pilorge και των ανταγωνιστών του, εξαφανίζονται όταν αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη ως σύνολο (όπως στον αγώνα για την αύξηση του βασικού μισθού, τη μεταρρύθμιση των συνθηκών εργασίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενάντια στην επέκταση της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης).

Επομένως, η αλληλεγγύη μας με τους εργαζομένους της CD Apparell είναι μια ανάγκη. Είναι το καθήκον μας ως μαχητών, προοδευτικών και ως φίλων που υποστηρίζουν πάντα τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι μια ανάγκη και ένα καθήκον όλων των εργαζομένων. Είναι μέρος του αγώνα μας ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και τον ιμπεριαλισμό.

Τα εργοστάσια κλείνουν στην Αϊτή, ενώ προωθείται η πρόσφατα θεσπισμένη νομοθεσία HOPE. Από τη νομοθεσία αυτή δεν υπάρχει κανένα όφελος για τους εργαζόμενους ή για το εθνικό συμφέρον της Αϊτής. Ενώ φωνάζουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους χωρίς οποιαδήποτε αποζημίωση και υποβάλλονται σε διακρίσεις. Αυτό μας αποκαλύπτει την αληθινή φύση της πολιτικής τους!

Για άλλη μια φορά, η «Batay Ouvriye» κάνει έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της CD Apparell. Ο αγώνας μας για επαναπρόσληψη των άδικα απολυθέντων εργατών στη ζώνη Ounaminthe ήταν νικηφόρος. Η διεθνής αλληλεγγύη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην νίκη αυτή. Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να νικήσουμε και πάλι σ’ αυτήν την περίπτωση. Πρέπει να στηριχθούμε στον αγώνα μας, στον προσδιορισμό μας και στην εθνικής και διεθνούς κλίμακας αλληλεγγύη. Γι’ αυτό, η «Batay Ouvriye» προωθεί μια εκστρατεία αλληλεγγύης με τους αγώνες των εργαζομένων της ενδυμασίας του CD Apparell.

* Δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση «ούτε θεός-ούτε αφέντης, 16 Νοέμβρη 2007.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]